Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Кофти звук при въртене на волана

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Кофти звук при въртене на волана

Jeep Liberty-то в подписа ми. При започване на въртене, а понякога след първия оборот на волана само наляво - на място или с малка скорост, се чува звук тип "пръдване" (съжалявам, но това е най-близкото описание ) с метално кънтене - като наместване на някаква пружина под напрежение, изобщо прилича на звук, издаван от пружина... Шумът се появяваше много рядко и не съм му обръщал особено внимание, по разните щатски форуми има доста писано за разнообразни "farting noises" издавани от Liberty, приключващо във всяка тема без конкретен отговор и без мерки за отстраняването му. Това, което предприех аз, беше смяна на кормилната хидравлична течност, която беше с цвят на кафе, с предписания по книжка веждесъщ ATF+4, което нито подобри, нито влоши нещата.
    След подмяна преди една седмица на долните шарнири от тази тема , заедно с кормилни накрайници, разни тампони и реглаж на предния мост, шумът обаче се засили и зачести .
    От какво може да бъде това ? Като гледам разни картинки на предното окачване - не е "Макферсон" и никъде в сервизното ръководство не пише да има някакви лагери , които ако се повредят да напрягат пружината - изобщо в схемата с горен и долен носач, пружината не се върти на никъде. Няма течове на хидравлична течност, има леко омасляване на маркучите при накрайниците им, но няма капки и не губи хидравлична течност...
    България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

От: Кофти звук при въртене на волана

Подобен род звуци обикновено издава спирачната уредба при много бавни завъртания (примерно като въртиш кормилото). Я виж за постегнати накладки, първо?

Коментар

Накладките също ги сменихме преди седмица, заедно с другите упоменати чарколяци. Но го правеше и преди смяната, но много рядко. Сега вече го прави всеки ден. Стегнати - не ми загрява повече някое колело, не би ли трябвало да топли джантата повече ? Колата е автомат и непрекъснато се ползват спирачки, затова имам навика от време навреме да си пипам джантите след по-дълго каране.
      България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Провери да не ти опира кората/щита на мотора в предния мост, там където се захваща долния ляв носач. Само предположение.
        Последно редактирано от onufriz; 28-08-12, 21:14.
        Най ме е страх от хора без мечти...

Коментар

Ако е макферсон окачването, според мен е лагера на амортисьора.
          Как милата ми родина се падна в толкова скапана държава?

Коментар

Ясен май имаше предвид този звук, като да идва от спирачните дискове и допиращи до тях накладки. /Окачването не е mcpherson/. При въртене на волана и съответното завъртането на колелата, ако накладките допират до дисковете е възможно те да издават скърцащ звук /не свирене, а скърцане/. Подобно нещо се получава, когато при натисната спирачка включиш предавка и отпускаш плавно спирачките, в момента на отделяне и леко потегляне се чува подобно скърцане.
            Иначе, точките на въртене в предното окачване са долен, горен шарнир и кормилен накрайник и ако има съмнение в тях, може би трябва някой да огледа и новите шарнирни болтове и кормилни накрайници, дали при завъртане на волана някой от тях не по-стегнат или "сух" и да издава този звук. А тампоните на стабилизиращата щанга и т.н. "биелетки" в какво състояние са? Да не се окаже в някоя точка там да има луфт. Възможно е и от хидравликата на волана също да идва това - още повече, че пишеш, че и преди си го е имало от време на време. Без огледи на канала май няма да минеш.

Успех!
            Последно редактирано от Алекс Маринов; 28-08-12, 21:24.
            Jeep Cherokee - Liberty 2.8 CRD
            First impression is not always true. Get inspired.
            Qualis vir, talis et oratio. (Какъвто човекът, такава и речта му.)Seneca
            Reading is sooo boring, unlike writing!

Коментар

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
              Jeep Liberty-то в подписа ми. При започване на въртене, а понякога след първия оборот на волана само наляво - на място или с малка скорост, се чува звук ...
              ИдвАл си дебмаааму друже Боголюбе, епа ела да го видим звуко от дека е....
              0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

Първоначално публикуван от дядо владо Преглед на мнение
                ИдвАл си дебмаааму друже Боголюбе, епа ела да го видим звуко от дека е....
                Bice tako, Deda Vlado !

Коментар

Здравей...направо се зачудих в коя от двете ти последни теми да пиша. Преди месец бях за седмица командировка във Варна и последната веер чух скърцане при леко за виване на волана (докато паркирах). На другия ден съм карал има няма 50 км, спрях да хапна и в момента в който тръгнах отново и счупих шарнир...буквално на 2 части. Странна работа след като седмица преди това бях оставил Jeep-a за основен оглед по ходовата част и проблеми не бяха открити. Та оттам пътна помощ до някакъв сервиз във Варна...обясняваха ми как съм бил мърльо защото това не се чуело току така а е скърцало и тропало поне година. Нямаха шарнир разбира се та се наложи да ми изпращат от София (имах един Moog на балкона ), смениха го на другия ден и си тръгнах. 100 км преди София нещо ужасно се разтропа и се прибрах на голям страх. На другия ден се установи, че "великаните" от сервиза не са затегнали стабилизиращата щанга . Ако не беше упоменал, че си сменявал шарнири то щях да те насоча натам, но....всъщнст какви шарнири сложи?
                  Jeep Cherokee Liberty 2.8 CRD

Коментар

В темата за "сервизните бюлетини" писах премеждията си с доставчици и то в ... САЩ. Единият е "Parts master", защото идиотите в e-bay, някаква тайванска фирма "без шипинг" след три седмици от поръчката ми доставиха само един брой с "извинително писмо", че толкова им били останали . Втурнах се за търся магазин "Auto Zone" и се оказа, че и там имат... 1 брой и тръгнаха да ме пращат в друг магазин на 70 мили разстояние, взех този един брой "Duralast" (това си им е марката като "Аро" на "Метро" ) и сега съм с два различни отляво и отдясно. И двата са с гордост произведени в Тайван, но изглеждат различно на външен вид. И двата са с гресьорки, докато "Moog", като ги гледам на картинка май са си капсуловани, като бяха оригиналните дефектни, които свалихме ? Не си поръчах "Moog", защото в "rockauto" пишеше нещо, че бил с по-дебела ос за best-fit... помислих, че може да е за някакви стари и изтъркани "дупки" на носачите... , каквито реших, че моето МПС още не е придобило, все пак е само на около 110 000 км. Тая работа с гресьорките, противно на общоприетите мнения, че било по-добре, на мен лично не ми харесва - със сигурност ще забравя да отида навреме на гресиране, сам няма къде да правя такова упражнение и така... Сега разни скърцания, тракания ми се причуват, май по-лошо стана и при мен след смяната.

Коментар

Единствената разлика между оригинала и Moog-a, който бях поръчал и сложих е в дебелината на главата. Реално при Moog е по-дебела и се подава малко повече над носача и дори първоначално в сервиза като го видяха и казаха, че няма да стане защото щял да опира в полуоската .
                      Jeep Cherokee Liberty 2.8 CRD

Коментар

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
                        ........................... Тая работа с гресьорките, противно на общоприетите мнения, че било по-добре, на мен лично не ми харесва - със сигурност ще забравя да отида навреме на гресиране, сам няма къде да правя такова упражнение и така... Сега разни скърцания, тракания ми се причуват, май по-лошо стана и при мен след смяната.
                        А защо не почнеш именно с тях /с гресьорките/, като отидеш някъде да им ударят няколко напомпвания с такламит. Може точно от тях да се оправи това скърцане. От "братския тайвански народ" може да са решили, че като има гресьорки могат да си спестят гресирането при производството. Тук грамче грес, там грамче и накрая - тон! А това са си спестени пари за тях.
                        Колкото до гресирането после, все веднъж на година ще се сетиш да отидеш някъде да погледнат в какво състояние са шарнирите и гумените им маншончета и да им ударят по някое и друго напомпване с нова грес. Все е по-добре от това, да разчиташ на вложената от производителя грес for life.
                        Jeep Cherokee - Liberty 2.8 CRD
                        First impression is not always true. Get inspired.
                        Qualis vir, talis et oratio. (Какъвто човекът, такава и речта му.)Seneca
                        Reading is sooo boring, unlike writing!

Коментар

Първоначално публикуван от Алекс Маринов Преглед на мнение
                          А защо не почнеш именно с тях /с гресьорките/, като отидеш някъде да им ударят няколко напомпвания с такламит...
                          Това с гресирането на новите шарнири може да се изключи - гресирани са допълнително.
                          Боголюб, почивката ми свърши, така че съм на разположение.
                          Поздрави!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                          X