Страница 1 от 2 1 2 ПоследенПоследен
Резултати 1 до 20 от 27

Тема: Монтаж на главата за начинаещи

 1. #1
  Регистрация
  Jun 2008
  Място
  Стара Загора
  Публикации
  4,628
  Точки (при гласуване)
  21

  По подразбиране Монтаж на главата за начинаещи

  Смятам да пусна няколко теми относно ремонта на двигателите. Причината: поредния спор с поредния "стар майстор" на тема стягане на глава. Затова почвам и от главата. Нещата, на които ще обърна внимание са известни и не са някаква тайна, въпреки това не е рядкост (както за пореден път се убедих вчера) да са предмет на тълкуване и умуване, водещо до единствен резултат - прецакване на иначе здрав двигател. Няма с какво да изненадам знаещите, но поне се надявам да спестя пари и време на тези, които са се доверили на някои друг или се учат да си правят сами ремонтите.
  Преди години имаше следната случка: майстор с голям стаж стяга глава на някакъв фолксфагеновски дизел. Аз му пиля на главата, че в книжките се споменава за ъглово стягане, обаче човека, сигурен в себе си, стяга на 12 кила и пътьом ми обяснява, че те, ферманците се престаравали понякога. Е, седмица по-късно купи на клиента нова глава и вече стягаше по учебник. трябва ли да се стига до там обаче? Никога не забравайте, че конструкторите на двигатели НЕ са идиоти и щом са написали нещо, обикновено има защо.
  И така:

  1. Почистване. Без значение с каква цел сте свалили главата, всички повърхности, подлежащи на някакво уплътняване се почистват внимателно до метал. Внимателно в случая означава да се махнат всякакви остатъци от стари гарнитури, силикон и просто мазнотии, без да се надират металните повърхности. Обикновено един добре заточен шабър и малко търпение вършат чудеса.
  Ако използувате препарати (а в немалко случаи си е направо желателно) - трябва да сте сигурни, че след почистването, по главата не е останало нищо от препарата.
  Ако главата не се разглобява нацяло, почистването трябва да се извършва още по-внимателно, за да не влезнат парченца от стари гарнитури и други мизерии по мазителната или охладителната система на двигателя.
  Давам и един "майсторски" пример от преди 2 седмици: глава на Сивик, дадена на въпросния индивид да смени гумичките на клапаните. Клиента (мой роднина и добър приятел), си получава обратно главата, уж готова за монтаж, но със отчетливи следи от шлайфпаста по нея!?!
  Естествено, следва разглобяване, чистене и пак сглобяване - не е приятно. Тук и нататък, примерите, които превеждам са от най-грубите - все пак са с възпитателна цел, и за съжаление - все са истински.

  2. Проверка на повърхностите. Независимо с каква цел е свалена главата, адски добра идея е да се провери поне повърхността, която прилепва към цилиндровия блок за евентуални деформации. Става лесно с достатъчно дълга и задължително права "греда", която се допира към главата на няколко места, горе-долу като сините шарки на английското знаме. Въпросната "грена" може да е всичко от дълъг шублер, през качествен строителен нивелир, та до недеформирано парче шина. Да не забравяме, че все пак си говорим за десети от милиметъра, с к'во да е ръждиво желязо няма да стане

  3. Предполагаме, че вече сме готови за монтиране на главата, но всъщност има още поне една важна стъпка: всички резби трябва да са идеално почистени. В никакъв сличай не се допуска наличието на силикон, течности, боклуци и каквото и да е друго външно нещо в резбовите отвори или в самите резби или по повърхностите на болтовете/гайките/шайбите!
  Защо: Ако главата ви е с болтове примерно и на дъното на резбовите отвори в блока има някоя и друга капка антифриз (или масло или бензин, все тая), няма никакъв разумен начин тая течност да излезе от отвора, след като завиете болтовете. Ако е повече, ще ви подведе още при самото стягане и шанса да издухате гарнитурата след 500 метра е съвсем реален. Ако не е чак толкова много, пак е опасно - когато двигателя загрее, въпросната течбност ще се разшири и под болта ще се появи зверско налягане, което няма къде да избие. резултата - в най-лекия случай, издухана гарнитура, в тежкия - прецакани резби и пукнатини я по блока, я по главата. Някъде имах и снимки какво се случва с блок на G16B на Витара при стягане без да се извади покапалия в отворите антифриз, но не мога да ги открия нещо. Грозна гледка.
  Защо самите резби и контактните повърхности трябва да са чисти: Болтовете и гайките трябва да могат да се навиват на ръка. Ако резбата затяга заради мизерия, шанса това да ви подведе при стягането е голям, особено ако някъде в последователността на стягане има ъглово завъртане. Усилията, които се отчитат по динамометричния ключ са достатъчно малки в този случай и са съизмерими със усилието, нужно да се преодолее задръстената резба. като резултат, вместо да направите първото притягане на 30Nm примерно, реално някои болтове/гайки ще са стегнати с 20Nm, а останалите 10 ще са отишли са преодоляване на непредвиденото съпротивление. В последствие ъгловото затягане няма да започне от предвиденото място и на практика усилието, с което болтовете притискат главата към блока, ще е различно от необходимото. Резултата е ясен. Същото се отнася и за всякакви боклуци по контактните повътхности на главата на болтовете/шайбите/гайките.

  4. Слагаме главата: на блока трябва да има поне две центровъчни втулки. По някога, при демонтаж, едната остава на главата, добре е да я извадите от там и да си я сложите на мястото. нагласяте гарнитурата от правилната страна - не е смешно, някои на пръв поглед пасват и така и иначе, само дето някоя дупчица остава затворена и после се чудите що, по дяволите, ви блокира двигателя.
  Оглеждате за последно какво сте забравили.
  Намествате внимателно главата така, че да пасне на центровъчните втулки (водачи). За да "хлътне" главата окончателно на мястото си, може да се наложи леко да натиснете с ръка, но в никакъв случай не с чука или да разчитате, че те, ботовете, ще я приберат!

  5. Стягане. Тук идва голямата веселба. Ако не знаете как точно трябва да се стегнат болтовете и/или гайките - проверете. Информация, за автомобилите, призведени последните 20 години има бол. Не е рядкост да го пише и на опаковката на гарнитурата, стига да е читава. Не си правете експериметни! Ако пише, че се притяга с 25Nm и след това 50Nm и след това на 90 градуса, правите точно това.
  Спора, който споменах в началото, беше точно по този повод: В мануала пише 25Nm + 90градуса +90 градуса +90 градуса. Въпросния майстор убедено настояваше, че се 70Nm са достатъчни. Само за експеримента, след стягането по книжка, напънах с динамометричния, до 110Nm не мръдна, нататък не съм напъвал, но и това е достатъчно да докаже, че 70Nm не стигат.

  6. Правила при стягане: Какво означават всичките тия мерни единици, как точно се стяга и с какво?
  10Nm (нютон по метър) грубо са 1kgm (килограм по метър). Има и разни либри, футове и прочее извращения, инфо за тях в нета - колкото искаш.
  Стяга се с динамометричен ключ. основно са два вида - със стрелка и с "щракане". Предимство на тия със стрелката е ниската цена, поянкога и възможността да се следи нарастването на усилието. За сериозна работа обаче се ориентирайте към другия вариант.
  Защо: да речем, че трябва да стегнете главата с 65Nm. Въртите с динамометричния, втренчени в стрелката, по някое време виждате, че показва 65Nm. Или, предвид точността на евтинджосите, някъде наоколо. Ако продължите да натискате, болта ще продължи да се върти, но усилието няма да нарастне. Ако настоявате, болта ще се скъса или поне ще се деформира достатъчно, за да не върши работа. причината е, че в повечето (що-годе) съвременни двигатели затягането на болтовете се разчита така, че стеблото на болта да навлезе сериозно в зоната на еластична деформация и на косъм от пластичната. Ако "съпромат" е непозната дума, разровете се или го приемете на доверие, но прескачането на въпросната зона води до неприятни и скъпи последствия.
  Затова препоръчвам употребата на читав димнамометричен ключ - нагласяте го на нужното усилие и спирате в момента, в който чуете изщракването. Ако все пак ви свидят 100-200 лева за ключ, спирате да въртите в момента, в който стрелката достигне до нужното показание, без да проверявате какво ще стане по-нататък!

  Важна особеност: трябва да си осигурите достатъчно място, зада можете да направите стягането с едно плавно, непрекъснато движение! Спирането някъде по средата и повторното дозатягане дават друг резултат. Ако не вярвате, направете си експеримент (НЕ е препоръчително). Да речем, че главата трябва да се стегне със 70Nm. Стягате до 60. Спирате. След което гледате внимателно на колко усилие болта ще продължи да се върти. Колкото е по-широка контактната площ на болта (или гайката), толкова разликата е по-осезаема.
  Още една важна особеност: Ако имате ъглово стягане, в никакъв случай не връщайте, ако прескочите ъгъла! Може и да звучи смешно, но и това съм го виждал. Резултата - нова глава на баварец.

  6. Порядък на стягане: Винаги се започва от средата. Обикновено има дадена схема, ако няма - средата, съседните до нея от едната страна, съседните от другата, следващите от едната, следващите от другата и така докато свършат. на всеки етап, последователността се изрежда отначало! Дори и да ви се вижда безсмислено, правете го по този начин. Ако изредите първото притягане и после, за да не се мъчите направо дозатегнете крайния болт, ще правите ремонта отново.

  7. какво означава 30+60*+15*? Означава пурво притягане на 30Nm, колкото за изравняване на усилията, след това второ завиване на 60 градуса, след това трето на 15 градуса.
  Продават се специални ъгломери, не са и кой-знае кокло скъпи (последно ги гледах на около 10-15 лева).(0 градуса се цели лесно на око, 15 или 20 са си проблем.

  Случвало ми се е да ми звъни познат и да ме пита на кокло се стяга главата на рекса. Казвам 65Nm. След 10 минути ми звъни и пита от къде да си купи нови болтове - видяло им се малко, та решили да го стегнат на 110... Не правете така и ще имате здрав двигател

  Последно, за необходимостта от подмяна на крепежите. На някои двигатели без проблем можете да използувате все същите болтове или гайки. За други има дадена някаква дължина - ако болта е по-дълъг от посоченото, търсете нов. не е написано случайно. На трети директно си пише, че болтовете са за еднократна употреба. Тук става малко интересно, защото може и да минете метър със старите болтове, въпреки указанията на производителя, но ...
  Моята препоръка е, да се следват въпросните указания. Ако няма начин (примерно никой не иска да ви продаде нови болтове за стария ви Опел), питайте, гледайте, мислете - оказва се, че понякога номера минава. Е, може и да си търсите нов двигател...

  Сигурно съм пропуснал нещо, но най-важното е: мислете. и не подценявайте хората, които са сътворили двигателя, пак казвам - не са по-глупави от вас и ако са написали, че нещо е еди-как-си, значи най-вероятно е точно така. От експериментите се плаче.

 2. #2
  Регистрация
  Apr 2005
  Място
  София
  Публикации
  1,225
  Точки (при гласуване)
  17

  По подразбиране До: Монтаж на главата за начинаещи

  Браво, евала за труда.
  Дай боже повече такива мнения във Форума.
  Клуб Ленд Ровър Ентусиастс България
  LR Discovery 1, 1993, 200 TDI с разбит лагер на раздатката към преден кардан 23.10.2009
  Да живееш над възможностите си води до зависимости вместо до независимост.

 3. #3
  Регистрация
  May 2006
  Място
  Плевен
  Публикации
  1,946
  Точки (при гласуване)
  15

  По подразбиране До: Монтаж на главата за начинаещи

  Браво,колега,много изчерпателно.
  Имам само едно питане,едни майстори,които са ремонтирали страшно много коли,включително и нашия бус,досега техния метод не е повредил нито един двигател.
  Значи с щанга ,закривена по ъгъл,и на върха издялан квадрат,набива се камък,и хващат върха на щангата,явно на око докарват килограмите,и не ползват динамометричен ключ въпроса ми е колко това е точно,?
  Според мене достатъчно,защото те го карат на усет,.Но пак казвам,че нямат нито една рекламация,а правят по 20-30основни ремонта годишно.

 4. #4
  Регистрация
  Aug 2008
  Място
  гр.София
  Публикации
  47
  Точки (при гласуване)
  10

  По подразбиране До: Монтаж на главата за начинаещи

  Направо 6+ за Колегата и веднага един лаишки въпрос?Ако няма ъгломер на ОКО ли се целят градусите или има друга техника.

 5. #5
  Регистрация
  May 2006
  Място
  Плевен
  Публикации
  1,946
  Точки (при гласуване)
  15

  По подразбиране До: Монтаж на главата за начинаещи

  На око е що годе лесно определянето на цели градуси/30,60,90 и т.н/ ама разни измислине,по трудно,а ъгломера е евтин.

 6. #6
  Регистрация
  Aug 2005
  Място
  Панагюрище
  Публикации
  7,805
  Точки (при гласуване)
  32

  По подразбиране До: Монтаж на главата за начинаещи

  Цитат Мнение на sparow Преглед на публикациите
  Значи с щанга ,закривена по ъгъл,и на върха издялан квадрат,набива се камък,и хващат върха на щангата,явно на око докарват килограмите,и не ползват динамометричен ключ въпроса ми е колко това е точно,?
  Според мене достатъчно,защото те го карат на усет,.Но пак казвам,че нямат нито една рекламация,а правят по 20-30основни ремонта годишно.
  И аз съм го правил на усет успешно на моя кола няколко пъти.

  Обаче на служебния Уаз реших да извикам майстор специално за затягане на главата. Пичът извади ключ с рамо около метър, настрои го... и като видях как запъва ме заболя сърцето. Естествено извади два от болтовете с резбата Докато обясняваше, че те болтовете дефектни... аз погледнах ключа - моментът даден в паунди на фут, ама той не ги бил учил тези...

  Инструментът не прави майстора...
  Това го давам като изключение само

 7. #7
  Регистрация
  Jun 2008
  Място
  Стара Загора
  Публикации
  4,628
  Точки (при гласуване)
  21

  По подразбиране До: Монтаж на главата за начинаещи

  Цитат Мнение на sparow Преглед на публикациите
  Браво,колега,много изчерпателно.
  Имам само едно питане,едни майстори,които са ремонтирали страшно много коли,включително и нашия бус,досега техния метод не е повредил нито един двигател.
  Значи с щанга ,закривена по ъгъл,и на върха издялан квадрат,набива се камък,и хващат върха на щангата,явно на око докарват килограмите,и не ползват динамометричен ключ въпроса ми е колко това е точно,?
  Според мене достатъчно,защото те го карат на усет,.Но пак казвам,че нямат нито една рекламация,а правят по 20-30основни ремонта годишно.
  Не знам дококло е сериозен въпроса или се гъбаркаш, но принципно става. Иска обаче или доста тренинг или повечко мислене и преценяне. И в никакъв случай не е нещо, което бих препоръчал за начинаещи, а това си е в заглавието на темата все пак

  Ако болтовете са предвидени да се стягат на някакво определено усилие, в повечето случаи при досигането му, реакцията на лоста (рамото на ключа или в случая - щангата) се усеща достатъчно отчетливо.
  При известна дължина на рамото, като сметнеш кокло трябва да е приложеното усилие и вдигнеш няколко пъти една туба, пълна до където трябва с вода, пак става.
  Въпреки всичко предпочитам да го правя с динамометричния ключ Един какъв да е е 10 лева - не си струва експериментите.

  Градусите - зависи колко са. 45, 60 и 90 се целят съвсем лесно на око - 45 и 90 са ясни, за 60 помага най-обикновена глава на болт - ръбовете са си тъкмо през 60 градуса. 15 градуса обаче се целят трудно, затова е по-добре да се използува ъгломер - споменах и по-горе, продават се такива, като насадка за 1/2 и не са скъпи.

  Има и още нещо - понякога малко пренатягане или недозатягане не води директно до повреда. Което не значи, че се разминава безнаказано.

  Оп, сори, сега видях, че Спароу е отговорил за градусите...

 8. #8
  Регистрация
  May 2006
  Място
  Плевен
  Публикации
  1,946
  Точки (при гласуване)
  15

  По подразбиране До: Монтаж на главата за начинаещи

  Колега,това за щангата без динамометър,абсолютно сериозно,и точно това писах,че не е за препоръчване да се пробва,ония хора правят коли 20години...и си е до свикване.
  Чакаме репортажа за основен ремонт

 9. #9
  Регистрация
  Jun 2008
  Място
  Стара Загора
  Публикации
  4,628
  Точки (при гласуване)
  21

  По подразбиране До: Монтаж на главата за начинаещи

  Цитат Мнение на sparow Преглед на публикациите
  Колега,това за щангата без динамометър,абсолютно сериозно,и точно това писах,че не е за препоръчване да се пробва,ония хора правят коли 20години...и си е до свикване.
  Чакаме репортажа за основен ремонт
  Кой знае какви репортажи няма да има, мисля да се спра малко по-подробно на темата силикон - най-вече как и колко се слага, че ми е писнало да гледам как разни ентусиасти мацат с мистрията къде трябва и не трябва, и на основните правила при разглобяване и сглобяване на двигател, но ще е по-нататък, като ме скосят пак с някоя изцепка...

 10. #10
  Регистрация
  Oct 2008
  Място
  Бургас
  Публикации
  4,509
  Точки (при гласуване)
  24

  По подразбиране До: Монтаж на главата за начинаещи

  Доста изчерпателна информация. Само да допълня, че има случай когато трябва да се дозатяга след определен пробег и моментите на затягане препоръчани в ръководствата са при влагане на оригинална гарнитура. Понякога разликите между оригиналната и тази от евро нула седем например са мнооого големи.
  Другото за което се сещам е, че освен главата с линийката мерете задължително и блока, случва се и блоковете да се кривят. Ако се сменят бутала или ризи, задължително мерете много внимателно надстърчането на буталата или ризите.
  Ако се поставя глава с клапаните и вала проверете дали клапаните са нагласени спрямо буталата и , че няма отворен клапан да опре в челото на буталото при поставяне на главата.
  Не е задължително, но е препоръчително да си маркирате болтовете, и ако се ползват старите да се поставят всеки на мястото на което си е бил.
  Ако автомобилът е с ризи, след свалянето на главата задължително застопорете с планки или по някакъв начин ризите, за да не бутне някой на скорост колата и да размести ризите.
  Най-ценният инструмент при един ремонт не е бирата, а акъла.
  "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

 11. #11
  Регистрация
  Jun 2008
  Място
  Стара Загора
  Публикации
  4,628
  Точки (при гласуване)
  21

  По подразбиране До: Монтаж на главата за начинаещи

  Цитат Мнение на Джамбазов Преглед на публикациите
  ...Само да допълня, че...
  A, личи си кой си знае работата!
  Благодаря, допълненията са ценни и важни.
  Във връзка с калпавите гарнитури имам въпрос: имаш ли идея как може човек да се ориентира доколко гарнитурата е "истинска"? Освен по метода проба-грешка, разбира се. Понякога са толкова измислени, че си личи от далеч, но и на мен ми се е случвало да хвърляме нова гарнитура след няма 2000км, въпреки, че всичко друго е ОК. И след замяната на въпросното менте, колата да си кара и до ден днешен, над 15хилки вече. Има ли нещо специално, на което трябва да се обърне внимание?

 12. #12
  Регистрация
  May 2008
  Публикации
  426
  Точки (при гласуване)
  11

  По подразбиране До: Монтаж на главата за начинаещи

  МНОГО изчерпателна информация :БЛАГОДАРЯ ,сега ще я разпечатам ,и ще сложа во всеки динанометричен ключ ,от тази инструкция за експлоатация ,по добра няма .ИМАШ по бира от всеки продаден ключ

 13. #13
  Регистрация
  Oct 2008
  Място
  Бургас
  Публикации
  4,509
  Точки (при гласуване)
  24

  По подразбиране До: Монтаж на главата за начинаещи

  Цитат Мнение на tef4o Преглед на публикациите
  ....Във връзка с калпавите гарнитури.... Има ли нещо специално, на което трябва да се обърне внимание?
  Ами за съжаление няма какво да насочи дали една гарнитура е читава. Важни неща са дебелините, размера, местоположението на светлите отвори и материала. Абе най-добре е оригинална, като няма всичко е въпрос на късмет.
  Само за справка на много съвременни дизелови автомобили ремонтните размери на гарнирурите са през 0.05мм.
  "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

 14. #14
  Регистрация
  Jul 2006
  Място
  София
  Публикации
  3,490
  Точки (при гласуване)
  21

  По подразбиране До: Монтаж на главата за начинаещи

  Цитат Мнение на Джамбазов Преглед на публикациите
  Доста изчерпателна информация. Само да допълня, че има случай когато трябва да се дозатяга след определен пробег и моментите на затягане препоръчани в ръководствата са при влагане на оригинална гарнитура.
  И още... Усилията и ъглите на затагане посочени в справочниците са за оригиналния начин на стагане. Ако двигателят е с болтове, при замяната им с шпилки, усилията на затягане стават други. Ако шпилките са готов кит за конкретния двигател, новите усилия обикновено са указани в документацията към шпилките.
  Компютрите са създадени, за решаване на проблеми, които не са съществували преди появата на компютрите...

 15. #15
  Регистрация
  Mar 2006
  Място
  Бургас
  Публикации
  345
  Точки (при гласуване)
  13

  По подразбиране До: Монтаж на главата за начинаещи

  Хубава статийка, пропуснал си само да споделиш, че алуминиевите глави и въобще части е рисковано да се мият със стандартен препарат, освен някъв специален, защото често, да не кажа винаги, влезе ли препарат в резба скоро или след време я "изяжда" и болта или шпилката изтърва... За алуминиевите части препоръчвам миене с нафта и после па пароструй, "продухване" на отворите с водоструйка, сушене на печка с горещ въздух или във фурна (веднага) и продухване отново на отвори и детайли с въздух на минимум 6 бара, продухването и сушенето се отнася за всички детайли... Сещам се, че има и едно правило, което можеби важи за всички глави и си забравил да споменеш, което гласи, че когато се свали глава, освен, че се сменя гарнитура, се шлайфа или поне минава на "камък" (имат ги старите майстори и придставлява плоча от камък като за шмиргел, но не му вярвам) или най-добре стенд и, ако трябва "лека стружка", ако няма стенд - леката стружка...
  VW Beetle 1200-1954/57/59/60/65 VW Beetle 1300-1970/72 / VW Transporter 1500-65 / VW Transporter 1600-74 / VW&Wartburg 4x4 Buggy / Trabant 600 - 62
  SXS-Restorations 0886513079
  Ние, можещите водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова дълго време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. - К.Иречек

 16. #16
  Регистрация
  Mar 2006
  Място
  Бургас
  Публикации
  345
  Точки (при гласуване)
  13

  По подразбиране До: Монтаж на главата за начинаещи

  А и винаги се прави проверка и дозатяга след определен пробег, ако конструкцията позволява, разбира се...
  VW Beetle 1200-1954/57/59/60/65 VW Beetle 1300-1970/72 / VW Transporter 1500-65 / VW Transporter 1600-74 / VW&Wartburg 4x4 Buggy / Trabant 600 - 62
  SXS-Restorations 0886513079
  Ние, можещите водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова дълго време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. - К.Иречек

 17. #17
  Регистрация
  Jun 2008
  Място
  Стара Загора
  Публикации
  4,628
  Точки (при гласуване)
  21

  По подразбиране До: Монтаж на главата за начинаещи

  Цитат Мнение на ittso Преглед на публикациите
  И още... Усилията и ъглите на затагане посочени в справочниците са за оригиналния начин на стагане. Ако двигателят е с болтове, при замяната им с шпилки, усилията на затягане стават други. Ако шпилките са готов кит за конкретния двигател, новите усилия обикновено са указани в документацията към шпилките.
  А каква е идеята болтовете да се заменят с шпилки? Я разкажи по-подробно, ако не те затруднява.

  @Bugman: то за някои си е задължително, иначе нещо не съм фен на притягане без нужда - освен ако не съм те разбрал правилно?

  @Джамбазов: Бе тя на теория оригинална, ама ... сам знаеш. Случвало ми се е и от доверен магазин да си патя, макар и само веднъж.

 18. #18
  Регистрация
  Jul 2006
  Място
  София
  Публикации
  3,490
  Точки (при гласуване)
  21

  По подразбиране До: Монтаж на главата за начинаещи

  Цитат Мнение на tef4o Преглед на публикациите
  А каква е идеята болтовете да се заменят с шпилки? Я разкажи по-подробно, ако не те затруднява...
  Хващат по-дълбоко в резбата на блока, тъй като отвора и резбата са по-дълбоки от дължината на болта. Колко по-дълбоки са, зависи от конкретния двигател. Другото предимство е, че при сваляне на главата се развиват стоманени гайки завити на стоманени шпилки и е по-малко вероятно да се получи замазване на резби и т.н, особено при алуминиев блок. Като се замисля, ако се налага "челосване" на блока, предимствата стават малко спорни.
  Не знам дали се вманиачават, но на някои комплекти дават различно усилие и в зависимост от вида на смазката (от препоръчаните) с която са смазани резбите на шпилката и гайката преди стягането.
  Компютрите са създадени, за решаване на проблеми, които не са съществували преди появата на компютрите...

 19. #19
  Регистрация
  Oct 2008
  Място
  Бургас
  Публикации
  4,509
  Точки (при гласуване)
  24

  По подразбиране До: Монтаж на главата за начинаещи

  Под оригинална разбирам от представителя на съответната марка, със съответната опаковка, на съответната цена, със съответната фактура и сертификат за съответствие ако е необходим.

  Това с камъка на колегата е приложимо за жигула. Повърхностите на блока и главата трябва да са обработени почти до огледална гладкост и точност.

  Да питам аз, някой замислял ли се е защо се изполват изобщо тия гарнитури?
  "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

 20. #20
  Регистрация
  Apr 2007
  Място
  София
  Публикации
  5,954
  Точки (при гласуване)
  20

  По подразбиране До: Монтаж на главата за начинаещи

  Много често се изисква и палене на мотора, след първоначалното затягане, за 10 -15-20 мин. и след това ново притягане. Та го има и това като означение- 30Нм+15*+@еди-колко-си минути+30* -например.
  Това със щангата си е цирк за вярващи в бога майстор и е приложимо само за невероятни таралясници, дето и да се пр...бе нещо, ти е все тая, ти и без друго мислеше да го изхвърляш. Няма човек-динамометър, има клиент-вярващ-балък-дълбко безпросветен. А има и материален интерес, основен ремонт на мотора за 100 лв. предполага именно и само щанга. А за съжаление в дълбката провинция има хора , които 100лв. на цяло са виждали само по телевизиятя и то по новините, когато анонсираха пускането им в обращение. Та за тях , майстора с щангата е верую, бог, Ботев, Левски.

Страница 1 от 2 1 2 ПоследенПоследен

Сходни теми

 1. Съвет за начинаещи
  От bobotrojan във форум Избор на мотор
  Отговори: 20
  Последно мнение: 19-01-07, 10:19
 2. Маневри... за начинаещи :)))
  От Yordan във форум Връзки (links) към външни сайтове
  Отговори: 7
  Последно мнение: 20-11-06, 21:13

Правила за публикация

 • Вие не можете да публикувате нови теми
 • Вие не мжоете да отговаряте в теми
 • Вие не можете да добавяте прикачени файлове
 • Вие не можете да редактирате собствените публикации
 •