Страница 7 от 7 ПървиПърви ... 3 4 5 6 7
Резултати 121 до 135 от 135

Тема: Обсъждане направата на експедиционен камион.

 1. #121
  Регистрация
  Apr 2010
  Публикации
  79
  Точки (при гласуване)
  9

  По подразбиране От: Обсъждане направата на експедиционен камион.

  Тъкмо четох за тези двигатели и по-специално за ом364.

 2. #122
  Аватара на mohera
  mohera е офлайн
  Стоян Пировски
  Старши участник | +ПЛ |
  Регистрация
  Mar 2008
  Място
  гр.Мизия
  Публикации
  2,567
  Точки (при гласуване)
  18

  По подразбиране От: Обсъждане направата на експедиционен камион.

  Аз ей така "прелиствам" темата, ама ми е чудно дали Фантомаз си е изчистил в главата за какво точно му е този камион ?!?!

  Ако тръгнеш нейде по света по необятното и непознатото, каква би била целта - да се забиеш в дън-гори тилилейски и да си каже б@х м@м@ му къде съм дошъл или да се видят все пак някакви интересни неща

  Ако тръгнеш през пустинята, едва ли ще си речеш, чакай да карам преко-напреки, пък където стигна, като това съвсем спокойно може да се отнася и за някоя тундра. Еле пък по разни ... (абе не помня), ама да кажем разни Руски "пътища" дето като се разкалят по няколко танка трябват, че да извадят някой камион.

  За цивилизованите пътища по-напред беше споменато за такова чудо, дали ще го пуснат да мине, какви такси, винетки и т.н. разходи ще се дължат . Да не говорим дали въобще ще мине регистрацията на подобно творение.

  Няма лошо в обсъждането и разяснението кое-как и т.н., но според мен ако го мислиш за реален проект, няма да е лошо да си изясниш за къде ще се кара, какви терени, и какво се очаква. Няма такова нещо което да не затъне някъде !!!
  Страхът от свободата е един от основните страхове на човека. И все пак той иска да бъде свободен.
  И в същото време я ограничава-застраховки, ипотеки,
  вярвания, обичаи, религии, общности, идеологии, догми, политически движения...

 3. #123
  Регистрация
  Sep 2007
  Място
  Пловдив
  Публикации
  8,190
  Блог Публикации
  5
  Точки (при гласуване)
  31

  По подразбиране От: Обсъждане направата на експедиционен камион.

  Цитат Мнение на Phantomaz Преглед на публикациите
  В подкрeпа на чия идея - моята или тази ,че не става за нищо?
  в покрепа на идеята на Хънтъра, която съм цитирал в поста си
  Пак по твоята идея, направата на така описаното от теб творение ще ти е доста по-скъпа от една база на Унимог например.

  Та, всъщност, ти предлагам да се видиш с Дечо Нисана, и да поговорите..
  Driving experience - since 1976.
  Ако знаеш къде да прочетеш нещо, значи вече си го чел.

 4. #124
  Регистрация
  Sep 2009
  Публикации
  4,192
  Точки (при гласуване)
  21

  По подразбиране От: Обсъждане направата на експедиционен камион.

  Цитат Мнение на Phantomaz Преглед на публикациите
  Бихте ли ми дали информация дали двигател от автомобил би бил подходящ за камион тежащ натоварен около 7 тона. Аке не защо. Говоря зя 3 литровите мотори на мерцедес стария ом617 или следващите ом603/603. Мощност и здравина имат ,но за автомобил, ако се сложи на тежка машина какви ще са последствията за мотора? По-голямо натоварване на вътрешностите? Защо при камиони се предпочитат по-бавнооборотните двигатели? Ако масата на автомобила не е проблем за такъв мотор, високите обороти пречка ли са или не и защо?
  Краткия отговор е - да, става, ще го движи(но доста зле с избраните два мотора). За сметка на ресурса и разхода на гориво. Дългия отговор, засега може би няма да го разбереш, та накратко - големите ДВГ с ниски обороти, успяват да докарат по-добър КПД, и по-добър ресурс. (Конкретно избраните мерцедесови мотори, дори не са с директно впръскване на горивото, което предполага по-голям разход).
  Има и друго - максималната мощност за различни двигатели(особено дизелови), се регулира и обявява, в зависимост от предназначението на двигателя. Няма да се спирам подробно и тук, казано просто - едните могат да си ползват обявената мощност дълго време без проблем, а други не са предвидени да работят продължително в такива режими.
  За предложените двигатели, опцията да се сложат на конкретния камион, веднага ти смятам нещата на коляно. За целта ни трябват изходни данни:
  ГАЗ 66 с оригиналния двигател:
  115к.с. при 3200об/мин(с ограничител на оборотите).
  Максимален въртящ момент около 300Nm, между 2000-2500об/мин.
  Максимална скорост 90км/ч.
  Предавателна кутия:6,48/3,09/1,71/1,0 R-7,9 Раздатка 1/1,982; Главно предаване(предавката в моста) - 6,83

  Моторите на Мерцедес:
  ОМ617
  Мощност 80-88к.с.(в зависимост от конкретния вариант) при 4000 до 4400об/мин(пак варианти)
  Момент 170-180Nm/2400об/мин

  ОМ603
  Мощност 109 до 113 к.с. при 4600об/мин
  Момент 185 до 191 при 2800 до 3000об/мин

  Смятаме ТЕОРЕТИЧНА максимална скорост при новите максимални обороти(за реалната после).
  90км/ч, ги делим на 3,2(от 3200об/мин на оригиналния мотор) и получаваме 28,125км/ч. Това е скоростта, която камионът развива с 1000об/мин на последната предавка(в случая директна, предавателно число 1). От там е лесно да сметнем с колко ще се движи с произволни други обороти. Например при 4000об/мин, умножаваме по 4(112,5км/ч), или при 4400об/мин по 4,4 - 123,5км/ч, при 4600, по 4,6-129,375км/ч. И на този принцип за каквито и да е обороти. Ако се слага двигател с кутия, в която има и повишаваща предавка, с предавателно число под 1, например 0,8, изчислената максимална скорост се дели на предавателното число на тази предавка. Примерно 90км/ч на директна с 3200об/мин с оригиналния мотор, с предавка 0,8 в кутията става 112,5км/ч. И нататук е аналогично, както и за всяка друга предавка и обороти да се пресмятат стойностите по същия начин.

  Това, че двигателят теоретично може да развърти колелата до тези скорости, не значи, че и реално може. Това зависи от съпротивленията при движение и мощността на двигателя.
  Тези съпротивления, могат да се пресметнат също, със сравнително приемлива точност, но за тях са нужни конкретни данни, които не винаги са широко известни.

  Най-общо съпротивленията при движение на един автомобил(нищо, че в случая товарен), се разделят на две групи - общи пътни съпротивления и съпротивление от въздуха.
  В общите пътни съпротивления, влизат съпротивлението от търкаляне на колелата и съпротивлението от преодоляван наклон.Първото зависи от вида настилка, гумите(налягането в тях също), теглото и скоростта. Второто, естествено, от големината на наклона. Но при пресмятане се приема, че се движим по равно, та няма съпротивление от наклон. А за първото, се приема, че се движим по читава настилка(твърда- асфалт/бетон), нормално напомпани гуми, и с пълно тегло на машината. Реално, това съпротивление се увеличава не линейно спрямо нарастването на скоростта, и в резултат на експерименти има емпирични формули, по които може да се изчисли с приемлива (за определени цели) точност.

  Другото важно съпротивление, от въздуха, до около 50-60км/ч е сравнително малко, и обикновено се пренебрегва. Но при нарастване на скоростта се увеличава много бързо(с квадрата на скоростта – https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90...80%D0%BC%D0%B0 )
  Тези съпротивления, всъщност са сили, които противодействат на задвижващата сила на автомобила. Баланса между тях и задвижващата сила, се нарича силов баланс. Казано просто - когато задвижващата сила се изравни със сумата на съпротивителните сили, автомобила се движи равномерно. Това се случва и при максималната скорост.

  И тук е необходимо да се въведе и понятието мощност. Да, определението е работата извършена за единица време. А работата се определя, като сила действаща върху тяло, за да го премести на определено разстояние. В нашия случай имаме задвижващата сила на автомобила, която го премества на определено разстояние. В зависимост от скоростта, нашият автомобил изминава определеното разстояние(свършва се определената работа) за различно време. Като отнесем извършената работа, която е една и съща, към различните времена, се вижда, че с намаляване на времето за свършване на работата(то е в знаменател), полученото число(то е мощността) се увеличава. Т.е. когато една работа се върши по-бързо, то за това е нужно по-голяма скорост, която е резултат от по-голямата задвижваща сила(при едно и също тяло което се мести). И тъй като работата е сила по разстояние, ако я разделим на времето за свършването ѝ за да получим мощност, ще видим, че е същото ако директно умножим силата по скоростта(щото скоростта е път върху време).
  Работа A=F.S (сила-F по път-S). Мощността -P=F.S/t (S/t-път разделен на време(t) дава скорост -V). От там мощността P=F.V.

  И така, съвсем опростено, колкото по-висока задвижваща сила може да се осигури на един автомобил при колкото по-висока скорост, толкова по-мощен е той. Независимо от предавки гуми, вид автомобил и пр. Мощността идва от двигателя, където също представлява сила по скорост, но при въртеливо движение, е въртящ момент по скорост на въртене(обороти). Т.е. в действителност може да се измери скорост на въртене(обороти), и въртящ момент(на стендове например), но мощността винаги се изчислява като произведение на тези два параметъра. Тя не се мери директно а се пресмята(в съвременните стендове е автоматично). И де факто също като горния пример, колкото по-висок въртящ момент може да осигури един двигател при колкото по-високи обороти толкова е по-мощен.

  Всяко МПС с определен двигател(с определена мощност), определено тегло, форма и пр. има определена максимално възможна скорост. Работата на трансмисията(в общия случай при автомобилите, и не винаги при камиони и други) е да осигури такива предавателни отношения, при които да се постигне максимална задвижваща сила, при такава скорост, при която се очаква общите съпротивителни сили да са равни на максималната задвижваща. В идеални условия най-високата постижима скорост при която биха се изравнили тези сили, се нарича максимална скорост(не е абсолютно максимална, а такава за която се проектира автомобила).
  За по-лесно намиране на тази скорост, се прави т.нар. мощностен баланс. Обикновенно за удобство, се изобразява графично как се изменят съпротивителните сили при движение с нарастване на скоростта. Т.е. знае се за всяка конкретна стойност на скоростта на движение, какви са съпротивителните сили. Следователно, за да се поддържа всяка определена скорост, е нужно да има и равна по големина(и противоположна по посока) задвижваща сила. А задвижваща сила умножена по скорост, казахме вече, се нарича мощност. Тя отива за уравновесяване на съпротивителната сила при тази скорост, следователно може да наречем съпротивителната сила при дадена скорост умножена по скоростта, съпротивителна мощност. Така може да превърнем графиката показваща какви са съпротивителните сили при всяка скорост, в графика показваща каква мощност е необходима при всяка стойност на скоростта. Така лесно може да се види при каква скорост, мощността на даден двигател ще е достатъчна за покриване на съпротивителната мощност.
  От там нататък според скоростта се избират предавки и пр. Избира се най-високата и най-ниската степен в предавателната кутия, а броя на междинните предавки се избира според характеристиките на двигателя.
  Но май доста прекалих с теорията... може да се наложи да го прочетеш няколко пъти.

  А специално за Виатнамката, лично на мен ми идва друга идея с подобни на предложените от теб мотори, макар и не знам дали би била баш за експедиции...
  Само ще напиша някои неща:
  ОМ606 177hp/4400rpm ; 330Nm/1600rpm (с друг софтуер става над 200к.с. има как и с механично-управляемо ГНП). Турбината не е кусур при някои мотори.
  Плюс това https://en.wikipedia.org/wiki/Merced...c_transmission ...подкарано на него, че обикновенно са в комплект, а и да няма неудобни ръчки...
  Е-класа W210 с подходяща комплектация, струва все по-малко(за донор), а не е необходимо и да е в движение...
  Раздатката на Виатнамката е отделна, та нещата са по-прости с кутията. А и тя е достатъчно здрава да понесе другото натоварване.
  Само подкарването ѝ трябва да е от някой спец, че сигурно ще си търси неща където няма да ги има.

  ПП: Ако някой прочете този пост, ще е наистина ентусиаст
  Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

 5. #125
  Аватара на turtey
  turtey е офлайн Старши участник | СзО || +ПЛ || ДВиП |* МСС *
  Регистрация
  Jul 2006
  Място
  София
  Публикации
  19,349
  Блог Публикации
  1
  Точки (при гласуване)
  44

  По подразбиране От: Обсъждане направата на експедиционен камион.

  Цецо, 606 върви по-добре с механична гнп, 200 кс не са никакъв таван, за 722.6 се ползва стенд алоун контролер.

  ПП Как не те мързи
  И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ:
  всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

 6. #126
  Регистрация
  Sep 2009
  Публикации
  4,192
  Точки (при гласуване)
  21

  По подразбиране От: Обсъждане направата на експедиционен камион.

  Цитат Мнение на turtey Преглед на публикациите
  ПП Как не те мързи
  Не ме мързеше до преди малко, щото се очертаваха няколко дни почивка (нЕква стена паднАла тия дни, преди повече от четвърт век в Берлин, и тия идиоти го празнуват всяка година)
  А и да видя какво си спомням от училище, плюс да проверя на Ясен теорията, че много работи могат да се обяснят по-просто на средноинтелигентни хора, без специална подготовка.

  Отделно - питащия ми допада като отношение и начин на комуникация. Харесвам хора, които осъзнават и признават и слабите си страни. Т.е. реалисти, без поза и излишни претенции. Само човек над определено ниво на интелигентност осъзнава своята некомпетентност, и я признава.
  Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

 7. #127
  Регистрация
  Apr 2017
  Публикации
  1,432
  Точки (при гласуване)
  4

  По подразбиране От: Обсъждане направата на експедиционен камион.

  Съдейки по опита на колхозната (руско-украинско-белоруска) школа в изработването на всевъзможни самоделки, предимно за нуждите на селското стопанство, няма части от автомобили, които да не могат да бъдат сглобени едни с други. Пак този опит показва, че са нужни съвсем груби изчисления. Въпросът с надеждността обаче остава ключов! Този бараж там не могат да го преодолеят. Не им е по силите. Липсва и материалната, и интелектуалната база за това. Предполагам, че и тук ще е същото ако тръгнем да прилагаме опита им.

 8. #128
  Регистрация
  Feb 2012
  Публикации
  7,322
  Точки (при гласуване)
  17

  По подразбиране От: Обсъждане направата на експедиционен камион.

  Цитат Мнение на cecoa1 Преглед на публикациите
  Да. По-широко е в кабината.
  Само това ли определя комфорта? Но пък си първият човек, който говори в позитивна насока относно комфорт при тоя краз.
  Соберите девять женщин, но за месяц они одного малыша не родят. Должен пройти определенный природой срок.

  Обичам честната борба - трима на един с калашник

 9. #129
  Аватара на Ясен
  Ясен е офлайн Супер Модератор | news |
  | ОС || СзО || +ПЛ || ТП |* МСС *
  | Модератор |
  Регистрация
  Oct 2007
  Място
  София
  Публикации
  45,955
  Точки (при гласуване)
  60

  По подразбиране От: Обсъждане направата на експедиционен камион.

  Цитат Мнение на Самодържец Преглед на публикациите
  Но пък си първият човек, който говори в позитивна насока относно комфорт при тоя краз.
  Истината се познава в сравнението.
  BENZBOSS за очилата: ...Очи са това,да е дупе да го прежалиш ма си е око,дупе давам за него.

 10. #130
  Регистрация
  Jul 2007
  Място
  София
  Публикации
  14,828
  Точки (при гласуване)
  33

  По подразбиране От: Обсъждане направата на експедиционен камион.

  Думите комфорт и Краз в едно изречение по никакъв начин не се съчетават https://www.youtube.com/watch?v=q6AqWDbqp44
  Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

 11. #131
  Регистрация
  Feb 2012
  Публикации
  7,322
  Точки (при гласуване)
  17

  По подразбиране От: Обсъждане направата на експедиционен камион.

  Цитат Мнение на sek.1 Преглед на публикациите
  Думите комфорт и Краз в едно изречение по никакъв начин не се съчетават
  Возил съм се и съм подкарвал (не съм карал на път) такъв, та затова попитах Цецо. Имам впечатления що за чудо е, но си ми остава любим и до днес. Обаче не бих пътувал с моя любимец през граници дори и в състояние на война, камоли да си направя експедиционен кемпер. Такъв мазохист като ония немци с краза, не съм. Иначе, ако Фантомаз има желание с високо проходим камион да си пообикаля в България, газката ще му свърши работа и му е най-бюджетното решение. Само да си реши проблема с горивото, ма нали има варианти за качествено газифициране. С малко труд и творчество, и някой и друг мебелист, ще си направи фургона и айде на път. Друг е въпроса до колко у нас има експедиционни маршрути, та да му трябва и експедиционен камион. Иначе хората и с газка го правят, всички се възхищавахме на ония немци ли бяха пак, с газката с дизелов мотор, некъде по сибирските снегове май беше, има го и тук качвано.
  Соберите девять женщин, но за месяц они одного малыша не родят. Должен пройти определенный природой срок.

  Обичам честната борба - трима на един с калашник

 12. #132
  Регистрация
  Sep 2009
  Публикации
  4,192
  Точки (при гласуване)
  21

  По подразбиране От: Обсъждане направата на експедиционен камион.

  Тук се вижда как се кара с подобрен комфорт. (Пак мястото за краката си е кофти).


  Накратко, машината е с мотор от DAF, 6 цилиндров, 6 литров, 210к.с. плюс шестстепенната кутия на ZF, куплирана заводски с мотора. Раздатката е сменена с такава от БТР, привода на лебедката е заменен с хидравличен.
  В клипа има линк към поредица от 3-4 клипа, в които се дава информация за проекта, плюс първите изпитания.
  Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

 13. #133
  Регистрация
  Feb 2010
  Място
  Русе
  Публикации
  184
  Блог Публикации
  1
  Точки (при гласуване)
  9

  По подразбиране От: Обсъждане направата на експедиционен камион.

  Име: 20170602_125328.jpg
Прегледи: 199
Размер: 417.1 КбИме: 20170609_091818.jpg
Прегледи: 198
Размер: 197.7 КбИме: 20170602_125439.jpg
Прегледи: 199
Размер: 313.4 Кб
  Пак ,ще е цифра но няма да е 200хил.евро .Всякакви изпълнения се правят на базата на 4х4 камиончета.
  Мартин Димитров
  УАЗ

 14. #134
  Регистрация
  Sep 2009
  Публикации
  4,192
  Точки (при гласуване)
  21

  По подразбиране От: Обсъждане направата на експедиционен камион.

  Аналозите на запад.  Примерно тия Ивеко Магирус (или Магирус Дойц), са едни от най-достъпните. Най-често идват от пожарните, на малко километри.
  Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

 15. #135
  Регистрация
  Jul 2007
  Място
  София
  Публикации
  14,828
  Точки (при гласуване)
  33

  По подразбиране От: Обсъждане направата на експедиционен камион.

  Няма нищо общо с нищо руско като комфорт на возене и управление .
  Име: DSCI0029.jpg
Прегледи: 183
Размер: 125.0 Кб
  Име: DSCI0032.jpg
Прегледи: 182
Размер: 127.6 Кб
  Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Страница 7 от 7 ПървиПърви ... 3 4 5 6 7

Сходни теми

 1. съвет за направата на щтраймус
  От boqn83bs във форум Ремонт, майстори и материали
  Отговори: 0
  Последно мнение: 17-10-16, 22:48
 2. Направата на мини кемпер
  От Видев във форум TOYOTA
  Отговори: 48
  Последно мнение: 08-06-11, 10:11
 3. Отговори: 0
  Последно мнение: 26-04-10, 15:39
 4. Мек таван. Нов или направата на нов с частите от стария?
  От Митков - bulextreme.com във форум Автомобили 4x4
  Отговори: 7
  Последно мнение: 12-04-10, 20:43

Правила за публикация

 • Вие не можете да публикувате нови теми
 • Вие не мжоете да отговаряте в теми
 • Вие не можете да добавяте прикачени файлове
 • Вие не можете да редактирате собствените публикации
 •