Страница 3 от 3 ПървиПърви 1 2 3
Резултати 41 до 45 от 45

Тема: Хайде, за пореден път. Охлаждане на фронтера А

 1. #41
  Регистрация
  Nov 2014
  Място
  Пловдив
  Публикации
  50
  Точки (при гласуване)
  4

  По подразбиране От: Хайде ,за пореден път.Охлаждане на фронтера А

  Привет колеги,
  Виждам темата е много напреднала, но се надявам моето човъркане, по охлаждането на точно същия двигател, да е от полза някому.
  Ще започна хронологически:
  По миналата година, ми направи впечатление, че температурата започна много да се клати, между хоризонтално положение и включване на перката, в летния сезон. Обвиних, капачката на разширителния съд и се сдобих с нова. Положението се кротна за известно време. В късната есен обаче, по задръстванията, нещата започнаха отново да се повтарят. Предприех пълно почистване на охлаждащата система, външно почистване на радиатора. Забърках антифриз, с възможно най голямото количество вода, приемливо за нашите ширини. Демонтирах термостата и го сварих, замервайки температурите му на отваряне и затваряне. Моя термостат, отваря на 91,5 градуса по Целзии, но затваря при 86, пак по същата скала. На стрелката на уреда на таблото, тези 91.5 градуса по Целзии, е милиметър над хоризонталната линия (отчетено по върха на стрелката).
  Водното ми съединение, бе толкова остаряло, че се бяха образували две бъчвички (на изхода на термостата, и на входа към радиатора), които при повишаване на налягането се раздуваха. За да намаля налягането в системата се изхитрих, да затягам капачката на разширителния съд при вече топъл двигател. При това обаче, след изстиване, в същите слаби места се образуваха всмукнатини. Обвиних капачката, щото тя трябва да работи и на всмукване и то на почти никакъв вакум. Проверих я, и тя пропуска на усилие, сходно с това, на спокойно дръпване на цигара. След внимателно осмисляне на ситуацията, върнах старата капачка, като я затегнах с минимално усилие. Смятам, че при приемливо поддържан 20 годишен двигател, и читава капачка, зверското затягане е основна причина, системата да не изпуска и всмуква в зададените и параметри.
  В крайна сметка, водното ми съединение се предаде, и се наложи да си правя "тройник". Нaправих го на струг, от алуминий, сечение плътен квадрат, на който направих нужния отвор през центъра, и в двата края, присъединителни ротационни накрайници, за водно съединение ф32. В средата остана квадратно сечение, така щото да пробия отвор и нарежа резба М22х1,5, Термоключа (стария, надявам се оригинален с две температури), влиза навътре, около 2 мм в най ниската си точка, като в краищата е наравно с окръжността на отвора по който циркулира охлаждащата течност. Използвам едно стандартно водно съединение 90 градуса, от изхода на термостата, до тройника, и едно право, което е между тройника и входа на радиатора.
  След така направената преработка, ми прави впечатление, че температурата на включване на термоключа, падна на 98 градуса по Целзии, а изключва на около 87, пак по същата скала. Отчетено по стрелката на уреда на таблото, преди включваше около 2 мм над първата чертичка след хоризонталната, а сега включва 1мм под нея. Изключването на перката, по стрелката на уреда на таблото е едно и също.
  Може би стана малко дълго, но се надявам да е достатъчно описателно и полезно.
  Поздрави,

 2. #42
  Регистрация
  May 2012
  Публикации
  385
  Точки (при гласуване)
  0

  По подразбиране От: Хайде ,за пореден път.Охлаждане на фронтера А

  М да прав си колега и на мен след направеният меден тройник ми направи впечатление че перката започна да се включва по рано. Също по датчика имаше много отлагания който изчистих да чукам на дърво засега е супер 5000 км. няма грижи и съм с разширителен съд от Рено Клио вече четвърта година.

 3. #43
  Регистрация
  May 2006
  Място
  Перник
  Публикации
  1,230
  Точки (при гласуване)
  15

  По подразбиране От: Хайде ,за пореден път.Охлаждане на фронтера А

  Колега благодаря за включването.Това беше и идеята на темата.Да си припомним някои стари неща.Аз даже в залепените теми ,прегледах онази за климатика,и то там нещата си ги има,ама кой да ги търси.
  Тука трябва да благодаря на колегата моци111 за снимките на неговото решение с медния тройник,но и аз не успях да ги кача.
  Румен Николов

  0888 358 572

 4. #44
  Регистрация
  Aug 2010
  Място
  София
  Публикации
  661
  Точки (при гласуване)
  8

  По подразбиране От: Хайде, за пореден път. Охлаждане на фронтера А

  Не си трая, а гледам да не се повтарям. Моето паралелно охлаждане (оставил съм и старото) е с програмируемо термо-реле реализирано с електронна платка с дисплей и термодатчик с кабел. Датчика съм го приоспособил веднага след термостата, а релето на платката е вързано с управляващата жица на термошалтера. Демек, като залепи релето на платката пуска перката. Има различни варианти на термо релета е различни изпълнения и цени, но като цяло цените им са символични - 5, 6 до двайсетина лева с доставката от ebay.
  ОФА КБ X20SE + метан

 5. #45
  Регистрация
  May 2006
  Място
  Перник
  Публикации
  1,230
  Точки (при гласуване)
  15

  По подразбиране От: Хайде, за пореден път. Охлаждане на фронтера А

  Писах ,писах форума го затри.Този път накратко.Метален тройник ,датчик възможно най близо до потока,и оригинален датчик.Температура при всякакви натоварвания и включен климатик-на средата.От моя страна темата може да се смята за приключена.
  Румен Николов

  0888 358 572

Страница 3 от 3 ПървиПърви 1 2 3

Сходни теми

 1. Отговори: 13
  Последно мнение: 06-04-17, 10:12
 2. Меркури - 65к.с. - Оправен
  От monter_m във форум Всичко на и под вода
  Отговори: 6
  Последно мнение: 10-08-09, 21:22
 3. Хайде бе Джамбазов,хайде бе градско
  От VGDinev във форум Спам, чат дискусии, всичко което не е за останалите форуми!
  Отговори: 0
  Последно мнение: 23-12-08, 01:44
 4. Преправяне на охлаждане Фронтера 2.0
  От fanatic във форум Двигатели
  Отговори: 51
  Последно мнение: 12-11-07, 20:47
 5. Пореден скандал
  От vokel във форум Дългоцевно бойно оръжие
  Отговори: 5
  Последно мнение: 08-02-07, 22:35

Правила за публикация

 • Вие не можете да публикувате нови теми
 • Вие не мжоете да отговаряте в теми
 • Вие не можете да добавяте прикачени файлове
 • Вие не можете да редактирате собствените публикации
 •