Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Разрешение за ремонт?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Разрешение за ремонт?

Въпросът ми е: ако си купиш къща узаконена, но без архитектурни планове, нужно ли е да правиш ново планозаснимане и архитектурни книжа за основен ремонт и покрив? Като покривът от обикновен се преобразува на мансарден? Сиреч все едно че строиш нова къща.
    Силните плачат сами. Не ръкомахат. Не викат. В гръб не забиват ками. И не се кланят на никого.

От: Разрешение за ремонт?

За покрив ако се прави мансарден са нужни.
    Ако е на село може да мине метър.За града - трудно.
    ........................
    Иван Маринов
    CRF 250 X
    Не шансът определя съдбата на човека,а изборът!

Коментар

Не е на село, община Триадица-София
      Силните плачат сами. Не ръкомахат. Не викат. В гръб не забиват ками. И не се кланят на никого.

Коментар

Има ли други съсобственици? Че освен написаното от колегата горе, трябва и тях да уведомиш и те да го заявят, че са съгласни (писмено)...
        Публикувайте отговор

Коментар

Кака, ако къщата е строена преди 95-6 та година и от никакви помещения под покрива ще вдигаш мансарден етаж мисля, че ще имаш доста занимавки. Един приятел в момента снима същия сериал и още не му се вижда края. Ако си спомням правилно, всичко се върти около спазването на изискванията за противоземетръсната устойчивост на цялата сграда, като новите норми са въведени в средата на 90-те години ...май.

П.П. Преди време мярнах едно изказване, че заобикалянето на закона с помощта на "правилните хора" не прави един строеж законен.
          Последно редактирано от коко келеша; 15-03-16, 14:21.
          Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
          Из "Златния телец"

Коментар

Преди няколко години кмет ми бе дал заповед за спиране на ремонт на апартамент заради съвестни съседи (не съм пипал стени, греди и т.н. - само подмяна на ВИК и Ел-инсталация, с изолация на жилището)... Та тогава гледах, че тези неща важат не само за покрив или конструктивно изменение, но дори и за основен ремонт ВИК, ЕЛ система и т.н....
            За да изляза от ситуация се наложи да платя за една папка технически книжа, заверени в областен град от някакъв оторизиран инженер...
            А за остъклената тераса - и подпис на главния архитект на града... Общо взето - за да бъдеш 100% законен е голям цирк и бюрокращина...
            Така, че за твоя случай съм убеден, че за законно изпълнение на ремонта ще се искат документите... А ако нямаш съвестни съседи - може и да мине метър
            Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
            Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Първоначално публикуван от slowtraveler Преглед на мнение
              ... А ако нямаш съвестни съседи - може и да мине метър
              Не, не, те са географска даденост, еле па в София.
              Из "Златния телец"

Коментар

Първоначално публикуван от коко келеша Преглед на мнение
                ... заобикалянето на закона с помощта на "правилните хора" не прави един строеж законен.
                ... нито му пречи да рухне, да капе на съседите или да мирише от канала.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                  ... нито му пречи да рухне, да капе на съседите или да мирише от канала.
                  Ясене, в моя случай за да стане 'законно' (да изпълня изискванията на кметското техническо лице) трябваше върху 6мм железобетонна мрежа на мазилката, която бе положена върху подовата изолация (нещо като Фибран) да бъде положена втора железобетонна мазилка с 8мм арматурно желязо... Краищата на желязото трябвало да стърчат еди-колко си милиметра в тухлите, да давало здравина според кметското 'техническо лице'?!!!!
                  Така, че имам сериозни съмнения в професионализма и на 'неправилните хора'

P.S. Ставаше въпрос наистина за подова замазка, а не за полагане на плоча, както навярно сте заподозряли с тези железобетонни конструкции
                  Последно редактирано от slowtraveler; 15-03-16, 14:54.
                  Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Първоначално публикуван от slowtraveler Преглед на мнение
                    ...имам сериозни съмнения в професионализма и на 'неправилните хора'
                    Това е две на ръка.

Коментар

Жоро, и "оторизираните" технически лица по кметствата са ползвали услугите на "правил$$$$$ните" хора, за да станат "оторизирани". Тоя филм и аз съм го играл през далечната 1997-ма заради отварянето на магазин. За съжаление, за разлика от твоя случай, нямаше измъкване от лапите на общинските "оторизирани" технически лица.
                      Иначе, специално в твоя случай, невинно-небрежно молиш техническото лице да запознае неукия юзер, сиреч теб, с нормативните документи, където е описано налаганото от него техническо изискване.
                      Из "Златния телец"

Коментар

В моя случай предпочетох да изпълня идиотското изискване за да можа максимално бързо да приключа ремонта (както и стана).
                        По цял ден се боря с бюрокрации, та ми е ясно едно зацикляне в бюрократичен спор колко време може да отнеме
                        И то вече при свършен факт ('ама аз как ще видя колко дебела е замазката и арматурата' )
                        Имаше и сериозен разговор със съседите де, защото бързото бюрократично развитие (подготовки на документацията, съгласувания, пътувания и т.н.) излязоха към 1000лв
                        От тогава не си говорим, ама на мен не ми пречи - най-вече те пострадаха, защото вече не им дадох ключ за апартамента - преди това си ползваха терасата ми за сушене на чушки, или за нещо друго (апартамента там ми е ваканционното жилище )
                        Но факта е, че завистта е голяма сила... Удивителното бе, че по време на голямото рушене/шум и мръсотия (махнах 40 годишни подови мозайки, замазки, плочки, паркет, баластра и т.н.) никой не се обади, а в момента, в който започна възстановяването и се видя, че се прави нещо като се влагат пари (вкарването на материали) веднага ревнаха...
                        Т.е. първоначалното мълчание и 'минаване метър' не трябва да успокоява ако не са решени изрядно бюрократичните условия - будната съседска съвест ще бъде нащрек

Коментар

Разбрах, няма да е тази къща....много ни хареса и ни устройва, но се оказа че освен за къщата и основен ремонт трябва да се отделят едни доста пари за проект, планозаснимане, разрешителни, кадастри, и пр....
                          Съседите единият явно е доста свестен, но другата баба е мале мила. Жалко, продължаваме напред
                          Благодаря.

Коментар

Първоначално публикуван от Доби Преглед на мнение
                            Разбрах, няма да е тази къща....много ни хареса и ни устройва, но се оказа че освен за къщата и основен ремонт трябва да се отделят едни доста пари за проект, планозаснимане, разрешителни, кадастри, и пр....
                            Съседите единият явно е доста свестен, но другата баба е мале мила. Жалко, продължаваме напред
                            Благодаря.

Проекта за мансардния покрив ми излезе около 1500лв.
                            На общия фон не е чак такъв разход.
                            Това при положение че никъде не се споменава за жилищна площ.
                            ........................
                            Иван Маринов
                            CRF 250 X
                            Не шансът определя съдбата на човека,а изборът!

Коментар

Ако беше промяна на и ремонт само на покрива - да нямаше да е проблем. Но малко преди да изповядаме сделката се оказа че къщата няма одобрен проект. Когато са я строили са нарушили одобрения проект, застроили са повече от разрешеното, после плащат глоба в общината узаконяват я документално, но без да правят нов проект, плащат глоба и това е. Сега който я купи и иска да прави преустройство и ремонт, а тя плаче за такъв, трябва да започне от А.....сиреч все едно че няма къща....така мисля. С какво ще отида в общината и ще искам разрешително за ремонт и преустройство, само с нот.акт и скица с очертанията на къщата - няма да стане.....с това само можем да придобием имота и това. Не виждам начин да заобиколим и с нужните хора, без никакъв проект.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X