Въпросът ми е: ако си купиш къща узаконена, но без архитектурни планове, нужно ли е да правиш ново планозаснимане и архитектурни книжа за основен ремонт и покрив? Като покривът от обикновен се преобразува на мансарден? Сиреч все едно че строиш нова къща.
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Разрешение за ремонт?
Свий
X
-
От: Разрешение за ремонт?
Кака, ако къщата е строена преди 95-6 та година и от никакви помещения под покрива ще вдигаш мансарден етаж мисля, че ще имаш доста занимавки. Един приятел в момента снима същия сериал и още не му се вижда края. Ако си спомням правилно, всичко се върти около спазването на изискванията за противоземетръсната устойчивост на цялата сграда, като новите норми са въведени в средата на 90-те години ...май.
П.П. Преди време мярнах едно изказване, че заобикалянето на закона с помощта на "правилните хора" не прави един строеж законен.
Последно редактирано от коко келеша; 15-03-16, 14:21.Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
Из "Златния телец"
Коментар
-
Преди няколко години кмет ми бе дал заповед за спиране на ремонт на апартамент заради съвестни съседи (не съм пипал стени, греди и т.н. - само подмяна на ВИК и Ел-инсталация, с изолация на жилището)... Та тогава гледах, че тези неща важат не само за покрив или конструктивно изменение, но дори и за основен ремонт ВИК, ЕЛ система и т.н....
За да изляза от ситуация се наложи да платя за една папка технически книжа, заверени в областен град от някакъв оторизиран инженер...
А за остъклената тераса - и подпис на главния архитект на града... Общо взето - за да бъдеш 100% законен е голям цирк и бюрокращина...
Така, че за твоя случай съм убеден, че за законно изпълнение на ремонта ще се искат документите... А ако нямаш съвестни съседи - може и да мине метърВече съм неактивен в този форум и не го следя.
Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.
Коментар
-
Първоначално публикуван от slowtraveler Преглед на мнение... А ако нямаш съвестни съседи - може и да мине метър.
Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
Из "Златния телец"
Коментар
-
Първоначално публикуван от коко келеша Преглед на мнение... заобикалянето на закона с помощта на "правилните хора" не прави един строеж законен.
Коментар
-
Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение... нито му пречи да рухне, да капе на съседите или да мирише от канала.
Така, че имам сериозни съмнения в професионализма и на 'неправилните хора'
P.S. Ставаше въпрос наистина за подова замазка, а не за полагане на плоча, както навярно сте заподозряли с тези железобетонни конструкцииПоследно редактирано от slowtraveler; 15-03-16, 14:54.Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.
Коментар
-
Първоначално публикуван от slowtraveler Преглед на мнение...имам сериозни съмнения в професионализма и на 'неправилните хора'
Коментар
-
Жоро, и "оторизираните" технически лица по кметствата са ползвали услугите на "правил$$$$$ните" хора, за да станат "оторизирани". Тоя филм и аз съм го играл през далечната 1997-ма заради отварянето на магазин. За съжаление, за разлика от твоя случай, нямаше измъкване от лапите на общинските "оторизирани" технически лица.
Иначе, специално в твоя случай, невинно-небрежно молиш техническото лице да запознае неукия юзер, сиреч теб, с нормативните документи, където е описано налаганото от него техническо изискване.Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
Из "Златния телец"
Коментар
-
В моя случай предпочетох да изпълня идиотското изискване за да можа максимално бързо да приключа ремонта (както и стана).
По цял ден се боря с бюрокрации, та ми е ясно едно зацикляне в бюрократичен спор колко време може да отнеме
И то вече при свършен факт ('ама аз как ще видя колко дебела е замазката и арматурата')
Имаше и сериозен разговор със съседите де, защото бързото бюрократично развитие (подготовки на документацията, съгласувания, пътувания и т.н.) излязоха към 1000лв
От тогава не си говорим, ама на мен не ми пречи - най-вече те пострадаха, защото вече не им дадох ключ за апартамента - преди това си ползваха терасата ми за сушене на чушки, или за нещо друго(апартамента там ми е ваканционното жилище
)
Но факта е, че завистта е голяма сила... Удивителното бе, че по време на голямото рушене/шум и мръсотия (махнах 40 годишни подови мозайки, замазки, плочки, паркет, баластра и т.н.) никой не се обади, а в момента, в който започна възстановяването и се видя, че се прави нещо като се влагат пари (вкарването на материали) веднага ревнаха...
Т.е. първоначалното мълчание и 'минаване метър' не трябва да успокоява ако не са решени изрядно бюрократичните условия - будната съседска съвест ще бъде нащрекВече съм неактивен в този форум и не го следя.
Коментар
-
Разбрах, няма да е тази къща....много ни хареса и ни устройва, но се оказа че освен за къщата и основен ремонт трябва да се отделят едни доста пари за проект, планозаснимане, разрешителни, кадастри, и пр....
Съседите единият явно е доста свестен, но другата баба е мале мила. Жалко, продължаваме напред
Благодаря.Силните плачат сами. Не ръкомахат. Не викат. В гръб не забиват ками. И не се кланят на никого.
Коментар
-
Първоначално публикуван от Доби Преглед на мнениеРазбрах, няма да е тази къща....много ни хареса и ни устройва, но се оказа че освен за къщата и основен ремонт трябва да се отделят едни доста пари за проект, планозаснимане, разрешителни, кадастри, и пр....
Съседите единият явно е доста свестен, но другата баба е мале мила. Жалко, продължаваме напред
Благодаря.
Проекта за мансардния покрив ми излезе около 1500лв.
На общия фон не е чак такъв разход.
Това при положение че никъде не се споменава за жилищна площ.........................
Иван Маринов
CRF 250 X
Не шансът определя съдбата на човека,а изборът!
Коментар
-
Ако беше промяна на и ремонт само на покрива - да нямаше да е проблем. Но малко преди да изповядаме сделката се оказа че къщата няма одобрен проект. Когато са я строили са нарушили одобрения проект, застроили са повече от разрешеното, после плащат глоба в общината узаконяват я документално, но без да правят нов проект, плащат глоба и това е. Сега който я купи и иска да прави преустройство и ремонт, а тя плаче за такъв, трябва да започне от А.....сиреч все едно че няма къща....така мисля. С какво ще отида в общината и ще искам разрешително за ремонт и преустройство, само с нот.акт и скица с очертанията на къщата - няма да стане.....с това само можем да придобием имота и това. Не виждам начин да заобиколим и с нужните хора, без никакъв проект.Силните плачат сами. Не ръкомахат. Не викат. В гръб не забиват ками. И не се кланят на никого.
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар