Резултати 1 до 18 от 18

Тема: Излезе книга за бившия завод „Чавдар”

 1. #1
  Регистрация
  Oct 2007
  Място
  Ботевград
  Публикации
  1,031
  Точки (при гласуване)
  14

  По подразбиране Излезе книга за бившия завод „Чавдар”

  Здравейте,

  Това може да е интересно за почитателите на ретро техниката и по специално на българското автомобилостроене през СОЦ-а:

  “През 1930 г. след изпит пред Софийската търговско-индустриална камара, Рачо Джамбов получава майсторско свидетелство по изработване на каросерии, но въпреки всичко, в продължение на дълги години условията на работа остават все така занаятчийски. По спомени на неговия син Васил, той сам проектира каросериите, рисувайки върху площадка с пясък. От „нахвърляните” форми се правят шаблони, а заоблените и най-сложни за изработване метални части от каросерията се оформят с чук върху издълбан пън, който е бил запазен в двора на предприятието до неговата ликвидация, като автентичен паметник от зората на каросерийното дело в Ботевград. Боядисването става със саморъчно изработен „компресор” от самолетен цилиндър и биела, като в ролята на филтър е било използвано кече.”. Това е откъс от най-новата книга на Иван Колев – „Автобусите на Ботевград”, която излезе от печат в края на миналата седмица. Книгата проследява историята на предприятието – някогашната гордост на родното автобусостроене, което осигуряваше препитание на повече от 2000 човека. За написване й са използвани материали от държавните архиви в София, Пловдив, Кърджали и Разград и от военния фотоархив, както и документи, и снимки, предоставени от хора, допринесли за развитието на завода. Богатият снимков материал и авторските рисунки към текста правят книгата още по-ценна и интересна. Тя съдържа пет части. Първата запознава с ранните години на каросерийното дело в Ботевград, разкрива малко известни факти за живота на неговия основоположник Рачо Джамбов и разказва за каросерийната работилница на Христо Николов и Илия Кунин. Следващите три части описват периода на изграждането на „Чавдар” /1947 – 1969 год./, годините на възход /1970 – 1990 / и последните години от съществуването на завода /1991 – 1999/.
  Последната пета част – „Модели, модификации и прототипи. Техническо и графично описание”, предоставя изчерпателна информация за производствената дейност на „Чавдар”.

  Книгата „Автобусите на Ботевград” е плод на четиригодишен труд. Идеята за нея обаче датира от 1995 година, когато авторът Иван Колев се запознава с инж. Александър Гавалюгов – бивш главен конструктор на „Чавдар” и директор маркетинг и развитие.
  „Всъщност идеята за създаването на тази книга възникна у мен именно тогава - преди близо 20 години, когато в България за кратко се възроди надеждата за възстановяване на автомобилното производство, което от своя страна съживи и спомена за първите стъпки на родната автоиндустрия от 50-те и 60-те години на миналия век”, пише Иван Колев в предговора към книгата. Той изброява имената на още няколко души, водили битка за реабилитирането и възобновяването на автобусното производство. Сред тях са инж. Слави Боев, инж.Иван Балтов – бивш директор на Института по автобусостроене и директор на Базовия завод на комбината, инж. Цветан Матеев – бивш директор на комбината, инж. Борис Георгиев – бивши директор на комбината, Петко Сираков – дългогодишен директор на ДПП „Родина”, инж. Марин Живков – бивш главен конструктор на завод „Чавдар”. Техните спомени и интересни истории за предприятието също са включени в книгата.

  „За съжаление редица ключови фигури с огромен принос за развитието на предприятието, които помогнаха изключително много при изготвянето на тази книга, не доживяха нейното отпечатване. Сред тях са синът на Рачо Джамбов – Васил Джамбов, който почина през 2009 год., някои от бившите директори, като Петко Петков /починал през 2009 г./ и Златьо Златев /починал през 2011 год./, ръководителят на конструктивно-технологичната група Тодор Кръчмарски /починал през 2013 год./…, пише авторът във встъпителната част.

  Относно необходимостта от книгата днес, в края на предисловието Иван Колев изразява недвусмислено своето мнение: „След поредица от законови актове политиците поставиха „Чавдар” в безизходно положение, което в крайна сметка доведе до обявяването на неговата ликвидация през 1999 год. Докато ликвидаторите вършеха своята част от работата, силуетите на заводските халета лека полека изчезнаха на фона на планината, докато най-накрая на тяхното място остана само едно голо поле, такова каквото го е заварил Рачо Джамбов, когато преди 90 години е дошъл в града изпълнен с надежда за по-добър живот…
  Старият майстор създава своята работилница точно преди един век – през 1914 год., а десет години по-късно премества дейността си в Ботевград и полага началото на каросерийното дело. Вековният юбилей от тази дата и деветдесетата годишнина от началото на автобусното производство в града са достатъчен важен повод за равносметка на изминалия път. Точно за това и появяването на тази книга е напълно закономерно и необходимо, независимо от това, че автобусното производство, успешно развивано в България повече от седем десетилетия отдавна вече е само част от историята.”.

  За автора: Иван Колев е роден през 1968 година в София. През 1997 год. завършва висше художествено образование. Автор е на книгите „Автомобилът в България – хроника на XX век” /2001 год./ и „История на автомобила в Царство България 1896 – 1946” /2010 г./.
  През юни 2002 год. става инициатор за създаването на списание „Автокласика и мотоциклети” и изготвя цялостна концепция за развитие на списанието, като в периода 2003-2013 год. /с прекъсване между 2006 и 2008 год./ е автор на основната част от статиите в него.
  През 2004 год. създава собствен сайт, посветен на българската автомобилна история.
  Ива Колев е автор на редица статии и рисунки в наши и чужди издания.
  Източник: http://botevgrad.com/news/56896/Izle...zavod-Chavdar/

 2. #2
  Регистрация
  May 2008
  Място
  София
  Публикации
  7,098
  Точки (при гласуване)
  27

  По подразбиране От: Излезе книга за бившия завод „Чавдар”

  Цитат Мнение на mendi Преглед на публикациите
  Здравейте,

  Това може да е интересно за почитателите на ретро техниката и по специално на българското автомобилостроене през СОЦ-а:..../
  Наистина е интересно , макар че почти цялата информация може да се намери тук-там , но с доста ровене .

  За жалост , написаното си звучи като реквием .

  Аз имам някакви сантименти към този завод , защото на времето там си правих дипломната работа за инженер , включително и 3 месеца стаж като студент в 5-ти курс .

  Личното ми мнение е , че след `10-ти при добър мениджмънт и желание - заводът можеше не само да оцелее , но и да се развие подобно на сродни заводи от други бивши съвецки сателити .

  За разлика от там обаче , алчността , безхаберието и некадърността на българските политици доведе завода (подобно на стотици други) до .... голо поле .

  Амин !
  Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

 3. #3
  Регистрация
  Nov 2012
  Място
  Варна
  Публикации
  996
  Точки (при гласуване)
  7

  По подразбиране От: Излезе книга за бившия завод „Чавдар”

  [QUOTE=Vlado_Ts;2577403]

  За разлика от там обаче , алчността , безхаберието и некадърността на българските политици доведе завода (подобно на стотици други) до .... голо поле .

  Изчерпателно!

 4. #4
  Регистрация
  Oct 2007
  Място
  София
  Публикации
  4,034
  Точки (при гласуване)
  25

  По подразбиране От: Излезе книга за бившия завод „Чавдар”

  Автобусите с купе Касбюрер сетра (купено по лиценз) и двигател Раба Ман изкарваха по 1 000 000 километра те тия Чавдарки където им викаха Манове.......

  обикаляха линии из цяла България и нямаха ядове..


  Но некой (политик) реши..да вземе торбе с пари и да унищожи българското автобусо строене


  Сега караме чужди автобуси вместо наши каква е загубата мислете сами
  Последно редактиран от Goblin ; 27-08-14 в 23:16
  К мирной жизни не пригоден.
  Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
  ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

 5. #5
  Аватара на Goblin
  Goblin е офлайн Администратор | ОС || ТП |
  | Модератор |
  Регистрация
  Jul 2005
  Публикации
  13,704
  Точки (при гласуване)
  60

  По подразбиране От: Излезе книга за бившия завод „Чавдар”

  Цитат Мнение на Стария Преглед на публикациите
  ...

  Но некой (политик) реши..да вземе торбе с пари и да унищожи българското автобусо строене
  ...
  Да бе да... Затова още в края на 80те по соца като внесоха в България тия двата Неоплана за Балкантурист (тъмно сините) се събираха тълпи около тях да ги гледат. Щото ни беше страхотно автобусостроенето и цял свят трепереше да не им откраднем занаята.
  Издъних се на Тюринг теста

 6. #6
  Аватара на sparkybg
  sparkybg е онлайн
  Спартак Тимчев
  Старши участник | ОС || СзО || +ПЛ || ТП || ДВиП |* МСС *
  | Модератор |
  Регистрация
  Aug 2007
  Място
  София
  Публикации
  33,205
  Точки (при гласуване)
  66

  По подразбиране От: Излезе книга за бившия завод „Чавдар”

  Имаше май и опит с чавдарки като градски автобуси. По линиите до студентски град, по времето, дето още се пишех студент. И май-май беше не особено успешен опит, а иначе изглеждаха не лошо. По същото време навнесоха от турция рециклираните мерцедесови бангии. Последните още ги виждам по улиците, ама чавдарите никакви ги няма.

  Просто в тия заводи времето беше спряло, мнооого преди разнасянето на торбите с кинти и политиците от най-новата ни история. Останалото беше просто следствие.

  Подобен пример може и с трамваите да дадем. С вагоните на БДЖ (макар от едни 10-ина години да не съм имал честта да им ползвам услугите) - същата история - в едните да отидеш до тоалетна по голяма нужда си е истинско приключение, а в източногерманските, още в далечната 1990-та, можеше да пътуваш в тоалетната по-комфортно отколкото в купетата на нашите. Хич и да не споменаваме великото ми откритие на тоалетната хартия и топлата вода в тях. Преди 25 години.

  Просто не бяхме подготвени за простата истина, че никой няма да ни чака като "едно време" да свършим за десетилетия това, което другите вършат за 1-2 години.

  А не че нямахме и читави производства. Тях пък приватизирахме и разпродадохме на части или за скрап.
  Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.

 7. #7
  Регистрация
  Nov 2005
  Място
  София
  Публикации
  23,259
  Точки (при гласуване)
  83

  По подразбиране От: Излезе книга за бившия завод „Чавдар”

  Цитат Мнение на Стария Преглед на публикациите
  Автобусите с купе Касбюрер сетра (купено по лиценз) и двигател Раба Ман изкарваха по 1 000 000 километра те тия Чавдарки където им викаха Манове.......

  обикаляха линии из цяла България и нямаха ядове..
  Мнооого беше кеф да се возиш отзад по-дълго време с този виещ диференциал!


  Цитат Мнение на Goblin Преглед на публикациите
  Да бе да... Затова още в края на 80те по соца като внесоха в България тия двата Неоплана за Балкантурист (тъмно сините) се събираха тълпи около тях да ги гледат. ...
  А те даже не бяха нови, а употребявани ...

 8. #8
  Регистрация
  Jul 2007
  Място
  София
  Публикации
  15,488
  Точки (при гласуване)
  35

  По подразбиране От: Излезе книга за бившия завод „Чавдар”

  Цитат Мнение на Goblin Преглед на публикациите
  Да бе да... Затова още в края на 80те по соца като внесоха в България тия двата Неоплана за Балкантурист (тъмно сините) се събираха тълпи около тях да ги гледат. Щото ни беше страхотно автобусостроенето и цял свят трепереше да не им откраднем занаята.
  Неоплана е съвсем друг клас автобус .На времето работих известно време с Чавдар 11 М 4 луксозно изпълнение и мога да кажа само хубави неща за този автобус . Купето по нищо не отстъпваше на Сетра 115 и другите западни автобуси от това време . Двигателя Раба МАН също е много здрав и икономичен двигател който при нормална експлоатация и добра поддръжка подминаваше 500 000 километра . За сведение оригиналния Кесбьорер тогава също слагаха двигатели на МАН и Хеншел на Мерцедес минаха чак на Сетра 215 . При нашите имаше модели с камазов и новия мадаров мотор . Повечето "нови" автобуси ако видиш какви влизат в България няма да смееш да го доближиш не да се качиш да се возиш. Отвън понеже е алуминиев изглежда долу горе добре ама като отвориш някой от капаците на багажниците е страшно . В началото на демокрацията най голямата автокъща за автобуси беше във Велинград . От Германия се пазаруваха най евтините бракми обикновено седели по 5-6 години на място и като вземеш на куп 4-5 един паметник ти подаряват . Аз имах "късмета" да докарам един такъв подарък Сетра 215 Н гумите се бяха срастнали в земята до джантите а вътре по мокета имаше покарала трева . Рамената и възглавниците на задния мост ги държеше оня горе а как стигнах до България с двигател с 8 различни бутала и глави събирани по плаца до ден днешен не знам . Аз разбрах че двигателя ми е събиран от боклуците като се прибрахме щото ако ми бяха казали пеша щях да си дойда . Практиката беше следната : Шефа минава намира и купува . Идва една бригада няколко човека с един бус да ги подготвят за път и като всичките новозакупени са готови и с работещи двигатели идваха шофьорите . Кърпеха ги в някакво ТКЗС в Ракитово а салоните ги оправяха някъде около Харманли и на пазара нов внос много запазен . Та за това по магистралите им се късат щангите и други елементи от окачването . Аз направих един единствен курс на мястото на един приятел който се беше разболял . Чавдара ми беше с пъти по добър от такъв нововнесен автобус . Тука има още една подобна тема . http://www.offroad-bulgaria.com/show...EE%E1%F3%F1%E8
  Последно редактиран от sek.1 ; 28-08-14 в 09:16
  Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

 9. #9
  Регистрация
  May 2008
  Място
  София
  Публикации
  7,098
  Точки (при гласуване)
  27

  По подразбиране От: Излезе книга за бившия завод „Чавдар”

  Цитат Мнение на Goblin Преглед на публикациите
  Да бе да... Затова още в края на 80те по соца като внесоха в България тия двата Неоплана за Балкантурист (тъмно сините) се събираха тълпи около тях да ги гледат. Щото ни беше страхотно автобусостроенето и цял свят трепереше да не им откраднем занаята.
  Ами дай го Неоплана в който искаш градски ДАП да покрива половин година линия по междуселските пътища , дето дупките са по 50 сантима и - `бах го в Неоплана !... а като се качат всяка сутрин и по пет сиганина и двама карвари с работните дрехи и ела после ми говори за комфорт !


  Нещо бъркате нещата , момчета . Никой не твърди , че автобусите "Чавдар" бяха върхът на сладоледа . Просто за всеки влак / автобус си има пътници.
  Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

 10. #10
  Регистрация
  Nov 2005
  Място
  София
  Публикации
  23,259
  Точки (при гласуване)
  83

  По подразбиране От: Излезе книга за бившия завод „Чавдар”

  Цитат Мнение на Vlado_Ts Преглед на публикациите
  Ами дай го Неоплана в който искаш градски ДАП да покрива половин година линия по междуселските пътища , дето дупките са по 50 сантима и - `бах го в Неоплана !... а като се качат всяка сутрин и по пет сиганина и двама карвари с работните дрехи и ела после ми говори за комфорт !


  Нещо бъркате нещата , момчета . Никой не твърди , че автобусите "Чавдар" бяха върхът на сладоледа . Просто за всеки влак / автобус си има пътници.
  Няма бъркане. Неопланите, за които стана дума, бяха предназначени за возене на туристи. "Чавдар" също правеха такива. По отношение на комфорта сравнението определено не беше в полза на вторите ...

 11. #11
  Регистрация
  May 2008
  Място
  София
  Публикации
  7,098
  Точки (при гласуване)
  27

  По подразбиране От: Излезе книга за бившия завод „Чавдар”

  Цитат Мнение на Чавдар (V93) Преглед на публикациите
  Няма бъркане. Неопланите, за които стана дума, бяха предназначени за возене на туристи. "Чавдар" също правеха такива. По отношение на комфорта сравнението определено не беше в полза на вторите ...
  Да де , ама "Чавдар" беше предназначен за масово извозване на населението по ДАП-овете . Никога не е претендирал за луксозен автобус . Това че обслужваше и "Балкантурист" беше нещо като бонус и политика на съратниците на др. Овчар Стоянов ....пардон ! ...Стоян Овчаров .

  Както спомена и сек.1 - това са втобуси "от различен сегмент" . Затова казах , че "за всеки влак си има пътници". За сравнение в цените на двата - да не говорим . Още повече , че чичо от село е свикнал с "Чавдарката" - Шкода и преживяваше и без Неоплан .

  Цитат Мнение на sparkybg Преглед на публикациите
  .....
  Просто в тия заводи времето беше спряло, мнооого преди разнасянето на торбите с кинти и политиците от най-новата ни история. Останалото беше просто следствие. .....

  Просто не бяхме подготвени за простата истина, че никой няма да ни чака като "едно време" да свършим за десетилетия това, което другите вършат за 1-2 години.

  ......
  За тези процеси инженерно-техническия персонал на завода няма никаква вина . Както във всяко ДСО , решенията се взимаха в ЦК на БКП . Пак Партията решаваше дали ще се возим на Неоплан или на Чавдар .

  Та времето мърдаше толкова , колкото позволяваха "отгоре" .

  Изобщо , макар и бавно - мърдаше . Като стана въпрос за съчленените : съвсем не бяха изключение в София . Май по едно време тенденцията беше да се стигне от 1/3 до 1/2 от целия парк .
  Към средата на `80-те бяха купили лиценз за производство на съчленени автобуси от "Щаер" . На мен баш и това ми беше дипломната работа : конструкция и технология за изработването на "скелета" . Не знам дали по-късно този проект видя бял свят, но си беше съвсем приличен градски автобус.... и струваше в пъти по-евтино от Мерцедес .

  И пак твърдя , че вместо да го разрушават , можеше да бъде възроден , подобно на доста други заводи . И то без намесата на държавата (което по начало е вредно в бизнеса). Примери има и понастоящем .

  За съжаление "другарите" действаха на принципа "след нас - потоп! " .... И за това примери също понастоящем - бол . Те могат единствено да рушат.
  Последно редактиран от Vlado_Ts ; 28-08-14 в 10:57
  Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

 12. #12
  Аватара на Димо
  Димо е офлайн Супер Модератор | news |
  | ОС || СзО |* МСС *
  Регистрация
  Nov 2007
  Място
  София
  Публикации
  3,232
  Блог Публикации
  2
  Точки (при гласуване)
  60

  По подразбиране От: Излезе книга за бившия завод „Чавдар”

  Винаги ми е бил смешен тоя плач по миналите славни времена ...

  Ма какъв страшен завод сме имали, пък как някой му таковал таковата. Ма то компютри ли не щещ, кораби ли, каквото се сетите...все едно и също.

  А то е написано в първите редове на статията: "През 1930 г....... Рачо Джамбов получава майсторско свидетелство по изработване на каросерии, ..... той сам проектира каросериите, рисувайки върху площадка с пясък. От „нахвърляните” форми се правят шаблони, а заоблените и най-сложни за изработване метални части от каросерията се оформят с чук върху издълбан пън...”

  Рачо го няма бе хора.

  Рачовците са малко. И винаги са били малко.

  Като се роди пак ще има и каросерии и двигатели и каквото се сетите ...
  ______2
  Е = MZ

 13. #13
  Регистрация
  Nov 2005
  Място
  София
  Публикации
  23,259
  Точки (при гласуване)
  83

  По подразбиране От: Излезе книга за бившия завод „Чавдар”

  Цитат Мнение на Vlado_Ts Преглед на публикациите
  Да де , ама "Чавдар" беше предназначен за масово извозване на населението по ДАП-овете . Никога не е претендирал за луксозен автобус . Това че обслужваше и "Балкантурист" беше нещо като бонус и политика на съратниците на др. Овчар Стоянов ....пардон ! ...Стоян Овчаров . ...
  Дали? По разни истории на производството на автобуси у нас четем:

  За "Чавдар" 11М3

  Елегантното возило получава почетен знак с две звезди от Световната федерация на автобусостроителите на международното специализирано изложение в Дубровник, Югославия. Там са представени всички производители от Европа и част от Северна Америка и Япония. Най голямото отличие по това време – три звезди, не се присъжда. Гамата се разширява с пускането на луксозен туристически вариант и съчленен автобус.
  Пак през 1977 г. е усвоено и производството на самоносещите автобуси „Чавдар” 11М4, което е вторият етап от лицензния договор с Kaesbohrer. Моделите 11М4 вече са със самоносеща каросерия и техните разновидности изцяло повтарят външните линии на германските оригинали, но се предлагат с чешки двигатели от LIAZ, както и унгарски RABA-MAN. Те са снабдени с така наречената „въздушна възглавница”, произвеждана по унгарски лиценз, благодарение на която комфортът на возене е многократно подобрен.
  По време на специализираното международно изложение на туристически автобуси през 1977 г., проведено в Дубровник, тогавашна Югославия, „Чавдар” 11М4 получава трета награда. Същият модел се завръща със златни медали и след своите участия на международните панаири в Пловдив и Бърно, Чехословакия през 1978.
  ...
  К'ъв бонус, к'ви 5 лева?!? Нали трябваше с нещо да си возим туристите и това имаше. За руснаци и други от соцлагера някак минаваше номерът, но със западняците що ядове сме брали заради тези автобуси. Знаеш ли какъв кеф беше по малките часове на нощта да посрещаш в Пампорово английски туристи, които (заради мъгла) вместо в Пловдив са кацнали в София и са превозени оттам с автобуси. Ама на някои от проклетите чавдар-ки (те и Сетри) при по-бързо каране им гаснеха печките и салонът се пълнеше с пушиляци, та нещастниците пристигаха хем премръзнали, хем осмърдяни на нафта ...

  Американци пък изобщо не смеехме да качим на бусове, родно производство. То не че иранските Мерцедеси (малки) бяха по-добри де ...

 14. #14
  Регистрация
  Sep 2009
  Публикации
  4,721
  Точки (при гласуване)
  22

  По подразбиране От: Излезе книга за бившия завод „Чавдар”

  Цитат Мнение на sparkybg Преглед на публикациите
  Имаше май и опит с чавдарки като градски автобуси. По линиите до студентски град, по времето, дето още се пишех студент. И май-май беше не особено успешен опит, а иначе изглеждаха не лошо. По същото време навнесоха от турция рециклираните мерцедесови бангии. Последните още ги виждам по улиците, ама чавдарите никакви ги няма.
  Има ги още градските Чавдари от Студентски град(Чавдар 141), че даже и се движат но по разни по-леки линии(78, 85, 86, 118 ).
  За времето си, този модел е бил сравнително добър, поне на хартия(мощен двигател, ABS на спирачките, "модерен дизайн" и пр). Дори мисля, че е имало голяма поръчка за чужбина от този модел. Но на практика се оказват с много недомислици, и ненадеждни. До 50 хиляди километра са им сменени двигателите на всичките(5-цилиндрови редови, производство на MAN, 340 к.с.), после почват проблемите със шаситата, които се късат. Премахват им последната врата за да укрепят шаситата и в крайна сметка ги свалят от най-натоварените линии(където по принцип винаги са работили най-новите и модерни автобуси от наличните). Иначе легендите за хвърчащите Чавдари по Цариградско и Студентски град повечето са си напълно верни, и до сега са малко автобусите в градския които да могат да вървят повече...но... това е че Чавдарите могат вече сигурно за по веднъж, напънеш ли го къса шаси и това е. Те са едни от първите предвидени да се бракуват като има възможност(дори Икаруси може би ще останат след тях).
  А Мерцедесите не са внасяни от Турция(от там са само къси ръбести с ръчни скорости Мерцедес О302Т-рециклирани, и Мановете, които пък са купувани чисто нови специално за България), а предимно от Германия и Франция. Германските са доста по-добри, по мощни и по-добре оборудвани. Френските са от някакъв южен град и даже нямат парно в салона, а има и такива на които не им се отварят прозорците. И те са на преклонна възраст и след доста реставрации. Май няма от тях след 80-та година производство и са на по над 3-4 милиона километра.

  А за Ботевградската Сетра(Чавдар 11М4) за да се сравнява с нещо, трябва да се знае, че е модел от 70-те години. За времето си е бил много добър автобус, печелил е и международни отличия. И да, наистина не може да се мери с чисто туристически луксозни автобуси, но и това е по-скоро заради конюнктурни причини, а не че не са могли да я направят.
  Колкото дали е могло завода да работи или не, дали държавата има вина или не... Амии...само ще кажа, наскоро в Македония откриха нов завод на Van Hool... (http://www.passengertransport.bg/?p=1912)... но в Македония...даа... Доколкото съм чел по въпроса, тамошните управници пътека са направили да ходят да ги привлечат, имат желание хората, имат и завод... Ние имахме завод, но без желание...не привлякохме никой... (а и нямаше да се строи от нулата)...

  ПП: Ще гледам да си намеря книгата...
  Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

 15. #15
  Регистрация
  Jul 2007
  Място
  София
  Публикации
  15,488
  Точки (при гласуване)
  35

  По подразбиране От: Излезе книга за бившия завод „Чавдар”

  Цитат Мнение на Чавдар (V93) Преглед на публикациите
  Ама на някои от проклетите чавдар-ки (те и Сетри) при по-бързо каране им гаснеха печките и салонът се пълнеше с пушиляци, та нещастниците пристигаха хем премръзнали, хем осмърдяни на нафта ...
  Когато печката ти е правилно регулирана ако щеш и с 200 карай не можеш да я угасиш . Проблема им не е от скоростта и въобще от движението . Тези автобуси по даповете практически не на всякъде можеха да ги обслужват на необходимото ниво . Моя беше правен за гаража на ЦК и от там беше купен . Плюшени седалки а от средата на салона нататък бяха обърнати една срещу друга с масичка между тях . Немски климатик заради който купето беше по дълго някъде с половин метър. И в момента в София съм виждал да се движи още един такъв с климатик само че червен а моя беше син .
  Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

 16. #16
  Регистрация
  May 2008
  Място
  София
  Публикации
  7,098
  Точки (при гласуване)
  27

  По подразбиране От: Излезе книга за бившия завод „Чавдар”

  Цитат Мнение на Димо Преглед на публикациите
  ......Винаги ми е бил смешен тоя плач по миналите славни времена ...

  ...
  Къде видя рев в тази тема ?! И някой от писалите , да е определил въпросните минали времена като "славни" ?
  Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

 17. #17
  Регистрация
  Sep 2007
  Място
  София
  Публикации
  466
  Точки (при гласуване)
  16

  По подразбиране От: Излезе книга за бившия завод „Чавдар”

  Темата за българското транспортно машиностроене винаги ми е била интересна.
  Вчера се видях с автора на книгата и я купих. Иван Колев е може би единствения български специалист по автомобилна история. Като добавим уменията му да рисува и изключителния перфекционизъм, предполагах, че книгата ще бъде на ниво.
  Прибрах се, сипах си биричка и почнах да чета. Е, тази книга, надмина всичките ми очаквания. Това е подробна, много прецизна монография, в която е проследено развитието на производството на автобуси в Ботевград както от историческа, така и от техническа и технологична гледна точка. Аз, който редовно купувам американски, английски и руски съвременни автомобилни книги, смея да заявя, че това, което Иван е направил, е на наистина отлично ниво.

 18. #18
  Аватара на Димо
  Димо е офлайн Супер Модератор | news |
  | ОС || СзО |* МСС *
  Регистрация
  Nov 2007
  Място
  София
  Публикации
  3,232
  Блог Публикации
  2
  Точки (при гласуване)
  60

  По подразбиране От: Излезе книга за бившия завод „Чавдар”

  Цитат Мнение на Vlado_Ts Преглед на публикациите
  Къде видя рев в тази тема ?! И някой от писалите , да е определил въпросните минали времена като "славни" ?
  На реквиемите обикновено се плаче.

  Обобщил съм малко повече от обикновено в темата, но не това е важното в поста ми.

  Доколкото съм чел други твои публикации мисля, че сме от една и съща страна на барикадата в реалния живот всъщност.
  ______2
  Е = MZ

Сходни теми

 1. Идват избори, и се чудя дали бившия депутат.........
  От disko04 във форум Политика, икономика и обществени взаимоотношения
  Отговори: 14
  Последно мнение: 22-08-14, 23:44
 2. Отговори: 1
  Последно мнение: 16-07-14, 23:11
 3. Отговори: 1
  Последно мнение: 27-06-14, 09:59
 4. Бившия ми Jeep стана TV звезда (макар, че го бутат)...
  От Марто (Мартин Христов) във форум Общи приказки
  Отговори: 17
  Последно мнение: 15-04-14, 23:24
 5. Уникална книга за оцеляване излезе на български език
  От Венцислав Петров във форум Систематизирана информация и книги
  Отговори: 0
  Последно мнение: 21-03-11, 10:10

Правила за публикация

 • Вие не можете да публикувате нови теми
 • Вие не мжоете да отговаряте в теми
 • Вие не можете да добавяте прикачени файлове
 • Вие не можете да редактирате собствените публикации
 •