Резултати 1 до 8 от 8

Тема: Разходка до с.Пирин - х.Пирин - с.Рожен - гр.Мелник

 1. #1
  Регистрация
  Feb 2007
  Място
  Sandanski
  Публикации
  3,662
  Точки (при гласуване)
  24

  По подразбиране Разходка до с.Пирин - х.Пирин - с.Рожен - гр.Мелник

  Днеска към обед ме хвана нещо жегата, и след кратко чудене, около 14:00 ч. твърдо реших че трябва да хващам гората! Маршута отдавна се въртеше в главата ми! Опитах се да събера група, обаче кой работа си има, кой пък не си вдига телефона, та накрая тръгнах сам.
  Никога не съм ходил до х.Пирин, а и въобще оня дял на Пирин планина ми е съвсем непознат, обаче разчитайки на GPS - а монтиран по рождение в главата ми, и най-вече на пълния с бензин резервоар (20л.) , тръгнах!
  До с. Пирин карах по асфалт, така че не съм снимал. В селото ме упътиха на къде е х. Пирин, и се оказа че асфалта продължава! Асфалта продължи до някакъв ВЕЦ, а нагоре вече следваше типичен, планински, черен път, преобладаващо каменист! Пътя се виеше покрай планинска река.
  Подминах няколко необозначени отклонения, и тъкмо взех да се чудя дали не съм сбъркал пътя, когато стигнах до това:

  Явно на някой ентусиазма му за опазване на чистотата е стигнал до тук, а по-нататък явно се очаква друг да продължи делото! Продължих вече по-уверено по пътя, когато внезапно пред мене се изпречи това:

  Пътя беше прекъснат защото реката беше отнесла моста.

  Топло беше днеска времето и ме беше хванал мързела, пък и не си носех кросовите ботуши, та реших че няма да го скачам това препятствийце ! В страни имаше някакви табели.


  Починах си малко, поогледах района, и реших да се върна назад по пътя, и да потърся удобно за преминаване на реката място. Първото място беше ето това:

  Обаче на това място реката нещо ми се видя дълбочка акамъните в нея бяха големи и хлъзгави! Реших че като се прибера ще се изкъпя, пък сега трябва да потърся по-лесно местенце! Следващия брод по ми хвана око:

  ама се поизпотих докато го мина! Говедото ТЕНЕРЕ твърдо беше решило да ме потрупа сигурно за отмъщение че упорито не му сменявам задната гума ! Нейсе минах.

  Тия тръби са между другото с диаметър малко по-малък от този на задното ми колело, а иначе на снимката лесно изглежда! Минах и през една кал дето не я снимах, а нататъка пътя беше песен.

  Ето го и срутения мост, само че откъм другия бряг.

  Нататъка пътя беше камъняк и доста ме пораздруса, та спрях на една чешма за почивка.

  Камъните продължиха още малко и после пътя стана такъв каъвто го харесвам най-много.

  Ето че стигнах и до хижата.


  На около 50м. преди хижата имаше ресторант, при който се върнах и спрях за почивка. Там на сладка приказка с човека работещ в ресторанта, докато си пийвах кола в главата ми забръмча една муха ! Реших да се върна по един черен път, за който само бях чувал че излиза някъде към Мелник! Проблема беше че хора минавали по този път ми бяха казвали че има множество разклонения и дърварски пътчета, и вероятността да се изгубя е много голяма! Поразпитах човека в ресторанта и той ми препоръча следната тактика, трябваше да спазвам три правила:
  1. От хижата хващам едно отклонение (на пътя по който дойдох) в дясно, и после на "голямата поляна" - тъй каза човека, в ляво!
  2. След "голямата поляна" трябва да завивам на всяко кръстовище винаги на дясно, но и спазвайки правило 3
  3. Да се движа винаги по по-отъпкания път!
  Тръгнах аз повтаряйки си наум трите правила , и стигнах ей до тука:


  което доказваше че съм на прав път! После стигнах и до нещо приличащо на "голямата поляна"  а ето тука явно трябва да завия в ляво по този път.

  После следваха едни ми ти спускания добре че беше сухо! Спазвах стриктно правилото да хващам винаги десния път, стига някой друг да не е по отъпкан де (правило 3)! Тука определено няма да завия на дясно по този път !


  Следва продължение!
  Последно редактиран от iva_kx ; 05-09-07 в 20:45

 2. #2
  Регистрация
  Feb 2007
  Място
  Sandanski
  Публикации
  3,662
  Точки (при гласуване)
  24

  По подразбиране До: Разходка до с.Пирин - х.Пирин - с.Рожен - гр.Мелник

  Пътя на долу ту навлизаше в гъсти гори, ту излизаше на открито и се разкриваха живописни гледки.
  Там където минаваше през гъста гора пътя беше по лесен за каране, защото имаше все пак някаква влага в земята, обаче на откритите места си беше прахоляк и камъняк и мотора хич нещеше да спира, та някои от завоите ги взимах на плъзгане с голяма доза късмет! По едно време забелязах че от доста време карам в гъста гора, нямах видимост, а бях пропуснал няколко отклонения в дясно, та се поизплаших че съм сбъркал пътя! Тогава стигнах до някакво водохващане, или водосхващане както му казват някои мои познати

  Там имаше и един фургон, от който излезе един човек и ме упъти! Оказа се че съм на правилния път въпреки всичко!
  Това сигурно е красиво водопадче през по-влажни сезони.

  Стигнах до едно открито място откъдето вече се виждаха пясъчните пирамиди около Мелник и Рожен.
  Отпочинах си, пийнах си колата, която си носех от х.Пирин, самоснимах се за спомен, и продължих надолу.

  Пясъчните пирамиди наближаваха все повече.

  Стигнах и до първото населено място , на това село така и не му запомних името, веднага след с.Рожен е, като се мине през тунела.

  А ето го и въпросния тунел изкопан направо в пясъчника, без цимент, подпори и др. такива.


  След като преминах през тунела, направо се отзовах в с. Рожен и от там по асфалта тръгнах към гр. Мелник. Поспрях за малко да снимам пясъчните пирамиди на светлината на залязващото слънце , след което си тръгнах към Сандански, доволен от разходката и изморен!


  Последно редактиран от iva_kx ; 05-09-07 в 21:07

 3. #3
  Аватара на CJ_7
  CJ_7 е офлайн Утвърден участник | +ПЛ || ДВиП |* МСС *
  Регистрация
  Jan 2005
  Място
  Sofia
  Публикации
  376
  Точки (при гласуване)
  16

  По подразбиране До: Разходка до с.Пирин - х.Пирин - с.Рожен - гр.Мелник

  Може ли да си от този край и да не си ходил до х.Пирин
  Хубава разходчица си спретнал
  Преди няколко месеца карахме с Кики там но хванахме стария път за с.Пирин от с.Г.Спанчево.Нямаше здрав мост!Целта ни не беше х.Пирин а вр.Кукла и от там гр.Сандански ,но снега във високите части на планината стана над 0.8м и променихме посоката към Рожен.Явно сме били големи ентусиасти посред зима.Много хубав и див район.Благородно ти завиждам

  Ще се обадя някой ден да покараме заедно когато съм в района и съм с джипа.

 4. #4
  Регистрация
  Feb 2007
  Място
  Sandanski
  Публикации
  3,662
  Точки (при гласуване)
  24

  По подразбиране До: Разходка до с.Пирин - х.Пирин - с.Рожен - гр.Мелник

  Цитат Мнение на CJ_7 Преглед на публикациите
  Ще се обадя някой ден да покараме заедно когато съм в района и съм с джипа.
  Много ще се радвам, ако се обадиш! Те Варненци ме направиха планинар и каквото знам за планините, включително и за Пирин, от тях го знам, та нямам нищо против с тебе да опозная южен Пирин! Щото то Санданчанин да го мръднеш по-нагоре от Попина лъка е доста трудна работа (с много редки изключения)!

 5. #5
  Регистрация
  Feb 2007
  Място
  Sandanski
  Публикации
  3,662
  Точки (при гласуване)
  24

  По подразбиране До: Разходка до с.Пирин - х.Пирин - с.Рожен - гр.Мелник

  С един приятел днес решихме да повторим изминатия от мене маршрут, но в обратен ред! Тръгнахме от Сандански по асвалта до Мелник, после и до с. Рожен, а от там нататъка хванахме по черния път за с. Пирин.
  Уж аз водех, ама съм изпуснал явно някоя отбивка, защото ми се видя непознато, по някое време, около мене, а и пътя стана пътека и то доста камениста, даже по-скоро приличаше на корито на поточе! Спрях и викам на Божидар да се връщаме да търсим отбивката! Обаче той каза че тоя път също води до х.Пирин, и че е минавал по него с мотора миналата година! Та поведе ме Божидар със своя XR250, и съвсем скоро се убедих че е вярна народната поговорка : По XR250 да тръгнеш, на ....... да те откара! То беха камъни, то беха чудеса, абе направо си беше корито на планински поток с всичките му "хубости"! Е горд съм със себе си, минах, даже почти без да бутам (с изключение на едно место), а и без да ме бутат (пак с едно изключение, ама там по-скоро ме пазиха да не се хлъзна на където не трябва)! Лошия участък беше около половин километър, и сега като се сетя, много ме е яд че не щтракнах нито една снимка, ма пък и да бях щтракнал, тя нямаше да е на фокус сигурно щото бях "включил на вибрация" - разтрепераха ми се ръцете от зор! След този участък следваше приятен горски път, на места превърнат в пътека от свлачищата. Не след дълго излезнахме на познато място, така наречената в предишната ми разходка " голяма поляна":

  Оказа се че пътя, по който дойдохме днес е много по-пряк от пътя, по който бях слезнал предишния път! Но пък беше много по-труден!

  По познатия ми вече път стигнахме и до х.Пирин:

  Красиви, но отровни:

  Или пък отровни но красиви:

  От х.Пирин Божидар даде предложение да идеме до х.Малина, и там да хапнеме. Тръгнахме надоло, минахме и през брода на реката. Държа да отбележа че след коритото на потока, този брод, който ме притесни предния път, сега изобщо не ме затрудни, даже и не намалих!

  Пропуснахме първия път отбивката за х.Малина, та се наложи да се връщаме, но в крайна сметка стигнахме до хижата! Оказа се че тя не е толкова близо до х.Пирин, колкото си мислехме! На около 10 км. беше!

  Там обаче ни очакваше неприятна изненада - оказа се че няма никой и всичко е заключено! Така че глаааад!

  Иначе хубава ми се видя хижата, спретната една такава!  Решихме да не се връщаме по стария път от х.Малина до главния път! Тръгнахме по едно непознато пътче, което по наша преценка трябваше пак да ни свали до главния път. Поспряхме за малко на една чешмичка, поне с вода да се напием като останахме гладни, щото на хижата и чешма нямаше външна!

  Това пътче наистина ни свали до асфалтовия път за с.Пирин! От с.Пирин се качихме до курортната местност Папаз чаир, където хапнахме, пийнахме и тръгнахме по асфалта за Сандански, че Божидар имаше спешна работа да върши! А така ми се щеше и до Ореляк да се качиме, ама айде другия път!

 6. #6
  Регистрация
  Mar 2006
  Място
  София
  Публикации
  41
  Точки (при гласуване)
  13

  По подразбиране До: Разходка до с.Пирин - х.Пирин - с.Рожен - гр.Мелник

  Евала колега, по тези места бях на няколко дневен преход преди три години и много благородно ти завиждам ( Рила - Пирин - Славянка и обратно), много беше яко и пак ми се прави такъв.
  Всичко най.

 7. #7
  Регистрация
  Jan 2008
  Публикации
  211
  Блог Публикации
  1
  Точки (при гласуване)
  11

  По подразбиране До: Разходка до с.Пирин - х.Пирин - с.Рожен - гр.Мелник

  ако продължиш по тоя път и подминеш ВЕЦь така че да ти остане от дясно (ВЕЦ) и продължиш бая напред ще стигнеш до нас в Добринище ще бъде една добра среща но с преспиване ще ни бъде много приятно да се запознаем и да ви посрещнем

 8. #8
  Регистрация
  Feb 2007
  Място
  Sandanski
  Публикации
  3,662
  Точки (при гласуване)
  24

  По подразбиране До: Разходка до с.Пирин - х.Пирин - с.Рожен - гр.Мелник

  Цитат Мнение на ivan tonin Преглед на публикациите
  ако продължиш по тоя път и подминеш ВЕЦь така че да ти остане от дясно (ВЕЦ) и продължиш бая напред ще стигнеш до нас в Добринище ще бъде една добра среща но с преспиване ще ни бъде много приятно да се запознаем и да ви посрещнем
  Чувал съм за този път, и на картата го гледах! Най вероятно на лято ще го пробвам този преход!

Сходни теми

 1. Пирин, 16-17 септември, поход на Ленд Ровър Ентусисастс
  От zzlatev във форум Клубни състезания, игри и мероприятия
  Отговори: 122
  Последно мнение: 02-05-08, 20:46
 2. Пирин
  От Yordan Kolev във форум България - пътешествия и разходки
  Отговори: 11
  Последно мнение: 21-08-06, 13:37
 3. западен пирин влахи ощава
  От ceco Lj във форум Разходки
  Отговори: 0
  Последно мнение: 26-03-06, 18:14
 4. Снимки от Пирин
  От boko70 във форум Пътешествия и разходки. Пътеписи
  Отговори: 0
  Последно мнение: 25-08-05, 16:31

Правила за публикация

 • Вие не можете да публикувате нови теми
 • Вие не мжоете да отговаряте в теми
 • Вие не можете да добавяте прикачени файлове
 • Вие не можете да редактирате собствените публикации
 •