Страница 11 от 18 ПървиПърви ... 7 8 9 10 11 12 13 14 15 ... ПоследенПоследен
Резултати 201 до 220 от 349

Тема: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

  1. #201
    Регистрация
    Aug 2012
    Място
    Варна
    Публикации
    7
    Точки (при гласуване)
    0

    По подразбиране От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Вдигам темата по повод наближаващия Великден. Безброй експерименти съм правил и предлагам изводите до които стигнах, ако случайно някой го интересува
    Козунак с накисване 2017 - ЦЪК





    не се сетих да го снимам от вътре

    Светъл празник на всички!

  2. #202
    Регистрация
    Jun 2009
    Място
    Русе
    Публикации
    2,605
    Точки (при гласуване)
    14

    По подразбиране От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Благодаря, тази година ще сме на палатка, но ще пробвам рецептата след това
    Колкото по-проходима ти е колата ..... от толкова по-голяма дупка ще те ВАДЯТ :P
    За добри дела .....БЪДЕТЕ ГОТОВИ !!!!

    A1+

  3. #203
    Аватара на pgv64
    pgv64 е офлайн
    Петър Величков
    Утвърден участник | +ПЛ |
    Регистрация
    Apr 2013
    Място
    София
    Публикации
    511
    Точки (при гласуване)
    7

    По подразбиране От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Ето и една рецепта за вкусен хляб:
    500гр брашно
    20гр пресна мая
    230мл прясно мляко
    1бр яйце + един жълтък за мазане
    4ч.л. захар (или 2 захар -2 мед)
    2ч.л. сол
    1 ч.л. чесново брашно (по желание)
    1 с.л. сусам белен
    40гр масло + 30-40 гр. за мазане
    20мл олио или зехтин
    Брашното се пресява два пъти. Маята се разтваря в хладко мляко(100мл) и се добавя малко брашно да шупне.Яйцето се разбива леко и се добавя в него захарта и останалото хладко мляко и маслото (стопено) с олиото.
    Маята се добавя в млякото и се изсипва в контейнера на хлебопекарната.Добавя се сместа от брашното сусама и чесновото брашно и се сипва отгоре солта. Пуска се на програма месене.По средата на месенето на почивката се поглежда тестото и ако е лепкаво се добавя малко брашно.Програмата е с втасване. когато тестото утрои обема си се вади и раздела на примерно 6-7 къса разстилат се с с точилка и се намазват с масълце .След което се завиват на охлювчета и се подреждат в намаслена тавичка.Фурната е включена предварително на 50гр. и тавата се слага в нея да втаса -около 45 50 мин. Намазват се с жълтък и по желание се поръсват с сусам. След втасването фурната се увеличава на 190 гр. и се пече около 30-35мин до готовност.Ако фурната ви нагрява бавно , то втасването става на топло извън нея ,а тя се подготвя на 190 гр. и е в готовност за печене.След изваждане хляба се поставя на скаричка и се завива за 5-10 мин с кърпа. Отвива се и се изчаква да поизстине .Да ви е сладко!
    Име:  IMG_20160101_163352-a.jpg
Прегледи: 1162
Размер:  541.8 Кб
    "Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество - винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава!"
    Ат.Буров.

  4. #204
    Регистрация
    Apr 2010
    Място
    София, кв."Красно село" иначе родом от с.Киреево
    Публикации
    636
    Точки (при гласуване)
    9

    По подразбиране От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Здравейте, някой правил ли е сладко във машина? Питам, защото имаше мнение за блокиране на бъркалките от захарта.

  5. #205
    Регистрация
    Oct 2008
    Място
    Пловдив
    Публикации
    1,212
    Точки (при гласуване)
    15

    По подразбиране От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Цитат Мнение на a_andreew Преглед на публикациите
    Здравейте, някой правил ли е сладко във машина? Питам, защото имаше мнение за блокиране на бъркалките от захарта.
    Правили сме сладко много пъти и с различни автомати. Бъркалките на всички блокират, запичат. Сладкото става много хубаво, но....не съветвам никой да прави сладко с автомат.
    Това което ни липсва ни кара да мечтаем.

  6. #206
    Регистрация
    Nov 2016
    Място
    Стара Загора
    Публикации
    15
    Точки (при гласуване)
    0

    По подразбиране От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Цитат Мнение на pgv64 Преглед на публикациите
    Ето и една рецепта за вкусен хляб:
    500гр брашно
    20гр пресна мая
    230мл прясно мляко
    1бр яйце + един жълтък за мазане
    4ч.л. захар (или 2 захар -2 мед)
    2ч.л. сол
    1 ч.л. чесново брашно (по желание)
    1 с.л. сусам белен
    40гр масло + 30-40 гр. за мазане
    20мл олио или зехтин
    Брашното се пресява два пъти. Маята се разтваря в хладко мляко(100мл) и се добавя малко брашно да шупне.Яйцето се разбива леко и се добавя в него захарта и останалото хладко мляко и маслото (стопено) с олиото.
    Маята се добавя в млякото и се изсипва в контейнера на хлебопекарната.Добавя се сместа от брашното сусама и чесновото брашно и се сипва отгоре солта. Пуска се на програма месене.По средата на месенето на почивката се поглежда тестото и ако е лепкаво се добавя малко брашно.Програмата е с втасване. когато тестото утрои обема си се вади и раздела на примерно 6-7 къса разстилат се с с точилка и се намазват с масълце .След което се завиват на охлювчета и се подреждат в намаслена тавичка.Фурната е включена предварително на 50гр. и тавата се слага в нея да втаса -около 45 50 мин. Намазват се с жълтък и по желание се поръсват с сусам. След втасването фурната се увеличава на 190 гр. и се пече около 30-35мин до готовност.Ако фурната ви нагрява бавно , то втасването става на топло извън нея ,а тя се подготвя на 190 гр. и е в готовност за печене.След изваждане хляба се поставя на скаричка и се завива за 5-10 мин с кърпа. Отвива се и се изчаква да поизстине .Да ви е сладко!
    Име:  IMG_20160101_163352-a.jpg
Прегледи: 1162
Размер:  541.8 Кб
    Изпробвах я, много вкусен стана!

  7. #207
    Регистрация
    Jan 2014
    Място
    вАРНа
    Публикации
    907
    Точки (при гласуване)
    6

    По подразбиране От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Съвет, какво да гледам, при избор на пекарна! Кои са най-важните критерии!
    мисля, да зема а се замисля...

  8. #208
    Регистрация
    Mar 2008
    Място
    sf,sf
    Публикации
    5,617
    Точки (при гласуване)
    17

    По подразбиране От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Съдът да е хоризонтално, не вертикално. Както си се пече хляб във фурна.
    А тези простотии се правят от името на всички ни.
    Даника

  9. #209
    Регистрация
    Dec 2010
    Място
    София
    Публикации
    5,845
    Точки (при гласуване)
    19

    По подразбиране От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Почни от количеството хляб, което консумирате и евентуалния афинитет към месени работи като козунаци например. Ако сте много хора и ядете много хляб - голяма машина. В противен случай може и по-малка с една бъркалка. Просто, когато замесваш в голяма машина минималното количество, резултатът не винаги е перфектен. Между другото, най-добрата и най-скъпата машина на пазара в момента е Панасоник, пък е само с една бъркалка. Япончетата са толкова убедени в качествата ѝ, че даже не са сложили прозорче за проверка. Като казах прозорче - гледай прозорчето да е минимално по размери, защото иначе отгоре хлябът не се изпича като хората. Ако имаш въпроси, питай. Сменил съм няколко машини и горе-долу съм им хванал цаката.
    Бъди човек, говедо винаги можеш да бъдеш!

  10. #210
    Аватара на Roninn
    Roninn е офлайн
    Анатолий Пейчинов
    Старши участник | +ПЛ || ТП |* МСС *
    Регистрация
    Mar 2009
    Място
    Пловдив
    Публикации
    7,838
    Точки (при гласуване)
    22

    По подразбиране От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Аз ползвам май Мулинекс със една бъркалка,обаче много съм доволен от нея,ако се скапе пак такава ще взема,правенето на хляб е проста работа от не прости хора.Казвам това защото има много тънкости,когато купих машината и пробвах два-три опита,се разочаровах и така стоя непотребна месеци, веднъж ми хрумна да пробвам пак и взе че се получи,и като ми дойде интусиазъм след всеки следващ хляб,търся перфектният,то със сусам,със маслини,със сирене,със слънчоглед,бадеми,стафиди,комбинации,зехтин , кисело мляко,прясно мляко ,процент от двете най добре...лимон ,всяко едно от изброените влияе по различен начин на втасването и маята,така че успех.

    п.п Сещам се че дипломната ми работа беше управление на пруферни уредби за междинна ферментация на тестото по хлебозаводите.Та всеки който няма такава машина в къщи е пропуснал много от живота.
    Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
    Kawasaki Versys 650 2008 г.
    Анатолий Пейчинов o8875о9815
    https://dvrbg.com/


  11. #211
    Регистрация
    Nov 2005
    Място
    София
    Публикации
    23,461
    Точки (при гласуване)
    83

    По подразбиране От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Цитат Мнение на Roninn Преглед на публикациите
    Аз ползвам май Мулинекс със една бъркалка ...

    Та всеки който няма такава машина в къщи е пропуснал много от живота.
    Имахме Мулинекс с 2 бъркалки и, общо взето, работеше добре. Само че казанчетата се оказаха консуматив, поради сравнително бързо разбиване на втулките на осите на перките. Като капак на всичко, в един хубав ден (след изтичане на гаранцията) машината се побърка - двадесетина минути преди края на програмата, когато хлябът беше практически опечен, бъркалките се включиха и нямаше спиране, освен чрез изскубване на щепсела от контакта. Добре, че стана в наше присъствие.
    Ремонтът се оказа безсмислен от финансова гледна точка, та след тази случка въпросът го реших с един по-як миксер - 15-на минути замесване на тестото, 1 час да втаса + 40 минути до час за печене. Е, трябва да се занимава човек, ама пък хлябът става с над час по-бързо, отколкото в машината.

  12. #212
    Регистрация
    Dec 2010
    Място
    София
    Публикации
    5,845
    Точки (при гласуване)
    19

    По подразбиране От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Прав си, машината е за изтънчени чревоугодници-мързеливци. Иначе, за козунаците и аз ползвам миксер от големите "професионални" лидълски.
    Бъди човек, говедо винаги можеш да бъдеш!

  13. #213
    Регистрация
    Jan 2014
    Място
    вАРНа
    Публикации
    907
    Точки (при гласуване)
    6

    По подразбиране От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Мисля да я ползваме само за най-обикновен хляб от 1кг примерно. Семейство с две деца, но сме като хлебарки, аз и децата обичаме много хляб, пък ако прави и козунак - няма да е зле! Интересува ме какво да изисквам, като техника от машината. Съвета за хоризонтален съд е част от информацията, която търся! Евентуално марка и модел да препоръчате!
    мисля, да зема а се замисля...

  14. #214
    Регистрация
    Dec 2010
    Място
    София
    Публикации
    5,845
    Точки (при гласуване)
    19

    По подразбиране От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    За да получиш 1кг готов хляб, машината трябва да замеси 700 гр брашно плюс другите съставки на рецептата. Т.е. трябва да търсиш машина, която може да замеси около 1300гр продукти. Имай предвид, че на машините се дават грамажите на продуктите, а не както някои мислят, грамажа на готовия хляб. За марка и модел мога да кажа, че наистина Тефал/Мулинекс предлагат най-разнообразния асортимент, но според мен цените са надути. Освен това, Тефал е марката и с най-скъпите консумативи по формата на бъркалки и казанче. Комплекта беше около 70-80 лева. В интерес на истината, не се прецакват толкова лесно ако се внимава повечко. Аз лично бих ти препоръчал да дебнеш хлебопекарните, които се пускат в ЛИДЛ. Те са с най- добро съотношение цена-качество, както и с най-евтините консумативи - 25 лева за комплект казанче и две бъркалки. А накрая избора зависи и от сумата, с която си склонен да се разделиш. Ако парите не са спирка и искаш да месиш наистина големи количества тесто, марката са две -Тефал и Горенье, като за Тефал е серията 6хххххх а за Горенье - ВМ1600WG примерно.

    П.П. Ако сте любители на корите, Тефал вади най-дебелите кори по начало.
    Бъди човек, говедо винаги можеш да бъдеш!

  15. #215
    Регистрация
    Jan 2014
    Място
    вАРНа
    Публикации
    907
    Точки (при гласуване)
    6

    По подразбиране От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Никога не съм робувал на марки, търся практична, ефективна и надеждна машина. Тези в Лидл само един вид ли са!?
    мисля, да зема а се замисля...

  16. #216
    Регистрация
    Dec 2010
    Място
    София
    Публикации
    5,845
    Точки (при гласуване)
    19

    По подразбиране От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Цитат Мнение на evos Преглед на публикациите
    ... Тези в Лидл само един вид ли са!?
    Доколкото знам, да.
    Бъди човек, говедо винаги можеш да бъдеш!

  17. #217
    Аватара на Roninn
    Roninn е офлайн
    Анатолий Пейчинов
    Старши участник | +ПЛ || ТП |* МСС *
    Регистрация
    Mar 2009
    Място
    Пловдив
    Публикации
    7,838
    Точки (при гласуване)
    22

    По подразбиране От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    500 гр.брашно вади 700 гр.хляб 700 гр.брашно вади 900 гр.хляб ,на Мулинекс на 900 гр.хляб ако объркаш пропорциите и хляба се надуе повече опира във капака и става съвсем леко плосък ,както казах съм овладял изкуството до перфекционизъм,но едно от нещата да се смени и почвам почти отначало,знам че София мел в червените опаковки е Ок,има и други разбира се,знам че унгарската мая е Ок,знам точно от нея колко да сложа.Знам че маята на д-р йоткер е ок,но аз не я харесвам,защото на втория ден хляба има леко кисел оттенък което не ме кефи.Ако увеличиш захарта или солта съответно влияеш и на ферментацията,по това как се къса тестото,знам с кое със прекалил и т.н
    Ако ти е интересно ,ще разбереш много неща.Гледай да има отложен старт,аз примерно зареждам продуктите вечерта ,ако ползвам жива мая ,я разтварям и във кладенче във брашното я слагам да не се разтвори до сутринта,ако е суха няма проблем,смятам примерно че точно в 8:10 сутринта искам топъл ароматен хляб и пускам таймера,съответно в 8:10 излиза от фурната аромат от 82 г.край селската фурна,там вече тостери,принцеси ,закуски т.н

    Козунак пробвах веднъж,според мен не стана,според жената бил много хубав,кекс пак според мен единствено намаза питбула,ама децата често питат кога пак ще правя.

    Жената незнаен как се ползва машината,та минава за мъжки инвертар.
    Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
    Kawasaki Versys 650 2008 г.
    Анатолий Пейчинов o8875о9815
    https://dvrbg.com/


  18. #218
    Регистрация
    Jan 2014
    Място
    вАРНа
    Публикации
    907
    Точки (при гласуване)
    6

    По подразбиране От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Цитат Мнение на Roninn Преглед на публикациите
    500 гр.брашно вади 700 гр.хляб 700 гр.брашно вади 900 гр.хляб ,на Мулинекс на 900 гр.хляб ако объркаш пропорциите и хляба се надуе повече опира във капака и става съвсем леко плосък ,както казах съм овладял изкуството до перфекционизъм,но едно от нещата да се смени и почвам почти отначало,знам че София мел в червените опаковки е Ок,има и други разбира се,знам че унгарската мая е Ок,знам точно от нея колко да сложа.Знам че маята на д-р йоткер е ок,но аз не я харесвам,защото на втория ден хляба има леко кисел оттенък което не ме кефи.Ако увеличиш захарта или солта съответно влияеш и на ферментацията,по това как се къса тестото,знам с кое със прекалил и т.н
    Ако ти е интересно ,ще разбереш много неща.Гледай да има отложен старт,аз примерно зареждам продуктите вечерта ,ако ползвам жива мая ,я разтварям и във кладенче във брашното я слагам да не се разтвори до сутринта,ако е суха няма проблем,смятам примерно че точно в 8:10 сутринта искам топъл ароматен хляб и пускам таймера,съответно в 8:10 излиза от фурната аромат от 82 г.край селската фурна,там вече тостери,принцеси ,закуски т.н

    Козунак пробвах веднъж,според мен не стана,според жената бил много хубав,кекс пак според мен единствено намаза питбула,ама децата често питат кога пак ще правя.

    Жената незнаен как се ползва машината,та минава за мъжки инвертар.
    Ценно...ще напътстваш.
    мисля, да зема а се замисля...

  19. #219
    Регистрация
    Jun 2014
    Публикации
    96
    Точки (при гласуване)
    5

    По подразбиране От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Много си е арна лидълската фурна. Ползва се интензивно от нашето семейство вече 3-та година, като за това време сме купили няколко хляба, основно след връщане от дълга отпуска като е нямало как и кой да пусне маКината. За кексовете жена ми прави експерименти, ама не помни какво прави и резултатите понякога надминават очакванията и в двата смисъла на думата

    Използваме пълнозърнести брашна от Метро и суха мая от Кауфланд. На Йоткер и мене не ме кефи. С жива не ми се занимава. И таймера е незаменима екстра ...

  20. #220
    Регистрация
    Oct 2008
    Място
    Пловдив
    Публикации
    1,212
    Точки (при гласуване)
    15

    По подразбиране От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Без значение е дали е с една или две бъркалки, повече бъркалки, по-голяма вместимост, но и повече дертове около бъркалките, запичат, протичат, има едни зегерки по осите, които ...изгниват, повече ремъци и зъбни колела.
    В момента имам и с една перка и с две. Ползвам ги и разлика в качеството на хляба не виждам. Сякаш лек превес на този с едната перка. Правим хляб и тесто за всичко друго, в това число козунак, пица, тутманик. Правим и сладко, става лесно и вкусно, но това много поврежда кофата, запича в осите и при следващо ползване трябва да се раздвижват..... Спасява ме това, че имам няколко кофи за този с двете перки и съм прежалил една за сладко.

    Продавал съм ги, сервизирал съм ги. Разликите между различните марки е.....най-вече в имената им и цената. Най-гадното нещо са тези с постоянно токови мотори, но това няма как да се разбере. За марки, Clatronik е зле, тези в Лидл и Кауфланд стават, а и гаранция 3г. си е голям '+'.
    Това което ни липсва ни кара да мечтаем.

Страница 11 от 18 ПървиПърви ... 7 8 9 10 11 12 13 14 15 ... ПоследенПоследен

Сходни теми

  1. Направа на домашна сауна?
    От Спас във форум За дома и семейството
    Отговори: 9
    Последно мнение: 04-11-13, 06:18
  2. Домашна лютеница
    От Стария във форум Гозби, рецепти и ястия
    Отговори: 24
    Последно мнение: 26-09-11, 20:52
  3. домашна македонка
    От bravel във форум Гозби, рецепти и ястия
    Отговори: 0
    Последно мнение: 01-10-10, 00:46

Правила за публикация

  • Вие не можете да публикувате нови теми
  • Вие не мжоете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да добавяте прикачени файлове
  • Вие не можете да редактирате собствените публикации
  •  
"); } else { document.write(""); } } // ]]>