Страница 1 от 6 1 2 3 4 5 ... ПоследенПоследен
Резултати 1 до 20 от 104

Тема: Избор на КНО за самоотбрана

 1. #1
  Регистрация
  Jan 2011
  Публикации
  283
  Точки (при гласуване)
  8

  По подразбиране Избор на КНО за самоотбрана

  Здравейте уважаеми колеги,

  Наскоро придобих разрешително за КНО. Естествено веднага изникна въпроса за избор на оръжие. Бих искал да кажа, че макар и да нямам голям практически опит с оръжията, съм стрелял с Макаров, ТТ, Зиг Зауер, Валтер П99, Глок 19, ЧЗ 85, Хеклер и Кох, револвери Рюгер и Смит и Уесън. Освен това проучих и голяма част от изписаното в този форум, както и други статии и анализи.

  Целта на настоящата тема не е да се постави избор между една или друга марка КНО, нито пък да се оспорва личния избор на когото и да било, а само да дам моите аргументи за направения от мен избор и евентуално да подпомогна някой следващ, който ще прави избор.

  Избрах си пистолет Макаров калибър 9х18, производство Арсенал. При избора си на КНО си поставих първостепенни и второстепенни критерии, защото съм на мнение че "най-добро" и "напълно универсално" КНО просто не съществува, а има приоритети.

  Моите първостепенни критерии бяха:
  -конкретно предназначение- самоотбрана и тренировки
  -подходящ боеприпас
  -надеждност
  -здравина
  -подходящ за скрито и ежедневно носене
  -цена

  Второстепенните критерии бяха:
  -външен дизайн
  -по-голяма мощ на боеприпаса
  -модерност
  -много патрони в пълнителя
  -неаргументирани препоръки

  1. По критерия конкретно предназначение.

  По закон КНО може да се придобие за самоотбрана, спорт или културни цели (колекционерство). Мисля, че повечето хора са заявили като причина самоотбрана. Тук се има предвид самоотбрана срещу потенциална, а не конкретна заплаха от конкретни хора (в последния случай се сигнализира полицията, наемат се охрани и се вземат ред други мерки). Веднага искам да отбележа, че за мен шанс за поне малко ефективна самоотбрана означава тренировки (стрелба) поне на стрелбище и познаване на оръжието и стрелбата с него.

  Накратко исках, малък пистолет удобен за носене, с добър стопиращ ефект на босприпаса, даващ малко засечки, непретенциозен и надежден.

  2. По критерия подходящ боеприпас.

  От всичко изчетено за видовете боеприпаси стигнах до извода, че подходящите боеприпаси за КНО лично за мен са: .32 АСР (7.65х17), 7.62х25 ТТ, .380 АСР (9х17), 9х18 Макаров, 9х19, .38 Спешъл, .357 Магнум, .357 Зиг, .40 СиУ. Патроните трябваше да са достъпни с добра цена.

  Калибър .22 до отхвърлих като калибър за самоотбрана, защото има по-ниска начална скорост, по-ниска дулна енергия и несъмнено по-малък (недостатъчен) стопиращ ефект. Същият калибър според хора запознати с оръжието става за самоотбрана само при попадения в главата и сърцето, което при екстремни и напрегнати ситуации, градска среда, независимо от голямата точност, е доста трудно.

  Калибрите над .357 Магнум и над .357 Зиг ги отхвърлих, защото водят до голям откат съоветно малка точност поне при повечето хора, големи и тежки КНО за носене и непрактичност като цяло.

  3. По критерия надеждност.

  Исках пистолет с липса на засечки, непритенциозен, прост, стрелящ с всякакви патрони и ефективен. Изчетох много препоръки за глок, валтер, хеклер и кох, чз и т.н.

  За валтер П99 се твърдеше, че е капризен откъм патрони, за чз че се чупят пружините и че са тежки, за хеклер и кох и зиг зауер никой не коментираше патроните, а само високата им цена. За джерико- тежки са и неудобни за носене, за револверите- под 3 инча са неточни, над 3 инча не стават за носене.

  За ТТ- боеприпаса има малък стопиращ ефекти и е прекалено тежко и мощно.

  За Макаров никой не каза за засечки, каза се че стрелят с всякакви патрони, УСМ механизъм е с двойно действие, а предпазителят блокира почти всички движещи се части (затвор, чукче и игла).

  4. По критерия здравина.

  Макаров е изцяло железен, но в същото време празен е около 750 гр., зареден около 830 гр. т.е. е удобен за скрито носене.

  За глок- споделиха, че с изключение на сет-глоковете, на 17 и 19 се чупят мушките, защото са пласмасови.

  5. По критерия скрито носене и удобство.

  Първо, считам че всеки който има оръжие за самоотбрана следва да може да го носи ежедневно, ако се наложи. Второ, считам че оръжието следва да се носи скрито и през зимата и лятото, или поне така е по-закон . И последно, считам че носенето трябва да е удобно, а не да ти причинява неудобства, които могат да се избегнат.

  Този критерий всъщност ми беше от най-важните. Избора беше между глок 19 и 26, хеклер и кох компакт, някои модели на Зиг Зауер, чз компакт, валтер ппк.

  От всички най-удобен за скрито носене е валтер ппк (има в калибър .32 АСР и .380 АСР). И за двата калибъра казаха, че са доста слаби, това се потвърждава и от техните данни особено за .32 АСР. Освен това патроните бяха по-скъпи от 9х18 Макаров. От друга страна сравних валтер ппк и Макаров по размери и тежест и се убедих, че са почти еднакви. Това никъде никой не съм видял да го казва.

  6. По критерия цена.

  Макаров беше без алтернатива- цената му беше 70 лв.


  По второстепенните критерии накратко:

  Външен дизайн.
  На мен лично дизайнът на Макаров ми харесва, защото е ретро и е изчистен. напомня ми на валтер ппк и не ми пречи, ако се счита за остарял.

  По-голяма мощ на боеприпаса.
  Мисля, че боеприпасът 9х18 е достатъчно мощен с начална скорост около 315 м/с и начална дулна енергия над 300 Дж. .32 АСР и .380 АСР са по-слаби, но се използват за самоотбрана. 9х18 се използва от армията и полицията в България, което означава че за отбраната на обикновен гражданин е предостатъчно мощен. За специални части и други има други нужди и други боеприпаси.

  Модерност.
  Срещнах твърдения за Макаров, че бил "морално остарял", но никой не обясни какво се има предвид. Остарял дизайн, малко патрони в пълнителя, лоши мерни прибори, механизъм за изваждане на пълнителя? Това май са недостатъците, но те са преодолими и за мен не толкова съществени.

  За дизайна казах по-горе, малкото патрони ги има и в револверите, а и за самоотбрана на граждани мисля, че са достатъчни. Повечето патрони в пълнителя означава по-голямо тегло на пълнителя и по-дебела ръкохватка (затова не си купих байкал 442 12-заряден). Лоши мерни прибори- самоотбраната е до 10-15 метра, оттам нагоре или Ви чакат подготвени с оръжие в засада и шанс няма или Вие използвате оръжието за нападение, а не за самоотбрана или пък сте могли да избегнете сблъсъка. Механизъм за изваждане на пълнителя, който мисли че е бавно да напише в гугъл "бърза стрелба с макаров" и да гледа какво може трениран човек.

  Хубаво е, когато се изказват мнения, същите да се аргументират винаги.

  За револверите- не са за мен, защото са по-обемисти, по-тежки, мощността ми се вижда излишна, усилието при спусъка е по-голямо и съответно аз лично си нарушавам мерната линия, по-малките и леки модели са с по-голям откат. Най-голямите предимства за мен- патрон в цевта и безотказна стрелба дори при липса на поддръжка.

  Накратко, за мен макаров е добро оръжие и удачен избор за самоотбрана. Компактен, относително лек, добър калибър с добър стопиращ ефект, евтини и достъпни патрони (само .22 и 7.62 ТТ са с по-добра цена), точен до 25 метра, здрав, надежден, с двойнодействащ УСМ, надежден предпазител, лесно ремонтируем, износивоустойчив и на достъпна цена. Както беше казал някой във форума- За показване и хвалене не става, за работа- напълно става.

  И накрая, на мен лично Макаров идеално ми ляга в ръката, стрелям добре с него, харесва ми на външен вид и като усещане и ми е удобен.

  Извинявам се, че по-горното се получи доста дълго или ако някой се е почувствал засегнат Всички мнения и коментари са добре дошли

 2. #2
  Регистрация
  Oct 2005
  Място
  София
  Публикации
  2,842
  Точки (при гласуване)
  17

  По подразбиране От: Избор на КНО за самоотбрана

  Поздравления за избора! Явно много си мислил и явно си се лутал между боеприпасите, щото всичките изброени нямат нищо общо помежду си. Но изборът е правилен. За 5 до 10 метра не ти трябва 30-заряден пилнител и т.н. А още Айнщайн е казал "Не ми харесва тази идея, прекалено сложна е"! Макаровчето е оптимум. Браво!
  За жалост продадох старото муле след 12 годишна езда. Утехата е, че отива при ловец.

 3. #3
  Стефан е офлайн Старши участник | news |
  | ОС || СзО || +ПЛ |* МСС *
  Регистрация
  Sep 2004
  Публикации
  18,411
  Точки (при гласуване)
  51

  По подразбиране От: Избор на КНО за самоотбрана

  Има теми в архивите, ако не те мързи.
  Оръжието, ако не е униформено, е като жената и колата. Ако не ти харесва - не е твоето.
  Много години съм мъкнал Макаров. Труден пистолет - много е лек. Трябва да тренираш често, за да улучваш. Или да вдигаш гири, като спортистите. За да го озаптиш. С тежките пистолети е по-лесно, с пушките пък хептен. Но пък с годините от лесните тежки - боли кръста.
  Не знам. На мене още ми е мъчно за моя първия. И номера му помня. Като на автомата, и на майка си името. Зер ми казаха че мога да забравя името на гаджето, а ония номера - не.
  Хубав граждански пистолет. И много патрони, и навсякъде, и евтини.
  Ако си намерил нов - ...
  Добре де, после ще ме псуваш:)
  Сам сега имам друг, но по други причини. Не че макаровия не ми липсва. Реално ми липсва. И емоционално, и изобщо.

 4. #4
  Регистрация
  Jan 2011
  Публикации
  283
  Точки (при гласуване)
  8

  По подразбиране От: Избор на КНО за самоотбрана

  Благодаря за мненията досега. За калибъра наистина доста мислех, защото според мен е правилно, че първо се избира калибър, а след това оръжие. Условно избора ми беше между разпространените калибри 7 мм. и 9 мм. Иначе е напълно вярно, че така както съм ги изредил нямат много общо като начална скорост, дулна енергия и стопиращ ефект, освен че са най-разпространените за самоотбрана. Тук е момента да кажа, че 9х17 като обозначение е .380 Auto, а не както аз съм написал .380 АСР.

  Съгласен съм, че оръжието е донякъде като колата и жената. За последните две съм на мнение, че ако не може да си паркираш колата без да се налага постоянно да я наблюдаваш и да оставиш жена си сама, без да я пазиш, значи нито колата, нито жената са за теб :-)))) С пистолета, ако се притеснявам да не падне на земята, храстите и т.н. и да не го одраскам, окалям, напраша и т.н., значи този пистолет не е за мен.

  За стрелбата с Макаров, глок 19 е с по-мощен боеприпас (9х19) и тегло от 595 гр., глок 17- 625 гр., макаров- 730 гр. Мисля, че макаров като тегло би следвало в по-голяма степен да компенсира отката на 9х18. А иначе моя пистолет мисля, че е произведен 96 г. (ако се вярва на номера 36 в началото) и не е стреляно много с него.

  Понеже не се имам за някакъв капацитет в оръжията, при избора си взех човек, който за над 20 год. е сменил няколко пистолета макаров. Иначе като външен вид много ми беше харесал един Стар ВМ (или ВК), никелиран, компактен, лек, 8 патрона 9х19, копие на Колт 1911 (спусъка много прилича) като УСМ, но .... единичнодействащ УСМ и много вероятно липса на резервни части :-))))

  Това за псуването от колегата Стефан не го разбрах ))

 5. #5
  Регистрация
  Apr 2007
  Публикации
  185
  Точки (при гласуване)
  14

  По подразбиране От: Избор на КНО за самоотбрана

  Интересен анализ!

  Вероятно ще бъде полезен за мнозина бъдещи собственици на късо оръжие, дори и да не направят същия избор.

  Макаров според мен е най-доброто оръжие за парите си - приемливите алтернативи са в пъти по-скъпи.

  За хора, които повече ще носят и по-малко ще стрелят (т.е. мнозинството от притежателите) е един отличен вариант.

  По-скъпите оръжия в по-силни калибри нямат особен практически смисъл за обикновен гражданин, решил да има късо оръжие "за всеки случай".
  Това го казвам като собственик на такова оръжие - тежко е, неудобно е, непрактично е. Моите мотиви за покупка бяха емоционални.

  От друга страна, ако оръжието се разглежда като нещо повече от инструмент - примерно като обект на обожание, естетическа наслада, генератор на суета и т.н. изборът е безкраен и задължително - скъп.

  Остава една малка част притежатели на късо оръжие, които предпочитат по-големи калибри и пълнители поради естеството на работата или обкръжението им или пак за "всеки случай". Тези обстоятелства обаче не касаят повечето собственици.

  Та - поздравления за покупката и най-важното: какво да е оръжие е повече от никакво оръжие.

 6. #6
  Регистрация
  Apr 2006
  Място
  Копривщица
  Публикации
  13,628
  Точки (при гласуване)
  41

  По подразбиране От: Избор на КНО за самоотбрана

  Много сложен начин да се каже, че е избрано най-евтиното и достъпно оръжие, с най-евтин и достъпен боеприпас... Което по принцип е важеща концепция, но без да е вездесъща.
  А и трябва да се има предвид, че относно боеприпаса, нещата няма дълго да са поставени по този начин.
  Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

 7. #7
  Регистрация
  Oct 2010
  Публикации
  2,239
  Точки (при гласуване)
  13

  По подразбиране От: Избор на КНО за самоотбрана

  И накрая, на мен лично Макаров идеално ми ляга в ръката, стрелям добре с него, харесва ми на външен вид и като усещане и ми е удобен.
  Ето това е най-важното!!
  Добър избор и добър анализ като за "неспециалист".
  Колкото по-специалист си, толкова е по-труден избора и обикновенно установяваш, че ти трябват "поне три пищова".
  Без да подлагам и най-малко на съмнение правилността на твоя избор, аз лично бих избрал "Стар"-а след като си привърженик на 9 мм.
  Ще дам малко алтернативни разсъждения без да търся противопоставяне, просто за протокола.
  Наличието на двойнодействащ УСМ безпорно е предимство. За гражданско ползване на КНО при наличието на "пресни" боеприпаси от магазина и законовата забрана да се носи оръжието с патрон в цевта, може никога да не използваш двойното действие. Още повече, че изстрел на DА е по-неточен, ако решиш да не спазваш закона. В тази връзка се сещам, че револверите винаги са "с патрон в цевта" от законова гледна точка. Обикновенно по предположение при самоотбрана е важен първия изстрел. След това всички пистолети стрелят на сингъл, както и веднага след зареждането, ако се спазва закона.
  За резервните части, всяко едно оръжие след като е пуснато в производство е разчетено за определен ресурс който много трудно ще се изчерпи при гражданско приложение, освен ако не решиш да поставяш рекорди. Разбира се има случаи на "поломки" и на съвсем нови, особено от "пластмасовите" пистолети, но кой може да знае.
  За цената на пистолета и боеприпасите си абсолютно прав.
  Аз лично си купих навремето "Астра Фалкон" 7,65 мм при положение, че ползвах за служебен към него момент ЧЗ-75В с адаптор за 5,6.
  Общо три като ги смяташ

 8. #8
  Регистрация
  Jan 2011
  Публикации
  283
  Точки (при гласуване)
  8

  По подразбиране От: Избор на КНО за самоотбрана

  "Та - поздравления за покупката и най-важното: какво да е оръжие е повече от никакво оръжие."

  Благодаря. Мисля, че какъв да е пистолет в добро задпистолетно устойство е по-добър от какъв да е пистолет в ръцете на лошо задпистолетно устойство

  "Много сложен начин да се каже, че е избрано най-евтиното и достъпно оръжие, с най-евтин и достъпен боеприпас... Което по принцип е важеща концепция, но без да е вездесъща.
  А и трябва да се има предвид, че относно боеприпаса, нещата няма дълго да са поставени по този начин."

  Чул съм от стари ловци- не ми хвали пушка, хвали ми патрон. За мен евтиния, достъпен и надежден боеприпас е голям плюс. Мисля, че в следващите 5 год., докато ми важи разрешителното и независимо дали в армията и полицията сменят служебното оръжия, нещата няма да се изменят особено за 9х18 Макаров.

  Колега Чичо, съгласен съм с това което казваш, но бях решил за двойнодействащ УСМ. Освен това забравих да добавя, че Стар-а, който харесах беше втора ръка и не съм съвсем сигурен, при положение че отдавна не се произвежда, как и кога ще ми трябват резервни части. А всички знаем колко лесно се сменя КНО

 9. #9
  Регистрация
  Jan 2011
  Публикации
  283
  Точки (при гласуване)
  8

  По подразбиране От: Избор на КНО за самоотбрана

  Бих се радвал, ако повече хора споделят за критериите си за избор на КНО и по-точно какви са им били приоритетите, защото както веднъж казах за мен няма "идеално" оръжие

 10. #10
  Регистрация
  Oct 2007
  Място
  Самоков
  Публикации
  3,313
  Блог Публикации
  1
  Точки (при гласуване)
  18

  По подразбиране От: Избор на КНО за самоотбрана

  Имам ,Макаров,като служебен пистолет и личен 9х19 искам да кажа че напоследък ,си намирам много по-лесно и много по-евтини 9х19 отколкото 9х18.То и Ладата беше много добра кола но и мина времето.

 11. #11
  Регистрация
  Jan 2011
  Публикации
  283
  Точки (при гласуване)
  8

  По подразбиране

  Да добавя нещо за цената на Макаров- нов в магазините в София е около 385 лв., а във ВИП-а, където "не продават руско оръжие" има около 4 бройки за по 299 лв. всеки(твърди се, че с част от тях не било стреляно, но на единия няма никаква останала оксидация на затвора). В друг магазин съм видял Макаров втора ръка за 195 лв. Да не описвам разликите в цените на други марки, за да не тръгнем от темата за избор на КНО в темата за търговците на оръжие и да не обидим някой във форума, което не бих желал

  Всеки сам да си знае с какви пари разполага и за какво точно иска да ги дава

  Цитат Мнение на r_vardarov Преглед на публикациите
  Имам ,Макаров,като служебен пистолет и личен 9х19 искам да кажа че напоследък ,си намирам много по-лесно и много по-евтини 9х19 отколкото 9х18.То и Ладата беше много добра кола но и мина времето.
  Уважаеми колега, без ни най-малко да се заяждам, ако може отговор на четири конкретни въпроса: Колко струва бройката на най-евтиния 9х19 от магазин,чие производство е, кой е магазина (град и т.н.) и с какъв пистолет стреляте с тези евтини патрони (марка и модел)?

  Информацията ще ми е полезна, имам приятели които да насоча.
  Последно редактиран от giorgio ; 21-02-11 в 20:04

 12. #12
  Регистрация
  Oct 2010
  Място
  София
  Публикации
  1,720
  Точки (при гласуване)
  11

  По подразбиране От: Избор на КНО за самоотбрана

  Патрони по стрелбищата колега , от магазин само с разрешително . Между другото имам Револвер 38сп и Берета 92 9/19. Стрелям активно но не знам в София стрелбище в което патроните за Макаров да са по скъпи от 9/19 .Средни цени 9/18 -40ст , 9/19-50ст , 38сп-70ст . Поздрави.
  Л.Р. Дискавари 1

 13. #13
  Регистрация
  Jan 2011
  Публикации
  283
  Точки (при гласуване)
  8

  По подразбиране От: Избор на КНО за самоотбрана

  За "То и Ладата беше много добра кола но и мина времето."

  Ще си позволя малко повече коментари. Според доста хора Лада Нива е по-проходима от доста от скъпите и нови градски джипове.

  А относно времето и оръжието не знам как се определя дали на едно оръжие му е минало времето- Калашник АК-47 (над 60 год. употреба), Колт 1911 (над 70 год.) и Валтер ппк (произведен 30-те години)- държи не лоша цена и може би още се произвежда.

  Нямаше ли доста мнения, че Валтер ППК стои в основата на Макаров- сходен дизайн, сходни размери, сходно тегло, неподвижна цев, двойно действие, е има и разлики. Валтер ппк се купува от доста хора и то втора ръка за около 490-540 лв.

 14. #14
  Регистрация
  Jan 2011
  Публикации
  283
  Точки (при гласуване)
  8

  По подразбиране От: Избор на КНО за самоотбрана

  Цитат Мнение на ivo-police Преглед на публикациите
  Патрони по стрелбищата колега , от магазин само с разрешително . Между другото имам Револвер 38сп и Берета 92 9/19. Стрелям активно но не знам в София стрелбище в което патроните за Макаров да са по скъпи от 9/19 .Средни цени 9/18 -40ст , 9/19-50ст , 38сп-70ст . Поздрави.
  Колега, благодаря за информацията. За София ето цените на патроните в стрелбището във ВИП-а http://vipguns.bg/bg/tseni.html На цени за златна карта, които не си е купил златна или сребърна карта се стреля само в понеделник. Поздрави

 15. #15
  Регистрация
  Oct 2010
  Място
  София
  Публикации
  1,720
  Точки (при гласуване)
  11

  По подразбиране От: Избор на КНО за самоотбрана

  Колега piton предполагам си от София ако искаш да продухаме цевите звънни аз по принцип съм свободен . Да си припомня класиката Макаров . ПП Първият пищов ми беше АП.
  Л.Р. Дискавари 1

 16. #16
  Регистрация
  Jan 2011
  Публикации
  283
  Точки (при гласуване)
  8

  По подразбиране От: Избор на КНО за самоотбрана

  Цитат Мнение на ivo-police Преглед на публикациите
  Колега piton предполагам си от София ако искаш да продухаме цевите звънни аз по принцип съм свободен . Да си припомня класиката Макаров . ПП Първият пищов ми беше АП.
  Колега Иво, благодаря за поканата. Ще се възползвам, но ще ми трябва малко време за това, понеже ми предстоят доста пътувания извън София Интересно ми е каква марка и колко инча цев ти е револвера? Какво ти е впечатлението от АП-то (знам, че е 7.65х17 и мнооого прилича на Валтер ппк)? Дава ли засечки? (срещал съм доста противоречиви мнения). Не съм стрелял с АП досега.

 17. #17
  Регистрация
  Oct 2010
  Място
  София
  Публикации
  1,720
  Точки (при гласуване)
  11

  По подразбиране От: Избор на КНО за самоотбрана

  Револвера е Арминиус 4 инча цев имам го от 15гд. А АП-то не прилича а е копие на Валтер . Интересното му е че предпазителя е обратно на Макаров и може да се зарежда на предпазител . Досега оръжие никога не ми е засичало !!
  Л.Р. Дискавари 1

 18. #18
  Регистрация
  Oct 2010
  Публикации
  2,239
  Точки (при гласуване)
  13

  По подразбиране От: Избор на КНО за самоотбрана

  Бих се радвал, ако повече хора споделят за критериите си за избор на КНО и по-точно какви са им били приоритетите, защото както веднъж казах за мен няма "идеално" оръжие
  Приоритета е свързан с основното предназначение. За какво ще го ползваш, постоянно или не ще го носиш, колко често и по колко мислиш да стреляш с него.
  Универсална рецепта няма, всеки решава сам за себе си съобразно И финансите и харесването на един или друг модел.
  Стопиращото действие на боеприпасите е важен фактор ако ще влизаш често в престрелки или ще ходиш на лов с него за едър дивеч. За самоотбрана спокойно можеш да ползваш и кал. 5,6. С него ще се научиш да стреляш по-точно отколкото с другите. Има едно правило "Оръжие се вади само тогава когато ще го ползваш". След като го извадиш трябва ама много бързо да си отговориш на два въпроса: 1. Наистина ли искам да убия човека пред мен и заслужава ли си. И 2. Какво става след това. Ако си наясно със себе си дали
  ще стреляш с 5,6 в окото или с 11.43 - все тая. Но с по-малкия калибър последствията са по-леки и за двамата. Не случайно полевите агенти на МОСАД
  използват малокалибрена Берета.
  Най-добрите пистолети за мен са произведени в периода 1903-1944 г. След този период слагам само ЧЗ-75/85. Всичко друго, нови технологии, нови материали, реклама и пазари. Все едно,че си ги дялал с теслата.Пистолета и револвера винаги са били лично оръжие за самоотбрана и всичко при тях е измислено.
  И с 30 патрона да ги направят - все тая, за други задачи си има други оръжия.
  Две думи за АП-то. То си има отделна тема за него. Носил съм три, две унгарски и едно белгийско, производство на FN. Хубави пистолети за полицейско ползване. Копия на Валтер ПП, ППК-то е умален модел с по-къса цев, 7 патрона и друг вид чирени на дръжката. Корпуса е от лека сплав което за мен лично е минус. Оригиналния Валтер /макар, че и при него има с "алуминиева дръжка/ е
  по-стабилен и по-точен. Засичането на АП-то идва от пълнителите. Макар, че на вид са еднакви има разлика. АП-то бяха на въоръжение в МВР и в склада пълнителите обикновенно са в насипно състояние. Първото ми АП беше такова, изостанало щото засича. В началото нямаше достатъчно АП-та, състава беше с ТТ и ЧЗ-27, 7,65 мм. Като му намерих оригиналните по номер пълнители, заспа.
  Тези които се продават са такива, били на въоръжение и....
  Много се разписах, ма тая тема е неизчерпаема.
  П.П. Лично мойто предпочитание е да е удобен за носене. Пистолета за да си изпълни предназначението трябва да ти е под ръка. И лека картечница да имаш, като не е в теб когато ти трябва....

 19. #19
  Регистрация
  Jan 2011
  Публикации
  283
  Точки (при гласуване)
  8

  По подразбиране От: Избор на КНО за самоотбрана

  Колега Чичо, благодаря за изчерпателния отговор. Съгласен съм с повечето неща. Смятам, че при самоотбраната най-важното е да се спре нападението/нападателят, а не да се убие. В тази връзка, не смяташ ли че .22 (5.5 мм.) при самоотбрана води или до летален изход за нападателя (попадение в глава или сърце) или до невъзпиране на нападателя и нападението овреме. Аз поне доколкото съм чувал .22 калибър е на почит при наемни убийци, а не за самоотбрана. За МОСАД доколкото знам, го ползват именно за разчистване на сметки с враговете на Израел. Какво е твоето мнение?

 20. #20
  Регистрация
  Oct 2010
  Публикации
  2,239
  Точки (при гласуване)
  13

  По подразбиране От: Избор на КНО за самоотбрана

  Цитат Мнение на piton Преглед на публикациите
  Колега Чичо, благодаря за изчерпателния отговор. Съгласен съм с повечето неща. Смятам, че при самоотбраната най-важното е да се спре нападението/нападателят, а не да се убие. В тази връзка, не смяташ ли че .22 (5.5 мм.) при самоотбрана води или до летален изход за нападателя (попадение в глава или сърце) или до невъзпиране на нападателя и нападението овреме. Аз поне доколкото съм чувал .22 калибър е на почит при наемни убийци, а не за самоотбрана. За МОСАД доколкото знам, го ползват именно за разчистване на сметки с враговете на Израел. Какво е твоето мнение?
  Прав си! Тъй като редактирах в движение, темата е много обширна и е от "хобито" и по-голяма част от трудовия ми стаж, а не исках да досаждам, малко съм го "завъртял".
  Мисълта ми е, че оръжие за самоотбрана се вади в най-краен случай когато нещата са "или или". В такъв случай 22 кал. върши същата работа. От друга страна ако попаденията не са в летални точки, последствията ще са по-малки. За съжаление в нашето законодателство не са редки случаите когато защитилия се впоследствие понася по-голяма санкция.
  Големите калибри нанасят по-големи поражения и последствията са по-сериозни. От друга страна психологическото въздействие на "половин метър пламък" както казваше един старшина за ТТ-то също не е за пренебрегване. Много зависи от ситуацията и нападателите. Мисълта ми беше, че всеки един калибър върши работа и не трябва да се фаворизират големите калибри макар, че те дават по-голяма увереност у притежателя си. Сложно е, не знае човек какво може да се случи и дали ще му трябва малък или голям пищов, да не дава Господ.
  Сега относно "възпирането", ако срещу теб има също въоръжен противник няма какво да го възпираш, ако не е въоръжен още като го види и се замисля, дори да не му личи. Възпирането е при реални бойни, терористични или полицейски ситуации когато си се води престрелка и е жизнено важно пръв да го извадиш от строя. Може и в цивилния живот да се наложи, но това са за "застрашени" обекти, а те обикновенно имат охрана. Тя вече трябва да е със сериозен калибър.
  Те по принцип на щатна служба основно вече са 38, 40, 45 кал. другото са за граждански цели.
  А МОСАД затова ги ползват Беретките, точни и като му сложиш заглушител жертвата все едно,че ток я е ударила.
  П.П. Спомням си, че когато вкараха първите ПСМ-и началниците веднага ги взеха за тях, та се наложи да се обяснява, че са за оперативните. После като се разбра, че патроните са кът се "разпределиха" и по другите служби.

Страница 1 от 6 1 2 3 4 5 ... ПоследенПоследен

Сходни теми

 1. Законен начин за самоотбрана?
  От господин никой във форум Оръжие, бойни действия, тактика и стратегия
  Отговори: 140
  Последно мнение: 25-03-12, 22:28
 2. САМООТБРАНА С ОГНЕСТРЕЛНО ОРЪЖИЕ
  От sub-ZERO във форум Оръжие, бойни действия, тактика и стратегия
  Отговори: 30
  Последно мнение: 02-08-10, 10:31
 3. Курс "САМООТБРАНА В АВТОМОБИЛ"
  От sub-ZERO във форум Оръжие, бойни действия, тактика и стратегия
  Отговори: 0
  Последно мнение: 16-04-10, 18:07
 4. Курс - САМООТБРАНА С ОГНЕСТРЕЛНО ОРЪЖИЕ
  От paunoff във форум Оръжие, бойни действия, тактика и стратегия
  Отговори: 0
  Последно мнение: 10-03-10, 19:16
 5. до Ком
  От BoykoVS във форум Група Дефилето Ендуро Тийм
  Отговори: 15
  Последно мнение: 30-06-08, 01:52

Правила за публикация

 • Вие не можете да публикувате нови теми
 • Вие не мжоете да отговаряте в теми
 • Вие не можете да добавяте прикачени файлове
 • Вие не можете да редактирате собствените публикации
 •