Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Полезна информация за съня и какво става с тялото ни

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Полезна информация за съня и какво става с тялото ни

    (копирам го от един друг форум)
    За съжаление е на английски.

    Темата е наистина интересна. Ще си позволя да направя малко извадки, които ми направиха впечатление. Няма да е особено подробно, нито пък е цялата информация, понеже слушах с едно ухо и то докато върша други неща, но ще е интересно за хората, които нямат време или желание да изслушат всичко.


    Ако спиш 4-6 часа на нощ, ще имаш същите нива на тестостерон, каквито има 10 години по-стар от теб човек. Липсата на сън те състарява с десетилетие.
    Ако предния ден си упражнявал дадено нещо, то на другия ден ще си с 20-30% по-ефективен от колкото в края на тренировката/учението от миналия ден.
    Правено е проучване измежду професионалните атлети и се е оказало, че разликата между 5 и 9 часа сън е и разликата от 60% шанс да се контузиш през сезона.
    Спиш по-малко - живееш по-кратко. Също така докато сме будни изпитваме ниски нива на мозъчно увреждане, които съня в последствие компенсира.
    Недостатъчния сън през голяма част от живота ни е и един от водещите фактори за това дали ще развиеш болестта на Алцхаймер. Беше споменато и наднорменото тегло, развитието на различни видове рак и т.н. най-често при хората, които карат нощни смени. Човека го обяснява много просто и подробно.
    Ако не си спал 20 часа си в същото физическо и умствено състояние както, когато си пиян. В Щатите на всеки 30 секунди някой умира, поради това, че той или някой друг е заспал зад волана. Катастрофите от този тип са повече от тези при каране под влиянието на алкохол или наркотици взети заедно. В училище в Уайоминг са преместили първия час от 7:35 в 8:35 и за една година катастрофите на път за училище са намалели със 70%.
    Броят на хората, които могат да карат с 6 часа сън, без това да им се отрази по някакъв начин, закръглен и обърнат в проценти е 0.
    Когато преминаваме към лятно часово време, случаите на сърдечни удари се увеличава с 24%, а когато преминаваме към зимно, намаляват с 21%.






    И още доста, доста информация, която си заслужава да се чуе. Както и какво влияние оказва недоспиването към каква храна посягаме и в повечето случай са се вредни неща, или да кажем не толкова полезни. Което води до наднормено тегло и други здравословни проблеми.

    Надявам се че съм бил полезен и повече хора ще го излушат/изгледат (то няма много за гледане)


    Страхът от свободата е един от основните страхове на човека. И все пак той иска да бъде свободен.
    И в същото време я ограничава-застраховки, ипотеки,
    вярвания, обичаи, религии, общности, идеологии, догми, политически движения...

  • #2
    От: Полезна информация за съня и какво става с тялото ни

    Първоначално публикуван от mohera Преглед на мнение
    В Щатите на всеки 30 секунди някой умира, поради това, че той или някой друг е заспал зад волана.
    мммм това прави 2880 на ден. Приблизително толкова са жертвите от пътни инциденти в света. В САЩ жертвите по пътищата са приблизително толкова ама на месец.

    Коментар


    • #3
      От: Полезна информация за съня и какво става с тялото ни

      Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
      мммм това прави 2880 на ден. Приблизително толкова са жертвите от пътни инциденти в света. В САЩ жертвите по пътищата са приблизително толкова ама на месец.
      Абе ти що разваляш "новината"?
      יעבור
      «И това ще мине»

      Коментар


      • #4
        От: Полезна информация за съня и какво става с тялото ни

        Малко се дразня от такива неща. Впрочем половината от другите факти са приблизително толкова достоверни ама е по-дълго за обясняване.

        Коментар

        Активност за темата

        Свий

        В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

        Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

        Зареждам...
        X