• Най-големият двигател в света!

   Случайно попаднах на снимка на този двигател и се позаинтересувах за него, не можах да видя друга такава тема, и реших да пусна малко информация която намерих.

   Двигателя е висок колкото четири етажна сграда и генерира 109,000 к.с.

   Бизнесът със стоки се разраства постоянно и това налага търсенето на средства за превоз на възможно най-много товар. За да отговори на търсенето, е създаден най-големия дизелов двигател в света. Като казваме голям, имаме предвид - 14-цилиндров, двутактов агрегат, генериращ мощност от 109,000 к.с. и 7,603,850 Нм максимален въртящ момент.

   Разбира се, става дума за корабен двигател. Той задвижва най-големия контейнеровоз в света, способен да пренесе 11,000+ контейнера с дължина шест метра. Корабът е Emma Mærsk - транспортно чудо с дължина 396 метра и тегло - 170,974 тона.
   Самият двигател - Wärtsilä-Sulzer RTA96-C, тежи 2,300 тона, висок е 13,4 метра и има дължина от 27,4 метра. Способен е да движи Emma Mærsk със скорост 31 морски мили в час (стандартната скорост на този тип кораби е 18-20 морски мили в час).
   Двигателят използва технологията за впръскване на горивото - Common rail, която му позволява да работи по-добре и по-икономично при ниски обороти. Въпреки модерните технологии, всеки цилиндър на дизеловото чудовище гълта по 0.19 литра дизелово гориво на цикъл. Двигателят работи при 102 об/мин.
   Към момента финландската компания е произвела 25 такива двигателя и има поръчки за още 86.
   Тази статия е публикувана първоначално във темата: Най-големият двигател в света! започната от vatko Преглед на оригиналната публикация
  "); } else { document.write(""); } } // ]]>