Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Монтаж на лебедка отвън - за и против...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Монтаж на лебедка отвън - за и против...

Човек дори и добре да кара в гората стига до лебедка, и аз така!!!!!
    Какво ще кажете за този начин на монтаж?
    Ще може да се ползва при нужха отзад, няма да събира кал и ръжда.....

За и против???
    Прикачени файлове

Re: лебедки- за и против

ДА - за малка лебедка - малка кола, за тази Тойота лебедката трябва да е 12000 и ще тежи около 30кг - трудно се укрепва в колата, трудно се носи/монтира - НЕ

Коментар

Re: Монтаж на лебедка отвън - за и против...

Категорично не!
      VPetrov.photography

Коментар

Първоначално публикуван от zzlatanov Преглед на мнение
        Какво ще кажете за този начин на монтаж?
        Ще може да се ползва при нужха отзад, няма да събира кал и ръжда.....
        За и против???
        "За" може да има чисто теоретически и ти си ги споменал. Аз обаче не съм съгласен и почвам с "против":

Удобството от такъв монтаж е илюзорно, защото:

Лебедка със стоманено въже (поне 40 кг) + ролки (4-5 кг) + снемаема площадка за закрепване (10-на кила) = 50-60 кг

Т.е. комплектът е тежък и достатъчно обемист. При това положение той хем ще ти заема доста място в багажника и хем ще видиш зор да го прикрепиш достатъчно надеждно. А това е абсолютно задължително, защото изобщо не е изключено да има ситуации, в които тежкото незакрепено желязо може да полети напред и да нарани или дори убие човек.

Хайде сега да минем към използването на лебедка с подобен монтаж.
        Та, тръгнал си ти да пътуваш някъде и си натоварил отзад известно количество багаж. Къде ти е лебедката? Най-отдолу нали. Щото е тежка.
        Заровил си се насред някой хубав калищак и няма излизане без лебедка. Какво правиш ти?

Разтоварваш багажа насред калта или го меткаш напред по главите на пътниците за да се добереш до лебедката.

След това, понеже си яко момче, грабваш 50-60 кила желязо и в кал до коляно ги мъкнеш отпред, грижливо откопаваш отвора, в който трябва да се постави площадката. Уууупс, ама той май нещо се е напълнил с кал, камъчета и какво ли не още ...

Как да е, успял си да напъхаш площадката на мястото й и да я застопориш с предвидения за целта болт или болтове (внимаваш да не ги изпуснеш някъде из водиляка, щото ...). После почваш да се теглиш. Ако си по-леко заседнал или джипката е по-лека - добре.
        Ама ако си се наковал здраво с тежка джипка и на всичкото отгоре трябва да се дърпаш под по-голям ъгъл спрямо надлъжната ос на колата? Дали тази подвижна конструкция ще може да удържи на тоновете натоварване без да поддаде?
        Аз имам известни съмнения в това отношение ...

Да разгледаме други ситуации:

Минаваш през някакъв гьол или река, вече си качил предните колела горе на брега, ама си дотам. Трябва лебедка. Е да де, ама тя е в багажника, а вратата отзад е във водата/калта. Как вадиш лебедката?

Тръгнал си да катериш стръмен баир и по някое време запъваш. Ясно е, че без лебедка няма движение напред. Ама ти, якото момче, трябва да стоиш на мястото си и да натискаш спирачките, щото ръчната не държи на стръмното. В колата до теб е само жена ти или някой колега с не толкова впечатляваща физика. Дали ще може да извади голямото тежко желязо от багажника, да го замъкне отпред и да го вдене на мястото му? Едва ли, като знаем от личен опит колко често се случва едвам да драпаме нагоре по баири, които джипките иначе катерят ...

Един вариант за твоя контра на горните въпроси е "Като изляза на черно ще сложа лебедката". Добре, но с това ти ще си отвориш доста главоболия. Защото тази забодена пред бронята лебедка драстично ще ти увеличи свеса и ще влоши ъгъла на атака. Т.е. ще ти намали проходимостта. Да не говорим, че доста бързо и самата лебедка може да даде фира.

С оглед на горното: "Що ти трябва да си взимаш беля на главата?"
        Ако ще е гарга - рошава да е, ако ще е лебедка - да е стационарно монтирана като хората.
        Ние не сме неутрални!

Коментар

аха особено ако е студена водата и бързаш

Коментар

Първоначално публикуван от ceco Lj Преглед на мнение
            аха особено ако е студена водата и бързаш
            Виж, твоята реална ситуация я бях пропуснал ...

Нека колегата види снимката и да си представи какво би направил с подвижна лебедка, превозвана в багажника!
            Ние не сме неутрални!

Коментар

Единстения плюс на подвижната лебедка е, че тя може да бъде сложена както отпред, така и отзад Но пак казвам единстения! Другите малки благинки, че лебедката ще си седи на сухо и тем подобни дреболии ги пренебрегвам
              о 88 з 417 оо 4 - Стоян

Коментар

Категорично НЕ

Коментар

......................................................................................
                  С оглед на горното: "Що ти трябва да си взимаш беля на главата?"
                  Ако ще е гарга - рошава да е, ако ще е лебедка - да е стационарно монтирана като хората.
                  ЕЕЕЕ не се бях смял така от сърце докато четях ситуациите в които ме постави с лебедката и джипката.
                  Ти освен че си видял и препатил много, умееш да пишеш увлвкателно. Вземи да подготвиш алманаха на BG ОFFROAD и прохождане от софт до хард.
                  Всичко това което прочетъх по-горе ме убеди недвосмисленно:

Ако ще е гарга - рошава да е, ако ще е лебедка - да е
                  стационарно монтирана като хората.

Коментар

Злати,по принцип съществува и още един вариянт.Не знам как се казва,но е пак подвижна лебетка.Само че се възва с колан за дървото(или каквото е там на място)и оттам изтегляш джипката с въже.Схващаш ли?На обратен принцип.Не знам само със захранването как стои въпроса.Нека знаещите се изкажат..
                    0885 477 440 "Чибуратор-тЕАм"

Коментар

От една снимка не може да стане много ясно, но захвата хич не ми вдъхва доверие
                      Да не говоря, че на подобни схеми за монтаж на лебетки не съм голям привърженик
                      sigpic УАЗ-452

Коментар

Първоначално публикуван от ninja_1 Преглед на мнение
                        Злати,по принцип съществува и още един вариянт.Не знам как се казва,но е пак подвижна лебетка.Само че се възва с колан за дървото(или каквото е там на място)и оттам изтегляш джипката с въже.Схващаш ли?На обратен принцип.Не знам само със захранването как стои въпроса.Нека знаещите се изкажат..

Ми да чуем отбора на знаещите!!!

Коментар

Първоначално публикуван от JC Преглед на мнение
                          От една снимка не може да стане много ясно, но захвата хич не ми вдъхва доверие
                          Да не говоря, че на подобни схеми за монтаж на лебетки не съм голям привърженик
                          Въпроса по-скоро е риторичен, взимам за повод този монтаж за да го
                          коментираме :
                          Стационарна или мобилна лебедка

Коментар

Първоначално публикуван от zzlatanov Преглед на мнение
                            Ти освен че си видял и препатил много
                            Не бих казал, че съм "видял и препатил много" що се касае до офроуда. По-скоро е точно обратното.
                            Но гледам да се уча бързо и се старая да не настъпвам една и съща мотика 2 пъти.

Ситуациите с лебедката, които ти описах, са съвсем реални.

Невъзможността да се отвори багажника ми се е случвала. Поради изкривена нагоре от удар в брега задна броня. Тогава не можах да си извадя въжето за теглене, та трябваше Голди да ме дърпа с неговото.
                            Оттогава при каране по черно въжето ми не в багажника, а зад седалката. Заедно с шекелите и блок за лебедката.

Извод: При подобна ситуация няма да можеш да извадиш и лебедка.

Друга реална ситуация - снимката на Тойотата на Цецо в реката. Издърпал се е, защото лебедката му е била където и е мястото, а не в багажника.

Трета реална ситуация - джипка запънала на баир (достатъчно стръмен). В случая горе вече имаше джип с лебедка, който да ме дръпне. Но ако там нямаше никой и трябваше да разчитам на лебедка в багажника? Ами аз през цялото време си бях зад волана и чак взе да ме приболява крака от натискане на спирачката, щото ръчната не държеше на стръмното. Абсурд е жената да може да извлече 50-60 кила и да ги закачи на носа. Виж, да изтегли въжето и да го закачи за каквото има - всеки трябва да може.

Първоначално публикуван от ninja_1 Преглед на мнение
                            Злати,по принцип съществува и още един вариянт.Не знам как се казва,но е пак подвижна лебетка.Само че се възва с колан за дървото(или каквото е там на място)и оттам изтегляш джипката с въже...

Има. Захранването е 1 магарешка сила.

Ей тук има и картинки на подобни инструменти.
                            Ние не сме неутрални!

Коментар

V93
                              А за "алманах-прохождане от софт до хард" няма ли да си помислиш? Имаш снимков материал и другите ще помагаме с каквото можем.
                              Говоря сериозно без грам ирония.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X