Страница 1 от 51 1234511 ... ПоследенПоследен
Резултати 1 до 20 от 1015

Тема: Как се прави ракия?

  1. #1
    Регистрация
    Jan 2006
    Място
    София
    Публикации
    9,008
    Точки (при гласуване)
    27

    По подразбиране Как се прави ракия?

    Това тук го пускам по молба на един колега от Москва, той е регистриран във форума но се притесни да пуска темата на руски. Та който може да помага. Ако може да се изрази на руски така че да разбере какво е искал да каже да се пробва. Е, хайде да видим какво ще излезе.

  2. #2
    Регистрация
    Mar 2005
    Място
    Троян-Чирпан
    Публикации
    1,397
    Точки (при гласуване)
    14

    По подразбиране Re: Как се прави ракия?

    от какво ше я варим
    "Ако не можеш да ги убедиш, объркай ги."

  3. #3
    Регистрация
    Apr 2006
    Място
    София
    Публикации
    822
    Точки (при гласуване)
    13

    По подразбиране Re: Как се прави ракия?

    Едвали го интересува винпромският варянт спирт и есенция. Първо да намериме една схема на казан. Иначе тука сигурно всички знаят. То и от какво, и къде? В Москва незнам дали ше стане, материала. Температури, влажности и други такива не съвсем ясни за мен подробности.

  4. #4
    Регистрация
    Jan 2006
    Място
    София
    Публикации
    9,008
    Точки (при гласуване)
    27

    По подразбиране Re: Как се прави ракия?

    Намерил е схема, сглобил е казан. Пита колко грозде и какво и такива неща, с всички подробности...

  5. #5
    Регистрация
    Jul 2005
    Място
    София
    Публикации
    2,673
    Точки (при гласуване)
    19

    По подразбиране Re: Как се прави ракия?

    Като прочетох заглавието помислих ,че целият форум е тук но явно съм се заблудил
    B+

  6. #6
    Регистрация
    Jan 2006
    Място
    София
    Публикации
    9,008
    Точки (при гласуване)
    27

    По подразбиране Re: Как се прави ракия?

    Абе и аз на това се надявах обаче "Я аба найн!"

  7. #7
    Регистрация
    Aug 2005
    Място
    Панагюрище
    Публикации
    7,874
    Точки (при гласуване)
    32

    По подразбиране Re: Как се прави ракия?

    Какво грозде в Москва?! Там май е студено за тая суровина, а ако го внасят от южните республики ще му легне скъпо. Кажи му, че от всеки плод става ракия, според географското положение и желание. И от помидори ще направи ракия, ако им сложи захар!
    Сериозно - смачква каквито плодове намери и мери захарност със захаромер. Немедленно след смачкването се мери. Трябва да бъде поне 18%, максимално 25%. Ако е повече - вода, ако е по-малко добавя захар, която се разтваря в сока. Следва ферментация в помещение не по студено от 12 гр. След спиране на процеса се вари веднага за да няма потери.
    Да даде схемата на казана да я видим за всеки случай.
    В казана се слага кашата и се разрежда с вода за да не загори(ако се загрява с огън). Добре е да се прави двойна дестилация за да се намалят шансовете на метанола. При тази операция се получава дестилат от 60 спиртни градуса нагоре. При втората дестилация първите два литра се изхвърлят. Знам, че боли, но там е метанола, защото той се изпарява 2-3 градуса преди етанола. Да не опитва в никакъв случай преди да я е разредил, защото който е пил само шльоковици по 30 градуса му трябва време за адаптация.
    Разрежда се с дестилирана вода, а се замезва само с дебело мезе. Огурцьi не вършат работа!

  8. #8
    Регистрация
    Feb 2006
    Място
    Чипровци-Банкя
    Публикации
    2,789
    Точки (при гласуване)
    18

    По подразбиране

    Айде стига бе!!
    Еще Бендер писал - есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!
    А ракия не только из винограда бывает!!
    Хотя принцип один - делается каша из фруктов (виноград, абрикосыгруш, и т.д. или все вместе), ждем пока перебродить, закладываем в перегонный куб и гоним родную "ракию"!!
    Если добавим сахара получается больше ракии, но перебарщивать не надо!!
    Тонкости - надо мерить градус на выходе - пока не поднимется до 40% спирта не подходит!
    Еще лучше перегнать второй раз - тогда елексир получается!!

    Слушайте Паджеровода и няма да сбъркате!! Веднага личи -специалист!!
    Последно редактиран от cveti ; 13-01-09 в 22:41
    יעבור
    «И това ще мине»

  9. #9
    Регистрация
    Sep 2005
    Място
    София
    Публикации
    4,631
    Точки (при гласуване)
    27

    По подразбиране Re: Как се прави ракия?

    Бе, аз понеже не пия и не ги разбирам тези работи, не смятах да се меся, обаче ми направи впечатление едно двусмислие - хем е хубаво, да се дестилира още един път, обаче не е задължително, хем в първите 2 литра от втората дестилация е метанолът. Ми, като не го дестилирате повторно, колко метанол гаврътвате процентно покрай етанола?

    Доколкото знам, от 100 ml метанол се опъваш окончателно, но колко производен формалдехид ти трябва, за да окьоравееш не съм наясно. Миналата неделя имаше някакво предаване с лекарка от Пирогов, която обясняваше домашните майстори какви отрови забъркват, та чак да се чудиш с къв акъл ги пият после. Пък костилките кви токсини отделят...

  10. #10
    Регистрация
    Apr 2006
    Място
    София
    Публикации
    548
    Точки (при гласуване)
    13

    По подразбиране Re: Как се прави ракия?

    Аз не съм чак такъв спец но костилките се махат задължително, а също при нас не правят ракия от ябълки поради многото метанол.
    Танки грязи не боятся!

  11. #11
    Регистрация
    Feb 2006
    Място
    Чипровци-Банкя
    Публикации
    2,789
    Точки (при гласуване)
    18

    По подразбиране Re: Как се прави ракия?

    Цитат Мнение на Obersturmbahnfuehrer Преглед на публикациите
    Бе, аз понеже не пия и не ги разбирам тези работи, не смятах да се меся, обаче ми направи впечатление едно двусмислие - хем е хубаво, да се дестилира още един път, обаче не е задължително, хем в първите 2 литра от втората дестилация е метанолът. Ми, като не го дестилирате повторно, колко метанол гаврътвате процентно покрай етанола?

    Доколкото знам, от 100 ml метанол се опъваш окончателно, но колко производен формалдехид ти трябва, за да окьоравееш не съм наясно. Миналата неделя имаше някакво предаване с лекарка от Пирогов, която обясняваше домашните майстори какви отрови забъркват, та чак да се чудиш с къв акъл ги пият после. Пък костилките кви токсини отделят...
    Абе и аз не съм чак толкова голям специалист, ама знам, че първите няколко литра хем са слаби (при нас им викат "патока"), хем боли глава от тях! А за 100 мл метанол не говорим - в домашнота ракия той е много по малко!! Един тукашен специалист даже ме убеждава, че не метанола е толкова виновен за лошото качество на домашната ракия, а някакви си масла (май на руски са "сивушные масла")!!
    Честно казано аз след 100 гр. домашна съм готов!!
    Пък и не ми харесва!!
    יעבור
    «И това ще мине»

  12. #12
    Регистрация
    Aug 2005
    Място
    Панагюрище
    Публикации
    7,874
    Точки (при гласуване)
    32

    По подразбиране Re: Как се прави ракия?

    Цитат Мнение на Obersturmbahnfuehrer Преглед на публикациите
    Бе, аз понеже не пия......
    Всъщност, ако знаеш какво има в "натуралния" сок от арония и него ще спреш да пиеш... Консервантите се натрупват в организма и ни правят вечни! За справка - скоро бяха решили да преместват едно гробище във Франция. Спрели да го "ползват" преди 10 години и смятали, че нищо не би трябвало да е останало. Но някои от обитателите му си били цели-целенички, докато други ги нямало...
    За костилковите плодове забравих, добре е да се махат костилките, но малко хора го правят преди ферментацията. Задължително е обаче преди изваряването да се махнат. Иначе загарят дъното на казана.
    И аз не съм спец. Карам по спомени. От година и половина не съм пил нищо по-силно от боза

  13. #13
    Регистрация
    Sep 2005
    Място
    София
    Публикации
    4,631
    Точки (при гласуване)
    27

    По подразбиране Re: Как се прави ракия?

    Единствените натурални сокове, които пия си ги цедя сам от портокали и грейпфрути сам. Имам приятели от Хранително-вкусовия и принципът "ао ви кажа как се прави..." ми е добре известен.

    Пък тая боза, дето я пиеш, ако я оставиш да престои на слънце цяла седица пак ще е като нова.

    Обаче, на практика никой не се е разбързал да чисти всички костилки и от тях кво излиза...

  14. #14
    Регистрация
    Apr 2005
    Място
    София
    Публикации
    1,152
    Точки (при гласуване)
    14

    По подразбиране Re: Как се прави ракия?

    А как се прави ракия Това е въпроса
    От джибрино си е бавна работа. Аз моята я правя от изосуит с вода и хлебна мая за ферментация и от литър не ме боли главата

  15. #15
    Регистрация
    Jul 2006
    Място
    Бургас
    Публикации
    1,559
    Точки (при гласуване)
    15

    По подразбиране Re: Как се прави ракия?

    Цитат Мнение на Skorpion_BG Преглед на публикациите
    Абе и аз не съм чак толкова голям специалист, ама знам, че първите няколко литра хем са слаби (при нас им викат "патока"), хем боли глава от тях! А за 100 мл метанол не говорим - в домашнота ракия той е много по малко!! Един тукашен специалист даже ме убеждава, че не метанола е толкова виновен за лошото качество на домашната ракия, а някакви си масла (май на руски са "сивушные масла")!!
    Честно казано аз след 100 гр. домашна съм готов!!
    Пък и не ми харесва!!
    Първите 1-2 литра са първак не патока и са най силната ракия . Стават за разтривки А патоката е чак накрая .

  16. #16
    Регистрация
    Feb 2006
    Място
    Чипровци-Банкя
    Публикации
    2,789
    Точки (при гласуване)
    18

    По подразбиране Re: Как се прави ракия?

    Цитат Мнение на v0id Преглед на публикациите
    Първите 1-2 литра са първак не патока и са най силната ракия . Стават за разтривки А патоката е чак накрая .
    Да бе, вярно!!
    Ама нали казах, че не съм специалист!!
    יעבור
    «И това ще мине»

  17. #17
    Регистрация
    Sep 2005
    Място
    София
    Публикации
    4,631
    Точки (при гласуване)
    27

    По подразбиране Re: Как се прави ракия?

    Как се прави домашната не съм много наясно, обаче я кви ефекти има:
    http://trinixy.ru/2007/03/02/pjanaja_belka_50_mb.html

  18. #18
    Регистрация
    Sep 2006
    Място
    Москва
    Публикации
    11
    Точки (при гласуване)
    0

    По подразбиране Re: Как се прави ракия?

    Всем Здоровей !))
    Это я спрашиваю про ракию, Скорпион и тебе привет, в конфернции на авто.ру в горных лыжах я тоже появляюсь, правда сейчас уже реже.
    Аппарат за меня есть, азь сделать аппарат ))

    http://jimmy.sitecity.ru/album_1509101508.phtml?pix=24

    а это продукт )

    http://jimmy.sitecity.ru/album_1509101508.phtml?pix=27

    Меня интересует пропорции для "материал", сколько надо винограда, сколько воды, сколько стоять, какой сорт винограда.

    Спасибо !)

  19. #19
    Регистрация
    Apr 2006
    Място
    Копривщица
    Публикации
    12,708
    Точки (при гласуване)
    39

    По подразбиране Re: Как се прави ракия?

    Значи по точки:

    1 Материал: Всякакви растения, в които има плодова захар - фруктоза
    Изходна суровина при ферментацията е именно фруктозата, от
    всичко, в което има скорбяла - нишесте - става спирт, но преди това
    са нужни и други преобразования за да премине нишестето във
    фруктоза. За да се получи ракия, а не примерно водка, в крайния
    продукт е задължително да присъстват етерични масла, те точно
    придават на ракията аромат и вкус, характерни за плода, който се
    ползва. Като обобщение: Грозде, или друг плод, добре узряло, чисто,
    незагнило /там е метанола/ непрезряло, незасъхнало.

    2 Подготовка: Паджеровод е достатъчно изчерпателен по въпроса за
    захарността и добавянето на захар, или съответно вода. Поради
    различните видове суровина, захарност, климатични условия /да не
    говорим за Москва/ най-сигурният начин за установяване краят на
    ферментацията е отново захаромера - в "джибрата" не трябва да има
    захар, значи ферментацията е приключила и в материяла има само
    спирт. Иначе по нашенско ферментацията приключва за около 20
    дни. Семките на гроздето, или съответните костилки от плодовете се
    вадят от "джибрата" след около седмица до 10 дни, по този начин от
    тях се извличат танините, които са водоразтворими и вече са в
    материала, но се избягват цианидите, които са спирторазтворими, а
    спирта на този етап е недостатъчен за да ги е извлякъл. Практически
    моментът за вадене на семките /костилките/ се определя от това,
    кога изплуват /тогава се обират, примерно с гивгир/ преди да са се
    утаили.

    3 Дестилация: Добре е дестилацията да се извърши веднага след
    ферментацията, въпреки, че има методи за запечатване на спирта /но
    ще стане много дълго/ Дестилацията протича при температура около
    110 градуса, при тази температура излиза всичкия спирт /вкл.
    метиловия/ без да "изветря" а така също вода и етерични масла.
    Охлаждането трябва да е перфектно /дълга серпентина и постоянно
    течаща вода в охладителя/ Заблуда е, че двойната дестилация има
    нещо общо с игнорирането на метиловия спирт, просто той е по
    летлив /има по ниска температура на кипене от етиловия/ така че,
    ако в материала има предпоставки за такъв, то той ще бъде извлечен.
    Втората дестилация има за цел да намали количеството вода в
    крайния продукт /тя се извършва при по ниска температура - около
    100 градуса/ а също така и тежките етерични масла -от тях боли
    глава- и фенолформалдехидите. Дестилирането може да продължи до n
    пъти, по този начин първо ще се елиминират маслата /имаме вода и
    спирт т. е. водка/ а след това ще редуцираме и водата до спирт с
    нарастваща чистота. При дестилацията в началото се отделя "първак"
    около 10% от обема на казана -в него концентрацията на метилов
    спирт е голяма- а накрая "паток" -в него голяма е концентрацията на
    органични киселини /спиртния градус на "патока" е под 30 и вкуса е
    съответно кисел/. "Първака" се употребява външно за разтривки,
    а "патока" евентуално се добавя следващата година в "джибрата"

    4 Това е може би най-същественият етап; Отлежаването. В първите 10-
    15 дни ракията не се пие!!! По това време съдържанието на метилов
    спирт е най-голямо. В този срок метанола се редуцира самостоятелно
    поради летливостта си до сравнително безопасни нива. За получаване
    на качествена ракия, обаче неотменимо е и последващо същинско
    отлежаване в ДЪРВЕНИ СЪДОВЕ. При това отлежаване метиловия
    спирт се отделя окончателно до практически нулева стойност. Това
    става през стените на съда /откъдето излиза и известно количество
    етанол/ а също така и в празното пространство на самия съд /около 5-
    10 литра/ По време на отлежаването ракията "приема" от съда още
    вкусови и ароматни качества, а също така и цвят. Тези допълнения
    са взависимост от съда; акация, черница, дъб, череша, круша, хвойна
    и пр. като има и вариации, например старо дъбово буре, в което е
    отлежавало вино.

    5 Накрая ракията се бутилира. Важно е да се знае, че в стъклени
    съдове всички процеси се прекратяват и дори след "100 години" в
    стъклено шише имаме точно това, което сме напълнили в началото


    Понеже наистина считам отлежаването за най-важен етап от
    приготовлението на ракия ще отбелжа "моя начин" :


    Нови акациеви бурета, не по-големи от 40литра - една година.
    Буретата на втората година продължават да са "нови" като се
    разглобят и се престърже около 2-3 мм от тях, след няколко години
    това не е достатъчно и се налага добавяне на акациев
    талаш /стърготини/ сега е модерно да се казва "чипс" В тези бурета
    държа ракията една година, тя придобива почти конячен цвят и
    своеобразен акациев вкус. След това я прехвърлям в дъбови бурета,
    в които поне две години е държано вино, в тези бурета -също най-
    много 40литрови, ракията седи най-малко 3 години, ако няма зор да се
    пие и човек е готов да прежали неизбежната фира, може да седи и
    5години.
    От казаното дотук, става ясно, че приготвянето и консумирането на
    истинска ракия изисква; мерак, старание и най-вече традиция и
    приемственост, също така е несъвместимо с неограниченото "наливане"
    и пр. безпаметни злоупотреби

  20. #20
    Регистрация
    Jan 2006
    Място
    София
    Публикации
    9,008
    Точки (при гласуване)
    27

    По подразбиране Re: Как се прави ракия?

    Много добре, впечатлен съм. Аз самия не пия концентрати, още по-малко ракия, но винаги ме радва че има хора мераклии които освен че са запазили традицията могат да обяснят научно кое и защо се прави. Остава да видим дали ще разбере всичко колегата или ще трябва да му преведем неясните места...

Страница 1 от 51 1234511 ... ПоследенПоследен

Сходни теми

  1. Как се прави калейдоскоп ????
    От vladi333 във форум Технологии, теория, конструкции по автомобила
    Отговори: 17
    Последно мнение: 30-10-10, 21:08
  2. Вижте как се прави реклама
    От Barbaron във форум Икономика, наука, философия, изкуство, общество и екология
    Отговори: 1
    Последно мнение: 07-12-06, 08:03
  3. Как се прави от пикап хечбек
    От Yordan Kolev във форум Автомобили 4x4
    Отговори: 15
    Последно мнение: 06-07-06, 21:45
  4. Кой прави по-добри изтребители?
    От Паджеровод във форум Въздушни и безвъздушни апарати и машини
    Отговори: 27
    Последно мнение: 19-02-06, 14:51

Правила за публикация

  • Вие не можете да публикувате нови теми
  • Вие не мжоете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да добавяте прикачени файлове
  • Вие не можете да редактирате собствените публикации
  •