Резултати 1 до 12 от 12

Тема: Стартово реле на хладилен компресор

  1. #1
    Регистрация
    Mar 2008
    Място
    Бургас
    Публикации
    274
    Точки (при гласуване)
    7

    По подразбиране Стартово реле на хладилен компресор

    Не съм сигурен че темата е за тука но ако мода реши че не е... той си знае работата.

    Фризер STENOL No Frost или нещо такова, с компресор Daewoo.
    Живее в майка ми вече 15 години в безропотна работа.
    Миналата седмица се връщам след 4 месечно отсъствие и този юнак решава да се скапе точно за "добре дошъл" и се присъедени към всичко останало за да ми е по весела почивката.
    Както и да е, оказва се стартовото "реле" в което всъщност намирам едно "хапче" което се беше пръснало в кутийката си. С учудване намирам такова нещо в магазина, слагам го, заработва и всички са щастливи за 2-3 дена. Да-да ама не. Тази сутрин майка ми пак ме събужда със същия проблем. Купих друго такова (4 лв) и го сложих колкото да закърпя положението но вече не му вярвам и вероятно пак ще гръмне.

    Запазвам старата кутийка с идеята да я ползвам за цокъл, а на нейните клеми да свържа нещо външно, но какво да е то???
    Моля за съвет, какво може да се побългари по този проблем.

  2. #2
    Регистрация
    Aug 2005
    Място
    Панагюрище
    Публикации
    6,787
    Точки (при гласуване)
    25

    По подразбиране До: Стартово реле на хладилен компресор

    Първо трябва да се намери причината за повредите. Може да е "мигане" на напрежението в мрежата, лоша връзка (нагорял контакт/щепсел), повреден термостат. А може и компресорът да е пътник. Освен това тези пускови релета са обикновено комбинирани и със защитни, така че това усложнява "побългаряването".

  3. #3
    Регистрация
    Mar 2008
    Място
    Бургас
    Публикации
    274
    Точки (при гласуване)
    7

    По подразбиране До: Стартово реле на хладилен компресор

    За сега се надявам че на оригиналното "реле" му е дошло времето, а новото е било дървено. Лошото е че и второто ново (вече работи 24 часа) е от същия магазин, същата серия.

    Това не е комбинирано с термичката. Тя си е отделна и спасяваше мотора докато нямаше работещо стартерно реле.
    Няма практически проблем да ползвам статата кутиика от стартерно реле като куплунг. От там ще изведа 2 кабела на които мога да вържа каквото си поискам, ако ще и да е голямо колкото куфар.
    Въпросе е - какво да е то? Друго реле от нещо по-мощно?
    Не знам как деиства това "хапче". На стартерната намотка и трябва ток само за миг колкото да даде посока на въртене. За съжаление нямах време да измеря с прибор какво показва здраво реле. Предпологам че си вдига съпротивлението от температура и по този начин "изключва" стартерната намотка по време на работа. Може би ако вържа 2 хапчета последователно и тока при старт ако стига да свърши работа, като си вдигнат омажа ще падне тока през тях и ще си живеят дълго и безгрижно?
    Моля някой да каже как работяр тези хапчета, мога ли да ги заместя с нещо старо, ел.механично и сигурно?

  4. #4
    Регистрация
    Aug 2008
    Място
    Plovdiv
    Публикации
    1,600
    Точки (при гласуване)
    8

    По подразбиране До: Стартово реле на хладилен компресор

    Цитат Мнение на MAP Преглед на публикациите
    За сега се надявам че на оригиналното "реле" му е дошло времето, а новото е било дървено. Лошото е че и второто ново (вече работи 24 часа) е от същия магазин, същата серия.

    Това не е комбинирано с термичката. Тя си е отделна и спасяваше мотора докато нямаше работещо стартерно реле.
    Няма практически проблем да ползвам статата кутиика от стартерно реле като куплунг. От там ще изведа 2 кабела на които мога да вържа каквото си поискам, ако ще и да е голямо колкото куфар.
    Въпросе е - какво да е то? Друго реле от нещо по-мощно?
    Не знам как деиства това "хапче". На стартерната намотка и трябва ток само за миг колкото да даде посока на въртене. За съжаление нямах време да измеря с прибор какво показва здраво реле. Предпологам че си вдига съпротивлението от температура и по този начин "изключва" стартерната намотка по време на работа. Може би ако вържа 2 хапчета последователно и тока при старт ако стига да свърши работа, като си вдигнат омажа ще падне тока през тях и ще си живеят дълго и безгрижно?
    Моля някой да каже как работяр тези хапчета, мога ли да ги заместя с нещо старо, ел.механично и сигурно?
    Имаш много весели разсъждения !
    Ел.мотора на компресора,както повечето монофазни има пускова(стартова) и работна намотка. Тръгва чрез пусковата, без оглед на посоката и работи с нея до около половин минута(а не моментно),след което се изключва и остава да работи работната.Изключването става,като се следи тока през пусковата-в твоя случай с хапчето(полупроводници)Има още центробежни и биметални.Ако не се изключи по някаква причина,компресора спира(токова защита).След почивка тръгва отново.След мноооооого такива опити релето изгаря.Причината е "остарял"компресор.Лекува се временно с друго реле с по-голям пусков ток.Препоръчвам биметално от старите хладилници(до 10 лв)! Поздрави !

  5. #5
    Регистрация
    Aug 2005
    Място
    Панагюрище
    Публикации
    6,787
    Точки (при гласуване)
    25

    По подразбиране До: Стартово реле на хладилен компресор

    Гугъл винаги помага. Според схемата, която изрових на STINOL No Frost компресорът ти е с два извода
    Ако е така, значи ти ровиш из таймера


    http://images.google.bg/images?um=1&..._rfai=&start=0

  6. #6
    Регистрация
    Mar 2008
    Място
    Бургас
    Публикации
    274
    Точки (при гласуване)
    7

    По подразбиране До: Стартово реле на хладилен компресор

    Ееех, явно и при google има наши и ваши. На мен това не ми го показа

    Така или иначе, в тази схема не виждам нищо познато. До колкото ми е известно в този фризер няма никаква електроника нито пък таймер.
    Прилагам снимки на "релето", а на едната съм начертал къде и как стои "хапчето" - наричам ко така защото е с форма и приблизителен размер на разтворим аспирин.
    Прикачени картинки Прикачени картинки

  7. #7
    Регистрация
    Mar 2008
    Място
    Бургас
    Публикации
    274
    Точки (при гласуване)
    7

    По подразбиране До: Стартово реле на хладилен компресор

    Цитат Мнение на chrichri Преглед на публикациите
    Имаш много весели разсъждения !
    Ел.мотора на компресора,както повечето монофазни има пускова(стартова) и работна намотка. Тръгва чрез пусковата, без оглед на посоката и работи с нея до около половин минута(а не моментно),след което се изключва и остава да работи работната.Изключването става,като се следи тока през пусковата-в твоя случай с хапчето(полупроводници)Има още центробежни и биметални.Ако не се изключи по някаква причина,компресора спира(токова защита).След почивка тръгва отново.След мноооооого такива опити релето изгаря.Причината е "остарял"компресор.Лекува се временно с друго реле с по-голям пусков ток.Препоръчвам биметално от старите хладилници(до 10 лв)! Поздрави !
    Колега, това със стареенето на компресора направо ми секна веселбата.
    Само за сравнение, имаме си един хладилник Бош, който баща ми е донесъл от преди аз да се родя - значи поне от 43 години. Още го имаме защото още работи.
    Това за би-металното реле ми хареса. Ще измеря съпротивлението на стартерната намотка, ще сметна тока и ще търся нещо с няколко ампера резерва. Това добре, но тази резерва няма ли да увеличи времето на затворен контакт (включена стартова намотка) или дори да не я изключи въобще? Гледам сега по разни схеми някакви електромагнитни релета чиято бобина е вързана последователно на работната намотка на мотора а контакта им явно е нормално затворен. Като доиде тока, през намотката на релето отива към работната на мотора, а през още затворения контакт на релето отива ток към стартерната намотка само докато се дръпне котвата, а това означава наистина само миг.
    Това са само мои весели разсъждения, а от вас се надявам да прочета знания.

  8. #8
    Регистрация
    Aug 2008
    Място
    Plovdiv
    Публикации
    1,600
    Точки (при гласуване)
    8

    По подразбиране До: Стартово реле на хладилен компресор

    Поради късния час и изпитите бири само ще отбележа,че говорим за десети,а не за цели Ампери А тока ще е по-лесно да го замериш с дециклещи,отколкото да го смяташ,защото съпротивлението се променя силно от загряването.
    Все пак трябва да е ясно има ли електроника,или не...и,ако има-давай схема и...отначало.

  9. #9
    Регистрация
    Aug 2005
    Място
    Панагюрище
    Публикации
    6,787
    Точки (при гласуване)
    25

    По подразбиране До: Стартово реле на хладилен компресор

    Пак ти казвам - Гугъл винаги помага!
    Пишеш PTC Relay и излиза твоето реле. Абе ето направо линка:
    http://www.google.bg/#hl=bg&safe=off...16fe1d623d3e83
    На същия принцип е управлението на размагнитващите бобини на CRT телевизорите.

  10. #10
    Регистрация
    Mar 2008
    Място
    Бургас
    Публикации
    274
    Точки (при гласуване)
    7

    По подразбиране До: Стартово реле на хладилен компресор

    Цитат Мнение на chrichri Преглед на публикациите
    Поради късния час и изпитите бири само ще отбележа,че говорим за десети,а не за цели Ампери А тока ще е по-лесно да го замериш с дециклещи,отколкото да го смяташ,защото съпротивлението се променя силно от загряването.
    Все пак трябва да е ясно има ли електроника,или не...и,ако има-давай схема и...отначало.
    .......с дц-клещи сигурно е лесно но само ако ги имаш. А и си мисля че ще ми е по-интересно да знам най-големия ток който може да протече, а не този след заграване.

    Както и да е, това чудо още работи. Може и да отърве побългаряването.

  11. #11
    Регистрация
    Mar 2008
    Място
    Бургас
    Публикации
    274
    Точки (при гласуване)
    7

    По подразбиране До: Стартово реле на хладилен компресор

    Цитат Мнение на Паджеровод Преглед на публикациите
    Пак ти казвам - Гугъл винаги помага!
    Пишеш PTC Relay и излиза твоето реле. Абе ето направо линка:
    http://www.google.bg/#hl=bg&safe=off...16fe1d623d3e83
    На същия принцип е управлението на размагнитващите бобини на CRT телевизорите.
    Колега, пишеш PTC Relay ако си чувал че е РТС... иначе не става
    Благодаря за линка.

  12. #12
    Регистрация
    Aug 2005
    Място
    Панагюрище
    Публикации
    6,787
    Точки (при гласуване)
    25

    По подразбиране До: Стартово реле на хладилен компресор

    Цитат Мнение на MAP Преглед на публикациите
    Колега, пишеш PTC Relay ако си чувал че е РТС... иначе не става
    .
    Не се ядосвай, и аз не бях чувал, че ги ползват при хладилниците, но след като показа снимката и мястото на "хапчето"... по пътя на логиката и стигнах до тях!

Сходни теми

  1. реле за чистачки на галопер
    От краси83 във форум HYUNDAI
    Отговори: 8
    Последно мнение: 08-07-10, 08:41
  2. Отговори: 2
    Последно мнение: 03-11-09, 10:50
  3. Реле свещи
    От biogaz във форум MITSUBISHI
    Отговори: 20
    Последно мнение: 04-12-08, 18:31
  4. ПРОДАВАМ ХЛАДИЛЕН БУС VW LT35 TDI 2002 г.
    От atilaatila във форум Архив
    Отговори: 8
    Последно мнение: 17-01-08, 00:44

Правила за публикация

  • Вие не можете да публикувате нови теми
  • Вие не мжоете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да добавяте прикачени файлове
  • Вие не можете да редактирате собствените публикации
  •