Голямо ровене хвърлих в ловния подфорум, а и в други сродни такива и така не успях да си определя в какъв калибър да си купя ловна карабина. Въпреки 2-та метра и 125 килограма не мога да си позволя да стрелям с калибър с голям откат, не търся пушка за "големите 5". Пушката ще се ползва за лов на дребен дивеч, хищници и стрелба за удоволствие (по мишени). Основното изискване е да е с минимален откат и евтин боеприпас. Колебая се към калъбър .22 WMR, н
о много противоречиви мнения срещнах. Моля дайте съвет.
Toyota Hilux 3.0 D4D 2008
Discovery 2.5 TD5 2000 EX
Land Rover Discovery 2.5 TDI 1996 EX
Последно редактиран от haki ; 15-03-10 в 20:17
Ами да, някакво пльокало в калибър 22LR ще ти върши сигурно идеална работа, патрони има и в най - западналите оръжейни магазини и на всякакви цени. Има голямо разнообразие на оръжие и муниции в този калибър. Сега друг е въпросът ако се качиме по - нагоре, примерно 222 или 223 Remington, също не големи калибри и също са подходящи за лов на що годе дребен дивеч, сърни, вълци, чакали, лисици... Друго да ти кажа така по-разпространено в българия "от малките" 243 Win, ама там вече отиваме в по - горен и по - мощен клас боеприпас. Може да размислиш и над нещо руско, 7.62х39 - сравнително евтини оръжия и със сравнително добро Руско качество(става въпрос ако е руско оръжието) Патроните също не са скъпи, има и български. А и калибърът не е малък, хората даже пре спокойно си отстрелват диви прасета с него. Това е, мога да ти изпиша още много романи, но според мен няма нужда, ако има нещо конкретно питай. Можем да отидем и по - нагоре към 300Wby Mag, 300Win Mag 30-06, 8x57... и тн и тн, но за мишенки според мен колегата е прав, най - добре 22LR или нещо по - така като 222 например
Ако е машина, нека бъде немска!
XJR 1200
ETZ 150
Kawasaki Ninja ZX10R
Човека пише за .22WMR, което не е баш точно "пльокало", то не че и .22LR е толкова безобиден калибър.
А каква е разликата между "флоберка" и карабина!?
И да, за описаните цели, .22WMR е удачен избор.
Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!
|
|
Ами звънни пък ела (съботно-неделно), съседа (тук скоро регистриран участник, ама не му запомних "ника") се занимава професионално с оръжия, а е и ловджия....и ще има лакърдия
![]()
0877 17 07 27
Понеделник - почивен ден
Карабина 5.6 LR е сериозно оръжие. Който го подценява най-вероятно не го е ползвал. Сходството му с т.н. флобер-ка е само периферното възпламеняване на капсула. Според мене е отличен избор на оръжие за спортна стрелба - голямо разнообразие на марки, модели и цени; голям ресурс; лек откат; много евтини патрони.
ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"
Според мен изборът при зададените параметри, трябва да се сведе до избор м/у .22лр и .223рем. Много различни калибри и много близки в ценово равнище. Зависи от приоритетите лов/спортна стрелба. Цената на боеприпаса на флоберовия магнум, често е по-висока от тази на .223, а разликата м/у периферно възпламеняване и централен капсул е мноооого голяма. .222 пък е екзотика с безумна цена.
Според мен .223 е по-добрият вариант, но по-скъп. .22лр е удоволствие и единствено треакторията му е проблем, защото бързо пада и разстоянието трябва да е прецизно определено. Ако искаш, обади се да пробваш тези 2 калибъра. Евентуално четвъртък-петък.
Само за отката неразбрах. Ти си едър мъж и щом стреляш с 12кал, невиждам к'во ще те притесни нещо под .300 уинмаг, освен цената. Защото например .243 си е със сериозен откат.
За жалост продадох старото муле след 12 годишна езда. Утехата е, че отива при ловец.
По така поставените критерии .223 Уин. Много настилна траектория, точен, евтин боеприпас( около 60ст), идеален за хищници и спортна стрелба. Болтови карабини има ЧЗ- около 1200лв, Тика-около 1700. Арсенал също прави СЛР-и в този калибър и са евтини около 500лв.
Газ69- създаден във времена, в които мъжете не са си бръснели краката.
Сравнение: .22 LR и .223 Rem. (Уики).
Размерът има значение.
.22 Long rifle
.22 Long Rifle – Subsonic Hollowpoint(подзвукова скорост, ляво).StandardVelocity (стандартна скорост, център),Hyper-Velocity "Stinger" Hollowpoint(хипер скорост, дясно).
.223 Remington
5.56x45mm NATO (яво)
.30-30 Winchester (център),
7.62x51mm NATO (дясно)
ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"
За лов на дребни хищници и стрелба за развлечение 22 LR.![]()
Здравей. Не знам какъв дребен дивеч имаш предвид, но за хищник и за мишени стават всички малки калибри. .22 WMR лично на мене не ми харесва - чува се като .223Rem , а има сила като на някой .22 lr , да не говорим за цената... А мнението ми за .223 и .22lr можеш да прочетеш тука - http://forum.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=4619 - #17 (най-отдолу). За стрелба по мишени фактора - цена на патрон също ще е от значение. За .223Rem. има български патрони на приемлива цена. Не лош вариянт може да е 7,62х39 - стига да намериш оръжие което да ти харесва в този калибър
.
Ако имаш възможност пробвай разни калибри. И най-важното - вземи си това което ТИ харесваш - това ще е твоята пушка.
Това за кото пишеш е "Бърно 1 или 2-ка",може и JW 23 китайка първите две за 22 лр,втората магнум.Най евтини поеприпаси и без откат са за първите две пушки.Третата магнума е с по скъп боеприпас-почти колокото на 223 по цена,но много,много по слаб става до към 70-80 метра максимум,22лр пък до 50-60 метра.Предимства на "Бърното" с 22 лр.-50 брой патрони за 4-7 лева кутията,зависимост от марката,има ги и на по малки разфасовки от по 40 броя на федерал.Почти няма звук,няма откат и е точна до 50м.оса,като животни до 20кг след попадение обикновенно ги търсиш някъде си.!Другата с 22 магнум-50 броя патрони от по 30-до55 лв.кутията в зависимост от марката.На по малки разфасовки няма.На бройки не дават взимаш само по 50 брой т.е. мин 30 лева си аут.всеки,почти няма откат,много по шумна е,не до там точна в сравнение с малката с 22 лр.но пък за животни до 20 кг.ги оставя на място на 50-до 80 метра.Сам прицени какво търсиш-имам ги и двете пушки и калибъра.Нещо друго пиши на лични,мога да ти развивам теория и опит до сутринта!!!
имах и Toyota Rav 4 2006g.
Mitsubishi Lancer 2008g.
Honda CR-V 1998г.
Honda CR-V 3 2008 2.4 automat