Привет.
Голям любител съм на тази гозба. Смело мога да твърдя, че съм изследвал вариантите й от Германия до Турция, но явно защото съм свикнал с вкуса, най-ми допада Българиския вариант.
Немското си е чиста зеленикава супа с много малко "матрял" вътре - абе направо Швабите правят супите малко кофти...
Румънското шкембе по-става, ама защо им трябва да го пасират - става на леко жилава каша.
Турското може да бъде и страхотно и ужасно, защото основно се прави от агнета и овце ...и кочове.
Та дайте ако не ви се свидят разни успешни рецепти за шкембе чорба.
Туй е моята:
Шкембе:
1. Телешко несварено от магазина - може да ви се стори гадно, но го помиришете още на щанда - ако не е изчистено бързо мирише отвратително на стомашна жлъч, нищо че е бяло.
2. Свинско шкембе - пак несварено и гледайте да не е чак много тлъсто.
3. Варя под налягане 2/3телешко и 1/3 свинско под налягане (нарежете ги предварително с ножицата на ситно да не запушат клапата на тенджерата и да го не стържете от тавана) и в бульона се слага много черен пипер на топчета, чесън с обелката и на литър вода 80мл. гроздова ракия. Вари се около 45-55мин. и бульонът се изхвърля.
4. Прави се нов бульон с шкембетата, чесън (обелен, но се слага накрая) вода, аз обичам и малко свинска мазнинка, сол, малко червен пипер. Не обичам да запържвам и затова около съпена лъжица бяло брашно я разтварям с вода и през цедка я прибавям в супата. Накрая сипвам един филджан прясно мляко като позастине леко , малко магданоз и чесън и така.
Тъкмо се присетих, че идват празници и темата ще придобие актуалност .
Голям любител съм на тази гозба. Смело мога да твърдя, че съм изследвал вариантите й от Германия до Турция, но явно защото съм свикнал с вкуса, най-ми допада Българиския вариант.
Немското си е чиста зеленикава супа с много малко "матрял" вътре - абе направо Швабите правят супите малко кофти...
Румънското шкембе по-става, ама защо им трябва да го пасират - става на леко жилава каша.
Турското може да бъде и страхотно и ужасно, защото основно се прави от агнета и овце ...и кочове.
Та дайте ако не ви се свидят разни успешни рецепти за шкембе чорба.
Туй е моята:
Шкембе:
1. Телешко несварено от магазина - може да ви се стори гадно, но го помиришете още на щанда - ако не е изчистено бързо мирише отвратително на стомашна жлъч, нищо че е бяло.
2. Свинско шкембе - пак несварено и гледайте да не е чак много тлъсто.
3. Варя под налягане 2/3телешко и 1/3 свинско под налягане (нарежете ги предварително с ножицата на ситно да не запушат клапата на тенджерата и да го не стържете от тавана) и в бульона се слага много черен пипер на топчета, чесън с обелката и на литър вода 80мл. гроздова ракия. Вари се около 45-55мин. и бульонът се изхвърля.
4. Прави се нов бульон с шкембетата, чесън (обелен, но се слага накрая) вода, аз обичам и малко свинска мазнинка, сол, малко червен пипер. Не обичам да запържвам и затова около съпена лъжица бяло брашно я разтварям с вода и през цедка я прибавям в супата. Накрая сипвам един филджан прясно мляко като позастине леко , малко магданоз и чесън и така.
Тъкмо се присетих, че идват празници и темата ще придобие актуалност .
Коментар