Резултати 1 до 11 от 11

Тема: Лодка Зефир 3

 1. #1
  Регистрация
  Feb 2007
  Място
  годеч
  Публикации
  1,402
  Точки (при гласуване)
  11

  По подразбиране Лодка Зефир 3

  Колеги от вчера съм собственик на лодка зефир 3 ако не са ме излъгали за модела правени в Младост София от стъклопласт или такова нещо не знам какво е,но ме интересува със какво да я замажа че има дръскотинки и малки язвички
  0885 297985,мтел-Радо
  0876 556870,виваком като домашен

 2. #2
  Регистрация
  Feb 2007
  Място
  годеч
  Публикации
  1,402
  Точки (при гласуване)
  11

  По подразбиране До: Лодка Зефир 3

  Ето малко бегли снимки
  Прикачени картинки Прикачени картинки
  0885 297985,мтел-Радо
  0876 556870,виваком като домашен

 3. #3
  Регистрация
  Feb 2007
  Място
  годеч
  Публикации
  1,402
  Точки (при гласуване)
  11

  По подразбиране До: Лодка Зефир 3

  И със каква боя се боядисва и изисква ли се документ за това нещо ако хода с него по язовирите
  0885 297985,мтел-Радо
  0876 556870,виваком като домашен

 4. #4
  Регистрация
  Dec 2006
  Място
  Шумен
  Публикации
  482
  Точки (при гласуване)
  10

  По подразбиране До: Лодка Зефир 3

  Корабна боя се ползва но не знам от къде може да се намери
  А с тази лодка няма да имаш никви проблеми по язовирите.

  Честито и с здраве да си я ползваш

 5. #5
  Стефан е офлайн Старши участник | news |
  | ОС || СзО |* МСС *
  Регистрация
  Sep 2004
  Публикации
  19,228
  Точки (при гласуване)
  50

  По подразбиране До: Лодка Зефир 3

  С топплат. Търси Скрапхипа, те продават такова. Нарочен състав, който се слага върху такава смола. Без него пропуска вода, и се разпада от слънцето. Нещо като много гъста боя, но не е.

 6. #6
  Регистрация
  Jul 2007
  Място
  София
  Публикации
  387
  Точки (при гласуване)
  9

  По подразбиране До: Лодка Зефир 3

  Замазването - с епоксидна смола. Боядисването - най-добре, както е писал колегата с корабна, ако няма, с каквато намериш, но колкото е по-твърда, по-малко се драска, при изтегляне на брега.

 7. #7
  Регистрация
  Mar 2009
  Място
  Пирдоп
  Публикации
  114
  Точки (при гласуване)
  8

  По подразбиране До: Лодка Зефир 3

  Здравей колега, и честита придобивка. Язвите и пукнатините може да запълниш с полиестерна смола / не я бъркай с епоксидна/, за нея има и стълопластово платно. Успех

 8. #8
  Стефан е офлайн Старши участник | news |
  | ОС || СзО |* МСС *
  Регистрация
  Sep 2004
  Публикации
  19,228
  Точки (при гласуване)
  50

  По подразбиране До: Лодка Зефир 3

  Два пъти НЕ!
  Трябва му финишното покритие, което изолира смолата от околната среда.
  Драскотините се пълнят с полиестерен кит, като за колите. Сега го има във всяка железария. Зеления е пълен със стъклена арматура, за дълбоки дерюги и дупки. Синия е фин. А отгоре - това покритие, боята чак върху него.
  По-добре купувай с налят ускорител, че да доливаш само втвърдителя. По-малко ще сбъркаш. Цялата история НЕ работи под +18 по Целзий, вече захладнява, така че ще трябва да го чакаш да стяга по два дни.
  И не забравяй да си купиш ацетон от железарията, че ще залепнеш за лодката, и не можеш да си измиеш ръцете.

 9. #9
  Регистрация
  Jul 2006
  Място
  По света и в Бургас
  Публикации
  977
  Точки (при гласуване)
  17

  По подразбиране До: Лодка Зефир 3

  "Корабната боя" е всъщност боя, която възпрепятства обрастването на потопената част на корпуса. Не е това, което ти трябва.

  Топлата вода вече е открита. Доста е дълго и подробно. Цените на материалите сигурно не са актуални.
  Надявам се, че тази информация ще е полезна и за много други колеги.

  1) Провери дали в и около местата на пукнатините има кухини между гелкотния слой и основния ламинат. Това се прави с обикновено дървено трупче, с което натискаш в местата, където имаш съмнения за кухини. Ако при такава проверка чуеш характерно пукане, значи под гелкота има кухини, т.е. отлепване от основния ламинат. Тогава в тези места отстраняваш (буквално изкъртваш) гелкота, докато стигнеш до здрав ламинат(не се страхувай, дори да засегнеш основния ламинат). Оформяш ремонтираното място с шлайф-диск(ако е по-голямо от 0,1м2) и със суха шкурка, а периферните ръбовете - със скосове отворени навън, така че да се получи голям кратер. Почистваш добре мястото от прах и евентулни остатъчни мазнини. Ако мястото за ремонтиране е по-дълбоко от 2-3мм, тогава наслояваш 2-3 слоя прахов мат (най-добре 225г/м2, или 300г/м2) импрегниран с изофталова полиестерна смола. Като размерите на 1-вия слой са най-малки от следващите го по-нагоре слоеве и всеки от тях трябва да захваща по малко от долните ъгли на "кратера". И така, докато така получения нов ламинат се изравни със повърхността на лодката. Правиш общо шлайфване на мястото, като обхващаш и периферията около ремонтираното място (прибл. 30-40мм в повече).
  След това си подготяш ремонтен гелкот от изофталова смола, стъклени микробалони(5-8%тегловни), Aerosil200 - не повече от 3-4%тегловни и пигментна бяла паста 6-10%(може да се използва и готов бял гелкот, вместо изофталова смола. Но гелкота трябва да съдържа минимум 5% НПГ-неопентил гликол). Непосредствено преди да започнеш работа с ремонтния гелкот, му добавяш 1-2% МЕКП, разбъркваш го старателно и го нанасяш върху ремонтираното място с дебелина не повече от 0,4-0,5мм. След като полимеризира окончателно, т.е. втвърди, шлайфваш грижливо докато се отстранят видимите изпъкналости. След това отново нанасяш ремонтен гелкот само върху вдлъбнатите места и отново шлайфваш. Когато достигнеш задоволително изравняване, гладкост и сливане с останалата повърхност, тогава можеш и да полираш с шлайф-полир паста (обикновено това става с Oskar's M-50 или М-100).
  2) Ако не установиш кухини между гелкотния слой и основния ламинат, тогава значи правиш само т.нар. козметичен ремонт на гелкотния слой. Той може да се направи или с ремонтен гелкот, в който може и да не добавяш Aerosil, или пръскаш със конвенционален гелкот. И в двата случая има последващо шлайфване и ново пръскане, и пак шлайфване, и така докато получената повърхност не те задоволи. Най-накрая можеш окончателно да пръскаш с 1 слой полиуретанова боя или лак (полиуретановите бои имат много добра и трайна адхезия с полиестерите, като придават и отличен блясък и завършен вид на повърхността!).Като преди това трябва да отстраниш целия стар слой боя, с който са напръскали корпуса. Това става със суха шкурка. След това нанасяш или ремонтен гелкот, или конвенционален гелкот за лодкостроенето по горе описания ред.
  3) За мястото с отчупен гелкот с площ около 20ст. в ремонтния гелкот добавяш и нарязани стъкловлакна от прахов мат с дължина не повече от 3-4мм. Ако дълбочината е голяма може да запълниш мястото на 2-3 пъти. След като запълниш това "кратерче"(преди това обработено и подготвено по горе описания начин) с така приготвената смес, пак по вече известния начини нанасяш или ремонтен гелкот, или конвенционален гелкот, и го шлайфваш+полираш, и окончателно пръскаш с полиуретанова бяла боя.
  4) Тежките ремонти (разрушаване на основен ламинат и/или конструкция), изискват по-подробно и по-сложно обяснение, придружено със скици и затова тук няма да го помествам.
  Допълнителна информация за материалите:
  1)Катализатор МЕКП (метил-етил кетон прекис) се добавя в качествените и балансирани полиестерни смоли и гелкоти не повече от 2%!!!, защото над това количество катализатора започва да работи като пластификатор. Това означава, че смолата/гелкота няма да втвърди окончателно и след месец, а винаги ще стои с лепкава повърхност. С изключение на редки случаи, полиестерните смоли/гелкоти работят с МЕКП и трябва да се използват само такива катализатори, т.е. в зависимост от околната температура може да се използва с висока или със средна реактивност, но винаги МЕКП!!!
  2) За първи слоеве в лодкостроенето, както и за ремонтите на лодки, задължително се прилагат изофталови гелкоти/смоли със съдържание на НПГ-неопентил гликол минимум 5% в комбинация с прахови матове.
  Те осигуряват добра водонепроницаемост в продължение на достатъчно дълго време, както и трайна защита от агресията на морската вода, защото са химически устойчиви. Никога не използвай за първи слой ортофталови смоли/гелкоти!!!!
  3) Стъклените микробалони се добавят в ремонтния гелкот, защото подобряват физико-механичните характирестики на смолата/гелкота. В България се продават.
  4) Използването на Arosil e нужно дотолкова, доколкото той има тиксотропиращо свойство, но трябва да се внимава колко ще се добавя, защото той понижава характеристиките на смолата/гелкота.
  Значи едно предпазливо количество от 3-5% тегловни са достатъчни.
  Всички материали можеш да купиш в България от търговците на композитни материали: стъкловлакна (почти всички конструкции), полиестерни, винилестерни и епоксидни смоли и гелкоти, ускорители и катализатори и т.нат. Има специализирани фирми в Пловдив, Елин Пелин и май, в Русе. Готов ремонтен гелкот има само в Пловдив, но имай впредвид, че е скъп (29,10лв/кг, без ДДС). Той е за пистолет, но като се смеси с другите съставки може да се получи много добър компаунд за твоята работа. Микробалони също можеш да купиш само в Пловдив (30,00лв/кг без ДДС). Там има и всичко останало (без полиуретановата боя), което ще ти е необходимо за ремонта. В Пловдив има две такива специализирани търговски фирми, ама са на един собственик: "Болкан Композит Полимерс" и "Асен Кожухаров и Партньори". Дават и консултации за прилагането на материалите.
  В Елин Пелин нямат всички материали, в Русе-също, в София-също. Така че, Пловдив ти остава като най-доброто решение.
  Ако пукнатините са мрежообразно разположени по целия корпус, тогава:
  1) Цялата площ се изшкурва със суха шкурка 240-400. След това почистваш и отстраняваш прахоляка и разни други нечистотии с ацетон (можеш да ползваш разтвор за почистване, който е пак на базата на ацетон, ама химически не е чист, или Aquawash, който пък се намира по-трудно в България). Подсушаваш добре повърхността и тя вече е готова за следващата процудура по ремонта й.
  Забележка Ако, обаче, не е необходимо да ремонтираш цялата повърхност, тогава очертай с линия мястото, което ще ремонтираш, но по-навътре от петното, което си зашкурил. Така щото, при финалното шкурене тази линия ще ти показва, кога достигаш до края на "кръпката". Значи, става въпрос за ремонт на пукнатини, които не са толкова дълбоки, че да достигат до основния ламинат. Нали?
  2) Как да подготвиш ремонтния гелкот?
  В 75-90 гр бял изофталов гелкот (с НПГ!!!) добавяш 10-25 гр ремонтен гелкот и непосредствено преди нанасянето на сместа добавяш 2 гр катализатор МЕКП. Ремонтните гелкоти са формулирани така, че добавени в стандартен гелкот за пръскане, да понижават вискозитета му и да го правят по-лесен за пръскане, както и да осигурява нужното втвърдяване, когато се нанася на по-тънки слоеве. Разходната норма на сместа е около 300-350г/м2. Като знаеш площта на корпуса ще можеш да си сметнеш нужното количество. Обикновено се завишава с около 10%.
  3) Как да пръскаш гелкот? Има гелкоти за четка и гелкоти за пистолет. Те са с различен вискозитет и разликата може да е по-голяма от 1000 mPas при 23С. Зависи от производителя на гелкота. Гелкотите за пръскане се нанасят със специализирани за тази цел пистолети и те прилагат други принципи на разпределение на подавания въздух. Те са и по-пестеливи на материал от пистолетите за пръскане на коли, например...Но са и доста по-скъпи пък. Дюзите, с които работят са от 0,40мм до 7,1мм. Ако използваш такъв, дюзата трябва да е 0,457мм или 0,018''. Ако използваш обикновен пистолет с чашата отгоре, тогава може дюзата да е 1,4мм - 2,1мм. И пръскай с колкото може по-ниско налягане! Нанасянето започва от центъра на шкурената площ, като с кръгови движения отиваш навън,т.е. от средата на фиксираната зона пръскаш на тънки слоеве по посока на краищата.
  Мокрия филм трябва да ти е около 250-300 микрона. Това се отнася само за ремонтни пръскания на гелкот. Когато се пръска нова лодка, тогава гелкота се пръска по друг начин и дебелината му е друга.
  4) Изчакай докато гелкота е напълно втвърдил (минимум 2 часа за светлите цветове). Не третирай с ацетон току-що боядисаната площ, защото може да промени цвета си. Шлайфваш пръсканата зона до удовлетворителна гладкост, като последователно сменяш шкурките(300-400-600-800-1000-1200-1500-2000). След това полираш.

  П.П. Телефона на фирмите в Пловдив са 032 96 75 16 и 032 96 82 31.
  There is no dark side of the moon really. As a matter of fact it's all dark.
  No wahalla.

 10. #10
  Регистрация
  Feb 2007
  Място
  годеч
  Публикации
  1,402
  Точки (при гласуване)
  11

  По подразбиране До: Лодка Зефир 3

  Колега много големи благодарности за написаното,и се извинявам за моите въпроси дето ти задавам защото като гледам колко си написал сигурно ти е отнело цяла вечер.Приемам съвета и започвам да търся матеряли.А дупки има само една наи отзад до мястото за мотора.Ако можеш да ми кажеш точното име дето пише на кутиите или ако ги имаш снимаи ги и пусни снимки да ги вида че хич хабер си нямам от тези работи,ако беше от ламарина да съм я закърпил до сегано нямам електроди за смола или там какъвто е матеряла
  0885 297985,мтел-Радо
  0876 556870,виваком като домашен

 11. #11
  Регистрация
  Oct 2009
  Публикации
  1
  Точки (при гласуване)
  0

  По подразбиране Лодка Зефир 3

  Собственно хочется купить сабж, НО КАЧЕСТВЕННЫЙ, на базаре знаю что есть, денег на это готова потратить многов разумных пределах, идеально конечно чтоб это была подводная лодка, но если знаете где взять другое моей благодарности предела не будет :

Сходни теми

 1. Правя си лодка
  От spoko във форум Всичко на и под вода
  Отговори: 84
  Последно мнение: 27-11-11, 16:07
 2. Търся информация за ветроходна лодка зефир
  От grasoo във форум Всичко на и под вода
  Отговори: 40
  Последно мнение: 06-05-11, 21:00
 3. ПОДАРЯВАМ ЛОДКА
  От oltzi във форум Архив
  Отговори: 13
  Последно мнение: 18-09-09, 20:14
 4. Продавам лодка
  От emo73 във форум Архив
  Отговори: 4
  Последно мнение: 19-05-09, 20:21
 5. КОЛЕСАР ЗА ЛОДКА
  От meha1971 във форум Финанси, мита, цени, данъци, МПС и разходи
  Отговори: 1
  Последно мнение: 18-08-07, 21:10

Правила за публикация

 • Вие не можете да публикувате нови теми
 • Вие не мжоете да отговаряте в теми
 • Вие не можете да добавяте прикачени файлове
 • Вие не можете да редактирате собствените публикации
 •