Резултати 1 до 3 от 3

Тема: Паламуд по водолазки

  1. #1
    Регистрация
    Oct 2008
    Място
    Бургас
    Публикации
    157
    Точки (при гласуване)
    7

    По подразбиране Паламуд по водолазки

    Преди 12 години като млад инженер имах щастието да работя с последните водолази в България. Към екипа ни имаше стар рибар от Сарафово. Та този екип ми завеща една рецепта, която искам да споделя с вас. А именно: паламуд по водолазки....

    Взимате една риба и и изчиствате добре коремната кухина.... Оставяте главата ( не се отделя)
    В празната коремна кухина се поставя микс от: лимон- нарязан на дребни кубчета заедно с кората - 1/4 от лимон за риба ; чесън, нарязан на ситно - 4 -5 скилитки (колкото повече - толкова по- вкусно); щипка сол, риган, червен ,черен пипер; чаена лъжичка олио или зехтин
    Сместа се прави в една паничка и се пълни коремчето на рибата - 4-5 лъжици. В фолио като бонбон се завива рибата като предварително намачжем със сместа и отвън рибата преди да я завием.
    Така приготвените рибени "бонбони" редим в тавичка и във фурната - горе долу по риба за всеки гост с големина около 300- 400 гр.
    Оригиналната рецепта е с испичане директно в огън. С покриване с жар. Но на фурна е по- добър контрола.
    Поснася се със скордаля и варени картофи или в зависимост от сезонната гарнитура - върви със всичко......
    За скордалята, ще пусна отделна рецепта.

    Рибата става като масло. Като я хванете за опашката и я тръснете, в ръката ви остава само скелета със всички кости, а в чинията само чисто месо....
    Който е опитал веднъж рецептата никога вече не иска да приготвя рибата по друг начин....

    Внимавайте с пръстите при яденето - приятен апетит!

    PS: Вместо паламуд може да се използва всяка риба, най- често изпълнявам рецептата със скумрия
    [SIGPIC][/SIGPIC]

  2. #2
    Регистрация
    Dec 2009
    Място
    Приморско\Бургас
    Публикации
    87
    Точки (при гласуване)
    6

    По подразбиране До: Паламуд по водолазки

    Чакайте сега да ви я кажа тая скордуля в два варианта,че колегата я е забравил.Преди20 и много години всяка есен хедех да риболувам с един дядо във Варвара\ бог да го прости\.Бабата ме хранеше и там видях какво е скордуля за първи път.Бяхме хванали бая паламуд ,пък фризери няма и го чистим за осоляване."Гаро" рибарите викат на драбчето на рибата.Бабата ни изпържи гаро, както се пържи риба \беше много ларж\ и в олиото в тигана хвърли останалото брашно и средата на две предварително накиснати във вода филии хляб на трохи.Всичко това го угаси с оцет и добави счукан чесън,сол и готова скордуля.Ето как го правим в по друг вариант и е подходящо не само за риба.Две три лъжици мазнина,ако е от рибата още по добре,малко галета, брашно,чесън през пресичката , кисело мляко\висок процент\ и сол.Запържваме галетата и брашното на слаб огън да не изгорят.Сваляме от огъня и добавяме счукания чесън,млякото и посоляваме на вкус.Готово!В някои кръчми добавят майонеза.... и става нещо друго. Хайде заливайте рибата,тиквичките,патладжана и т.н..Да ви е сладко! Мустакатко

  3. #3
    Регистрация
    Oct 2008
    Публикации
    20
    Точки (при гласуване)
    0

    По подразбиране От: Паламуд по водолазки

    Сварявате 4-5 средно големи картофа и докато са топли ги обелвате и почвате да ги мачкате.Добавяте 1/2 главичка пасиран чесън,1/2 каф.ч-ка лим.сок, 1/2 кафена чашка олио, жълтъците на 4 яйца, 1,1/2 ч.ч.прясно мляко, копър, сол, смлян черен пипер,2-3 щипки чили/лютив пипер/, ситно нарязани ролца от раци-сурими.Всичко това се разбива с ножа на миксера и се сервира като с този сос се залива още топлата риба опечена наскара или пък опечено месце.Наздраве!

Правила за публикация

  • Вие не можете да публикувате нови теми
  • Вие не мжоете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да добавяте прикачени файлове
  • Вие не можете да редактирате собствените публикации
  •