Здравейте!
Имам кладенец с дълбочина до повърхността на водата 15метра и воден стълб 5метра.Площта, която ще поливам е около 500кв. метра.
Искам да попитам каква помпа е по-подходяща, потопяема или непотопяема?Ако може марки и модели.
Водата е дълбока 5метра, от повърхността и на горе 15.
Има още няколко зависимости, но по-принцип потопяемата помпа е по-добра за теб, защото е по-пригодна за тази дълбочина - около 20 м. Тя е с по-малък дебит,но нормално водата в кладенеца се въстановява по-бавно. Ако сложиш ротационна (непотопяема) за дебита, който има кладенеца, сигурно ще ти се наложи да я пуснеш по средата му, а това е допълнителна разправия. Хубаво е ако има лятото голяма разлика между температурата на водата и външната, самата вода да престои известно време в някакъв резервоар, за да се темперира, иначе може да повредиш растенията, които поливаш. Марки и модели - бол, гледай дебита, височината на водния стълб и цената.
А трябва ли да я вържа за някакъв поплавък, за да не изгори ако спадне нивото на водата?Днес я чух тази идея.
Ако поливам и като спре водата ще се усетя, но ако пълня някакъв съд(бидон,резервоар и т.н.) може и да не съм постоянно покрай кладенеца.За това идеята за поплавака ми се видя разумна.Например някаква шамандура или вътрешна автомобилна гума.
Aми те си имат поплавък. Потопяемата центробежна помпа (бибо) си има свързан с нея поплавък с живачна ампула и когато поплавъкът опре дъното тя спира.
Повечето потопяеми, които продават са с поплавък и спират при изчерпване на водата. За другите можеш да си направиш и сам, но не си заслужана играчката. Хубаво е да вземеш за отпадни или дренажни води - те прекарват и твърди частици до 5-8 мм.
Последно редактиран от Владо_2 ; 19-02-09 в 22:50
При 5м. воден стълб едва ли ще се изчерпи водата, че и да изгори помпата. Е, освен ако не се използва за промишлени цели.![]()
Имам кладенец дълбок 11м. Ползвам потопяема помпа от 6 години и до сега не се е развалила. Италианска-за марката не се сещам - ако искаш изрично ще проверя. Купена е от магазин Флуида на бул. Гоце Делчев-близо до кръстовището с ул. Костенски водопад-гр.София. Помпата е вързана с неопреново въже и е спусната почти на дъното, но не съвсем. Отдолу на помпата съм завързал една квадратна метална кошница-от хладилник. Това е за да не опира помпата в дъното, където има кал. Има и една много полезна джаджа - контакт с 3 гнезда и три дистанционни- при пряка видимост дистанционното включва тока от около 40 м. Има ги в магазин Конрад-близо до Петте кьошета в гр. София. Адреси сигурно има в Google.
Успех
Владо Рангелов
Land Rover Discovery 1-300tdi
Почти всяка помпа че ти свърши работа. НО!!! Имай предвид, че ако в кладенеца има и пясък (независимо колко) помпата ще замине бързо. Потопяема помпа без поплавък ти върши работа. Насочи се към руска, чешка или италианска. Ако искаш ми се обади 0888 267575. Това ми е нещо като хоби и мисля, че ще ти помогна. Много важно е колко вода вадиш на час. Не е важен водния сълб. Ако водата в сондажа свършва бързо ти трябва слаба помпа. Ако не свършва ти трябва мощна помпа. Турбинната помпа е най добра и винаги препоръчвам такава. Цените са от 350лв нагоре. Помпа за 60-70лв не върши работа.
Има и друг вариант. Ако диаметъра на сондажа ти е малък (до ф150мм), и е малко водата в кладенеца или нивото на водата е променливо през сезоните, то в този случай трябва да си направиш едно табло, което да има три датчика - за долно, средно и горно ниво на водата. Но да ти кажа честно сега не мога да пиша..... съжелявам. звънни ми и ще ти обясня
Follow the God that failed
Препоръчваш турбинна помпа,ами те и потопяемите са с турбина
Или пък искаш да кажеш центробежна помпа,с която да вади вода от повърхността,ама има 15м. до водата и няма да извади и една капка с нея.
Трябва му потапяща помпа с височина на водния стълб най-малко 25м.,зависи дали иска да използва вода под налягане или на свободно изтичане.
ТЛК 80 4,2ТД-95г
красимир начев е прав. от това което си написал излиза че ще теглиш вода от кладенец на който нивото до водата е 15 метра затова ти трябва само потопяема помпа в противен случай каквато и да вземеш съгласно физичните закони няма да работи защото не може да засмуква вода на по голяма от 8 метра дълбочина т.е. ако нивото на водата е под 8 метра от входа на помпата. друго на което трябва да обърнеш внимание е уплътнението с оглед на това че може да попаднат и чужди частици (песачинки) и то с различен диаметър. но това го пише на характеристиките на всяка потопяема помпа.
За сондажите, които правя, ползвам една италианска помпа(трифазна). Диаметъра и е около 100мм, но когато я включа, водата свършва много бързо. Например казах на чорбаджията на един от сондажите да си купи помпа еди каква си и той ме послуша. Пусна помпата и яколко часа не я спряха. Стана ми интересно мойта как ще се справи с задачата и на 15-20мин мин водата свърши. Пак пуснаха другата и нямаше проблем. Мисля, че малката вадеше около 1.6м3/час.
При нов сондаж, който е на 20-25м дълбочина, и хваща само подпочвени води т.е. да не е пробиван дебел слой скала, пясък винаги ще има. Трябват около 2-3 месеца докато кладенеца се "продуха" напълно от пясъчния нанос. Но това са ми наблюдения от равнината. Не знам как е положението със сондажите по планините и в скални местности. Аз съм ходил само в района на Русе и тук скали няма много. При нас водата се намира между два много твърди слоя земна маса. Между тези слоеве има и доста пясък, и по него се ориентирам кога ще стигна вода. Затова казвам, че помпата трябва да е устойчива на пясъци. Всяка друга загива много бързо.
Последно редактиран от cveti ; 11-03-09 в 14:42
Follow the God that failed
Здравейте!
Първо благодаря за отговорите.
Преди време ползвахме руски потапящи помпи в този кладенец, но това беше преди 89г. и бяха качествени.
Сега съм се спрял на една българска потапяща помпа на някаква троянска фирма на цена 134лв.Другите помпи, които гледах бяха:
-италианска-100лв.
-руска-75лв.
-полска,пластмасова с поплавък-75лв.
-китайски два вида, пластмасова с поплавък и метална на фирмата "Гардения".Първата-100лв. втората 55лв.Между другото какво мислите за тази фирма "Гардения"?
Мисля, че всяка от тях ще върши работа за целите ми, въпреки че не съм гледал параметрите им.Търся повече надеждност и по-дълъг живот.Дебита не е толкова важен.Пясък също няма в кладенеца, днес вадих вода.