Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Прогонване на змии от дома

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #61
    До: Прогонване на змии от дома

    По-хумористичен начин за боравене със змиите е показан тук:

    http://www.youtube.com/watch?v=lurzI4sXmqo някъде на края на първата минута

    А иначе колега не се втелявай прекалено. Така както го описваш още малко ще сложиш автоматични огнехвъргачки около караваната - не за задълбавай. Завъди си едно-две таралежчета, или две котки, и си свиркай. Ето ти статия която ще ти излезе моментално ако чукнеш "отглеждане на таралежи" в гугъл:

    ********************************************************
    Таралежите - новите домашни любимци

    Сега, когато започвам да пиша тази статия се замислям за някои неща около нас хората. Ние ли сме най-важните в природата. Аз казвам НЕ, ние сме взаимозаменяем вид, можем и да изчезнем, но пак ще еволюираме и ще се появим наново, на нова сцена. Видовете, които не могат да еволюират. Тях какво ще ги правим, питам АЗ. Отдавна хората познават таралежите, вече ги развъждат изкуствено, за да запознават непросветените си приятели, кое какво е, около това животно (таралежа). В разрез искам да кажа, че таралежите отдавна в Америка се отглеждат като домашни любимци. Продават ги по зоомагазинете и даже може да се види албиносна порода.

    В България какво става, поради факта, че няма ангажирани хора с тая дейност не се прави нищо. Сега може да ме наречете какъвто искате, но ето аз взех да се ангажирам с тая просветно-научна дейност. Отдавна се канех да притежавам таралежи, какво ли не бях чел за тях от сорта: "че са видоизменени катерици и прочие","че основната им храна са змиите", и точно тук е мястото да кажа, че това за змиите е основно вярване на обиконвения човек (българина). Към него искам да се обърна “Не вярвай на всичко, което чуваш или прочиташ мили и обикновени човеко”. Ще се опитам, а и ти самият се опитай да се научиш да мислш биологически правилно (логично).

    Ето как при мен започна всичко с тия бодливи, но приятелски обвързани животни:
    Исках да отглеждам и да се опитам да развъдя тази животинки. Бях разпространил вестта около моите приятели, и те ми намериха два екземпляра от тези, които се наричат кучешки по-точно определения, за сега аз не мога да давам. Защото не съм специалист по определянето на видовете. Но ще намерим тая информация. Какво жилище приготвих аз преди да се здобия с животинките? Това е грешката която правите вие, преди да вземете животното не подготвяте жилището или не се информирате за биологията и биотопа му. Аз бях приготвил терариум с размери 100х50х50см с дъно от талаш и две големи кухи дървени образования за прикритие ако се плашеха. Сложил бях и сено за да имат възможност да си направят гнездо, за което бях убеден, че рано или късно правят. Знаех че пият вода и също така имах един стар порцеланов пепелник (тежък) за купичката им с вода. Да не могат да я преобърнат.

    Най-накрая ми съобщиха, че вече мога да си взема таралежите. Бяха хванати в един двор, престояли бяха в един кашон близо два дни, като им било предложено ябълки, но още зелени за храна и те бяха само леко нахапани. А не оглезгани както трябва. Пренесох товара до нас и ги пуснах. Залепих се до терариума с интерес и започнах да виждам какво пропускат хората, които не знаят как се наблюдава. Таралежите започнаха да обикалят територията си заедно. Издаваха един интересен звук, който не мога да опиша когато единия се обърнеше към другия. Тогава си мислех, че могат да се бият но нищо подобно не стана. Не бяха свикнали просто един с друг. Изглежда в природата те са териториални животни и не водят моногамен живот. Но ето при мене се понасяха много добре. Скоро спряха да издават този звук. Живееха си много щастливо. На снимковия материал са виждат два от видовете на планетата: Африканския вид и Европейския вид. Те се развъждат успешно и в изкуствени условия. Но все още не и у нас.

    Да започнем с храненето: какво според вас ядат таралежите - змии ли само и гризачи, и насекоми, и охлюви, и прочие организми съдържащи в себе си месо.Това се отнася за в природата.

    Да не забравяме и за вегетарианството им. Много обичат меките и месести круши или ябълки. Сините сливи. Черешите и прочие костилкови плодове.
    Какво можем да им предложим на животните в изкуствените ни условия. Аз им давам по почти цяла ябълка от ония готините едри и сочни пълни с пектин и месести. Да не забравя и бананите - много ги обичат. Сини сливи. Гъби - обикновените печурките. Не на последно място слагам месото, в каква форма им го давам аз. Ами като взема да изрежа от свинските или телешките пържоли годното
    месо - без тлъстини и сухожилия. Давал съм и телешки шол - при него няма да имате проблем с тлъстинеите или сухожилията, той е чисто месо.
    Месото трябва да е нарязано много на ситно, защото таралежите са големи лакомници, за месото и бързо свикват да ядат само месо и само глада ги кара да хапнат от предложената им ябълка. Те имат остри, малки зъбчета, не знам дали имат кътници. Не ги виждам да дъвкат към задната си страна, просто прехвърлят месото в устата си и го смилът с острите си зъбчета. Не трябва да е в много голямо количество защото после те не се чувстват добре - от преяждането. Стават бавни и ленниви. Лягат на коремчетата си и не стават докато поне малко не им се смеле храната. Докато при храненето с плодове това не съществува. Да не забравя ядат и от онези готините круши - меки и месести. Ранните и разбира се и зимните. Просто трябва да са меки плодовете. Те не обръщат внимание на твърдата храна. Предполагам, че е от невъзможността да се хранят с всички зъби. Докато се науча да внимавам с прехранването, тук ще кажа, че те спират да се хранят щом са сити вече, хранат им остава и те след 10-15м се връщат отново да си я доядат. Като са прехранени те се държат много по-различно, променят си начина на ходене и на живот - спят повече и се клатушкат като болни. Първият път като видях това си помислих, че ги губя. Но учудващо бързо се оправят.
    Те са доста бързи животни, в терариума си съм засичал, че около 22,00ч вечер и около 7,00ч сутрин са най-активни и не спират да вървят. Запомнят бързо територията си и си правят собствени пътечки, по които усилено тренират спортно ходене. През останалото врме спят в гнездото си от сено и стърготини. Катерят се и са доста любопитни какво става около тях. Имат остро обоняние, слух.
    Има вариант на отглеждането им в двора на къщата ви. Но трябва да го проверя и да ви го намеря по-скоро. Много внимавайте какви са екскрементите им. От месото са черни, от почти всички плодове, но май без бананите са зеленикави. Обичат да ровят и са много дружелюбни и галйовни. Но все пак се пазете от любопитните им зъбчета. При мене не се крият и ми дават да ги галя. Даже мисля че са мъжки и женски, по някаква случайност, защото единия непрекъснато по 1-2 пъти в седмицата покрива и се опитва да опложда другия и забелязвам видими различия в тялото им. Дано е така, дано са мъжки и женски. Ми това е за сега, без да сте сигурни в себе си или без да им предложите необходимото пространство не взимайте таралежи от гората. Няма смисъл.
    След разните поправки, които направих в бързината искам да ви кажа, че имам информация относно таралежите. Много често пчеларите са ги засичали да събират лакомо умрелите пчели до кошерите. Това ми го каза пчелар. Интересно е.

    Стамен Стаменов
    ****************************************************

    А, и друго не забравяй: няма пълен кеф. Ще си имаш таралежи, но край тях като бонус ще имаш и БЪЛХИ
    Издъних се на Тюринг теста

    Коментар


    • #62
      До: Прогонване на змии от дома

      Първоначално публикуван от peppy Преглед на мнение
      Майтапа настрана, ама на мен наистина ми трябват няколко таралежа, както и сухоземни костенурки. Наистина не знам от къде да взема, искам да ги пусна на вилата. Не се притеснявам, че ще избягат, защото няма откъде. Кажете верно необходимо ли е да се храни такова диво животно и как? къде да ги търся после по двора? какво ядат? от ръка взимат ли? кучето, което се мота по двора, ще ги плаши ли? трябва ли да им подсигуря някакво укритие, защото естествено няма, двора е чист и редовно се коси, надали ще намерят къде да се скрият?
      А, и още нещо, костенурки и таралежи могат ли да живеят на едно място?

      п.п. питам съвсем сериозно, та който знае, нека даде съвет....
      Първо къде е вилата ? Ти искаш да гледаш и таралежи и костенурки защо? Нали знаеш че всяко животно си има собствена територия събрани заедно само ще страдат .Никое от тях няма да може да си осигури територия съжителството им заедно ще е мъчение.И костенурки знаеш че не живеят в цяла България само в топлите окръзи.У Софийско ще я мъчиш.Остави природата да реши сама кой да идва в твоя двор ти създай условия.Извън въпросът ти аз съм решил да изправя три четири изгнили букови трупи в моя двор та да се заселят кълвачи дърволазки и други които обитават хралупи.Поздрави
      К мирной жизни не пригоден.
      Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
      ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

      Коментар


      • #63
        До: Прогонване на змии от дома

        Първоначално публикуван от jorji_bg Преглед на мнение
        bgbul ти си тук наи-свестния и компетентен човек ште изпална твоите препораки само неразбрах ако в момента невиждам таралежа да му остава храната предполагам че тои ште се сети да сие вземе сам не са толкова тапи-нали-враштат се на саштото место от кадето са получили храна??
        Тук всъчки сме свестни и ... РАВНИ ! поне така ме убедиха колегите .
        Не се обиждай от майтапите .Просто всички обичат да се забавляват с всичко . И при най-малкия повод започват , но между майтапите се намира и решение на всички проблеми на колегите .
        После и ти ще се смееш , но на някой чужд проблем ! Споко !

        Таралежа е доста умно животно . Не се притеснявай за храната - той само първия път да я усети къде е и ..... нататък е лесно >
        Сега е добър момент за намиране на таралеж , защото ще се захрани по-лесно ( след зимния сън е доста изгладнял) и съответно .....ще се въти около храната !
        В комбина с котка ( нея също я гледай отвън ) ще се радваш на спокойствието ,което търсиш отивайки там !
        Котката също умее да се грижи добре за своята прехрана , дори и в дивата природа .Храни се с мишки,гущери и птички .
        Затова - слагай по малко храна за да се въртят наоколо , но да поостават гладни за да си изпълняват ЗАДЪЛЖЕНИЯТА . Успех.

        Коментар


        • #64
          До: Прогонване на змии от дома

          Първоначално публикуван от bgbul Преглед на мнение
          Има два вида таралежи в БГ - свински и кучешки . И двата вида се хранят със змии и гущери .А за разликата- единия вид не се яде от хората !
          Нашата котка се научи да яде гущери ! Не очаквано - от страх по-рано убивах змиите , одирах ги и с месото захранвах котето .
          Не ядеше цялото месо , но го опитваше по малко и ... после гледам взе да донася на малките си гущери най-редовно !
          От целия гущер само главата оставаше неизядена !
          Относно храненето на таралежа - не е необходимо да го правиш редовно . Само първите 10 дни ,докато таралежа си оформи територията . После - той сам се грижи за останалото . В съчетание с котка - проблема ти е генерално решен !
          Много колеги Спамят в темата , а отправят предупреждения в други теми против Спама !!! Дано правилно да тълкуват трите удивителни знака ?
          Няма два вида таралежи в България не говорете щуротии та другите да повтарят.Всички таралежи в България са от един вид.Има книги четете да не ви се смеят.
          К мирной жизни не пригоден.
          Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
          ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

          Коментар


          • #65
            До: Прогонване на змии от дома

            Първоначално публикуван от stariat Преглед на мнение
            Първо къде е вилата ? Ти искаш да гледаш и таралежи и костенурки защо? Нали знаеш че всяко животно си има собствена територия събрани заедно само ще страдат .Никое от тях няма да може да си осигури територия съжителството им заедно ще е мъчение.И костенурки знаеш че не живеят в цяла България само в топлите окръзи.У Софийско ще я мъчиш.Остави природата да реши сама кой да идва в твоя двор ти създай условия.Извън въпросът ти аз съм решил да изправя три четири изгнили букови трупи в моя двор та да се заселят кълвачи дърволазки и други които обитават хралупи.Поздрави
            За костенурки си прав, че може да им е студено, тогава само таралежи..... Ама как да оставя на природата, те не могат да влязат дори и да искат, но змии могат, та това ми е мисълта!
            LZ1PER

            Коментар


            • #66
              До: Прогонване на змии от дома

              Дали да не пуснем една анкета? Хапан от змия в България? Щото аз знам за един случай, без никакви сериозни проблеми...

              Коментар


              • #67
                До: Прогонване на змии от дома

                Първоначално публикуван от Насов Преглед на мнение
                Дали да не пуснем една анкета? Хапан от змия в България? Щото аз знам за един случай, без никакви сериозни проблеми...
                А пък аз знам точно обратното. Миналата година един от комшиите ми го ухапа усойница и едва не умря. Лежа близо десет дни в болницата. Тъй че не ме успокоява много "безобидността" на змиите ни.

                Коментар


                • #68
                  До: Прогонване на змии от дома

                  Алергия или просто от утровата? Аз не твърдя нито, че са опасни, нито обратното. Та затуй ми хрумна за анкета, всеки да сподели конкретен опит...

                  Коментар


                  • #69
                    До: Прогонване на змии от дома

                    Аз също знам два случая на ухапване от усойница, които за съжаляние завършиха по най-лошия начин. Така че, не споря с колегите, които твърдят, че змиите в България са безопани, но аз си имам едно наум
                    LZ1PER

                    Коментар


                    • #70
                      До: Прогонване на змии от дома

                      Първоначално публикуван от peppy Преглед на мнение
                      Майтапа настрана, ама на мен наистина ми трябват няколко таралежа, както и сухоземни костенурки. Наистина не знам от къде да взема, искам да ги пусна на вилата. Не се притеснявам, че ще избягат, защото няма откъде. Кажете верно необходимо ли е да се храни такова диво животно и как? къде да ги търся после по двора? какво ядат? от ръка взимат ли? кучето, което се мота по двора, ще ги плаши ли? трябва ли да им подсигуря някакво укритие, защото естествено няма, двора е чист и редовно се коси, надали ще намерят къде да се скрият?
                      А, и още нещо, костенурки и таралежи могат ли да живеят на едно място?

                      п.п. питам съвсем сериозно, та който знае, нека даде съвет....
                      Един съвсем сериозен отговоробаче и въпрос?За какво са ти костенурките?До есента нямаш проблеми с тях,въпреки че постоянно ще се опитват да избягат.Обаче като се зададе зимата ще ти съсипят тревата.Почват да се опитват да копаят и става мазало.Решение на проблема:Изкопаваш дупки около 30-40см.дълбоки,ипак там някъде широки.На дъното слагаш шума,2-3 ябълки,костенура,пак шума и зариваш с пръст.Рехаво,не я утъпквай.На пролет си излизат сами и така 200-300 годЗа разлика от тарльовците не се опитомяват.А за тези последните-не знам откъде можеш да си купиш.Най-добре е да си хванеш.Ако е цяло семейство,най-добре.Ако уцелиш т.нар.кучешки още по-хубаво.Когато са семейство с малките се заселват много бързо.Трябва някъде в двора да им оставиш храсталак,ако е в комбинация с повет/дива лоза/-това е тяхната къща и не можеш да ги изгониш послеИ двата вида си хапват влечуги но кучешкият е доста по-агресивен към тях щото приоритетно си пада повече по мръвкатаОпитомяват се много бързо и много се привързват към хората,но имай в предвид че са своенравни и ако нещо ги подразниш наказват лошо.С ухапване,боли,азъбите им са бръсначКучешкият яде от ръка след като свикне с теб,особено мръвка.Всякаква.Като машина за унищожаване на документи е,толкова бързРеши ли че ти си човека даже може да ти дава да го чешеш по коремано не обича да му досаждаш.Обичат да правят бели особено нощно време,шумни са,през зимата хъркат якоМогат и през 1см.процеп да се промъкват и препятствие от 40-тина см.като преграда не е проблем за тях.Ако имаш буркани на рафт в мазето-не ги допускайедин здрав няма да останемного обичат шумът от чупещ се бурканОт опит ти го казвам.Вервай ми
                      Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
                      Селска фурна аспух нема. Пак същият.
                      В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

                      Коментар


                      • #71
                        До: Прогонване на змии от дома

                        Първоначално публикуван от peppy Преглед на мнение
                        За костенурки си прав, че може да им е студено, тогава само таралежи..... Ама как да оставя на природата, те не могат да влязат дори и да искат, но змии могат, та това ми е мисълта!
                        Сега като се стопли глупачетата цяла нощ тичат по пътищата след средата на март.Аз винаги намалям и ги чакам да пресечат .Ако искаш таралежи ше ти хвана тая пролет.Но те са саможивци един ти стига за вилата иначе ше се притесняват егоисти пълни става въпрос за мамбо
                        К мирной жизни не пригоден.
                        Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
                        ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

                        Коментар


                        • #72
                          До: Прогонване на змии от дома

                          Само за едно съм сигурен, змиите нападат ако се почувстват застрашени или за да се нахранят. Е в България няма как да си мислят, че хората са за храна, то остава само варянт едно. Ако се параноясваш от змии става още по-рисковано, липса на адекватна реакция дефакто. Ако се разхождаш е по-рисково дефакто, ако искаш да си пазиш къщата е друго. По пътя на логиката, за България превантивните мерки се свеждат до описаните многократно процедури. За по-лесно и без много да му мислиш, домашно животно, например куче или котка, а защо не и таралеж, е напълно достатъчно. Разбира се оставянето на естествени скривалища допълнително вдига рисковия фактор. И т.н. и т.н...

                          Коментар


                          • #73
                            До: Прогонване на змии от дома

                            колеги, много е гадно да се бъзикаме с ФОБИИТЕ на човек!!!!

                            Коментар


                            • #74
                              До: Прогонване на змии от дома

                              Първоначално публикуван от derhunter Преглед на мнение
                              Един съвсем сериозен отговоробаче и въпрос?За какво са ти костенурките?До есента нямаш проблеми с тях,въпреки че постоянно ще се опитват да избягат.Обаче като се зададе зимата ще ти съсипят тревата.Почват да се опитват да копаят и става мазало.Решение на проблема:Изкопаваш дупки около 30-40см.дълбоки,ипак там някъде широки.На дъното слагаш шума,2-3 ябълки,костенура,пак шума и зариваш с пръст.Рехаво,не я утъпквай.На пролет си излизат сами и така 200-300 годЗа разлика от тарльовците не се опитомяват.А за тези последните-не знам откъде можеш да си купиш.Най-добре е да си хванеш.Ако е цяло семейство,най-добре.Ако уцелиш т.нар.кучешки още по-хубаво.Когато са семейство с малките се заселват много бързо.Трябва някъде в двора да им оставиш храсталак,ако е в комбинация с повет/дива лоза/-това е тяхната къща и не можеш да ги изгониш послеИ двата вида си хапват влечуги но кучешкият е доста по-агресивен към тях щото приоритетно си пада повече по мръвкатаОпитомяват се много бързо и много се привързват към хората,но имай в предвид че са своенравни и ако нещо ги подразниш наказват лошо.С ухапване,боли,азъбите им са бръсначКучешкият яде от ръка след като свикне с теб,особено мръвка.Всякаква.Като машина за унищожаване на документи е,толкова бързРеши ли че ти си човека даже може да ти дава да го чешеш по коремано не обича да му досаждаш.Обичат да правят бели особено нощно време,шумни са,през зимата хъркат якоМогат и през 1см.процеп да се промъкват и препятствие от 40-тина см.като преграда не е проблем за тях.Ако имаш буркани на рафт в мазето-не ги допускайедин здрав няма да останемного обичат шумът от чупещ се бурканОт опит ти го казвам.Вервай ми
                              Благодаря ти Ванка, много полезно.
                              Имам обаче още няколко въпроса.
                              Дали ще им е добре да живеят в двор, все пак не са на свобода, не искам да тормозя животинчетата?
                              Ще живеят ли съвсем нормално, за да имат малки?
                              Какви евентуални проблеми могат да създадат, ако са само на двора, копаят ли дупки, ще ми съсипят ли тревата?
                              С какво ще се хранят ако няма кой да ги храни, т.е винаги ли ще разчитат на храна от човек?
                              Дратхар-а ще ги тормози ли? а ако те него не се притеснявам?


                              П.П. Отказвам се от костенурките!
                              LZ1PER

                              Коментар


                              • #75
                                До: Прогонване на змии от дома

                                Първоначално публикуван от stariat Преглед на мнение
                                .......Ако искаш таралежи ше ти хвана тая пролет.......
                                Искам даааа, а аз ще почерпя
                                LZ1PER

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X