Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Все още няма LPG решение за GDI

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Все още няма LPG решение за GDI

И така, в опитите си да си газифицирам чудесния GDI двигател на бензиновото си Паджеро, след дълго проучване, разговори с БиГаз, с хората на Любо Ганев, и т.н., попаднах на инфо за Газови уредби - на пропан бутан - с втечнен газ. Повече инфо: ТУК. Сайта на производителя: ТУК.

Всъщност, това се предлага отскоро. Италианците са създали идеалната Газова Уредба. Първоначалната ми инфо беше за 10% по-нисък разход на гориво /в литри/ и - забележете - 30% по-висока мощност /как ми блеснаха очите/! Журналист от МобилГаз обаче ми обясни, че става дума за 5% по-нисък разход и 5% по-висока мощност - предполагам, че това е по-обективно мнение.

Идеята е, че когато газта се впръска в течно състояние и се изпари в камерата, предизвиква охлаждане, което реално действа като турбо, оттам идва и повишаването на мощността. Впръскването се осъществява с помощта на отделна помпа в газовата бутилка, посредством инжектори, вкарани в камерите отделно от бензиновите.

Това, което Италианците ще анонсират до 2-3 месеца, е нещо интересно: Първата уредба за впръскване на течен Пропан, за автомобили с директно впръскване на бензин - само че, засега само на VW /системата им FSI/. Газта ще използва оригиналните бензинови инжектори на горивната система! Това ще е най-рано в БГ след въпросното анонсиране.

Но, проблема GDI си остава, и макар че системата е подобна, за нея решение все още не се предвижда. Предполагам, заради по-слабото разпространение в сравнение с FSI.

Така че, ще чакаме...

Това всичко е за заинтересуваните потребители.

П.С. Моля за технически корекции по гореизложеното, защото не съм с двигателно образование, може и да съм казал някоя глупост.
    "Живей бързо, умри млад и остави един красив труп след себе си." Е. П.

2007 Nissan Titan 5.6 V8 4WD

До: Все още няма LPG решение за GDI

Хъм, открили са това, което произвеждат от 10 години тук: http://www.vialle.nl/home.html?L=1
    "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
    Неизвестен мъдрец

Коментар

Първоначално публикуван от kuzdov Преглед на мнение
      Хъм, открили са това, което произвеждат от 10 години тук: http://www.vialle.nl/home.html?L=1
      Не съвсем. Това е двигател с директно впръскване, прилича повече на дизел, отколкото на бензинов. Да впръскаш течен пропан в горивната камера не е тривиално, не знам за серийно произвеждана такава инсталация.

Отсега се сещам за два сериозни проблема:
      - охлаждането на обратката
      - смесването на бензин и пропан при превключване

Как са решили втория, не си представям.

Коментар

Да, тези системи не са от вчера, даже и тук са дискутирани. Освен много специфичните части (помпа, за инжектори не съм сигурен) единствения и най-сериозен недостатък е цената. Дори и да е решение за газифициране на двг с директно впръскване остава въпроса дали е икономически обосновано предвид изключително високата цена.
        Георги Гатев

Коментар

Не знам GDI по какво точно се различава от другите инжекциони, но АГУ с течна фаза има от доста време. Обаче проблема с Виалетата в България е, че никой не се навива да ги ремонтира. Само сменят помпите, барабар с бутилката за скромната сума от 1200 лева (по спомени отпреди 1-2 години). И при тях няма обратно гориво, доколкото си спомням. Дюзите се охлаждат от разширението на пропана при впръскването.
          П.П. Смесване не може да има-просто при следващия такт на засмукване след превключването влиза другото гориво от другата дюза.
          Неизвестен мъдрец

Коментар

GDI - инжекторите впръскват горивото директно в камерата. Т.е. те се намират не преди клапаните, а директно водят до камерата. Wikipedia обяснява ТУК.

Как работи:

И още една:
            Георги Гатев

Коментар

Аха, ясно....Е очевидно ще има проблем да се пробие още една дупка в главата за втората дюза....
              Неизвестен мъдрец

Коментар

Благодаря за мненията, колеги.

Колкото до икономическата обосновка, само ще добавя, че при моето возило и каране, една такава уредба е напълно оправдана. Говорим за поне 30000 км/годишно, и разход започващ от 12/100 и достигащ до 17/100. Цената на уредба с втечнен газ, с монтажа, е около 3000 лв. Изкарвам я за по-малко от година.

Но това касае само моя случай, разбира се.
                "Живей бързо, умри млад и остави един красив труп след себе си." Е. П.

2007 Nissan Titan 5.6 V8 4WD

Коментар

И аз се бях засилил за такова Padjero и като разбрах за проблема хич не ми стана хубаво . Ако някой сложи газово на този мотор нека пише! Дотогава ще си карам дизелчето..

Коментар

Първоначално публикуван от g_ishkitiev Преглед на мнение
                    И аз се бях засилил за такова Padjero и като разбрах за проблема хич не ми стана хубаво . Ако някой сложи газово на този мотор нека пише! Дотогава ще си карам дизелчето..
                    По принцип е възможно монтирането на газ.устройство,но собственика трябва да забрави,че автомобила може да върви на бензин.
                    Помогни си сам,за да могат и другите да ти помогнат.
                    АСК Ален Мак

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                    X