До: Как да хвана рояк пчели

Мнение на
derhunter
Вземаш стар плетен кош,става и сандък,намираш маточина/растение/и натъркваш коша отвътре.Слагаш възможно най-близо до рояка и чакаш,това през деня.Ще се прехвърлят сравнително бързо.Грабваш съдинката пълна с пчели и при празният кошер.Не е зле и него да го понатъркаш с маточина,м/у другото мирише силно на лимон това растение.Сложи малко примамка за пчелите в празният кошер,там медец или захар разтворена с водичка.Не забравяй за мрежата и пухалката

Колега,страхувам се,че така няма да се получи желания резултат.Всичко,което си написал е абсолютно вярно,технологията е точно тази(ще допълня само че най-подходящо е кошче от повет,не зная защо-това е от стари пчелари,натъркано както си обяснил с маточина),но има едно но..Така се лови пчелен РОЯК,а не семейство.Сигурно знаете разликата,да не досаждам с подробности.Ясен е задал точния въпрос - за царицата.Без нея пчелите никъде няма да отидат,а със себе си няма да я изведат,ако им е рано за роене.
Звъннах на опитен пчелар и той ми каза,че да подмамиш семейство да се премести(нали е ясно,че без царицата няма семейство) е почти невъзможно.Даде следния съвет :тъй като пчелите не понасяли миризма на конски тор,можело да се опита да се сложат няколко бучки пресен в дупката,хралупата или каквото е там.Те не могат да го махнат,а не могат да живеят в смрад и тогава евентуално може да се махнат.Аз не съм го пробвал,ако иска колегата да пробва.Баща ми гледаше някога пчели,та веднъж сме ловили рояк,но семейство сме местили само от стар кошер в нов - с дивачки не съм имал работа и не знам как се прави.
Винаги съм се чудил кой най-много обича България.
През последните 10 години са емигрирали над 4500 лекари, над 1200 физици, над 900 химици.
И нито един катаджия...