Хайде пак пластмасиНа тях трябва да пише FOR PIGS ONLY
![]()
Volk, ако ще започвате винарството с мерло, то след като е станало вино, оставете го една година да си полежи в бурето. След това може да се каже, че имате вино за наслада! Наздраве, а моето още си лежи.
аз червено вино не правя-пробвал съм,в нашия край не става да го еВа..затова наблягаме на бялото-напоследък димят..
грозде си има рента от кооперацията ,бъчви и бурета-имам..даже посветих 5 години ,да пия в общежитията с колеги технолози на виното за да отмъкна съкровените им тайни ,които да комбинирам с тези,които ми завещаха "башовете" в рода..
значи за бяло вино ,мачкаме гроздето,точим мъстта след половин един час,без чепки и семки-викаме му самоток..
мерим "шукара" при стайна температура-трябва да е над 21 и под 24 градуса..ако е по ниско -слагаме захар 1 кило на 100 литра за един градус,като захарта се разтваря в 10 % загрята шира,и се прибавя в основното количество..тук следва личния избор-единия е да оставим дивите бактерии да действат,другия е серниста киселина и добавяне на култивирана гад..
аз лично,разчитам на диваците...
така обработения сок,отива в буретата пълнят се почти догоре ,като на дупката на чепа у наше село слагаме глава лук-излизащите газове си я повдигат,като кипи си кипи,и най важното лука не го ядат мишките..
като мине бурната ферментация,слагам чепа и не пипам-обикновено още имаме от миналогодишното за пиене..
това всичко става в маза вкопана в земята-температурата е постоянна..
аз лично не стабилизирам вино,не откалвам...казват че калта е страшна подправка за рибена чорба но не съм пробвал..
та ,направено така,бурето си кара година,две,даже сега отворих едно от 2009-идеално,бистро и пивко...ама пиело бурето -да пие,то пие само вода ..като пие вдига градуса ..
а буретата и бъчвите (лина) се обработват по следния начин-слага се сода за бурета ,топла вода и един синджир 2 метра примерно,почва търкаляне докато ни се завие свят..изсипване,повтаряне ,,пълнене с вода за закисване-да няма теч..
после опушване със серни ленти..и наздраве
куче или вълк?
в клетка ,или свободен?
въпрос на личен избор.
Вихрен Илиев
0888249888
blood:[COLOR=red] [B]B[/B][/COLOR] Rh ([COLOR=red][B]-[/B][/COLOR])
Pajero 2 exeed[SIGPIC][/SIGPIC]
Изпих първото си вино, бурето е празно! Ами сега?!? Как да го подготвя за следващото, което мисля да е след няколко месеца от касис.
Само накисване с гореща вода стига ли или има и други изисквания?
Не е луд, който яде баницата.... Кучето си лае, кервана си върви... ДОКОГА?
Гранд Чероки 1995 ZJ 4.0, 2" Trail Master, BFG AT 31/10,5/15
Форд Фокус 1,4 1999 г.
ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА
Колега ще ти споделя аз как постъпвам, а ти си реши сам.
1.Измивам бурето със студена вода, докато спре да пуска друго освен чиста вода. Миенето става, като го пълня до средата и го клатя във всички посоки около 5мин.
2. Във кофа пълна с гореща вода разтварям сода за дърво. На 10л. вода слагам 1кг. сода., след като се разтвори я наливам в бурето, слагам още 2х10л. и затапвам здраво. Яко лашкане, но внимаваш тапата да не сочи към главата ти, че ще има да обясняваш защо ти е синьо окото ама никой няма да ти вярва.
3. Повтаряш първото докато миризмата от содата изчезне и да пиеш от бурето вода.
4. Сярна лента или хапче и затапване за 24часа.
5. Отваряш всички дупки и на проветриво и слънчево място, докато изсъхне. Проверявам като светя с фенер през едната дупка и гледам през другата.
6. След около седмица, зависи от времето, прибирам на сухо и проветриво място, без да запушвам отворите.
Станимир Дочев - тел.0888 939 434; 0897 800 790; 0879 267 655
Barriques Francois Freres.pdf
бъчви - техно.огия
Съгласен съм с допълнението.
Макар, че ефекта от синджира е около 10%.
Аз след три зареждания, или след три реколти, раздънвам бурето и с телената четка на флексчето го минавам от вътре.
Станимир Дочев - тел.0888 939 434; 0897 800 790; 0879 267 655
Дочев доколкото знам не съм категоричен след това което правиш трябва да се опали.Мнение на Дочев
За всеки ден прекаран в риболов господ дава по два
0878 79 20 61 Борис
Дойде новия сезон ,за правене на вино нищо не казвате,да не сте се отказали от виното
....
Honda Accord 2.0 VTEC 1999 год.-RHD
Daihatsu Feroza 1992 год.-RHD
Моето утре прави една седмица откак съм смачкал гроздето. Ври, бълбука, само чакам да спре да слади и го почвам. Че от тази бира ми се промиха червата.
100 кг мерло, 190 кг каквото пусна лозето-главно памид и димят. Трябваше да е доста повече, ама Фтиченцата го изкълваха...
Наздраве...
Има ли желание-има и начин!
Чай питам ся
Дават ми грозде(от кооперацията), мога ли да си направя вино, без да имам бъчва, или буре, или без никъв дървен съд?
Трябва ли да слагам захар, или химия?
Или да си зема парите и да не са занимавам....
Да не зависиш от "Органи" в България....
Да тези Фтиченца са много лоши, всичко ядат, не мога да смогна да ги отстрелвам. Иначе тази година реколтата е добра. Над 200 килограма Мерло от лозето и от асмите около стотина. Само че аз го правя разделно. Чисто Мерло и отделно от асмите. Асмите са смесени, Памид, Унгар, Бял мискет, Италия, Брестовица, мискет хамбургски, има и доста други. На който и да кажа че мерлото като го смачкахме и показа почти 25 карата, вечерта като се начупи и размачка добре в кацата показа почти 26. На който и да кажа ми викат "невъзможно" ама аз много си го гледам лозенцето, редовно пръскане, обръщам го всяка пролет и есен дълбоко с правата лопата, отделно копане, също и на есен малко комбиниран тор за подсилване. Иначе последните две седмици бях щатен с ижовката и славията да го пазя от Фтиченцата че много го ядат.
Мачкаш в голям/големи бидони и след това прехвърляш самото вино в по - малки бидончета, 50/60 литра или ако имаш много може да напълниш и 120 литров само с вино, че и два, три... Пробвано става и без наличие на дървени съдове. А от чистото мерло става много тъмно и тежко вино. Като ракия хваща![]()
Последно редактиран от ivodianov1992 ; 30-09-11 в 20:31
Ако е машина, нека бъде немска!
По - добре як и прост, отколкото само прост!
XJR 1200
ETZ 150
Хммм... Сорт не знам бяло или червено да си избирам.... мисълта ми е, дали и как може да стане в мазето без бъчва... ти явно знаеш, казвай техниката,ако трябва много оборудване, да не се захващам ич... захар ако може да не слагам, че мноу ми тежък махмурлука...скоро баба ми ми дадоха едно, дето слагали захар на око,щот обичала по-сладичко да и е.... ми хвърлих го, то все едно компот пиеш и на другия ден-вървиш, вървиш и падаш
![]()
Да не зависиш от "Органи" в България....
А, не ти трябва кой знае какво, главно съдове и машинка за мачкане, можеш да вземеш и от някой комшия. Лично аз го правя по една стара книга и там пише така : Като се намачка и се оставя около седмица в кацата с чепките всичко, и преди да е приключила буйната ферментация го присипваш вече в други съдчета след това продължава "тихото" ферментиране и като се избистри виното се прехвърля в трети съд с цел да не стои заедно с "батака" на дъното. това е. Ако ще се прибавя вода и захар се прави още в началото, преди да започне ферментацията. Пише още и там някакви вещества да се добавят в различните етапи с цел стабилизиране, ама не ги правя тези неща с химийте.
Ако е машина, нека бъде немска!
По - добре як и прост, отколкото само прост!
XJR 1200
ETZ 150