Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ЗА БОГА ХОРА ОТ ПУБЛИКАТА - НЕ ХОДЕТЕ НА ЕНДУРО СЪСТЕЗАНИЯ

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• ЗА БОГА ХОРА ОТ ПУБЛИКАТА - НЕ ХОДЕТЕ НА ЕНДУРО СЪСТЕЗАНИЯ

Това е вследствие на тази http://forum1.offroad-bulgaria.com/viewtopic.php?t=4147 тема.

Първоначално публикуван от Жоро Хаджиев
    Имаше няколко падания и за съжаление при едно такова беше ударено момиче от публиката, но не сериозно. Състезател си счупи и клчючица. Сами разбирате, че при такова състезание, няма как да се предвидят всички комфликтни точки. Ние преди стартовете изтеглихме публиката от завоите, където евентуално можеше да стане инцидент, а то се получи на права, така че ...
    Ето няколко гневни думи от мен (щях още снощи да пиша, но досред нощите търчахме по болници и доктори):

Въпросното момиче ми е много много близка. Като си помисля, че именно аз я навих да дойдем да гледаме състезанието..... (аз съм фен на моторите, но вече изпитвам ужас и страх оттях, и също от такива т.нар. организатори като господина Хаджиев) И освен това г-н Хаджиев, ако смея да попитам, откъде имаш тази информация, че "не е сериозно" ударена?????????? А?????? Да не си гледал на боб???
    Ще ти кажа - 27 годишното момиче в момента лежи обездвижено със сътресение на мозъка, ударено (и съответно много подуто) око (и то ударено на две места - едното на милиметри от слепоочието, а другото на милиметри от самата очна ябълка), вътрешни и външни шевове в долната част на долната устна, и натрошено КОЛЯНО!!!!
    Следващите 3 месеца ще са много тежки за нея, както и за нас - близките й, налага се освен това сложна операция на въпросното коляно, защото има начупени кости вътре и т.н. Какво ли ти обяснявам подробно, като знам, че не те интересува изобщо - и ти го показа на самото състезание!

Така че г-н Хаджиев, точно Ти не ми казвай, че не е сериозно, защото мисля, че по-добре знам от тебе!!!
    Пази боже от такива "организатори" като тебе.
    Чета аз темичките тука, пишете какви препятствия, какви условия и т.н. били осигурени за участниците в състезанието....
    А ЗА ПУБЛИКАТА НЯКОЙ ПОГРИЖИ ЛИ СЕ????????!!!!!!!!!!
    Участниците, ако искат да си трошат главите, ако искат не, това си е тяхна работа и те са си поели риска сами за себе си. Но какво е виновна публиката за глупостта на организаторите и на самите състезатели?????
    Има доста неопитни, да не кажа некадърни пилоти, които са потенциално опасни както за себе си, така и за околните. Естествено това може да се случи, и при най-опитните, но си мисля, че там шанса е по-малък.
    Този пилот, който връхлетя с мотора върху момичето не знам дали е бил опитен или не, но факта си е факт!
    Помисли си г-н Хаджиев (в случая през цялото ще визирам основно тебе, защото смятам, че ИМЕННО ТИ основно носиш отговорността за случката) какво би станало, ако удара беше малко по-тежък? А ако беше някое малко детенце, организма му със сигурност нямаше да издържи удара!!!
    А и вие, уважаеми състезатели или там каквито сте, как карате бе???
    Това да не ви е компютърна игра????
    (тук визирам предимно безразсъдните "келемета", с идиотски наклонности, какъвто беше и пилота изтребител вчера, защото знам, че има и съвестни състезатели).

Защо следващия път г-н Хаджиев не осигурите на публиката или по един танк, в който да се скрият, или поне по едни рицарски доспехи, за да се предпазят в известна степен от някое връхлитащо отнякъде пилотче?
    Но тук искам да спомена, че според мен не са толкова виновни пилотите, колкото ОРГАНИЗАТОРИТЕ, защото мисля всички ще се съгласят с мен - на това състезание (говоря за екстрийм теста на полянката) НЯМАШЕ НИКАКВИ МЕРКИ ЗА СИГУРНОСТ ЗА ПУБЛИКАТА!!!
    Ако си мислиш, че едни ленти ще осигурят тази безопасност .... Мога да ти се изсмея в лицето!
    На правите участъци може и да са достатъчни, но на всички завои, както и около (преди, след и по време на) ВСИЧКИ ПРЕПЯТСТВИЯ (скокове, гуми, дървета и т.н.) трябва да има по-засилени мерки за сигурност - примерно бали от слама, гуми или нещо такова.
    Догодина с цел по-доброто обезопасяване, мога да ти докарам 1-2 камиона с бали, да си имаш!
    Споменаваш, че инцидента е станал на права отсечка, но не споменаваш, че това е отсечката ТОЧНО СЛЕД препятствието с гумите! Ми не ти ли идва на акъла, че именно там вероятността някой състезател да залитне нанякъде е много по-голяма???? Още около 10 часа сутринта като ги видях повечето състезатели как ги минават тея гуми на магия, и как някои оттях самите те падат след тях ...... Абе какво да ти кажа .....
    От едната страна имаше допълнителна ограничителна лента, на около метър от лентата, която е до самото трасе - това според тебе има ли особено голям смисъл????? След като тези ленти не биха спряли нищо!
    Моята близка е стояла на повече от метър от лентата на трасето - видяхте всички какво се случи! Другия път (ако има друг път) за по-безопасно ще си стоим в къщи, защото там при вас е опасно бе!

Според мене ТОЗИ ШАМПИОНАТ Е ПЪЛНА ГЛУПОСТ, при такова организиране, и при такива мерки за безопасност (то ги няма изобщо де).
    Изключително лоша организация, за състезанието не мога да кажа, тъй като по обясними причини не бях там, и може би по-добре, че не бях...
    Много много пропуски, освен забавянето на старта и куп други такива неща (но това е нищо, на фона на следващите), но по-основните са например (това са извадки от Правилника за провеждане на БЕШ - ( http://forum1.offroad-bulgaria.com/viewtopic.php?t=3357 ):

- 01.4.10 Всички конфликтни и опасни за състезатели и публика точки да се обезопасят от организаторите. - ( как мислиш, г-н Хаджиев, дали това беше сторено наистина?????)

- 04.2.13 Полиция, мед.персонал. (на състезанието имаше един куп полицаи, като всичките само люпеха семки и никой не си вършеше работата, а именно да обезопасяват трасето;
    също така да попитам - защо на трасето нямаше нито една линейка???????? Ако за живота на някой са важни няколко минути, мисля, че всички се досещат какъв би бил края - ами фатален!
    Като се има предвид, че Спешна помощ е сравнително далеко);

- 03.1.10 Опасно каране, предизвикало произшествие – дисквалификация - само дисквалификация достатъчна ли е според тебе, а г-н Хаджиев??

Толкова съм разгневен в момента, че не мога да си подредя дори мислите ..., не мога да се храня и да спя нормално, не мога да работя пълноценно през деня, и не само аз, а всички близки на момичето ....

Та г-н Хаджиев с нетърпение очаквам твоя коментар по случая, да видим дали поне мъничко си заинтересован, тъй като на трасето не забелязах нищо такова!
    Нулев интерес и от полицаи, и от организатори, и от всички останали.

Благодарение на вас, дето сте "голяма работа" (както ти е казал доктора, г-н Хаджиев), сега остана траен белег в психиката на момичето, и на нас - всичките й близки! Досещаш се сам г-н Хаджиев какво имам предвид. Живота ни за момента коренно се промени, и то в недобра посока.
    Тя не знам дали се е изплашила (по-скоро е нямала време за това, защото изтребителя й е връхлетял отдясно, и тя даже не го е видяла), но ние около нея още сме в шок от случилото се, и като си помисля, че за една бройка можеше и да се случи най-лошото ......

Не знам ....., но или правете тези мероприятия КАКТО ТРЯБВА, или НЕ ГИ ПРАВЕТЕ ИЗОБЩО!
    А като се има предвид, че в България НИЩО НЕ СЕ ПРАВИ КАКТО ТРЯБВА, то по-удачно е изобщо тези състезания да се забранят със закон!

Или махнете Екстрийм теста от програмата, дето бил за атракция на публиката, ми е*а ти атракцията бих казал аз!
    Аз лично не държа на тези атракции, предпочитам висчки да са живи и здрави, защото здравето е най-важното нещо!
    Въобще направете нещо, за в бъдеще да не се случват такива неща!

Тук накрая, мислех да кажа някоя и друга по-остра дума по твой адрес г-н Хаджиев, но мисля, че не си заслужава да падам толкова ниско! Но считай, че все едно съм ти ги казал тея "остри" думи!

Дано админите не ми изтрият поста, защото може би няма да е угоден на доста хора, но държа това да го прочетат колкото се може повече хора!

ЗА БОГА ХОРА - НЕ ХОДЕТЕ НА ТАКИВА СЪСТЕЗАНИЯ!!!!
    ТАМ Е ОПАСНО!!!

МИСЛЯ, ЧЕ ТЕЗИ МЕРОПРИЯТИЯ ВСЕ ПАК ТРЯБВА ДА СЕ ЗАКРИЯТ!

Не съм бил на състезанието, но станалото е доста неприятно. Искам обаче да отбележа, че когато ходя на състезания винаги си избирам мястото с оглед на това къде е най-безопастно за стоене, и никога до лентите на опасните завои. Но защо за бога след като сте видели какво става след гумите не сте се преместили Вярно е, че колкото сте по-близо се вижда по-добре, но ..... естествено и риска е по-голям. Толкова добре описвате колко е опастно, значи внимателно сте гледали, и пак питам защо толкова късно се сещате Когато се обърне колата пътища много. А че на състезанията е опасно, така е. Винаги настръхвам като видя как част от публиката тръгва през лентите да "гони" автомобилите. Факт е и че при опитни и при неопитни състезатели, инциденти са възможни, но е лошо когато пострадват хора. Дано се направят поуки за напред!
    Съжалявам, дано бързо се възтанови момичето
    LZ1JJJ

Коментар

Да, извинявам се, пропуснах да спомена, че за миг не бях около нея, и тя се оказала точно там след гумите .....
      Но въпроса е принципен - това може да се случи на всеки един от публиката, където и да се намира той!

Коментар

МИСЛЯ, ЧЕ ТЕЗИ МЕРОПРИЯТИЯ ВСЕ ПАК ТРЯБВА ДА СЕ ЗАКРИЯТ
        !

това според мен е доста силно казано защото и по рокерските събори стават инциденти не е само по ендурото
        "Опознай Родината за да я обикнеш"

Коментар

Прочетох внимателно два пъти и съм малко учуден от всички глупости които видях!!!Може да сте малко афектиран/а/,но не може типично по български да си изливате гнева,особено персонално.Разбирам случката много добре,съжалявам за момичето и се надявам да се оправи бързо,НО НЕ ТОВА Е НАЧИНА.Наистина може и да има пропуски в организацията,но принципно риска на подобен вид мероприятия е голям.Проблема е че на българина винаги някой друг му е виновен.Никога не търси грешките в себе си.Ами ако беше пострадал състезател?Може би според вас той сам щеше да си е виновен?"Който го е страх от мечки ,да не ходи в гората" е казал народа.
          IF YOU DON'T KNOW,DON'T GO

Коментар

Аутбек, донякъде си прав, донякъде не - че съм афектиран - да, но за повечето неща, мисля че съм в правото си!

Баджо - да, съгласен съм, и не само по рокерските - и по ралитата и по много други състезания, но и там пак мисля, че иде реч за обезопасяването на публиката.

Коментар

Това беше първото ми ендуро състезание, на което ходя (и сигурно последното), понеже досега съм ходил на много състезания, но все на мотокрос, а там нещата са си други - всичко е обезопасено и т.н. и няма проблем.

Коментар

Принципно си прав 100% за себе си....но нека не прекаляваме с личните обиди.Жоро/не го познавам лично/ се е нагърбил с доста тежка задача.Мисля че подобен род прояви просто носят огромен риск за всички....ДАНО СЕ ОПРАВИ МОМИЧЕТО!!!Нека не опорочаваме всяко начало в България.Едно ВРЦ еали което върти милиони,има не по малко риск,но е най посещаваното не пищово състезание.Имайте едно наум ,че и от двете страни е еднакво опасно,но кой кавото му е писано.Никoй не си и помисля да нарани някои умишлено или не.
                IF YOU DON'T KNOW,DON'T GO

Коментар

Толкова тъпотии не бях чел скоро! Като започнем с това, че организаторите не са овчари да ходят непрекъснато да гледат кой каде е застанал да гледа, минем през това че дори и да го правят всеки застава отново там където преди секунди са му казали да не стои и накрая завършим с това, че въобще нямат думата какво да чоплят полицаите! Вярвам, че всички които са присъствали там, както и ние от този форум съжаляваме за инцидента, но това е риск които всеки ДОБРОВОЛНО поема присъстваики на подобни мероприятия! Или с други думи "който го е страх от мечки........" Заради подобни призиви и безобазното държание на публиката която не се съобразва с никакви правила /без да имам предвид конкретно Вашата позната/ само и само да гледа безплатен сеир, все повече сериозни хора се отказват да организират подобни състезания! И последно на обвиненията ти, че за публиката не е помислено мога да те уверя че дори самият факт че състезанието е организирано толкова близо до града говори достатъчно! Много по лесно е да се организира нещо по някои чукари дето само състезателите да отидат.

Коментар

Господин Angry,

много е неприятна тази случка, и искрено се надявам момичето да се възстанови бързо и пълноценно

Разбирам напълно яростта Ви към Жоро и нашият спорт, на ваше място най вероятно нямаше да съм толкова културен. За съжаление подобни случки, та дори и по-лоши се случват и в рали шампионата и в куп други моторни спортове, та дори и в формула 1. Жоро не е лош човек, сигурен съм че се притеснява за момичето, дори и да не го е показал достатъчно ясно пред вас. Малко или много всички ние сме повредени в разбиранията си за сериозна травма и счупен крайник, сътресение и белег не е сериозна травма за повечето от нас, защото няма година без гипс за повечето от нас и това според мен е довело до изказването че няма сериозна травма. Осъзнавам, че за нормалните хора това наистина може да промени живота на човек, за което искрено съжалявам

Повдигнатите от Вас въпроси са от огромно значение за този спорт, ако искаме той да продължи да се развива в правилната посока.

Искрено се извинявам за случката от името на всички мотористи

Ако можем да помогнем с нещо само кажете

Коментар

Уважаеми angryyy,

Не се безпокойте темата, която сте повдигнали няма да бъде изтрита! Тук има достатъчно хора, които имат отговорност както към другите така и към собствените си действия. И макар и да мислите другояче бъдете уверени, че и г-н. Жоро Хаджиев е в това число! Аз лично приемам думите ви на доверие и вярвам, че не се опитвате да представите нещата в невярна светлина, но предполагам, вие разбирате, че в момента сте съвършено анонимен, а пряко нападате един добре известен човек и неговото име...? Бъдете сигурен, че г-н. Хаджиев е човек, който държи и на думата си и на името си и задължително ще вземе отношение по случая!

Аз лично много съжалявам за случилото се и ако е възможно да помогна с нещо съм на разположение по всяко време. Сигурен съм, че и други мои колеги ще ви помогнат, с каквото им е по силите, без да се подвоумят...

Макар че не съм бил там и нямам представа от конкретните обстоятелства все пак имам известен опит от организирането на няколко подобни прояви и мога да ви кажа, че няма шанс да ограничите публиката до съвършено безопасен периметър. Стигало се е до физическа разправа между нашите охранители и хора от публиката, които едва ли не си слагат главата под гумата на джипа. Сам разбирате, че този състезател не е сбъркал по желание нито е имал намерение да стори това. Вие сте прав, че той е там съвършено доброволно, но не забравяйте също така че нито един човек от публиката не е отишъл там насила! Естествено е, че има риск и за публиката, нека не припомням статистиката, но няма по света нито едно моторно и автомобилно състезание, което да няма печални инциденти. Даже и на авиошоутата редовно загиват хора. Така че недейте да хвърляте всичко върху г-н. Жоро Хаджиев. Сам сте написали, че полицаите, които са присъствали не са взели отношение, предполагам не мислите, че г-н. Хаджиев е в състояние да им разпореди мерките по опазване на реда. Имало е ленти както пишете, но е можело да се разположат и други средства като бали и т.н. Ами след като сте преценили, че мястото е опасно защо сте останали там? Недейте винаги да търсите вината задължително у другиго. Нали не забравяте, че няма такова понятие като абсолютна безопасност нито осигуреност. Пък и ако търсите такава е по-добре да си стоите в къщи, макар че и това не ви гарантира съвършената защита...

Уважаеми angryyy,

Споделям напълно болката ви по случая, отново повтарям, че съм на разположение за каквато и да е помощ, но ви моля да не бъдете краен и да разберете, че абсолютни неща няма на този свят. Забраната или тоталното ви отричане на нещо не може да промени фактите. Ние сме съпричастни към вашия проблем, моля ви бъдете и вие по-толерантни макар и случая да не ви дава основание за това и да разбирам че сте в състояние на афект... И недейте да смятате, че живота на това момиче е задължително белязан с психическа травма, да е жива и здрава, да се поправи и да забрави... С уважение и най-добри пожелания за момичето от управата на OFFRoad-Bulgaria.com…
                      VPetrov.photography

Коментар

въпроса със сигурността на публиката е много сериозен, но за съжаление никаде по света не е открито окончателно решение. лошото тук ,е че хората които гледат състезанията не са наясно с рисковете.

принципно работа на организаторите е да се грижат за безопасността и да запознаят всички с рисковете.

неможе да се обвиняват състезателите че са карали бързо или рисковано, те са на състезание.

според мен е най - добре организаторите и пострадалите да се съберат, да поговорят и да се опитат да решат проблема, иначе този инцидент ще тежи на спорта много дълго време.
                        drive alive

Коментар

АЗ СЪЩО СЪМ СЪПРИЧАСТЕН КЪМ БОЛКАТА И СТРАДАНИЕТО на близките на това момиче.
                          НО както писаха и в по-горните редове,за да отидеш на такова мероприятие трябва да премислиш добре за рисковете и евентуалните последствия/не защитавам ничия страна,защото не знам точно как стоят нещата/!
                          Трябва да се има в предвид и,че все пак това е състезание! Състезателите са под влияние на стрес,напрежение,умора,АДРЕНАЛИн и т.н. Най-малко те са виновни!!! Те са там за да се състезават,независимо от това дали са професионалисти или "безрасъдни келемета"!?
                          И вярвай,говоря ти от опит-и то доста голям въпреки годините ми!!!
                          От един такъв инцидент един мой приятел получи разкъсване на белия дроб и както сам се сещаш-моментална смърт!
                          Напатки имаше много-но единствените виновни си бяхме НИЕ,че не преценихме скороста,пътя и т.н.и съм благодарен на Бог,че оживях тогава(но това е друа тема)

Съгласен съм донякъде с теб,но не те подкрепям напълно!
                          Подразниме това,че поставяш всички нас под един общ знаменател-вярвай,не всички са еднакви-повечето са дисциплинирани и съзнателни момчета!!!!

Но каквото и да си говорим нещастието вече е факт! Пожелавам скорошно оздравяване на момичето и Бъдете силни
                          "Kолкото повече се превръщаме в свръхчовеци, толкова по-безчовечни ставаме"
                          А+
                          LZ1DRZ

Коментар

Re: ЗА БОГА ХОРА ОТ ПУБЛИКАТА - НЕ ХОДЕТЕ НА ЕНДУРО СЪСТЕЗАН

извинявам се, че се намесвам точно аз в този момент, но имам определено мнение,което не искам вникакъв случай да се тълкува по поглешен начин

Първоначално публикуван от angryyy
                            Участниците, ако искат да си трошат главите, ако искат не, това си е тяхна работа
                            това важи със същата сила и за наблюдателите - който иска присъства. който няма желание - не присъства. никой не е каран да присъства там на сила.

Първоначално публикуван от angryyy
                            Не знам ....., но или правете тези мероприятия КАКТО ТРЯБВА, или НЕ ГИ ПРАВЕТЕ ИЗОБЩО!
                            А като се има предвид, че в България НИЩО НЕ СЕ ПРАВИ КАКТО ТРЯБВА, то по-удачно е изобщо тези състезания да се забранят със закон!
                            на колко мачове в България, чужбина....шампионската лига е имало ексцесии.шампионатите спрени ли са? знам, че болката е огромна.Знам че тежи.Знам, че няма достатъчно силни думи за да опишат чувствата. Гневът не е добър съветник. Превърнете отрицателните настроение в положителни към момичето. Ако Ви кажа, че Ви разбирам, ще Ви излъжа. Макар, че мой може би по-близък човек почина при подобен инцидент.. Докато някой не преживее нещо не разбира какво е чувството.

Коментар

Хм, неприятно е , че се е стигнало до инциденти!
                              В случая се включвам по няколко причини. Основната е да изразя по някакъв начин съжалението си за пострадалото момиче. Много ми се иска да оздравее бързо и да има силен дух. Може би по този начин ще изразя подкрепата си към нея от мое име и от името на повечето ендураджии. Жалко! От друга страна се опитвам да застана на мястото на афектираният г-н си "енгрии" и да го оправдая за неговото изявление, но в същото време ми се струва, че същият набляга основно на "нещо лично" към Жоро Хаджиев. Мисля си , че за подобен инцидент не може вината да бъде хвърлена на съвестта /поне за момента/ на организатора. Едва ли същият този организатор не изпитва угризения в случая, но какво да кажем за културата на публиката. Едва ли е толкова трудно човек като отиде на една поляна , където се състезават мотори да не може да си избере място , на което те няма да се качват отгоре му. Излишно е да споменавам факта колко души са загинали край трасетата за рали, та дори сред публиката на Ф1, карт сериите или 24 часа но Ле МАн...това е друга темаПред очите ми са загивали хора на български ралита и то заради собствената си глупост. И сега като се сещам настръхвам. Така , че г-н "енгри" не апелирайте за спиране на състезанията , а за малко размисъл от страна на зрителите. Къде да ходят и как да се пазят. Спорта е нужен на днешното поколение, защото много по-страшно е децата да се хващат за цигарите и дрогата , отколкото да си счупят някоя кост. Не мислете , че умаловажавам инцидента. Едва ли има човек , който да знае по-добре от мен какво е една сериозна травма. Имам десетки такива , но няма да сляза от мотора или да спра да обикалям планините. Не съм бил на мястото, не едва ли също жоро би могъл да следи и организацията и да се занимава с всеки зрител. Полицията също почти винаги на такива състезания ходи за да зяпа или да се намеси само при фрапиращ случай... така , че остава сами да се пазим. Съгласен съм , че и много от състезателите на са професионалисти, но каквито и да са те са там да карат , всъщност и професионалистите грешат и то не рядко...
                              В заключение маят апел към хората е да ходят,да гледат , да се радват , да снимат и да подкрепят състезателите ,но да знаят , че никой няма да ги опази ,ако те самите не са нащрек, а децата да са до родителите си!
                              Живей за всеки дъх!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X