Обява

Свий
Няма добавени обяви.

още една соц-носталгия

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• още една соц-носталгия

Между годишен план и "планова икономика" няма много общи неща. Да не се преписвам от друга тема, ама всяко начинание, което не е основано на омразните пазарни принципи (икономии, печалба, съобразяване с ограничени ресурси...) е обречено на провал. Това няма нищо общо с планирането и се случва независимо от нАучния потенциал и осеметажните конструкторски бюра, и хилядите труженици, заети да правят пет размера пирони.
    Ясен ме преварил...
    Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

От: На изчезаване ли са истинските автомобили?

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
    Млад си явно и не знаеш

Планово е (ако станат плановете де) ама не е планова икономика.

При плановата икономика характерното е че някой прави планове (за цялата икономика!), а съвсем други се очаква да ги изпълняват. При това планът е за години напред и няма никаква гаранция че е смислен или дори физически изпълним даже и към момента, в който се изготвя.

Примерно ти имаш план да произведеш 12000 поцинковани лейки тази година. Материал могат да ти доставят за 5000, пазар реално има за 100 ама партийният другар миналата година не е намерил лейка на вилата си.
    Бронзовата епоха не е свършила поради липса на бронз, така че времето на "Пазара решава всичко", също ще отмине! Или това е последния стадий в развитието на икономическите отношения? Дали защото не знаем какво следва, сме така упорити защитници на ежедневно налаганото? Колкото до експеримента "Всекиму според потребностите..... и т.н. " не бива да се изключва напълно, защото историята се повтаря на определени периоди....

Коментар

Плановата икономика не е нещо ново. Работи и то чудесно при определени социални условия. Например древен Египет. Ама там плановика е не само едноличен собственик на всичко но и жив бог.
      И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

По времето на соца бях ученик и само съм чел за тогавашната икономика. Ама ми се струва,че тогава е имало работеща такава, а сега виждам икономика равна на почти нула. Сега всичко ми прилича на пълна разруха, като се почне от животновъдството и се стигне до ядрената енергетика.
        8)

Коментар

Първоначално публикуван от v.kostov Преглед на мнение
          ... времето на "Пазара решава всичко", също ще отмине! Или това е последния стадий в развитието на икономическите отношения?
          Не е последен стадий и не е изобщо стадий. За разлика от всичките обществени организации ("строеве" по ленински) пазарните закони са математически и важат винаги. Включително когато някой на чужд гръб се опитва да ги отрече.

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
            Плановата икономика не е нещо ново. Работи и то чудесно при определени социални условия. Например древен Египет.
            да е работила, да е работила, колко да е работила? 1-2 пирамиди и ние построихме преди да свършат парите.

Първоначално публикуван от tola Преглед на мнение
            ...Ама ми се струва,че тогава е имало работеща такава, а сега виждам икономика равна на почти нула. Сега всичко ми прилича на пълна разруха, като се почне от животновъдството и се стигне до ядрената енергетика.
            Това е именно защото си учил само за социалистическата икономика. Това силно изкривява възприятието (знам по себе си).

Коментар

Късата обществена памет е една от причините за наблюдаваната по- горе цикличност на процесите, tola. Тамаааааааан решиш, че си намерил цаката на Живота, Вселената и всичко останало, пък то се окаже, че си в още по- голям батак. И обратното, разбира се. Решаваш, че туй- сегашното вече не се трае, и тръгваш към предишното, щото си бил чул, че било по- арно... Само дето, подобни социални експерименти излизат скъпо.

Коментар

Абе бая време, а и те не са прости и пирамидите са малко, щото намират по евтин начин да връщат фараона обратно.

Иначе имат 331 царе, което прави бая години. Статистически са по трима на век.
                И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

По времето на соца бях ученик и само съм чел за тогавашната икономика. Ама ми се струва,че тогава е имало работеща такава, а сега виждам икономика равна на почти нула. Сега всичко ми прилича на пълна разруха, като се почне от животновъдството и се стигне до ядрената енергетика.
                  Колега ти в "МОЛ" не си ли ходил, това е основата на съвременната българска икономика, а ядрената енергетика скоро ще я заменим с "перки и солари" за по сигурно.... ама много се отклоняваме от темата!!!

Коментар

Първоначално публикуван от v.kostov Преглед на мнение
                    Колега ти в "МОЛ" не си ли ходил, това е основата на съвременната българска икономика, а ядрената енергетика скоро ще я заменим с "перки и солари" за по сигурно.... ама много се отклоняваме от темата!!!
                    Не оспорвам нищо, ама в мола няма икономика а само търгивия според мен, а някъде четох, че дори да се сложат солари и на всичката обработваема земя на планетата пак няма да произвеждат необходимото количество електричество.
                    8)

Коментар

Не оспорвам нищо, ама в мола няма икономика а само търгивия според мен, а някъде четох, че дори да се сложат солари и на всичката обработваема земя на планетата пак няма да произвеждат необходимото количество електричество.
                      Аз някъде четох че всички в резервата сте алкохолици.

А търговията върти света (нищо че не била икономика) Например донесла е нулата в Европа, това покрай желязото и колелото.

Коментар

Да де, ама нали някой трябва да произведе нещо, за да го купи друг.
                        8)

Коментар

Тъкмо си погледнах календара и часовника, ама нъцки! Не е Петък- вечер.
                          Ми, ако няма кой да го купи, що да го произвеждат? Нали питаше кво е планова икономика?

Коментар

Да де, ама нали някой трябва да произведе нещо, за да го купи друг.
                            За да го произведе обаче не са необходими лозунги. А само да го произведе. За разлика от соц-а където да произведеш нещо беше голяма работа щото рядко се случваше и се изкарваше на показ на всяка цена и по всякакъв начин.

Та не мисли ти производството, в България се произвежда. Доста неща - в пъти повече от соц-а. Е Тропчо ще ти разкаже.

И не подценявай търговията. Има си причини тя да съществува и Е икономика, каквото и да е писал Ленин по въпроса.

Коментар

Добре де толкова заводи и фабрики наужким ли са работили? Не са ли произвеждали и продавали нещо?
                              8)

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X