Резултати 1 до 8 от 8

Тема: Маринована риба

  1. #1
    Регистрация
    Apr 2006
    Място
    Копривщица
    Публикации
    9,090
    Точки (при гласуване)
    30

    По подразбиране Маринована риба

    Мариноване на риба, в класическия вариант - Черноморски Сафрид. Сега е най-подходящото време - охранена "есенна" риба.
    Рецептата е за 5кг риба.
    Рибата старателно се почиства: махат се главите и вътрешностите. Особено щателно се почиства коремната кухина - черната ципа около стомаха и кръвта събрана под гръбначния стълб. Кожата и люспите не са толкова от значение предвид последващите манипулации.
    Приготвя се саламура: 2литра вода и 1кг сол /морска/. Саламурата трябва да заври, за да се стерилизира водата и да се разтвори добре солта. След като изстине малко - около 60-80градуса, рибата се бланшира в саламурата за около 7-8мин. След като изстине окончателно, рибата се накисва 1час. При бланширането и накисването падат голяма част от люспите и дори известна част от кожата.
    Приготва се марината:
    3литра вода
    1литър оцет /винен, 6градуса/
    50гр захар
    50гр сол
    2гр чер пипер /може и бял, аз го предпочитам/
    2гр бахар
    2гр карамфил
    2гр кориандър
    Важно: Оцетът се добавя след като маринатата е изстинала.
    Маринатата също трябва да заври, след като изстине, рибата се слага в нея да отлежи две денонощия.
    Накрая се нарежда в бурканчета /плътно/, като в бурканчетата се дабавя по малко чер /бял/ пипер; бахар; канела; кориандър; анасон и малки парчета дафинов лист. Залива се с маринатата и се долива 10-15мм олио, или зехтин. Съхранява се на тъмно и хладно.
    Приготвената по този начин риба се консумира в този си вид /дори, ако зехтина за консервиране не е гранясал - заедно с него/

    Ще ви предложа и една салата от така маринована риба:
    100гр обезкостен /филенца/ маринован Сафрид
    100-150гр ситно нарязан кромид лук
    2 големи глави ситно нарязан чеснов лук
    50гр едро нарязани маслини
    Подправя се със зехтин, лимонов сок и копър. Много върви със сливова ракия, или анасонлийка!
    Цитат Мнение на davc Преглед на публикациите
    Леле-мале, в горната рецепта съм пропуснал една много съществена съставка: В маринатата има и сол, за тази пропорция - 50гр.
    Последно редактиран от vladi333 ; 18-11-07 в 10:09 Причина: Некадърен с компютЪрите! // допълнения
    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

  2. #2
    icerunner е онлайн Старши участник | ОС || СзО || +ПЛ || ТП || ДВиП |* МСС *
    | Модератор |
    Регистрация
    Oct 2004
    Място
    София, Люлин, бл.343, ап.28
    Публикации
    2,236
    Точки (при гласуване)
    24

    По подразбиране До: Маринована риба

    Я кажи колега има ли откъде в София да си купи човек едър сафрид, дето да става за такива и подобни упражнения. Че тоз дето върви по магазините е риба, ама цаца... Пък съм много мераклия на такива хобита

  3. #3
    Регистрация
    Apr 2006
    Място
    Копривщица
    Публикации
    9,090
    Точки (при гласуване)
    30

    По подразбиране До: Маринована риба

    Аз съм мераклия, не ами чревоугодник!
    Точно тези дни го правих това упражнение, Сафрида го взех от халите /пред мен разтовариха касите/, 4лв/кг /ако има значение/. Не знам какво имаш предвид под по-едър, но хубавия черноморски сафрид е 8-12см, океанския е по-голям, 15-20см, но не е така вкусен /може би е внушение/. Вярно с тези "рибчета" играчката е сериозна - особено чистенето - но си заслужава резултата!
    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

  4. #4
    Регистрация
    Aug 2006
    Място
    София
    Публикации
    509
    Точки (при гласуване)
    9

    По подразбиране До: Маринована риба

    Навремето в Студентския морски клуб правехме наложен сафрид (собствен улов) по следната рецепта:

    При сваляне на рибката от чепарето с пръсти се прекъсва гръбната между главата и тялото. Така кръвта не се събира на едно място.
    Приготвянето на рибата е много лесно. Рибата не се чисти! Прави се марината (оцет, сол). В маринатата рибата престоява 1 ден. Наследващият ден рибата се реди в каче (бидон). Ред морска сол, ред риба. Като внимателно се притиска рибата. Последният слой сол е по-дебел. Поставя се кръжило и върху него камък.
    Рибата се забравя за няколко месеца в мазето (по принцип минимум 40 дена). Есента, след сезона, при клубни мероприятия, дежурния по клуб вадеше слой-два от сафрида (станал на камък от солта). Изплакваше го с хладка вода, при което той омеква. С едно дърпане м/у главата и корема се изчиства идеално, изплаква се отвътре и след това се започва клубната вечер...
    Toyota Hilux 3.0 D4D 2008
    Discovery 2.5 TD5 2000 EX
    Land Rover Discovery 2.5 TDI 1996 EX

  5. #5
    Регистрация
    Apr 2006
    Място
    Копривщица
    Публикации
    5
    Точки (при гласуване)
    0

    Thumbs up До: Маринована риба

    Този форум е направово... Пиша си аз в гугълчето, да ми намери рецептичка за маринована рибка и ето ме пак в стария добър offroad-форум.
    Благодаря Ви много за рецептата, след 10-15 дни когато е готова рибката, ще кайа как е станала

  6. #6
    Регистрация
    Dec 2007
    Място
    Бургас
    Публикации
    2,731
    Блог Публикации
    5
    Точки (при гласуване)
    0

    По подразбиране До: Маринована риба

    Цитат Мнение на sunny Преглед на публикациите
    Този форум е направово... Пиша си аз в гугълчето, да ми намери рецептичка за маринована рибка и ето ме пак в стария добър offroad-форум.
    Благодаря Ви много за рецептата, след 10-15 дни когато е готова рибката, ще кайа как е станала
    Със солените и сушени риби трябва да се внимава, ме учеше стар грък-рибар в Анхиало.

    Ако изкиснеш чироз - се получава солена скумрия.
    Ако изкиснеш солена скумрия - се получава прясна.
    Сега внимание! Ако продължиш изкисването, скумрията оживява и хуква из легена...

  7. #7
    Регистрация
    Dec 2009
    Място
    Приморско\Бургас
    Публикации
    87
    Точки (при гласуване)
    5

    По подразбиране До: Маринована риба

    Здравейте чревоугодници.Чета си рецепти и ви се радвам.Ето една класическа рецепта от морето.Може да мариновате различни видове риба,но от черномоските най -популярни са сафридът,чернокоп,цаца,зарган и....да не ви потекат лигите.Та вземате си колкото риба искате \няма задължително количество\и я изчиствате от хриле и черва.Ако някой намери люспи на сафрида да ги почисти , но да знае, че грозно са го прецакали с марката.Кръвта от гръбната кост на малките модели риба не е задължително да я чистите, но ако сте чак такива естети може само да порнете с нож ципата на гръбнака.После почистената и добре измита риба се слага в слаба саламура с едра сол и вода ,колкото да и дръпне всичко що е кръв в нея\сол едно към гьотере\.След това приготвяме саламура с яйце и измитата риба отива там за време, което е различно за всяка риба и вкус.По дебелата и мазна риба може да прехвърли 24 часа,но цацата само час два.12 часа оцет с подправки по избор.Препържено олио с подправки по избор\дафинов лист, черен пипер,бахар\Нареждаме в подходящ съд плътно рибата и заливаме с изстиналото олио или със зехтин.Върху рибата в съда може да сложим резенче лимон,копър,а между всеки ред черен пипер на зърна ,но това е по желание.После в хладилник и след една седмица\ориентировъчно\да ви е сладко .\От Мустакатко\

  8. #8
    Регистрация
    Dec 2008
    Място
    софия
    Публикации
    73
    Точки (при гласуване)
    6

    По подразбиране От: Маринована риба

    По рецептата на yanev65 барбуна стана уникален.Благодаря

Сходни теми

  1. На риба в Гърция
    От misho22 във форум Сладководен риболов
    Отговори: 39
    Последно мнение: 28-01-09, 12:18
  2. Два дена за риба в Кърджали
    От gotin75 във форум Лов и риболов
    Отговори: 4
    Последно мнение: 21-03-08, 21:30
  3. За риба на яз. Душанци
    От Lachezar_p във форум "ХАРД" разходки
    Отговори: 4
    Последно мнение: 04-10-07, 18:09
  4. Риба се лови с...базука!!!
    От ninja_1 във форум Връзки (links) към външни сайтове
    Отговори: 0
    Последно мнение: 06-10-06, 00:52
  5. Ей така се лови риба
    От ninja_1 във форум Връзки (links) към външни сайтове
    Отговори: 0
    Последно мнение: 17-09-06, 14:21

Правила за публикация

  • Вие не можете да публикувате нови теми
  • Вие не мжоете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да добавяте прикачени файлове
  • Вие не можете да редактирате собствените публикации
  •