Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Витара и странно скърцане при включени хъбове...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Витара и странно скърцане при включени хъбове...

Имам едно силно неприятно скърцане във Витарата. Може да се чуе тук - https://drive.google.com/file/d/0B4P...k1HRDFaSHJXeUE .

Има го само при включени хъбове и имам усещането, че идва от пред в ляво. Имаше го и миналата година, но на края на зимата. Тогава изключих хъбовете и изчезна . Преди месец свалях предните полуоски, почистих втулките (брозновите май са, видимо в идеално състояние). Карах 2-3 дни с заключени хъбове тогава и нямаше повече скрибуцане. Преди седмица заключих хъбовете и си карам така. До днес проблем нямаше, но днес се появи отново шума...

Като карам само на задно (заключени хъбове) в един момент почва да скърца. Скорост - може и на 20-30, може и на 80 да се появи. При включване на раздатката на 4H изчезва.

Свалих хъба и зегерката на полусоката тая вечер и пръсках с тефлонова грес по втуплката колкото можеше от вътре към карето. Това при каре прибрано максимално към диференциала. И май стана по-зле - почна при вкючване на 4H да си остава на моменти.

Втулките са сменяни преди 2 години. На 4х4 е карано изключително малко и при ниска скорост. Като ги гледах - нямат следи от завлачване. Каналите дето са за греста са перфектни и с правилен ръб. Напрво си изглеждат като нови. Странно е, че полуоската е забележимо по-тънка от отвора на втулката. Хлопа може би милиметър нагоре-надолу (може и повече да е). Т'ва нормлано ли е?

Предполагам греста не ми е правилна. Каква грес да сложа там? И дали може да е нещо друго?

Като проби правих и още нещо - изключих хъбовете и вклчих предният мост (4H). Ми не - няма скърцане, няма драма. Интересно ми е и какво общо има вклчването на 4х4 от раздатката с тоя проблем и защо изчезва заради тая работа...
    Последно редактирано от brum; 29-12-14, 22:13.

От: Витара и странно скърцане при включени хъбове...

И все пак сигурен ли си че проблема не е в бронзовите втулки....все пак не са скъпи почни от тях. Успех
    Сузуки Витара ДБ 2.0 H20A малко повдигната и гуми каквито има в сервиза.
    КтМ 525еxc ендуро. +Нисан ТВ42Е Тел:0 осем 99 нула 44 35две.

Коментар

Не съм сигурен . Ще пробвам първо пак със смазване. Втулките уж са по 40лв (стара информация от форума) и не се сменят с поглед - искат все пак сваляне на полуоската и ще отидат 3-5 часа работа. А нямам толкова, че утре трябва да пътувам с витарата. Затова ще гресирам. Гледайки тука една страничка ми дойде идея как да свърша тая работа лесно и качествено - http://www.sleeoffroad.com/products/...ol_detail.html .

Та ще си направя инструмент от стара капачка. Ще монтирам една гресьорка срещу полуоската. Свалям зегерката, монтирам "инструмента" и тъпча грес докато избута полуоската и се покаже около карето. После прибирам полусоката, слагам зегерката и монтирам обратно хъба. Само не съм сигурен с каква грес да натъпча. Тоя на кличето от страницата по-горе май ползва медна. Та ще взема да пробвам и аз с такава.

Коментар

Смъкни хъбовете, разглоби ги и ги измий с нафта-бензин 1:3 и след това много тънко ги смажи с бързооборотна грес, молибденова ползвам аз или за карета, ако имаш останала. Трябва ту тънко смазване нявсякъде, ако е прекалено, като влезе вода няма от къде да излезе и замръзва вътре, сещай се после. Отделно медната грес е против запичане на високотемпературни места и се ползва, например при болтовете на спирачните апарати, успех

Коментар

И аз ползвам графитна грес с молибден по тези места. Нямам оплаквания за момента.

Ще си позволя малко офтопик: от къде да намеря уплътнение за оригинален хъб Айшин. Става въпрос за уплътнението между връката и корпуса. Оприличавам го на О-пръстен с квадратно сечение и малък канал по външната повърхнина.
          о 88 з 417 оо 4 - Стоян

Коментар

Хъбовете са чистени скоро. Все още са си в перфектно състояние.

Натъпках грес по описната по-горе схема. До толквоа, че да потече отзад към карето. Махнах излишната и събрах всичко. В резултат - всичко работи без проблеми.

Коментар

Смяната на една втулка е работа за не повече от 2ч на колело + бирите лятото... а повярвай ми бира се пие и да аз ги купих мойте за 35лв бройката.Поздрави и весели празници.
              Сузуки Витара ДБ 2.0 H20A малко повдигната и гуми каквито има в сервиза.
              КтМ 525еxc ендуро. +Нисан ТВ42Е Тел:0 осем 99 нула 44 35две.

Коментар

Ами ще ги следя. Ако пак се разсъкрцат за месец ще ги сменя най-вероятн. Ако обаче изкарат до края на зимата без повече грес и проблеми - просто ще тъпча веднъж на годината по тая схема и ще си ги карам.

Навъртях им 300км вече. Ни стон, ни вопъл .

Коментар

brum, имам абсолютно същият проблем с Kia Sportage Wagon 96'

Не съм много по колите. Само карам

Можеш ли да препоръчаш добър сервиз в София за извършване на същата процедура, която си описал по-горе? Ако карам с включени хъбове и се чува въпросното скърцане, има ли риск да се износи или изпочупи нещо?

Много благодаря

Коментар

Иди в кия подфорума, но мисля счортиджа е с лагерчета там.
                    о 88 з 417 оо 4 - Стоян

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                    X