Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Багажник на тавана за Nissan Terrano II - къса база

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Багажник на тавана за Nissan Terrano II - къса база

Багажник на тавана за Nissan Terrano II - къса база
    Привет колеги.
    След като изчетох на един дъх тема - "Възможно по-сложен багажник за NISSAN Y60 къса база", както и почти всички други свързани с изработката на багажник за тавана. Реших да потърся и вашите съвети за реализацията на такъв, но за друг автомобил за който не е било обсъждано. В интернет има доста снимки на различни решения, но не намерих никакъв оригинален вариант. А и съм на мнение че багажника трябва да бъде изработен според това за какво ще се ползва. И така вдъхновен от по-горе цитираната тема започна и моето начинание за сдобиване с багажник на тавана.
    Първо реших че трябва да бъде плосък, за да може да се слага лодка отгоре, да е достатъчно здрав за да се стъпва върху него /съответно трябва да разпределя тежестта равномерно/, също така да има възможност да се монтират към него различни приспособления.
    След което свалих тапицерията на тавана и измерих няколко разстояния.
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:int_razm_1.jpg
Прегледи:1
Размер:68.1 КБ
ID:6066581 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:vh_ramz_1.jpg
Размер:49.2 КБ
ID:6066582 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20140904_170748.jpg
Размер:136.1 КБ
ID:6066583 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20140904_170818.jpg
Размер:98.1 КБ
ID:6066584 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20140904_170911.jpg
Размер:150.6 КБ
ID:6066585 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20140904_170854.jpg
Размер:132.3 КБ
ID:6066586

Захватите ги избрах да бъдат тоно през напречните разпънки, но се разминават с вертикалните колонки и не съм сигурен дали да бъдат там или не.
    Поиграх си малко със скечъпа и се получи нещо такова.

Име:bag_3.jpg
Размер:33.8 КБ
ID:6066587 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:bag_2.jpg
Размер:53.7 КБ
ID:6066588 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:bag_1.jpg
Размер:46.0 КБ
ID:6066589

Забравих да кажа за материала - метален профил 30х30мм и 2мм дебелина.Приблизителна дължина 12,5м. Като тегло около 22кг само профила без боята....

Интересно ми е да чуя и вашите идеи и предложения.
    Поздрави !
    Последно редактирано от totolamb; 05-09-14, 12:35.
    Тодор Ламбев - 0886 757285 Варна/София
    Nissan Terrano II `98г. 2.4i SWB

От: Багажник на тавана за Nissan Terrano II - къса база

Еееее, тая тема чаках цял живот!!!
    Поздравления, ще следя с интерес.
    Георги Тонев

Коментар

Принципно, аз като правих моя дълго обмислях какъв начин на захват към покрива да направя, защото за моите цели се изискваше да имам една товароносимост от поне 250кг./говорим покривна палатка 50кг., багажник около 30кг. и двама възрастни в палатката около 160кг. = на около 240-250кг./.
      За целта обаче се отказах да използвам напречните оребрени подобия на гредички под тавана заложени от производителя.Те идват определено твърде слаби за целта.На надлъжните заводски рейки им дават товароносимост едва 75кг. или общо за двете около макс 140кг., и това не защото самите те няма да издържат на повече килограми, а защото именно въпросните рейки/гредички отдолу под покрива се огъват!
      Така при мен захвата с много игра на изчисления и нерви го направи в страничните водосточни улеи, като багажника легна само на 4-ри точки вместо на 6 или дори 8/само, че при мен Тераното е дълга база, а на късото това май няма как да се реализира/
      Та...най-вероятно ти ще си направиш багажника/закрепването му де/ по дадената схема горе, но за да не хлътне тавана/както на Дамян от Варна/, заеми се предварително с усилване на гредичките на които ще ляга багажника.Виждал съм да правят по руските сайтове подобно усилване с разни оребрени ъгълчета и т.н. на доста машини.Разрови се и виж някакви варианти за идеи, защото категорично няма да е достатъчна товароносимостта на гредичките отдолу, ако освен лодка и ти се кетриш отгоре, а и има и друг багаж!
      Поздрави и ще следя проекта с интерес!
      NISSAN FOREVER
      -----------------------------------------------------------------------------
      Или трябва да намерим път,или да си направим......няма назад!!!

Коментар

Аз бих "извел" планки на който да се монтира багажника (не направо върху тавана). Като се наложи да сваляш багажника по някаква причина (за пребоядисване или друга) - да не разглобяваш пак корите на тавана на колата.
        Планките бих направил от неръждаема ламарина (боядисана с цвета на колата) с нит-гайки или със заварени обикновени неръждаеми гайки. За които с по един М8 или два М6 да си монтираш багажника.

Коментар

lubashki777 Благодаря за напътствията. Пред мен има два варианта варианта за монтаж / по посочената схема или срещу вертикалните колонки през ламарината на тавана /, това е
          така поради това че нямам възможност за усилване на напречните греди на на тавана. При посочената от мен схема тежестта е изнесена максимално в края, като попада върху надлъжните рамена на тавана. Натиснете снимката за да я уголемите

Име:planka-mont.jpg
Размер:58.6 КБ
ID:5608710 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:planka.jpg
Размер:22.5 КБ
ID:5608711 и това се надявам да бъде достатъчно да издържи товар от около 100-150кг. при спрял автомобил. и около 50-70кг. при движение.
          Paladin , Благодаря и на теб. Отново поздравления за твоя багажник. Надявах се да се включиш в темата. За монтирането на багажника идеята ми е болт М6 20мм, който да бъде фиксиран от вътрешната страна на тавана / леко заваряване или химическо лепило ... идеи ? / и да се подава отгоре. Като резона в идеята че този багажник след монтажа ще се ползва почти ежедневно и няма да се налага често сваляне....
          Поздрави !

Коментар

Първоначално публикуван от totolamb Преглед на мнение
            lubashki777 Благодаря за напътствията. Пред мен има два варианта варианта за монтаж / по посочената схема или срещу вертикалните колонки през ламарината на тавана /, това е
            така поради това че нямам възможност за усилване на напречните греди на на тавана. При посочената от мен схема тежестта е изнесена максимално в края, като попада върху надлъжните рамена на тавана. [ATTACH=CONFIG]737374[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]737375[/ATTACH] и това се надявам да бъде достатъчно да издържи товар от около 100-150кг. при спрял автомобил. и около 50-70кг. при движение.
            ...
            Ами гледайки модела на багажника...

и основно планките контактуващи с ламарината на покрива останах с убеждението, че те ще стърчат навътре към центъра на багажника и съответно по тях ще се преразпределя тежестта и върху напречните гредички. Затова и споменах за усилване именно на въпросните напречни гредички .
            Виж за надлъжните греди не мога да кажа как са като товароносимост, но те пък дали са оребрени ...
            Всъщност болта за закрепването ще си минава точно през напречните гредички...поне така изглежда по схемите да е .
            За това и имах предвид да се измислят някакви оребрени ъгълчета и да се подсили именно напречната гредичка в зоната и на ъгъла между нея и надлъжната
            Поздрави!
            NISSAN FOREVER

Коментар

Да планките наистина сочат на вътре, но тежестта пада върху външната им част като за целта ще следват извивката на покрива и така се надявам тежестта да не отива към надлъжния център на тавана.
              Надлъжните греди според мен изглеждат достатъчно здрави за целта..... стискам палци да е така
              Всъщност сега бръкнах в тях и се усещат няколко ръба.....
              Да предвидено е болта да минава през напречните греди за по голяма странична устойчивост. Дали да добавя и парче метал отдолу в жлеба на напречната греда ?
              А за тези ъгълчета идеята е да бъдат отвътре на тавана, като усилване основата на напречната греда ... нещо такова Натиснете снимката за да я уголемите

Име:ygyl-ukrepvane.jpg
Размер:95.7 КБ
ID:5608725?

Коментар

Точно така, ъгълчетата така ще ти усилят именно сгъвката на напречната гредичка.Само, че по-възможност ги направи оребрени, за да са яки!
                П.П.Не бях много силен ученик по физика, но по спомени имаше такова положение, че натиска се разпределя по цялата равнина на контактуващата повърхност и то равномерно.На този принцип по моему са и снегоходките с които се обуват хората примерно в Аляска или другаде където има дълбок сняг.Те са доста по-широки от стъпалата им, но с тях се разпределя теглото равномерно по цялата им площ и в резултат на това човек не потъва в дълбокия сняг!
                Та си мисля, че и тук ще е нещо такова, затова според мен недей да лежиш на тази кълка, че натоварването ще пада основно на надлъжните греди.
                Поздрави!
                NISSAN FOREVER

Коментар

Изпратих на един познат, който се занимава с метални конструкции и той каза същото - около 40% от тежестта ще отиват в далечния край на планката....
                  И така започва голямото търсене къде и как да се реализира конструкцията. Ако някой разполага с информация за Варна ще съм благодарен и ще почерпя
                  Съгласен съм на много варианти от места в които оставям чертежите и отивам да прибера готов продукт, до такива в които и аз участвам в работата като вторите са за предпочитане.
                  Поздрави!

Коментар

Здравейте , само с чертежите според мен няма да стане , трябва напасване с тавана особено с това многоточково закрепване . Вариантът е - правят се стойките , конструкцията отделно после стойките се слагат , конструкцията върху тях , маркиране , сваляне на стойките , заваряване . Аз също съм с късо терано , спрял съм се на закрепване върху водобраните - 2 стойки на вратите и 2 на вратата на багажника , самите стъпки ще имат изпъкналост над водобрана , така че да следват линията на тавана където преминава към водобрана ( тези изпъкналости ще контрират стойките при стремеж към вертикално и странично усилие ), закрепването към купета ще стане с по 2 болта М6 , но не към водобрана а напречно , над улея на водобрана ( може да бъдат и по два поп нита ) , Стойките към основната конструкция , ще се свързват с болотове през гумени тамони за да се даде известна еластичност на конструкцията.

Коментар

Преди години видях едно комби с закрепени шини по дължина на тавана от външния край.Под шината по цялата дължина имаше гумена подложка.За тези шини се захващаше багажника който се демонтираше а шините си стояха на колата постоянно.После издирих собственика на въпросното возило който ми сподели че този багажник издържа около 200 кила без проблем.Аз ще го правя така само че ще сложа шини от неръждавейка.Дано съм бил полезен.Поздрави.

Коментар

Вярно е, че моя таван е леко хлътнал но нищо сериозно. А причината да хлътне не беше товара за който беше създаден, а 4-5 запалени офроудъри качени на него в село Любен Каравелово да гледат първата победа на Жорето с бившия партол на Любо.
                        Много му мислите правете един багажник и толкоз. Нема живее с орлито това терано...
                        Terrano 2.4 LPGi тел. 0888536080

Коментар

Привет отново.
                          Реших да напиша развитието на темата.
                          И така багажника се изработи от алуминиеви профили 30х30мм и 3мм дебелина. Размерите в готов вид са 106х146см, височина 10,5см от тавана на колата. Боята прахова черен мат. Изработката беше сравнително аматьорска, но така се получи крайна цена от 225лв.

Име:20140917_094043.jpg
Размер:108.5 КБ
ID:5612402 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20140917_144439.jpg
Размер:236.9 КБ
ID:5612403 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20140917_144930.jpg
Размер:183.6 КБ
ID:5612404 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20140917_183356.jpg
Размер:114.4 КБ
ID:5612405 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20140917_094110.jpg
Размер:103.3 КБ
ID:5612406
                          Относно здравината двама човека се движат спокойно върху него без огъване на профилите.
                          Краен резултат от към килограми - около 8кг.
                          Захващането с четири болта М6 ( над колонките на вратите и над задната врата ) има възможност и за още 4, но за сега стои доста здраво.
                          Има гумени подложки както и отгоре, така и отдолу на тавана. Като допълнение болтовете са с глави вътре в купето и към тях има заварени метални планки, залепени към гумата и към тавана, за да може да се сваля багажника без да се сваля кората на тавана.
                          Последно редактирано от totolamb; 22-09-14, 19:15.

Коментар

Поздравления, изглежда страхотно. Интересува ме дали шум при високи скорости и дали влияе по някакъв начин на комфорта?
                            Издържах вчера, ще издържа и днес...

Коментар

Да наистина шуми при скорости над 100 км/ч. Това го отдавам на квадратните профили, но си мисля че ако отпред се сложи да кажем лист с надпис примерно "TerranO" ще се намали шума и ще стане още по-интересно. Също и една изолация на тавана би помогнала още , а тераното няма никаква.... поне моето.
                              Аз лично слагам багажника само когато ми трябва, т.к. се оказа доста лесно поставянето и свалянето.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X