Темата така и така се "разшири", та да питам. Въпреки, че прасето може би ще бъде със съответните ваксини и обезпаразитявания, има ли смисъл да се носи месо в някоя лаборатория за изследване за разни болести?
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Как да заколим прасето и да си направим сланина
Свий
X
-
От: Купувам живо прасе около 100 кг.
Ако към мен е въпроса , к`ва трихинелоза бре , това не са глигани !Първоначално публикуван от upi Преглед на мнениеима ли ваксинации срещу трихинелоза или??
Санитарните им условия са по добри от Факултето. Момчетата , работещи там ми казаха , че свинчо , докато чакал да бъде принесен в жертва на моята лакомия , помолил учтиво да си измие краката - да не прави лошо впечатление.Уморените коне не ги убиват , нали ??
Коментар
-
След като не знаеш в какви условия и къде е гледано прасето задължително проба за трихинолоза . То и да знаеш пак се носи проба . Така наречените хибриди са просто кръстоска с диво и обикновено са шарени . Те повече от два пръстта сланина нямат .Първоначално публикуван от Димитър Желязков Преглед на мнениеТемата така и така се "разшири", та да питам. Въпреки, че прасето може би ще бъде със съответните ваксини и обезпаразитявания, има ли смисъл да се носи месо в някоя лаборатория за изследване за разни болести?Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .
Коментар
-
Хибрид означава кръстоска м-у две или повече породи с цел постигане на по- бърз растеж, по- добър рендеман, по- добри вкусови качества на месото и т.н. Хибрид и диво прасе нямат нищо общо! А до това дали са шарени или бели, зависи кои породи участват в кръстоската...
Коментар
-
По нашия край на времето правеха така : Хващат едно малко мъжко диво прасе и го заселват в кочината за разплод . Има краища на България в които прасетата ги пускат на свободна паша и после ги събират . Кое как и с какво се кръстоса божа работа . Преди двайсетина години имахме две шарени като дойде време да ги водим на солариум изтървахме едното после стана една не е за разправяне още ни бъзикат
Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .
Коментар
-
Тази година заминаха две по 120кг и едно теленце 250кг.Гледани са вкъщи.При прасетата особенно е,че преди да и се насрочи дата два месеца по-рано и се спира купешката смеска,за да може месото да не мирише и да има вкус на лекарства.Изчиства се от всякаква химия,и се води на солариум.Имай те си едно наум при търговията от непознати.
поздрави
Коментар
-
Мерси за отговора. Някой може ли да каже от къде и колко месо се взима, за да се занесе на проверка за трихинелоза? Къде в София може да се занесе и за колко време става изследването?Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнениеСлед като не знаеш в какви условия и къде е гледано прасето задължително проба за трихинолоза . То и да знаеш пак се носи проба .Ако не свършва добре, значи не е свършило!
0888 315 794
LZ1UPI
A1 (Rh+)
Коментар
-
След като никога не си взимал проби прочети внимателно това http://lrdrodopi.com/wp-content/uplo...probaprase.pdf За София не знам къде ги носят щото не ги нося аз но предполагам Гугъл знае .Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .
Коментар
-
Така, изяснихме въпроса с пробите и изследването за трихинелоза. Благодаря за информацията.
Само ако може някой да каже какво аджеба означава и как се прави "хуманно умъртвяване"...
А сега и по същество
За сланинката: Мисля да я направя по следния начин - нарязана на ленти, подобно като на снимката на колегата sek.1. После запарена за няколко минути във вряща вода с разтворена едра сол. След това като изстине наредена в съд (например буркани) и залята със същата саламура, в която е запарена. След седмица на хладно място трябва да е готова за консумация с обилно количество червено винце...
Обикновено резултата от тази процедура е много добър, но няма да откажа съвет и за по-добра и изпитана рецепта за налагане на сланинка.
П.П. Благодарение на колега от форума, прасето утре ще бъде доставено на място. Ще помоля модератор, да не заключва темата, а да промени заглавието на "Свинска Коледа" и да я премести на подходящо място. Мисля, че до тук има полезни мнения и се надявам, темата да се развие и да бъде интересна.
Коментар
-
За сланинката .. моят прадядо имаше проста рецепта. След пърленето слагаше сланинката в тенекии от сирене. Един ред сол, един ред сланина и после пак - ред сол, ред сланина. Така до горе, като завършва с ред сол. Най-отдолу има повечко сол, а сланината е винаги с кожата нагоре. .. Толкова. Няма варене, няма нищо друго. Е, има ядене естествено, ама то там рецептите са много
Ако не свършва добре, значи не е свършило!
0888 315 794
LZ1UPI
A1 (Rh+)
Коментар
-
По аналогия: Хибрид, отвън прасе - от вътре акумулатори.Първоначално публикуван от borizul Преглед на мнениеХибрид означава кръстоска м-у две или повече породи с цел постигане на по- бърз растеж, по- добър рендеман, по- добри вкусови качества на месото и т.н. Хибрид и диво прасе нямат нищо общо! А до това дали са шарени или бели, зависи кои породи участват в кръстоската...
Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения
))
Коментар
-
Това е старият начин за налагане на сланина, само че вместо тенекия от сирене се слага в дъбово каче и никаква саламура. Всеки ред се набива плътно за да няма въздух и да не пожълтява.Всеки ред се поръсва обилно с морска сол. Сланината си поема определено количество сол, тази която е в повече си остава неразтопена.В този вид сланината може да изкара повече от година без промяна, ако е в хладно мазе.Първоначално публикуван от upi Преглед на мнениеСлед пърленето слагаше сланинката в тенекии от сирене
Коментар
-
С дълъг и остър нож да точното място . Ако прасето е по едро с пистолета зад ухото . В саламурата можеш да пуснеш ако искаш дафиново листче или някоя друга подправка по твой вкус .Първоначално публикуван от Димитър Желязков Преглед на мнение
Само ако може някой да каже какво аджеба означава и как се прави "хуманно умъртвяване"...
Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .
Коментар
-
Както винаги, си с точни съвети. Благодаря.Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнениеС дълъг и остър нож да точното място . Ако прасето е по едро с пистолета зад ухото . В саламурата можеш да пуснеш ако искаш дафиново листче или някоя друга подправка по твой вкус .
Я кажете и за бахура. Къде го правите, извън или вътре в прасето?
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.
Коментар