Здравейте. Имам два въпроса, за които търсачката не ми помогна.
Първо: Не ми хареса течноста в охладителната система, беше силно кафява, като, че ли антифриза беше малка част от цялата система. Реших да сменя антифриза, като купих един розов на -60 градуса. При положение,че системата събира 10л. купих седем литра антифриз(концентрат). При смяната му, открихме в долния край на радиатора на изхода му, толкова много голямо стеснение от кафеникова на цвят смес, с гъстота на крем за бръснене, като отвора се беше стеснил толкова колкото да не може да се мушне малкия ми пръст
. Изчистехме отвора с подръчни средства. Промихме няколко пъти системата само с вода, като изчаквах да отвори термостата, да смеси всичко, да повърти, и отново източване и така четири пет пъти. Промихме няколко пъти и разширителния съд. До тук добре, но си мисля, че такава гнас сега има и вътре в двигателя, идеята ми е да промия и водната риза на двигателя, но не можах да намеря пробка от където да източа охладителната течност. Та първия ми въпрос е как да промия охладителната система на двигателя?По втория въпрос: След като смених антифриза установих, че нямам парно
. Почвам да обезвъздушавам, но откъде?! Играхме си с едни домашни майстори, маркучи разкачахме, кво ли не, двигателя в температурен режим, а от духалките духа ледена епоха, все едно съм с включен климатик, маркучите към радиатора на парното студени. Решихме, че след смяната на антифриза се е запушил малкия радиатор. Малките маркучи долу, (аз запушвача на двете дупки ), промивка на тях и на радиаторчето - изтече много малко гнас. Сглобяване - парно няма
. Пропуснах да кажа, че всички действия ги извършвахме на място, като колата не съм я местил и метър. Тръгнах по едни баири да сгрея машината, карах с двата включени моста, но стрелката повече от 9ч. не вдигна. В началото нямаше парно по равното, в града. Като почнах да качвам баира , и ооо чудеса парно, та парно, не знам как се оправи, обевъздуши ли се, какво, но това е факт. Минах така няколко километра, обърнах и тръгнах да се прибирам. Карах по инерция, наблюдавам стрелката на температурата, пускам вента, и шок - десетина секунди духа топло и почна да се охлажда струята от духалките, а температурата почти същата. Е? Включих на скорост, вента спрян, запалих си цигара и си псувам. Пак пробвам пускам вента парно има
. Почнах да мисля за причини, не ми идва идея
. Помислих сигурно има въздух, и надолу радиатора е в ниска точка, и прави тапа. Айде пак нагоре, но по асфалт с предавки до пета, нагоре парно , та парно. Пак спускам по инерция, с топлия двигател, след десетина секунди, айде трийсет да будат от духалките взе да изстива струята,температура на двигателя между 8 и 9ч., включвам на скорост, има парно (хубаво топло) след двайсетина секунди. Спрях на място, двигателя работи, а от духалките въздуха взе да изстива. Стигнах до извода, че парно имам само когато съм на скорост. Това правилно ли е ? Ако кажете, че не е така, тогава съм в мноого голям филм. Благодаря Ви предварително.
п.п. Става дума за Нисан Терано 2.7 ТДИ. Мислех, че се вижда в профила ми.
Първо: Не ми хареса течноста в охладителната система, беше силно кафява, като, че ли антифриза беше малка част от цялата система. Реших да сменя антифриза, като купих един розов на -60 градуса. При положение,че системата събира 10л. купих седем литра антифриз(концентрат). При смяната му, открихме в долния край на радиатора на изхода му, толкова много голямо стеснение от кафеникова на цвят смес, с гъстота на крем за бръснене, като отвора се беше стеснил толкова колкото да не може да се мушне малкия ми пръст
. Почвам да обезвъздушавам, но откъде?! Играхме си с едни домашни майстори, маркучи разкачахме, кво ли не, двигателя в температурен режим, а от духалките духа ледена епоха, все едно съм с включен климатик, маркучите към радиатора на парното студени. Решихме, че след смяната на антифриза се е запушил малкия радиатор. Малките маркучи долу, (аз запушвача на двете дупки ), промивка на тях и на радиаторчето - изтече много малко гнас. Сглобяване - парно нямап.п. Става дума за Нисан Терано 2.7 ТДИ. Мислех, че се вижда в профила ми.
. В събота след като закусихме , решихме да се разходим посока Юндола - Белмекен. Мислите ми бяха за топлото по време на пътуването, но нали на скорост си имах парно , и в перйод. Напред и на горе, в джипа топло и гот. Стгнахме крайната точка и тръгнахме да се връщаме, а горе 1995м. н.в. - студ и вятър. Спусках на скрост и парно до х. Хр.Смирненски 1860м. н.в. Последните пет километра до Юндола спусках само по инерция, температурния режим на колата бе в нормите, не изстина, и о чудо - парното си духаше доволно топла струя през централните духалки. Продължих тези пет километра по инерция със смесени чувства, но парното си държеше топло, но сгрях яко и накладките. Важното е, че все пак имам вече нормално парно, а как се обезвъздуши само, мога само да предполагам - карането само на горе до Белмекен 40км., може би изигра роля. Поздрави и Благодаря за оказаната помощ и съвети.
Коментар