Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Моята Експедиция - По следите на Водопадите

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Моята Експедиция - По следите на Водопадите

Здравейте, реших и аз да споделя едно пътуване с вас. За първи път ви пиша. Обичам да пътувам, обичам природата, обичам и да снимам. Мога да кажа, че съм обикалял тук там, но искам да видя още доста места. За мен най-големия проблем е, че съм от Варна и от тук всичко ни е далеко. Та, вдъхновен аз тукашните пътеписи, реших и аз да пробвам.

Ето го и маршрута:
    1. Варна – Плиска – яз. Фисек
    2. Хотнишки водопад – Еменски каньон
    3. Зараповски водопад – Деветашка пещера – Крушуна
    4. Калофер – х. Рай – Ботев 3 нощувки
    5. Павел Баня
    6. Шипка – Бузлуджа - Дряновски манастир – Етъра – Варна

Всичко 950км. Действията се развиват през през втората половина на юли. Щяхме да посетим 5 водопада. Някои от снимките са обработени.
    Отначало бяхме решили да спим 4 нощувки на палатки и 3 в планината на хижата. В крайна сметка само първата вечер спахме на открито, после решихме да се погевезим и спахме по къщи за гости. До сега не бях пробвал този вариант и ми хареса, че малко почна да ми омръзва с тези палатки. Е по-скъпо ни излезе, но пък един път ги даваме парите.
    Трябва да спомена, че не съм с джип, а с една дърта 19-ка, на всичкото отгоре и със спортно окачване и на бензин, че до преди няколко години бях рейсър.
    Бяхме само двамата с приятелката ми, естествено колата се напълни догоре в буквалния смисъл. Просто обичам да взимам много неща и да съм подготвен за всичко. А и голяма част беше приготвена за къмпингуването. За пътуването бях се сдобил и с широкоъгълен 10мм обектив за Пентакса ми. Карти 16 и 32ГБ и 3 чифта презареждащи АА батерии за фотото със зарядно за колата, че до никъде нямаше да ми стигнат.

Ден 1

И така с пълна кола и пълен резервоар по обяд потеглихме по Хемус, за първата ни спирка – Плиска. Ходил съм там преди 10-тина години, но сега приятелката ми искаше да я заведа, хем да удари и печат на 100-те НТО. Тя им е голям фен, аз не. Не бързахаме, имахме време, а и днес пътя беше малко. Набързо стигнахме. Селото има много хубав и подреден център. Поседяхме малко там.

После продължихме към останките от Първата ни столица. По принцип не съм запален по история и разни такива останки не ме впечатляват особено, но един българин трябва да ги види. Оставихме колата на паркинга и платихме.

Входа:

Гледката отстрани

Комплекса е направен добре, подреден е и е спокойно. Видяхме и доста змии. Върнахме се при колата и на няколко минути с кола се стига до Голямата Базилика. Тя ме грабна повече.

Стана следобяд и решихме да тръгваме към мястото за спане за първата вечер. Яз. Фисек се намира на няколко км след Шумен, непосредствено до главния път Вн-Сф точно до едно капанче. До него се намира и едноименното възвишение. В непосредствена близост е с. Буховци, което ни посрещна така:

До язовира се стига или през селото, или като се отбиете на капанчето и има стръмно пътче надолу. Язовира се пада на 1 мин. Заведението е разположено на завой и малко трудно става влизането и излизането с кола.
    За втори път отиваме там, но така и не ни остава време да се изкачим до горе. За нощувка по принцип си бяхме харесали една полянка в далечния край на язовира, но след зимата и пролетта цялата беше в трева, даже едва я познахме. Тогава решихме да спим пред капанчето на поляната. Питахме собствениците, нямаше проблеми. Ето го язовира и възвишението.

Преди да разпънем палатката седнахме на заведението за по едно питие. Обстановката е приятна, а и има какво да се хапне – има жива риба.

След това оправихме къмпинга и вечерята. Барбекюто не ползвахме, защото имахме суха храна от вкъщи още. А и хладилната чанта държеше още ледено.

Нощното небе беше чисто и реших да поснимам. Фен съм на нощната фотография.

Ден 2
    Нощта мина нормално. Сутринта станах точно преди да се е показало слънцето над Фисек. Щракнах няколко снимки.

Жената изчака да понапече, за да се стопли. После направихме чай/кафе, тоалетни, хапнахме набързо, прибрахме багажа и поехме отново на път. Днес щях да посетя места, където не съм бил. Първо беше Хотнишкият водопад, близо до Търново. Лесно се открива и се стига с кола до него. Като водопад не е кой знае какво. Трябва да спомена, че той също тече през нещо като каньон. Еко пътеката, която върви по течението на реката е много хубава и екстремна на места. По нея се откриват красиви гледки, поточета, малки водопадчета и басейнчета.

Вече сме по пътеката нагоре

Час, час и нещо са напълно достатъчни да се разгледа. Пътеката е поддържана и спокойно може да се върви по дъските. Някой стълби са почти отвестни. Водата беше една мътна, а не бистра като планинска. Продължихме към Емен. След каране по тесни второ/третостепенни пътища из северна България стигнахме до селцето. А ето го каньона на Хотница:

В с. Емен има за разглеждане освен самия каньон, но и водопад Момин скок и една пещера. Ще отбележа, че тук по-трудно се ориентирахме, екопътеката е разрушена, а съм гледал снимки, че е доста интересна. Общо взето мястото е занемарено. Първо отидохме до пещерата след като ни упътиха. Стига се с кола по добър чакълест път вдясно малко след изхода на селото на север. Той ви води в самия каньон. Малка полянка, с беседка и чешма, а пещерата е горе в скалите.

Пещерата:

Вътре беше пълно с прилепи, беше хладно и миришеше на изпражнения. Пешерата не е голяма. До беседката имаше нещо като карта на каниона. Реката течеше непосредствено до нас, наирахме се в дъното на каниона. Решихме, че от тук е началото на екопътеката. Повървяхме 15-20 мин без да срещнем нито табела или маркировка и по едно време се озовахме пред едни големи камъни, които нямаше как да минем. Явно не е тук, това което търсим.

Върнахме се до поляната, взехме колата и се върнахме на главния път. Малко по-нагоре на около 200-300м на един ляв завой бяха спрели други туристи, спряхме и ние. Оказа се, че и те търсят къде е тази пътека. Там където бяхме спрели се оказа, че има пътечка през гората, която много трудно се забелязва. Нямаше указателни табели. Тръгнахме през гората и с течение на времето разбрахме, че сме на прав път, защото се появяваше маркировка от време на време, а и като излизахме на ръба на каньона, на места се виждаше разрушената еко пътека, която изглежда е била доста екстремна. Вървейки по ръба на каньона, се откриваха чудни гледки и човек придобива понятие за него.

Тук се вижда черния път, който води до пещерата и къде сме вървели преди.

След известно време отново влязохме в гората и почхахме да слизаме. След като минахме още няколко останки от пътеката се озовахме пред водопада Момин скок. Отне ни към час вървене. Това е едно от най-дивите места на което съм бил. Слънце пече можеби само няколко часа, през останалото време е сянка и хладно. Обграден си от скали, а над тях дървета. Водопада, макар и нисък, беше много силен и шумен.

Отпред се образуваше малко езерце.

Това място си заслужава да се посети, заедно с каньона заради дивото разположение на водопада и лично аз за първи път бях в каньон. В България няма много. От цялата почивка тук ми хареса най-много. А когато екопътеката е била здрава, сигурно е било още по-вълнуващо. Поседяхме доста за да усетим по-добре атмосферата тук. Времето напредна, връщането винаги е по-бързо. Назад отново се полюбувахме на каньона.

Оказа се, че близо до Водопада имало и язовир. Насладени от приятната разходка и видяната природа помислихме за нощувка, защото и времето напредна. Първоначално бяхме решили да спим на полянката пред пещерата, но ни се видя доста диво, а и в селото бяхме видяли табели за разни къщи. Решихме да проверим. В селото има 2 комплакса – Имението и Нигованка. След бърз оглед се спряхме на второто. Бях много приятно изненадан. По принцип съм свикнал да спя по хижи и палатки и за мен това си беше лукс. От тук може би се зарибих и ме хвана мания вече да планирам нощувки по такива места, а не по разни поляни и язовири. Малко цивилизация J Снимките ще покажат, колко добре е устроен комплекса.

Не пропуснахме да се пошляпаме и в басейна. След дългия прекрасен и изморителен ден поогладняхме. Време беше за скара. Имаше салатка и ракийка естествено.

По принцип като тръгна на път се наяждам от малко, което е добре де J След приятната вечеря, на приятното място, се поразходихме из двора и оставихме нощта да настъпи без да я притискаме. Спусна се прохлада и още по-голямо спокойствие. Тук човек наистина може да си почине добре. Умората ни затвори очите бързо.

Ден 3

Изкъпани, наспани и отпочинали бяхме готови за нови места. Бърза закуска и газ с колата. Първата ни спирка беше съвсем наблизо, северoзападно от Емен по пътя за Вишовград – Зараповски водопад. Отбива се вдясно от пътя, мисля, че имапе табела, защото лесно го намерихме. Там отново има еко пътека, района е малък, бързо се обхожда, но пък е красиво отново. Отнема не повече от 30-40 минути. Заслужава си да се отбиете и там.

Разгледахме, върнахме се към Емен и зададох на GPS-а Деветашката пещера. Отново минахме по разни упаднали пътища и селца. Но беше интересно. За първи път съм в този район на България.
    Северна България:

Този ден щяхме да обиколим доста по комерсиални места. Оставихме колата на импровизирания паркинг, платихме входа за пещерата и се запътихме. Преди входа се пресича река Осъм. Самата пещера не прилича на същинска пещера, защото не е изцяло затворена. Но сводът й е огромен. На места се чувстваш нищожен. Естествено имаше прилепи. Обхожда се набързо.

Поехме към Крушунските водопади, а местността там се нарича Маарата. Бяхме гледали много хубави снимки за там и, че е някакво невероятно място. Еми не е. Посрешна ни някакъв чичка с пари за парко място. Викам си, няма да стане, места за паркиране другаде бол, а и тоалетните им не работиха. Бяхме решили и тази вечер да търсим къща. Та първо това решихме да направим. Повътряхме се малко, попитахме малко и се спряхме на Бялата къща. Е не беше като в Емен, но беше прилично и сме само за 1 вечер. Настнаихме се, оставихме колата и отидохме пеша, водопадите започват съвсем наблизо в селото. Очаквах водата да е с онзи типичен цвят по снимките, но не беше. На снимките ми съм засилил цвета за това изглежда така. Явно зависи нещо от сезона. Останах леко разочарован.

Мястото е доста комерсиално, имаше много хора, които все се пречат и бутат за снимка. Не обичам такива места. Разгледахме ги и се отправихме към мисля, че беше Малката Маара (Урушки водопад). В началото на пътеката за Крушунските се хваща една отбивка за него. Малко хора го посещават, а е и по-див.

Следобяд минаваше, почна да ръми и трябваше да се прибиране. Имахме да подреждаме багаж за планината. Утре ни чакаше Беклемето, после до Калофер и нагоре към х. Рай. Възползвахме се от камината в къщата. Отново естествено имаше мръвки и слатки и т.н. Не седяхме до късно, че трябваше утре до 8 да сме тръгнали.

следва....

От: Моята Експедиция - По следите на Водопадите

Ден 4

Наспани и отпочинали, както планувахме, в 8 тръгнахме. Карах по експедитивно, защото не исках да закъсняваме. В планината се ръководя от едно правило, колко по-бързо стигнеш до целта си, толкова по-добре. Без излишно и безсмислено бързане де. Планината е променлива и се съобразявам с това. Спряхме на Беклемето за снимки. Горе беше естествено мъгливо, хладно и ветровито. Набързо разгледахме и се спуснахме надолу.

Подбалканския, Сопот, Карлово и сме в Калофер. На центъра спряхме да хапнем в кръчмата. Много хубава супичка ядох. Заредихме провизии за горе и потеглихме към Паниците. Ще кажа, че на хижата има храна винаги, но е скъпа. А и не тръгвам нагоре без нещо за хапване в раницата. Паркирахме на Паниците, 30 мин приготвяхме раниците. Оставих колата с леко свито сърце, че скоро бях чел, че правели поразии понякога. Както и да е. За пътя нагоре – зор е, повечето сигурно са чели за там, но пък е максимум 4ч. Отначало се почва с много гадно изкачване по нещо като пясъчна урва. До 1 час излизаш на равното и пред теб се откриват Райските скали и имаш усещането, че си наблизо, но не е така.

След още 1ч. се спускате в дерето, от където започва голямото изкачане. Да не забравите да преминете на първа предавка J Тъкмо започнах да се изморявам и хоп, излязахме горе. Идвам тук за 5-6 пъти, но за 3 път се качвам от Калофер, а Ботев съм качвал 2 пъти.

Слънцето се усмихна

Настанихме се набързо, имахме запазени места. През седмицата не е много голяма лудницата, но петък, събота и неделя е ужас. Хижата вече е с фотоволтаици, осветлението в стаите е с CREE крушки. Предлага бира, вино, кебапчета/кюфтета, салата, супи, сладки, безалкохолни. Всеки ден конете носят провизии.
    След известна почивка, последва вечеря навън под звездите. Може да направят още 1-2 пекйи някъде. Реших да поснимам малко нощно, за съжаление тези дни бяха около пълнолуние и звездите не бяха толкова ярки.

Изморени след дългия път си легнахме.

Ден 5

Събудихме се бодри, от планинският въздух се наспиваш бързо. За днес планът беше Купените преди обяд и пръскалото следобяд. След закуска поехме по пътеките. Няма много за писане, ще говоря с картинки:

Гледка на юг към Родопи

Вече се качваме към пръскалото – най-високото на Балканите

Виждат се купените

Ето го и него

Един ден в планината без много вървене – супер. Вечерта отново хапване на открито, вкусен бобец, ракийка и снимки.

Ден 6

Днес станахме малко по-рано, защото ще катерим Ботев. Беше валяло, още ръмеше, но докато закусим и се оправим, небето се изчисти и сутринта беше много свежа. Денят обещаваше да е супер. До горе го дават 2.5ч., но ако не сте тренирани забравете. Има към 900м денивилация. Тръгва се по пътеката за х. Левски и след известно време маркировката се отделя нагоре. Следва постоянно изкачване на хълма до Тарзановата пътека, която е най-забележителната част от маршрута. До тук са 40-50мин.

Ето ги Райските скали и по тях минава Тарзановата пътека. Баира си е голям.

От тук започва прословутата пътека

Гледки назад

Тарзановата пътека е добре поддържана, на места даже е изидана, има въжета на необходимите места. Няма нищо алпийско тук, просто на места трябва да се държиш по въжетата и да прекрачваш малко акробатично. Някой я отбягват от страх от големия баир или стръмното слизане, като минават през заслон Ботев, но пътя така се увеличава доста. Още 40-50 мин и сте на билото. Открива се невероятна гледка към южна българия, чак до източни родопи. От тук следва най-неприятната част. Непрекъснато изкачване, по камениста пътечка, обикновенно духа и вятър докато се стигне до един каптаж с течаща вода.

Кулата на Ботев се вижда, но има още доста.

Става все по-високо

Поглед на изток

Каквото е останало от ледника

От там каптажа нагоре е просто ад. Отделно е още по-тежко ако не видите серпентините отстрани, а вървите право нагоре. Каменисто е и се хлъзга. Буквално правите няколко крачки и спирате. Кулата на Ботев се вижда отдавна, но това само ви подлъгва. На Вихрен и Мусала не съм ходил, но ми казаха, че Ботев най-трудно се изкачва. И след тази най-трудна част сте на върха – ограмна поляна с паметници и няколко сгради. До тука го направих 3.40, а жената 3,20 J. Тежко е, но е само под 4 часа.

Ще отбележа, че горе няма подслон или къде да отседнете. Има само пейки с маса точно пред метео станцията. Можете да си купите от там чай/кафе и да си подпечатате книжките. За първи път сварвам хубаво време на върха. Нямаше мъгла или вятър, промелива облачност, температура 13гр. Поостанахме 30-40 мин, обикновенно се снимам на табелата и веднага се спускаме, заради времето. Направо не ми се тръгваше, но няма как.
    Спускането обикновенно е по-бързо, но не си давахме зор, спирахме често, заради гледките и за снимки. Направихме го колкото изкачването, колената доста се натоварват надолу.

Тарзан:

Джандема:

Прибрахме се в късния следобяд, дремнахме към час за да съберем сили за последната вечер. Апетита ни беше се отворил. Седнахме отново на масичката си, тази вечер бяхме само на храна от лавката. В планината всичко е вкусно, но и готвят добре там. Боба и лещата са уникални. Хапнахме и пийнах, полюбувахме се за последно на планинската нощ и поизлягахме.

Купените:

Падаща звезда

Ден 7 –
    Последна сутрин в Балкана. Колко бързо мина, но бях разчел, че няма повече какво да разглеждаме в този район. 3 дена са точно. Събрахме багажа с носталгия, закусихме, последни снимки и се спуснахме набързо надолу по пътеката.

Последно сбогом

Вече в ниското

Беше събота и огромни тълпи се качваха нагоре. Добре, че се случи да бъдем през седмицата горе. Големи банкети сигурно ще са се извивали горе. Слизането е 2:30-3ч. Паниците бяха препълнени с коли. За щастие колата беше невредима. Хвърлихме раниците в колата, сложихме по-цивилизовани дрехи и тръгнахме към Калофер – родния град на Ботев. Хапнахме чорбичка на центъра. Първоначало бяхме решили да отидем до Еко-пътека Бялата река. Бяхме чели, че е много приятна и имало място за нощуване на палатки. След кратка сверка с местните, реших, че не ми се блсъка колата до там, пътя не бил много хубав. Явно ще се ходи пак след като си взема джип. Бях мислил резервни варианти за спане на Жребчево или Копринка. Но бяхме изморени и предпочитохме отново варианта с някоя къща за гости. На картата веднага Павел баня ми привлече вниманието. Решено, там ще ходим. Преди да тръгнем поразгледахме града. Отидохме на паметника на Ботев, посетихме къщата му и Националния музей. За първи път се впечатлих толкова от музей, много интересни факти. Къщата също беше интересна.

[img http://media.snimka.bg/s1/2654/031551980-big.jpg?r=0][/img]

Убихме още 2-3 часа, тръгнахме към Павел баня. За 30мин бяхме там. Имаше доста хотели и къщи/стаи под наем. Не ни се обикаляше да разпитваме кое къде, и за това се обърнахме към едно бюро за квартири. Може би там ни беше грешката. Впоследствие се оказа, че не е това, което ни обясниха и обещаха. Както и да е, българска работа, но не ми се разправяше. Поне квартирата беше хубава. Интересно е, че в чешмите има постоянно топла вода, бойлер не трябва. Бяха ни обяснили, че няма къщи с басейни, но можем да ползваме безплатно градския басейн и тези по хотелите. Не беше така. Градът има лек облик на почивна дестинация, но все още е малко градче, селце.

Огладняхме, пробвахме ресторанчето до стаята ни, което ни беше препоръчано. Цените не бяха селски. Поразходихме се из градската им градина. Все пак имаше интересно чувство в мен. За първи път бях в градче из равнината между планините. Странно хубаво и спокойно ми беше. Не седяхме до късно, а и утре ме чакаше каране до Варна и няколко спирки.

Ден 8

Станахме рано, стегнахме се, закусихме в една неприятна баничарница. След 1 час с радост напуснах града. За капак на изхода ме спряха. Всичко беше тип-топ, а и полицаите бяха коректни.
    Първата ни спирка по обратния път беше Шипка и Бузлуджа. На Шипка съм ходил нялко пъти, на Бузлуджа не. Към 9ч. бяхме на Шипка. Нямаше други туристи. Взехме билети и влязохме в паметника. По етажите имаше доста интересни факти, снимки и предмети от времето на Освобождението ни. За съжаление времето ни притискаше и не се заглеждахме много. Горе, както се досещате, имаше невероятна гледка. Е, слънцето се бе издигнало вече и снимките не ставаха хубави. Хубаво е да видиш половин България като на длан. Туристите почнаха да прииждат, нашето време тук приключи.
    Беше кофти за снимки

Нямах търпение да стигнем до Бузлуджа. Питах един полицай, как е пътя до там. Вика добре е, почти няма дупки. Да, ама друг път. Карах само на 2-ра и 3-та. Не знаехме дали може да се стигне до горе с кола, бяхме спрели до огньовете за снимки и имахме намерение да го катерим пеш. А и пътя почваше да слиза надолу и си мислех, че тук е най-високата точка. Мислих си обаче, че няма начин едно време Бай Тошо да е вървял пеша до там. Последва консултация с една друга кола и се оказа, че има път. Преминахме през 1 бариера и няколко знака забраняващи влизането на МПС-та, но им теглих една майна комунистическа и се качих баш до горе с колата.

Паметника си го представях с една идея по-голям и внушителен. Леко останах разочарован. Потънал в развалини и болуци, а и ветрогенераторите не седяха на място. Пообиколихме го, направихме снимките, имахме мерак да влезем в него, но дупката беше запушена, заради предстоящия празник. Почнах леко да си представям едно време какви празненства е имало тук, какво значение и символизация е имал паметника, как весели и щастливи орди „братя и сестри” са се стичали насам, а можеби и с леко пресилени чувства, да празнуват и възхаваляват лидера и строя. Не знам, не съм от това поколение. Но въпреки, че от този режим хората имат, както добри, така и лоши спомени, някакси е тъжно паметника да се остави в разруха на безмилостния Балкан. Най-малкото може да привлича туристи и пари. Както и да е. Хванахме пътя за обратно.
    Следващите спирки бяха Етъра и Дряново за печати. Предполагам, че повечето то вас са ходили там. Аз по няколко пъти. Превърнати повече в печелбарски комплекси. В Етъра задължително опитайте гевреците. Ако имате пари, може да си купите нещо от някоя работилница, но е скъпичко. Преди време бях си взел един нож от там, не си спомням дали се счупи или дръжката му изгни.

В Дряново обстановката винаги ми е харесвала. Има някакво спокойствие, въпреки хората дали заради манастира, реката или нещо друго. Посетихме и Бачо Киро. Бях изморен и съм направил само една снимка.

Вече нямах търпение да се кача в колата и да отпрашя за Варна, изморен от многобройните спирки през последните дни. Преди Шумен спряхме за почивка на капанчето на Фисек да затворим кръга. Времето се мръщеше. На магистралата след Шумен чувство за носталгия от прекрасно прекараното пътешествие се проплъзваше в мен. Същевременно с това усещах и облекчение, че всичко мина по план и се прибирах у дома, защото на едно пътешествие, най-хубавото му е прибирането от там от където си.

Коментар

Браво.
      Много хубаво и описателно пътешествие.

Коментар

Страхотни снимки ,жестоко
        878511557

Коментар

Страхотни снимки.
          Браво !
          Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Страхотна почивка сте изкарали.Снимките са супер!
            На мен лично ми хареса най-много частта с х. Рай ,и най-вече изкачването и погледа назад по тарзановата пътека!
            Благодаря за споделеното!
            П.П.При посещението си в Деветашката пещера вероятно сте видели едни огромни кръгове очертани като че ли с бетон по пода/ако е бил свободен достъпа до тях разбира се,защото когато аз я посетих преди няколко години,нямаше вход,моста беше паднал в реката и се слизаше 300м. по една пътека от горна страна на пещерата.Вътре пък...можеше да ходиш къде си искаш!/.Тогава доста се зачудихме какви са аджаба тия кръгове с диаметър почти 20-25м.
            Та ако сте ги видели и не знаете...На времето пещерата е бил скрит ГСМ на военните и въпросните кръгове са били постаментите на резервоари съдържащи тонове гориво .
            Пещерата е уникална...а малко след входа отгоре отворите мисля ги наричаха окото на Бог...явно наподобяват око и виждайки го отгоре над себе си и...ето аналогията!
            П.П.П.Бялата река и екопътеката...невероятно и поддържано местенце.Виж какво сте изтървали!

http://www.offroad-bulgaria.com/show...EE%EA%F0%E0%E9

Поздрави!
            NISSAN FOREVER
            -----------------------------------------------------------------------------
            Или трябва да намерим път,или да си направим......няма назад!!!

Коментар

Супер разходка сте си спретнали и страхотни снимки
              Страхът от свободата е един от основните страхове на човека. И все пак той иска да бъде свободен.
              И в същото време я ограничава-застраховки, ипотеки,
              вярвания, обичаи, религии, общности, идеологии, догми, политически движения...

Коментар

Уникално! Благодаря! Снимките са повече от Страхотни...

Коментар

Мерси за добрите отзиви.
                  За пещерата - не видяхме кръгове, но може и да сме ги пропуснали. Иначе сега има изграден мост над реката.

За Бялата Река, знам, че е много хубаво, за това и бях го планувал да отидем и до там. Ама умората и ниския клиренс ме отказаха. Тъкмо ще имаме повод пак да отидем. Хем до Карлово и Сопот за печати

Коментар

Май наскоро снимаха някакъв филм там ,и не знам дали възстановяването на моста не е свързано именно с тази работа.Сега достъпа до пещерата е песен,ама пък е и по-населено...
                    Кръговете с останалите основи от ГСМ-ма навремето се намират зад една стена/намираше се поне преди няколко години/като влезнеш в пещерата и в дясно се изкачваш на един насип.След това имаше направена стена с едно проходно тунелче.Минаваше се през него и...влизаш/като по филмите на Индиана Джоунс беше...еееххх...../ в една голяма зала...Там гнездят и много прилепи.Там се намира въпросния огромен постамент.
                    Ще потърся някоя снимка от тогава и ще я постна...
                    П.П.Като решиш да ходиш до Бялата река...свиркай.Може да се запознаем и да направим един излет заедно!
                    Поздрави
                    NISSAN FOREVER

Коментар

Ще свиркам, без това търся и някой за компания. Ама вече чак напролет.

Коментар

Прекрасна разходка сте направили.Уцелили сте време за покоряване на връх Ботев.Миналия месец го катерих,долу в Калофер жега 35 градуса,а горе на върха 6 градуса,студ,мъгла и вятър.Благодаря за споделеното.Поздрави.

Коментар

Ето и обещаните/всъщност са жалко подобие на снимки,ама на времето с толкова техника разполагах /снимки от Деветашката пещера и въпросните постаменти.
                          Говорех ей за онова обраслото с зеленинка възвишенийце след входа в дясно от пътеката

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:2-P7150379.JPG
Прегледи:1
Размер:120.1 КБ
ID:5521557

Име:1-P7150377_filtered.jpg
Размер:129.6 КБ
ID:5521556

Ето го по-отблизо...

Име:3-P7150385_filtered.jpg
Размер:315.2 КБ
ID:5521558

Всъщност основата му е зидана стена,а в единия край е входа за да се мине навътре

Име:4-P7150390_filtered.jpg
Размер:453.8 КБ
ID:5521559

През тунелчето...

Име:5-P7150392.jpg
Размер:97.5 КБ
ID:5521560

Върху тунелчето...

Име:6-P7150393_filtered.jpg
Размер:74.3 КБ
ID:5521561

И както писах...влизаш в една зала както във филм на Индиана Джоунс...
                          Ясно се вижда огромния бетонен кръг в средата на залата.

Име:7-P7150394_filtered.jpg
Размер:270.6 КБ
ID:5521562

Това е въпросната стена под външния насип,но погледната отвътре.

Име:8-P7150404.JPG
Размер:198.4 КБ
ID:5521563

Същите кръгове /както казах вече бивши постаменти на огромни цистерни с гориво от бивши ГСМ складове изградени на това място.../,но малко по-малки се виждат и като стигнеш дъното на пътечката.
                          Абе...все ми се струва,че не може да не сте ги видели...просто не сте обърнали внимание...

Име:9-P7150407.JPG
Размер:169.2 КБ
ID:5521564

Поздрави и се извинявам за мъките с качеството на снимките,но...пазя си ги,че са си фактологически маТриал...
                          NISSAN FOREVER

Коментар

Сега се загледах в снимките си, същото е като на твоите. Позабравил съм
                            Но не сме минали под тунелчето, има лента.

Коментар

Много увлекателен пътепис със красиви снимки!
                              0осем9осем7шест0осем7едно
                              Миро

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X