Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Купуваме стари F-16 без конкурс

Свий
Темата е затворена.
X
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • От: Купуваме стари F-16 без конкурс

    Първоначално публикуван от r_vardarov Преглед на мнение
    Но никой вече не коментира че нов руски самолет е с около 30% по ефтин,от който и да е аналогичен западен,но вече никой тях не ги дискутира,щото ни нареждат какво да купува ме .Докато не започнем да си гледаме собствения интерес а не интереса на някой голям брат,все така ще е .Чавдаре,тъста ми до 1992г беше командир на ракетното поделение над с.Раьово,(сигурно си минавал там с джипа)човека изкара целия си живот по разни такива поделения и стрелби по Казакстан(тогава сигурно си бил ученик) но никога не е казвал че имат специална техника за руснаци в случай на конфликт.Те оттам като туристическа група ли са щели да пристигнат или като военна част.Много се дразня на хората служили след 1989г,когато дават компетентни мнения,армията тогава и преди 10г въобще не беше същата.
    Хайде малко по-сериозно а! След като България, за добро или лошо, е избрала да бъде член на НАТО, никой не може сериозно да предлага закупуване на техника, която не е съвместима със стандартите на организацията. Между другото, точно това е и едно от ограниченията при използване на наличните МиГ-29.

    По-горе съм дал конкретен пример за конкретно поделение, за конкретна техника, с която лично съм работил, и за съветски военнослужещи, с които лично съм общувал в хода на годишното им учение, включващо използване на складираната у нас техника. Не твърдя, че във всяко едно поделение е имало такава, защото няма да е вярно. Но такава техника е имало в степен, която е била сметната за необходима. За ракетчиците, не е необходимо да е имало складирани тук пускови установки за съветска употреба. Виж, ядрени бойни глави за ракетите ...

    А по въпроса за "туристите" - като не знаеш, вземи та попрочети това-онова. Американците кой знае защо си складираха техника в Зап. Европа, като планираха в случай на изостряне на обстановката да доставят войската, която да борави с нея. Точно като туристи, в т.ч. и с мобилизирани пътнически самолети. Понеже са по-глупави и по-неразбиращи от тебе, те си бяха направили сметката, че ще е далеч по-бързо, лесно и евтино в случай на необходимост да доставят в Европа, да речем, само танкистите, отколкото танковете и всичко останало, необходимо за бойното им използване и поддръжка. Поради тази причина, в периода 1969 - 1993 те си правеха ежегодни учения за отработване на тази схема. Вземи питай чичко Гугъл за Reforger да видиш какво ще ти каже!

    Та и руснаците, които споменах по-горе, така. Вместо да дрънкат един ешелон с техника от Одеса до България и после обратно, те идваха точно като туристическа група, разконсервираха машините с апаратурата на Перелика, правеха си учението, после си прибираха нещата и пак обратно като туристи.

    А пък за другото. Да, в един момент съм бил и ученик. Ама, ако ми погледнеш годините, би трябвало да можеш да сметнеш кога е било това ...
    Ние не сме неутрални!

    Коментар


    • От: Купуваме стари F-16 без конкурс

      Така...поне няколко неща ми са ясни :
      - Тъста и Чавдар не са служили заедно (поне, защото единия е служил в нещо, което повече от 10 години назад е закрито във ВВС, а другия в нещо, което все още е режимно);
      - Чавдар ще трябва да почерпи, понеже го подмладиха (мислех да ми става сват, ама... не става след като е по-млад от мене);

      ...А най-вече усетих(не разбрах), че всички, които се дърлят(м)е тука ужасно много ни боли за това, че "тогава" бойните възможности и нивото на подготовка на армията ни нямат нищо общо с това, което сега се води армия.
      И това е нещото, което ни кара толкоз "болезнено" да реагираме по темата.
      Mitsubishi L200 DobbleCab

      KTM XC 450 RW 2009
      KTM 350 SX 2011

      Коментар


      • От: Купуваме стари F-16 без конкурс

        Не, мене лично - че най-помпозните мнения в тая тема са от хора, които изобщо не са служили, нито по някакъв друг повод са имали досег с армията, нито са чели каквото и да било за нея, при положение че литературата за армейското строителство винаги е била открита. Имаше цели библиотеки, така казваха на тематичните издания, и за чуждите армии, и за "армията изобщо", в което се подразбираше нашата армия. Не само най-простите, тип "в помощ на офицера", имаше наистина богата литература. Вместо това - първата глупост хваната в интернета със затворени очи, или изобщо кръчмарски легенди и битови измислици. После някой друг невежа ще прочете тия идиотщини, и на свой ред ще хукне да ги разпространява, цитирайки нашия форум, от което ние ще станем за смях, и ще се прочуем като глупаци. Не авторите на глупостите.

        Коментар


        • От: Купуваме стари F-16 без конкурс

          Служил съм в диверсионно разузнавателния батальон на трета армия през 1985-1986 и се уволних през 1987г.Не разбирам нищо от ракетни войски,с изключение това което съм прочел,но бащата на жена ми се пенсиониора като командир на тъкова поделение и е ходил на 3 стрелби и учения в Казахстан,човека е повече от наясно за възможностите и дислокацията ни тогава на ракетните ни войски.Питал съм го поне 300пъти дали в България е имало чдрени бойни глави,винаги е бил крайно категоричен че не е имало(могли да ги докарат до 50мин от Русия)Преди да стане командир на поделението за което писах е служил около 7г на поделението над с.Гуцал,където са били ракетите сс23.Предполагам че е малко по запоснат от Чавдар,който по това време е бил войник,най-много.Аз съм на 46г и трудно можеш да ме убедиш че тогава повечето неща ни бяха ясни на хората от нашето поколение(ние бях ме тогава почти деца)Хората които разполагаха с информация сега или са от много време пенсионери или не са между живите.

          Коментар


          • От: Купуваме стари F-16 без конкурс

            Първоначално публикуван от r_vardarov Преглед на мнение
            ...Питал съм го поне 300пъти дали в България е имало ядрени бойни глави,винаги е бил крайно категоричен че не е имало...
            Мерси. Пея си аз пея от години но кой ли ме слуша

            Кой идиот ще е луд да остави ядрени глави на съхранение на чужд персонал в държава в която един преврат, едно надигане на населението, или всякакви други възможни изненади могат утре да обърнат ракетата с ядрената глава срещу тях ?!? Вярно, до Москва няма да стигне. И кво ? Сигурно да прасне Одеса ще е малко ? Или няма да могат просто да я държат на място след като я завладеят, и да си пеят "Дооовиииждане, втора Чехословакия няма да има, а сте дошли - а сме се гръмнали всичките, приятен ден" ?

            Въобще - кой си прави илюзии че руснаците биха били достатъчно кухи да оставят ядрени глави под "приятелски" контрол ? Главите на чужди територии, когато ги е имало, са си в съветски поделения, които са си държава в държавата. Пробвай да ги завземеш и гледай сеир. Пък ако ги завземеш - успех със задействането на каквото е останало от тях след процедура "неутрализиране на главата преди да попадне във вражески ръце".

            Това нещо американците не го правеха (американските ядрени бази си бяха американски ядрени бази, съюзниците ако искат ядрени глави - да си ги направят сами), при положение че базите им бяха на хиляди километри от "метрополията", какво остава за руснаците дето почти всички соц. държави си имаха обща граница с тях.

            Аз не знам руснаците дали са имали друго освен етнически руснаци в собствените си "ядрени" поделения, дали са взимали там не-руски персонал от републиките си, камо ли да дадат на чужденец. Пък бил той и приятел.
            Последно редактирано от Goblin; 04-02-13, 18:43.
            Издъних се на Тюринг теста

            Коментар


            • От: Купуваме стари F-16 без конкурс

              Имало всякакви народности от бивш СССР в ракетни поделения, гарантирам ви го със 100% вярна информация. И не само в ракетни войски, или все пък да ги наричам така, както беше, в РВСН, а и в цялата тогавашна Съветска Армия нямало разделение по народности и националности.

              Коментар


              • От: Купуваме стари F-16 без конкурс

                Първоначално публикуван от Sibirski Преглед на мнение
                Имало всякакви народности от бивш СССР в ракетни поделения, гарантирам ви го със 100% вярна информация. И не само в ракетни войски, или все пък да ги наричам така, както беше, в РВСН, а и в цялата тогавашна Съветска Армия нямало разделение по народности и националности.
                Благодаря. За това писах "не знам". Интересуваше ме разпределението именно в "ракетните", поради слуховете че там съставът е бил изключително от руснаци. Мисля че преди години бях питал именно теб дали е имало езикови проблеми при наборния състав от републиките.

                Въпросът за "давали ли са ядрени глави на съюзниците "в лично владение" " си остава. И източниците ми, и логиката ми ме карат да мисля "не", по гореизброените причини.
                Последно редактирано от Goblin; 04-02-13, 19:42.
                Издъних се на Тюринг теста

                Коментар


                • От: Купуваме стари F-16 без конкурс

                  Всичко зависило от ниво на образованието на новобранци. С ниско ниво и незнаещи руски език директно са отивали в трудоваци. И не само азиатци, а и руснаци и други славяни, ако не са били образовани.
                  Последно редактирано от Goblin; 04-02-13, 19:41.

                  Коментар


                  • От: Купуваме стари F-16 без конкурс

                    Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
                    ... Кой идиот ще е луд да остави ядрени глави на съхранение на чужд персонал ...
                    Естествено, че никой. На подобни обекти от "страната-домакин" е само външната охрана.

                    Първоначално публикуван от r_vardarov Преглед на мнение
                    ... винаги е бил крайно категоричен че не е имало (могли да ги докарат до 50мин от Русия) ...
                    В крайна сметка, никой не даваше току-тъй информация какво имаме и какво нямаме и по редица въпроси знаехме по-добре какво и къде има "вероятният противник", отколкото собствените си активи.

                    А информацията за 50 минути срок за доставка на ядрени бойни глави е или:

                    а) пълна измислица, защото само чистото време за полет на военно-транспортен самолет от територията на СССР дотук вероятно би дошло повече, а да не говорим за времето, необходимо за изваждане от склад и транспорт до/от летище;

                    или

                    б) ако приемем, че посоченото време е било реално, то доставката не ще да е била предвидена да дойде от Русия, а някъде от доста по-близичко.

                    Според един материал на другарите от ЦРУ от 1979 г. (разсекретен през 1996), на територията на страните от ВД имало около 23 съветски обекта за съхраняване на ядрено оръжие, в някои от които почти сигурно имало ядрени оръжия. Допуска се, че в някои от съоръженията в мирно време няма ядрени боеприпаси, но при изостряне на обстановката такива щели да бъдат доставени.

                    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:nuclear-txt.jpg
Прегледи:1
Размер:81.9 КБ
ID:5451491

                    Към текста е приложена и карта, в която на наша територия са нанесени 3 предполагаеми обекта за съхранение на ядрени бойни глави. Интересно ми е лявото триъгълниче ...


                    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:nuclear-map.jpg
Прегледи:1
Размер:54.6 КБ
ID:5451492
                    Ние не сме неутрални!

                    Коментар


                    • От: Купуваме стари F-16 без конкурс

                      При научния потенциал в тази сфера който имахме едва ли е било проблем да си произведем собствена атомна бомба . БАН си имаше и институт и реактор отделно още 6 реактора произвеждаха разни суровини . Уранодобив също имахме . Физиците като Стефан които са работили там по онова време вероятно знаят и за колко време е можело да стане .
                      Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

                      Коментар


                      • От: Купуваме стари F-16 без конкурс

                        Не баш в темата, ама хем на шега, хем на сериозно вижте тук #133

                        Коментар


                        • От: Купуваме стари F-16 без конкурс

                          Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
                          ...едва ли е било проблем да си произведем собствена атомна бомба...
                          Ъъъъ...

                          И е било проблем (технически), щото говорим за компоти и компютри, и е било проблем всячески, предвид че не би имало кой да ни остави да си произведем такава. СССР - щяха да са последните които да ни позволят.

                          За научния потенциал - точно като да пробяга нормален човек сто метра под 10 секунди при нормално атмосферно налягане. Знае се как, знае се къде, но си остава че ония дето ги бягат са единици, резултат не само от неистови тренировки но и от предразположение към дисциплината...
                          Последно редактирано от Goblin; 04-02-13, 20:17.
                          Издъних се на Тюринг теста

                          Коментар


                          • От: Купуваме стари F-16 без конкурс

                            Пълен абсурд е някога България да си могла да направи ядрена бойна глава. Дори не е смешно!

                            Коментар


                            • От: Купуваме стари F-16 без конкурс

                              Кой е генерал-лейтенант о.з. Димитър Тодоров: Командир на Управление ракетни войски и артилерия, последна длъжност Главен инспектор на ракетни войски и артилерия в МНО до 1987, когато се уволнява след 42г. служба. Книгата му "Ракетните войски на България", издателство "Еър Груп2000", 2007.
                              В първоначалния ръкопис на книгата е подробно описано наличието на ядреното оръжие и даже беше пусната българската инструкция за употребата му. Тази част е махната.
                              Преслав Панчелиев, собственик на издателството казва, цитирам:" Лично Ген.Тодоров като пишеше книгата си на няколко пъти спомена, че е имало, но той никога няма да го напише нито в изданието,нито където и да е другаде. Нито пък ще сподели пред някой коя година, къде точно и защо."
                              Дори в самата книга на стр. 351 пише: "...ракетни войски на БНА с тактическо и ОТ назначение не са притежавали или получавали бойни глави с ядрен заряд".
                              Остава открит въпроса определен ограничен контингент на руската армия дали не е притежавал / дали не е било собственост на руската армия и да не се числи към БНА.

                              А тука споменатия вече от Чавдар източник: на стр. 54 според доклад на ЦРУ от 1979 е посочена карта на територията на РБ с "Советские объекты хранения ядерного оружия на территории стран- участниц Варшавского Договора по данным ЦРУ по состоянию на 1979 г."
                              http://www.armscontrol.ru/pubs/NSNW_print_v2d.pdf

                              Интересни са и следните снимки направени в близост до Самоков, човека направил снимките твърди, че всички служебни надписи и табели вътре са на руски. Предполага се, че е едно от хранилищата.
                              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P1130527.jpg
Прегледи:1
Размер:254.2 КБ
ID:5451557

                              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P1130519.jpg
Прегледи:1
Размер:232.1 КБ
ID:5451558

                              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P1130531.jpg
Прегледи:1
Размер:225.5 КБ
ID:5451559

                              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P1130532.jpg
Прегледи:1
Размер:115.0 КБ
ID:5451560

                              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P1130544.jpg
Прегледи:1
Размер:117.8 КБ
ID:5451561


                              Лично за мене въпроса остава отворен и не изяснен на 100 % нито в полза, нито против твърдението за наличие на ЯО в БГ.
                              Кой'т не скача е червен, кой'т не скача е червен!

                              Коментар


                              • От: Купуваме стари F-16 без конкурс

                                Първоначално публикуван от Dagobar Преглед на мнение
                                К...всички служебни надписи и табели вътре са на руски...
                                Прощавай, поне аз като служех никъде по техниката никой не си е правил труда да слага табели на български...

                                Документацията - да.
                                Издъних се на Тюринг теста

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X