Чета, че за дърти четиритактови двигатели, без хартиен маслен филтър се ползват недетергентни масла. Някой от вас ползва ли такова, какво и на колко км. го сменя? Или опровергавате употребата на такива масла?
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Недетергентно двигателно масло?
Свий
X
-
От: Недетергентно двигателно масло?
За какъв двигател става въпрос? Иначе, все още не мога да говоря за експлоатация, тъй като колата далеч не е готова, но отремонтираният стар двигател /1939 г./ е зареден с добре познатото М10 и инструкцията е да работи именно с такова или негови еквиваленти, но никакъв случай с модерните масла, предназначени за други хлабини, други натоварвания, други материали. И не на последно място, именно този ефект трябва да се избегне, за старите автомобили с примитивни филтри, заляти лагери и т.н. размиването на боклука е смъртоносно.Някои казват, че съм ужасен човек. Но това не е така - аз имам сърце на мил, чувствителен юноша. Пазя го в буркан със спирт на бюрото си...
-
Най общо -за коли до 90 та година -минерални масла
до 2000 полусинтетика
след 2000 синтетика.
Всички масла имат детергентна функция -това е и една от функциите на маслата да измива и изнася продуктите на триенето.В ситетиката и полусинтетиката има по агресивни миещи съставки.
Коментар
-
Първоначално публикуван от FLY_FREE Преглед на мнениеНай общо -за коли до 90 та година -минерални масла
до 2000 полусинтетика
след 2000 синтетика.
Всички масла имат детергентна функция -това е и една от функциите на маслата да измива и изнася продуктите на триенето.В ситетиката и полусинтетиката има по агресивни миещи съставки.
Коментар
-
Първоначално публикуван от Теодор МБ Преглед на мнениеЗа какъв двигател става въпрос?
Коментар
-
10W40 или 20W50 дават на Китайския М1М който се явява директен наследник на Урал М72
Тьрсиш минерал 20/50 за мотоциклетни двигатели,кое ще е това което да е произведено последните 5 години и да не гони сьвременните норми обаче не ми е ясно.
Офф от темата,ти сам си прецени кое ти вьрши работа - моите осмаци излизат с минерал 20/50 без да мрьнкат за много почистващи присадки в него,масло правено да дьржи напьна на обороти на германска магистрала,година на двигателите 98 примерно.За разлика от двоя мотор тия вьрвят спокойно сьс синтетика 15/50, но вадят и половин милион километри с масло за дизелови мотори 15/40. М да,за бензинови осмаци говоря.
Твоя боксер е произведен 50 години преди това,вьрви на друга температура,има други гарнитури и не тьрпи синтетики.Другото което те бьрка е годината на маслото,не е добре да му заредиш по-старо от 5 години.Масла из нета минерал 20-50 колкото искаш,пиши само мотоциклетно и е пьлно с такива.Кое е качествено и от кьде друг да казва.TOYOTA SEQUOIA ‘11
W140 S420 '99
Коментар
-
Половината мотоциклети имат предписание да се карат с масла с клас до SG по SAE, което си е доста далече от съвременните автомобилни масла.
Та както се сещате, има много мотоциклетни синтетики с клас SG.
Имах мотоциклет, произведен в началото на 80-те, 600 куб, 1 цил, 4т, въздушно охлаждане. При бавно каране в гората се проявяваха свойствата на маслото - като загрее яко, трудно включваше и изключваше скоростите. Най-добре се представяше 30 годишно гръцко масло 20W50. Същото налях и след смяна на бутало на скутера. След 500км го източих черно като катран.
Извън темата: Goblin, моят скутер, както и милионите китайчета не са с оня вечния двигател, те са с горен вал, докато "вечния" е с долен с повдигачи. Хонда са проектирали двигател за мотоциклет с долен разпределителен вал, тъй като съвременния с горен вал не издържал на повече от три пъти без смяна на масло, разпределителния вал задирал в главата, докато с другия няма проблеми.
Коментар
-
"Размиването на боклука е смъртоносно"... Никога не бах чувал, че нагар и отлагания по вътрешността на двигател са добри неща. Може ли някой с 2 думи да обясни защо боклуците са полезни?
Коментар
-
Първоначално публикуван от NIKSD Преглед на мнение"Размиването на боклука е смъртоносно"... Никога не бах чувал, че нагар и отлагания по вътрешността на двигател са добри неща. Може ли някой с 2 думи да обясни защо боклуците са полезни?
Коментар
-
Отлаганията в картера задьржат боклуците,един вид ги попива като гьба и сложиш ли от нашата синтетика дето е мислена и за дизели и почиства мотора,но разнася мьтилка и боклуци кьде ли не.Някои ползват W40 стрейт,други масло за компресори,трети Молито дето е мислено за Харли или пьк присадката която се сипва на мотори които не кльопат безоловния.
Филтьр ма какьв,кьде и колко ситен,помпата ще дьржи ли,лесно ли ще се сменя.........?Това сьбира 2 литра и много редовната му смяна не му помага много.
Атомик 4 брат,това е и вьздухар боксер,а ти по-добре знаеш защо тук кар пула го ползват и мотори.Боклуците не са полезни,но размие ли ги става кофти за маслени магистрали / на осмака ти левите,но той и по тая причина обича и дизелово масло /,може да задьни някоя.
Както винаги фифела е магнит в картера и масло за боксери / спецификация Порше / но и тук се внимава,че последните чистят.Ние,Поршетата и Харлитата си караме Мобил 15W15 пьлна синтетика щото толкова ми е акьла,чисти на поразия обаче.
Филтьр не бих рискувал,по-скоро правилното масло би го зарадвало.
Таковата,с Ясен пишем заедно мммм даTOYOTA SEQUOIA ‘11
W140 S420 '99
Коментар
-
Ясно. Аз пък си мислех, че имало някаква врътка с гадостите в мотора дето съм я пропуснал.
Сипваш 300 грама нафта в маслото, оставяш да поработи 5 минути на празен ход и точиш. Промива се идеално. Това съм го пробвал само на голям дизелов мотор. И на една прежалена кола. При нас свърши работа...
Коментар
-
Магнитът е хубаво нещо, но събира само най-едрите и железни стружки. А в двигателите има и други метали. За тези, които фабрично нямат магнит, препоръчвам магнит от стари хард-дискове. Много бързо става на таралеж.
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар