Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Ремонт на дисплейчето за пробега на Терано2

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Ремонт на дисплейчето за пробега на Терано2

Здравейте колеги,
    след като винаги съм намирал полезна информация и интересни теми в този форум, за което ви благодаря, реших, че и аз мога да добавя нещо, което да помогне някому. Дано да се е получило.

В края на миналата седмица, времето малко се беше постоплило и реших да се заема с нещо, което ме дразнеше. На моето Терано 2.7TDI 2000г. дълга база, на дисплейчето върху арматурното табло, стойностите за пробега, външната температура и часът се появяваха и изчезваха в зависимост от слънцегреенето и вътрешната температура в купето т.е. по-слънчево и топло = по-пълен дисплей и обратно. Знам, че това е често срещан проблем и за това ще опитам да опиша подробно как го отстраних.
    Речено сторено. Започнах с най-трудната част - голямата пластмасова кора под волана. Ако не се махне тя, не могат да се развият двете скрити винтчета ( оградени в червено) на рамката на таблото:

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Disp00.jpg
Прегледи:1
Размер:114.5 КБ
ID:5964175

При махането и е много възможно да се натрошат едни пластмасови крачета с метални клипсове върху тях . Винаги, когато стане въпрос за тази кора, sparkybg предупреждава за тези клипсчета, за което му блгодаря:

Име:Disp11.jpg
Размер:84.0 КБ
ID:5964176

Тези, оградените в кръгчета са „рисковите”:

Име:Disp1.jpg
Размер:367.8 КБ
ID:5964177

След като развих винтовете, които крепят кората и махнах уплътнението откъм вратата, внимателно откопчах тази в зеленото кръгче(леко подпъхнах пръсти под пластмасата от двете и страни и едновременно разклащах и дърпах внимателно към мен). След това бъркайки под кората откопчах и оградените в червено. В предишни интервенции по пласмантериите бях чупил такава клипсове и си имах представа как закопчават, затова бръкнах под кората и започнах да ги откопчавам, като стисках металният клипс с два пръста и едновременно с това го избутвах навън. Стана по-лесно от колкото очаквах. После махнах винтовете на рамката – двата, които бяха скрити досега и три на вътрешната горна част. След тях и четирите винта на самото табло ( на снимката вече е отремонтирано).

Име:Disp4.jpg
Размер:132.6 КБ
ID:5964178

Извадих двата куплунга от долната му част и свалих задният капак.

Име:Disp5.jpg
Размер:119.2 КБ
ID:5964179

Кабелите на тези куплунзи са прикрепени към задният капак на таблото( този белият) със скоби и затова го оставих така. Деветте кръгли дупки са за да могат да се сменят лампичките на таблото без да се маха. Капака се държи от седем зъбчета (няма винтове), четири на горната страна и три на долната:

Име:Disp6.jpg
Размер:130.3 КБ
ID:5964180

След внимателен оглед, причината да се губят цифрите на дисплея се оказа скъсана спойка на десетина крачета от тези ( в синята елипса):

Име:Disp7.jpg
Размер:172.5 КБ
ID:5964181

Когато се нагрее таблото се подобрява контакта и се появяват цифрите на дисплея, а като изстине пак изчезват. Пукнатите се виждаха само с лупа.
    Крачетата бяха запоени в сервиз за мобилни телефони, а аз профилактично смених и всички лампички с нови. Пробвах и с бели диоди но не ми хареса и сложих пак с нажежаема жичка.
    Направи ми впечатление, че контакта на платката с уредите се осъществява посредством кръглите метални крачета. Те влизат в дупките на платката, където има запоени по две метални пластини (подобно на обикновен щепсел). За температурата и горивото са по три крачета, а за оборотите и скоростомера са по четири. Споменавам го защото ми се струва слабо място което може да създаде проблеми при лош контакт.
    Последва сглобяване по обратният ред . За моя радост, винтовете стигнаха точно. Нямаше нито липсващи, нито в повече. Дано да е в помощ на тези, на които им предстои същото упражнение.

От: Ремонт на дисплейчето за пробега на Терано2

Точно така се прави. За да е пълно щастието, обаче трябваше да хванеш поялника и сам да си свършиш работа.
    Terrano 2.4 LPGi тел. 0888536080

Коментар

Браво....полезна информация и то подкрепена със снимки!
      Щях да свалям преди дни и моето табло,но с цел ремонт на захвата на таблото над уредите/този на който се мъдри един светодиод/.Махнах обаче само горе капачето с диода и за мое щастие....захвата не беше счупен ,а само разхлабен.Последва притягане и отпадна екшъна със сваляне на таблото!
      Поздрави!
      NISSAN FOREVER
      -----------------------------------------------------------------------------
      Или трябва да намерим път,или да си направим......няма назад!!!

Коментар

Поялника го хващах поне три пъти и се отказвах :-)
        Много са тънки пътечките и много близо една до друга, та за това не посмях.
        В сервиза запоиха всичките крачета с горещ въздух и им добавиха още малко припой.

Коментар

На мен пък ми чегърта скоростомера и при дадена скорост намалява или спира да чегърта.Аз незнам дали съм с жило на километража .Моето терано е 2001 г. 2.7тди

Коментар

Добра работа...наистина полезно!
            First Man, then Machine!
            Lada Niva
            Honda XR 400

Коментар

Първоначално публикуван от PUNISHER1973 Преглед на мнение
              На мен пък ми чегърта скоростомера и при дадена скорост намалява или спира да чегърта.Аз незнам дали съм с жило на километража .Моето терано е 2001 г. 2.7тди
              Ако джипа от снимката е твоя определено не е с жило.
              Нула 8 Седем 8 500 225 Ogi Lazarov
              Nissan Terrano II 2.7TDi '01 (дълга база)
              Opel Campo 3,1 TD '99
              Надпис в каменоломна: "Повече камъни за народа"

Коментар

При мен пък се чува един не много силен/при нормално силна музика не се чува/,шум но от оборотомера.На празен ход изчезва,а като изфорсираш се чува и заглъхва с падането на оборотите.Аз лично го чувам от оборотомера в таблото,но...всичко е на ток.Няма никакви жила и т.н.Дори и пробега в км. е електронен.Какво механично има и жужи не знам,....а дали може да се смазва с нещо също съм в неведение!
                Поздрави!
                NISSAN FOREVER

Коментар

Първоначално публикуван от lubashki777 Преглед на мнение
                  При мен пък се чува един не много силен/при нормално силна музика не се чува/,шум но от оборотомера.На празен ход изчезва,а като изфорсираш се чува и заглъхва с падането на оборотите.Аз лично го чувам от оборотомера в таблото,но...всичко е на ток.Няма никакви жила и т.н.Дори и пробега в км. е електронен.Какво механично има и жужи не знам,....а дали може да се смазва с нещо също съм в неведение!
                  Поздрави!
                  Няма жило наистина, но под платката има някакви механизми, които движат стрелките на уредите и от там може да се чува това жужене.

Коментар

..

Коментар

Първоначално публикуван от stingray Преглед на мнение
                      Няма жило наистина, но под платката има някакви механизми, които движат стрелките на уредите и от там може да се чува това жужене.
                      Колега,според теб има ли опция да се разглоби още малко таблото и да се достигне безболезнено до въпросните механизми и да се смажат.В най-лошя случай...като си го отварял и си го видял на живо,няма ли някакъв начин отгоре през платката/за да не го осерем таблото/, със спрей течна грес да се смажат въпросните механизми??
                      п.п.Виждам на предпоследната ти снимка,че от долна страна на таблото има едни доста големи правоъгълни отвори...Дали с тънка тръбичка няма да може от там да се бръкне и да се пръсне гресчица...???
                      Поздрави!
                      NISSAN FOREVER

Коментар

Да, това е моята джипка тя ми е даже втората другата беше Маверик 95г.къса база 2.4 бензин и той ми правеше същото нещо.Едно приятелче ми каза,че като са му връщали километража е нормално да чегърта.

Коментар

Цялата задна платка може да се махне. Няма никакви лентови или други кабели. Захваната е с четири малки винтчета и осем пластмасови зъбчета по периферията. Когато се освободи от тях трябва да се повдига внимателно по малко от всеки край и така постепенно да се освободят щифтовете на уредите, защото те излизат с усилие. Механизмите остават закрепени на циферблата, а не на платката. Тези черни правоъгълници не са отвори. Това са куплунзите за кабелите, но не се виждат добре.
                          Последно редактирано от stingray; 12-03-12, 14:41.

Коментар

Отварял съм такива табла-място бол. Може да се пръска на воля с спрей, но незнам дали, ще помогне.
                            Terrano 2.4 LPGi тел. 0888536080

Коментар

За пръскането, може да се пръска, ама дали няма да се омацоти и циферблата. Освен това тези механизми доколкото си спомням са покрити.
                              Последно редактирано от stingray; 12-03-12, 15:01.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X