Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Какъв ФОТОАПАРАТ да избера ?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • От: Какъв ФОТОАПАРАТ да избера ?

    Така. м43 апаратите се делят основно на три главни вида и половина:

    - Матрица 12.3 мп на Панасоник: Всички стари панасоници без GH серията която винаги е била с различна матрица, била тя 12 или 16мп според поколението. Това са Панасоник G1 / G10 / G2 / GF-1 / GF-2 / GF-3 / GF-5, Olympus E-P1, E-P2, E-PL1, E-PL1s, E-PL2, E-PL3, E-P3, E-PM1.

    - Матрица 16мп на Панасоник: G3, G5, G6, GF6, GX1.

    - Матрица 16мп "наджиджана" на Панасоник: 12мп мулти аспект (позволява избор на формати 3:2, 4:3 и прочее без загуба на пиксели понеже самата матрица е голяма). Не помня дали GH1 беше мултиаспект де, трябва да проверя. GH2 със сигурност е мултиаспект 16мп. И последно GH3, с неговата си, не-мултиа аспект но пак "наточена" матрица.

    - Матрица Сони (вероятно Ексмор) на Олимпус пета серия: OM-D EM-5, E-PL5, E-P5, E-PM2, плюс еволюцията и с фазов автофокус на Е-М1.

    Моделите означават както следва:

    При Панасоник:

    - GH: Върха на сладоледа, със здрави видео възможности.
    - G: с вид на рефлексен апарат (малък), с вграден визьор и въртящ екран.
    - GF: В началото GF беше малката серия за специалисти: ГФ1 и ГФ2 си имаха всичко, като големите, без вграден визьор. От GF3 нататък Гф серията е кастрат, без букса за визьор и без вградена светкавица, и най-лошото за теб - без възможност за кабелно дистанционно (трябва да проверя). GF-6 има управление през телефон, но като литне няма да те касае.

    GX: След кастрирането на GF серията, малките профита вече са GX. GX1 е супер евтин в момента, GX7 е нов и скъп (но с вграден визьор).

    GM: Очаква се в близките седмици или дни, предполага се че ще е съвсем, съвсем малък, като сапунерка, но не кастриран.

    От панасониците оптималния ти избор като цена е G5 ако искаш визьор, GX1 ако искаш компактност.

    Добавка: Всички панасоници разчитат на стабилизация в обектива, освен GX7 който има стабилизация в тялото.

    Следва
    Последно редактирано от Goblin; 15-10-13, 23:46.
    Издъних се на Тюринг теста

    Коментар


    • От: Какъв ФОТОАПАРАТ да избера ?

      Еха! Благодаря, Гоблин. Това си е цял пътеводител в м4/3 джунглата Доста се ориентирах. Някои от тях се продават в кит с G14-42/f3.5, който толкова ме привлича Иначе този ще го взема предимно за джобна фотография, макар и може да го кача на коптера за някоя снимка.

      Коментар


      • От: Какъв ФОТОАПАРАТ да избера ?

        Така. Олимпусите са както следва:

        12мп Панасоник матрица:

        - Е-P1 е най-първия. Супер апаратче, но без вградена светкавица. Това няма да ти е проблем освен ако не искаш да управляваш дистанционно Олимпус RC светкавици, което си е благиня. Или ти трябва тая функция, или не. Няма и букса за външен визьор.

        - Е-P2 : Има букса за външен визьор, няма вградена светкавица, няма RC контрол.

        - Е-PL1: Има букса, има светкавица, пилотира RC.

        - E-PL1s: Същото за японския пазар, с няколко арт филтъра в повече.

        - E-PL2: пак същата матрица, разни еволюции в обработката на жпеговете, по-добър екран, читава контролна кнобка.

        12мп "+" Панасоник матрица:

        Първите м43 на Олимпус с наистина читав автофокус (в единичен режим разбира се). Легендата твърди че по матрицата има пиксели които са с повишена ИЧ чувствителност, които са партия с вградения осветителен диод помощ на автофокуса, отпред. От тези модели нататък, всички малки олимпуси са с такъв диод. Предишните са с "AФ осветител" тип "Епилепсия", с премигване на светкавицата (ужасно е).

        Това значи са трета серия: E-P3, E-PL3, E-PM1.

        16мп Сони матрица:

        - ОМ-D E-M5: първия м43 на Олимпус с вграден визьор и с ретро дизайн. Влаго/прахоустойчив. С него излиза и китовия 12-50мм който е прекрасен за видео но малко на кантар за снимки. Но е влаго-прахо защитен и той, а когато е в кит с тялото се връзва тънко. При всички положения е по-добър от 14-42мм китака в зоните в които се покриват.

        - Е-PL5, E-P5, E-PM2.

        -
        Сериите са както следва:

        - E-P-номер : Олимпус Пен. Горна категория, луксозно апаратче, с дизайна на класическите Олимпус Пен от 60те-70те. Глезотийки като две контролни кнобки, метална изработка, и т.н. Не са влаго-прахо устойчиви.

        - Е-PL (lite): В общи линии същото, но с по-малко глезотии, пластмасово, с една кнобка.

        - Е-PM (пременструален ) - най-лекия, най-опростения, но в общи линии вади същите снимки като другите. Предлага се и в лилаво и в розово

        - ОМ-D: Намигване към старата ОМ серия. Върховите серии в м43 серията на Олимпус. За момента има само два модела. Е-М1 най-после е с бърз затвор (1/8000 вместо 1/4000), удобна ергономика въпреки минималните размери (Е-М5 е красавец но не е много удобен, малко мъничък е). И разбира се - най-сетне с читаво работщи следящ автофокус и читава поддръжка на 4/3 обективи.

        Визьори (външни):

        - VF-2 : Оригиналния, разработка на Епсън. Великолепен визьор, на сума ти години е и още се държи. Лесно се губи обаче понеже не се заключва
        - VF-3 : Следващ модел, по-евтин и с по-ниски параметри. Заключва се.
        - VF-4 : Новия, пресен-пресен. Там в общил линии е почти като оптически. Просто много добро.

        Всеки апарат с букса за визьор може да ползва всеки от трите визьора. Двата OM-D идват респективно с вграден наточен вариант на VF-2 (E-M5) и VF-4 (E-M1), но пак си имат бука за следващото поколение визьори като излязат на пазара.

        VF-4 работи читаво на модели от Е-PL3 нагоре. На E-PM1 и на по-старите модели образът е малко влошен, понеже електрониката май няма достатъчно мускули да го опресни като хората.

        Светкавиците между Олимпус и Панасоник са взаимно заменяеми. Легендата твърди че GH-3 поддържа RC режим с Олимпус RC светкавици. Панасоник светкавиците са Олимпус с надпис Панасоник и не предлагат RC режим (старите). По ирония - всичките са произведени от Панасоник

        Различните китайски радиотригъри за светкавици не работят в оригинален вид с м43 системата. Трябва да се вземе канонски и да му се лепне една спойка на платката.


        Това което ще е много важно за теб и за филмчетата ти е че в голямата си част панасониците могат да бъдат кракнати (направи търсене с Vitaly Kiselev personnal view), и да се отключат разни джиджани видео режими в менюто. За ползването им ще ти трябва бърза карта. Чувал съм че GH2 с такъв софт може да се добута до много високо видео ниво.

        За обективите - 14-42мм на Панасоник са няколко. "Нормални" (две серии), малък (къс, с електрически зум и много компактен), втора серия (уж по-добър от първа). Очаква се новия китак който ще дойде с малката GM ли ще е каква ли ще е серия да е 12-нещо си и да е много добър.

        Иначе от китаците евтиняци мисля 14-42мм на Олимпус е по-добър, а 14мм 2.5 твърдака на Панасоник си е направо добър. Малко мек в ъглите, но е с големината на голяма капачка на бутилка.

        Добавка: Всички олимпуси са със стабилизация в тялото, която или се наглася на фокалната дължина на обектива ако е електронен (панасоник, олимпус, сигма), или може да се зададе фокалната дължина ръчно ако се слага стар обектив през преходник.

        Стабилизациите при Олимпус еволюират от появата им при 4/3 модела Е-510 и до ден днешен. Общоприето и неофициално се делят на няколко вида:

        - Оригиналната на Е-510 която е наследена и от Е-520, нека условно я наречем с ефективност 10.
        - Еволюцията и при Е-600/Е-620, за която споровете са отворени, но да речем че е с ефективност от 8 до 12 според различните мнения.
        - Подобрения "сериозен" вариант на тройката Е-3/Е-30/Е-5, всяка с леки подобрения спрямо предишната и с ефективност да речем 15-17

        - После идват стабилизациите на Пенчетата, при които злите езици твърдят че има два вида: "сериозна" (не пенчетата с една цифра, с ефективност като на Е-520 / Е-620), и "олекотена" на по-малките пенчета, за която се спори дали е олекотен вид или не, но да речем че е с ефективност примерно 8. Тази стабилизация предизвиква здрав "rolling shutter" ефект при снимане на видео.

        - 5-осова стабилизация появила се при Е-М5, наследена на Е-P5 и подобрена допълнително на Е-М1, която е много, много сериозна работа и в общи линии върши прекрасна работа и за снимки и за видео, с ефективност да речем поне 20. При тази стабилизация матрицата не престава да плава, дори когато стабилизацията е изключена. Това е и единствената олимпусова стабилизация при която ефекта е видим по време на снимане (картината е стабилизирана), като при стабилизираните обективи.

        В тубата E-M5 ibis показва как работи системата.

        За сравнение, бих сложил стабилизацията на китов обектив панасоник някъде към 8-9.
        Последно редактирано от Goblin; 15-10-13, 23:56.
        Издъних се на Тюринг теста

        Коментар


        • От: Какъв ФОТОАПАРАТ да избера ?

          Междувременно - появиха се снимките на новия малък панасоник, GM1, ако имаш време да го чакаш да поевтинее малко - май той е твоя човек. Матрицата на GX-7цата (която май гони GH3-ката), с големина не на сапунерка а на сапунче, и с китов 12-32мм за който все още не се знае много но май няма причина да е лош. В Европа комплекта ще е 700 евро, цените по принцип се сгромолясват след година.
          Издъних се на Тюринг теста

          Коментар


          • От: Какъв ФОТОАПАРАТ да избера ?

            Благодаря много за подробната информация. Ще задържа малко нещата, за да видим как ще се развие пазара следващите 1-2 месеца и ще реша към кой да се насоча
            Но май наистина GX-7 е най-подходящия, а и дизайна е много приятен, което е добра предпоставка за лесно продаване после.

            Коментар


            • От: Какъв ФОТОАПАРАТ да избера ?

              Здравейте, от доста време не съм писал, но за сметка на това апарата винаги е с мен. За съжаление поради липсата на каквото и да е време почти не качвам във форума , ще се помъча да се реванширам..
              * та отново съм пред избор и пак питам тук ;
              - замислям се за смяна на обектива (18-55), като бюджета ми е ограничен до към 300-350лв за стъкло втора ръка. Заглеждам се главно по китове с по-голям обхват, щото за друго няма кинти. СЛед прочетеното в нета и направените ми изводи разбрах следното, дали е вярно - ще кажете. Като цяло съм се спрял на :
              > 18-105мм - заради двойния обхват и по-голямата рязкост на изображението, челната леща НЕ се върти при фокусиране, вази за всички дето гледам, така че няма да го споменавам по долу;
              > 18-70мм - стар, но за сметка на това ефтин обектив. По-светъл е от моя, има си вграден мотор, метален бионет;
              > Замислям се за варянт 55-200мм, като оставя китака, ама хич не ми се нрави, просто варянт;
              > замислям се най-много за 18-70мм + една твърда 50-сятка;

              Като цяло това май са ми варянтите, най-много клоня към 18-70мм, щото дългото почти ме устройва, само не можах да намеря никаде информация дали е по-рязък от моя китак, щото това е главното нещо заради което искам да сменям моя, е разбирасе и въртящата се челна леща

              Поздрави !
              п.п. между другото ако някой има залежал актив да свирка, че кризата ме е обхванала глОбално и паричките ще ги дам по-лесно на някой от форума

              Коментар


              • От: Какъв ФОТОАПАРАТ да избера ?

                Eто малко инфо за 18-70. Някои го предпочитат пред 18-105: http://club.foto.ru/camera/model.php?mod_id=559
                Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
                Из "Златния телец"

                Коментар


                • От: Какъв ФОТОАПАРАТ да избера ?

                  Амк те братушките само суперлативи изтъкват. Дори го предпочитат пред 18-105 ..
                  Доста сериозно се замислям за един 18-70 + нещо от сорта на 70 -300 (по -натам) + твърд 50 или 35мм
                  Удачно ли е?

                  Коментар


                  • От: Какъв ФОТОАПАРАТ да избера ?

                    Аз ползвах 18-70/3.5-4.5 и бях много доволен преди да ми го откраднат. По-евтин от 18-105. Също, вместо 50тка, бих взел 35.

                    Коментар


                    • От: Какъв ФОТОАПАРАТ да избера ?

                      Първоначално публикуван от Yaro Преглед на мнение
                      Аз ползвах 18-70/3.5-4.5 и бях много доволен преди да ми го откраднат. По-евтин от 18-105. Също, вместо 50тка, бих взел 35.
                      Мерсо, май почти се навих, а иначе и аз предпочитам 35мм, ама пусти финанси.. За момента ще взема 18-70мм + някое варио, а твърдото за по-натам. Все пак нали казват, че джамлъка е трайния актив, телата се менят. От тая гледна точка купуването на обектив е дълготраяна инвестиция и си заслужава да се търси добро решение. Само да изчакам още някой да сподели мнения и заръчвам един 18-70м..

                      Поздрави !
                      п.п. започнах да се замислям какво точно ми трябва. Дали да е нещо универсално с компромиси или да се насоча към няколко индивидуални за различни ситуации. Досега вс бях свикнал да имам всичко в едно и това до голяма степен ми влияе още, но вече започнах да усещам (или поне така си мисля) от какво имам нужда. Питането ми е най-вече коакво би дало добър резултат с моята матрица - 24.1 Мp ? Има хиляди неща които не ме кефят в 18-55, вероятно както си бе първоначалният план ще го сменя с 18-105 или 135 зависи какво намеря. 70-300 също ме блазни, но за момента мога да си позволя 55-200мм или 18-70/-105/-135мм .. Твърд ще си взема на всяка цена, само че по-натам
                      Последно редактирано от I.Stoyanov; 06-11-13, 11:54.

                      Коментар


                      • От: Какъв ФОТОАПАРАТ да избера ?

                        Е айде де, трябва да се обзаведа

                        Коментар


                        • От: Какъв ФОТОАПАРАТ да избера ?

                          Ами, тези пусти обективи, все са дилема като всичко останало. Преди месец и аз се чудех за по - дълго варио като допълнение към китовия, с който си взех апарата. Чудех се доста, накрая изборът беше между 80-200 - не помпа и последният 70 - 300. Накрая реших, че ще е 70-300. Защо, не мога да ти кажа, но не съжалявам. Сега покривам разстоянието от 16 до 300мм. с двато ми обектива 16-85 и 70-300. Аз съм си доволен. Обективите, не са кой знае какво, но като за пълен аматьор са ми отлични даже. Поне към този момент, не виждам нужда от нещо по-така. По едно време се бях замислил за светата троица, да, връх, но за професионалисти, не за палячовци като мене. Не си заслужава инвестицията. От китовите с това варио 16 - 85 ми допада, него гледал ли си го? Та така. Каквото решиш. Поздрави.
                          Ако е машина, нека бъде немска!
                          XJR 1200
                          ETZ 150
                          Kawasaki Ninja ZX10R

                          Коментар


                          • От: Какъв ФОТОАПАРАТ да избера ?

                            16-85 е супер, ма бюджета ми е наполовина ..

                            Коментар


                            • От: Какъв ФОТОАПАРАТ да избера ?

                              Какво ви е мнението за тоя апарат ,четох доста ревюта и разглеждах снимки - само хубави работи...
                              http://magazin.photosynthesis.bg/off...108007016.html

                              Коментар


                              • Re: Какъв ФОТОАПАРАТ да избера ?

                                Имах старичък такъв, даже още го имам - като изключим малкия по размери сензор - апаратчето е много добро,
                                Лайка оптика - широкоъгълна с 2,8 бленда по цялата дължина - на моя няма RAW, но тук вече има (поне така пише), за да си купиш нещо със сменяема оптика което да покрива възможностите му, ще трябва да дадеш много пари за обективи.
                                Стабилизацията работи много добре - снимал съм от ръка и на 12Х - 420мм. Разбира се, че огледалните и безогледалните са по добри, но само за да покриеш този обектив ще ти трябват около 3000 лева за обективи, ако не и повече.

                                Единственно не знам как, ще е на по високите ISO заради малкия сензор, но вече софтуера е много по-добър и е възможно да снима прилично - специялно мойто FZ10 снима без шум само на ISO 80.

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X