Уважами колеги,
Карам дизелов автомобил. От разговори с автомонтьорите в мен се създаде впечатлението, че нискокачественото дизелово гориво (най-вече високия % сяра) са причина за преждевременното износване на горивните помпи. Това твърдение, до някъде ме смущаваше защото от няколко години в България по закон трябва да се продава ниско сернисто гориво. В Лукойл работи обезсерваща инталация. От друга страна, по съм склонен да вярвам на специалистите по помпите, приемайки, че в България не винаги се спазвт законите и стандартите.
За това с изумление прочетох следното:
Diesel Schmier-Additiv
Diesel-distributor injection pumps are lubricated by the Diesel fuel.
Since low-sulphur Diesels were introduced, there have been lubrication problems.
Diesel Lubricity Additive protects Diesel-distributor injection pumps against wear and total breakdown.
This product increases the service life and operating time of distributor pumps.
Цитатът е от LIQUI MOLY и на кратко гласи:
Горивните помпи се мажат от горивото. Откакто се използва нискосернист дизел има проблеми с мазането.
Нашата смазваща добавка помпата от износване и тоално счупване.
От горното произтичат две хипотези: Или LIQUI MOLY лъжат за да си пробутат стоката или екологията струва скъпо.
Ако първото е вярно, аз съм щастлив. Само че, LIQUI MOLY са авторитетна фирма и едва ли ще си рискуват реномето.
Ако е второто, и решим да търсим изход от ситуациата и купуваме добавката (150 ml 80l ориво) или например добавяме двутактаво масло,
което е по-евтино - 150 ml е около 3лв.
Въпросите ми са:
1. До колко можем да вярваме на LIQUI MOLY?
2. Добавянето на масло изход ли е?
3. Ако е изход, колко масло на литър гориво да се добавя?
Карам дизелов автомобил. От разговори с автомонтьорите в мен се създаде впечатлението, че нискокачественото дизелово гориво (най-вече високия % сяра) са причина за преждевременното износване на горивните помпи. Това твърдение, до някъде ме смущаваше защото от няколко години в България по закон трябва да се продава ниско сернисто гориво. В Лукойл работи обезсерваща инталация. От друга страна, по съм склонен да вярвам на специалистите по помпите, приемайки, че в България не винаги се спазвт законите и стандартите.
За това с изумление прочетох следното:
Diesel Schmier-Additiv
Diesel-distributor injection pumps are lubricated by the Diesel fuel.
Since low-sulphur Diesels were introduced, there have been lubrication problems.
Diesel Lubricity Additive protects Diesel-distributor injection pumps against wear and total breakdown.
This product increases the service life and operating time of distributor pumps.
Цитатът е от LIQUI MOLY и на кратко гласи:
Горивните помпи се мажат от горивото. Откакто се използва нискосернист дизел има проблеми с мазането.
Нашата смазваща добавка помпата от износване и тоално счупване.
От горното произтичат две хипотези: Или LIQUI MOLY лъжат за да си пробутат стоката или екологията струва скъпо.
Ако първото е вярно, аз съм щастлив. Само че, LIQUI MOLY са авторитетна фирма и едва ли ще си рискуват реномето.
Ако е второто, и решим да търсим изход от ситуациата и купуваме добавката (150 ml 80l ориво) или например добавяме двутактаво масло,
което е по-евтино - 150 ml е около 3лв.
Въпросите ми са:
1. До колко можем да вярваме на LIQUI MOLY?
2. Добавянето на масло изход ли е?
3. Ако е изход, колко масло на литър гориво да се добавя?

. Аз съм корабен механик на плавателен съд с 4тактови двигатели и то относително нови (2004-модел), комън рейла ни е на 2600 бара. Горното е само интродукция към следващите редове за да се знае от къде идва компетентността ми ( освен от това че съм учил месеци за горива и масла и съм имал бая изпити по темата ). В момента с нов закон действащ от 2009 с гратисен период 1 година, всички пристанища в северна Америка и Е.С. нямат право да зареждат гориво със съдържание на сяра над 0.02ппм (частици на милион) за сравнение на предишният кораб на който работих в Египет сме зареждали гориво с концентрация на сяра 0.8ппм тоест 40 пъти над сегашните регулации. Въпросът е какво се получава в действителност - сярата се съдържа с нефта в различни количества, например в сорт Брент е в минимални и преди трябваше да се ДОБАВЯ СЯРА, в петрола, защото както отбеляза един колега по горе сярата е смазочният материал на горивната апаратура, в съвременните дизели визирам тези на който работя, прецизната двойка в дюзите се изработва от кристали, нимоник и други материали, който имат невероятно дълъг живот и близка до нулата степен на износване, тука идва и момента където горивната помпа идва като слабо място, дори на двигател 2004г. помпата изисква доста активно смазване, поради факта, че не е законно да се смеси преминаващото гориво с масло ( Еко норми) а новият MGO(marine gas oil) е с твърде малко сяра за да осигури адекватно мазане, се използват добавки заместители на сярата и в моя ли1ен случай това е liqui moly - blei esteraz, това е продукт познат на някой фенове на ретро автомобилите, чиито помпи (бензинови в случая) не могат да работя без олово в горивото, а оловото е също лубрикант за горивната система. На мен лично ми се налага да наливам на всяко зареждане на кораба по 300л. добавка в горивото за да се справя горивната система. Доста се отклоних от колите, но случая в момента в Европа, колкото и да е фрапиращо е че корабното гориво е с пъти по-малко сяра от това на автомобилите, причината е че корабната индустрия се обслужва от специалисти и ясно определени правила, а ако се съкрати драстично нивото на сярата в автомобилното гориво доста хора със стари автомобили ще им стане гадно, защото няма да са разбрали и няма да са си купили присадки за горивото. Аз лично имам ситроен 2008г. 1.6 дизел с комън рейл и се интересувах живо преди да го купя с какво е мин. ниво на сярата в горивото от което се нуждае колата, за да работи без аварийно и от ситроен след 10 тина дена ми отговориха 0.02 - което е новите Евро норми, което ясно показва, че новите коли се произвеждат по този стандарт, не знам кога ще навлезе и за автомобилното гориво, някой трябва да се разрови в сайта на лукойл за да види нивата на сяра за момента. Един колега беше написал по горе, че сярата става на сярна киселина в двигателя, а за да се получи този доста неприятен ефект на който съм бил свидетел е нужно още едно много важно нещо - вода, тоест ако няма вода в горивото или кондензация в цилиндрите е невъзможно получаването на сярна киселина в двигателя. Единственият вреден ефект от сярата са въглеродните отлагания по буталата и клапаните, който са пропорционални по количество, на количеството сяра в горивото и продават присадки да се изчистят ( незнам до колко работят, от опита си съм разбрал, че скрабката и телената четка са най- добри). Извода е че ако сте собственик на доста стар дизел е добре да проверите толерантността на горивната си система към съдържанието на сяра в горивото и ако горивната апаратура изисква по голям процент с две ръце препоръчвам liqui moly - blei esteraz. А за това че някой монтьори казват, че гпвн се разваля от сяра, просто не е вярно. Аиде със здраве.
Коментар