Знам, че тук се подвизават едни "скромни" хорица дето правят от "нищо" нещо .
Знам, че има и доста информация относно правенето на дръжки в KnivesBG, ама там хората са напред с мат'ряла и ... да го досрамее човек да пита .
Та леко да залитнем към въпроса. Пристигна ми едно дъъълго чакано острие от Юка Ханкала (Jukka Hankala) и по-точно малкото томи. Почаках си има няма година .
Все още не съм решил окончателно, но ми се иска аз да му направя дръжка и канийка, обмислях и варианта да помоля някой от тук (не безплатно разбира се), ама пък от друга страна ми се ще аз да допринеса с нещо до привеждането му в работно състояние. Ножчето ще е работно, за кухня не бих казал, ама за пикници,сбирки, гори, поляни ... коледи и т.н.
В момента нямам качени снимки, ама тея дни ще кача.
Та като начало смятам дръжката да е дръвце някакво. За обработки и т.н. по натам.
Незнам точно как да подходя и да си нахвърлям списък с необходими неща.
Първо гарда, примерно (да не се приеме като реклама) knivesworld има разни, отворите ги пише, ама хич не се ориентирам. Пък това си е важно, да е добре напаснато. А както се вижда от местоположението ми, няма как да отида на място да сверя кое горе-долу става. Ясно е, че ще се пили малко или много по отвора, ама за външни размери по ширината на острието, предполагам, да се ориентирам?!?
Модела на самата дръжка. Там вкусове всякакви, ама грубо съм си очертал цялото острие от-до ( да спомена, че е "stick tang") и евентуално си драскам/рисувам разни дръжчици . Не смятам да е нещо префърцунено, че даже едва ли ще се справя, по-скоро нещо просто и работещо.
Задната част. Там също не ми е точно ясно как се завършва. Предполагам ще трябва да се нареже резба, на места четох, че се заварява шпилка, ама като гледам има място да се нареже без да дозаваряваме нещо.
Между гарда и дървото се слага кожа, за обиране на луфтове и неравности, както и отзад на капачето. И разбира се, ако има и други материали м/у тях също.
Та давайте напътсвия, кое трябва да се вземе под внимание, оразмеряване и такива ти му неща.
Знам, че има и доста информация относно правенето на дръжки в KnivesBG, ама там хората са напред с мат'ряла и ... да го досрамее човек да пита .
Та леко да залитнем към въпроса. Пристигна ми едно дъъълго чакано острие от Юка Ханкала (Jukka Hankala) и по-точно малкото томи. Почаках си има няма година .
Все още не съм решил окончателно, но ми се иска аз да му направя дръжка и канийка, обмислях и варианта да помоля някой от тук (не безплатно разбира се), ама пък от друга страна ми се ще аз да допринеса с нещо до привеждането му в работно състояние. Ножчето ще е работно, за кухня не бих казал, ама за пикници,сбирки, гори, поляни ... коледи и т.н.
В момента нямам качени снимки, ама тея дни ще кача.
Та като начало смятам дръжката да е дръвце някакво. За обработки и т.н. по натам.
Незнам точно как да подходя и да си нахвърлям списък с необходими неща.
Първо гарда, примерно (да не се приеме като реклама) knivesworld има разни, отворите ги пише, ама хич не се ориентирам. Пък това си е важно, да е добре напаснато. А както се вижда от местоположението ми, няма как да отида на място да сверя кое горе-долу става. Ясно е, че ще се пили малко или много по отвора, ама за външни размери по ширината на острието, предполагам, да се ориентирам?!?
Модела на самата дръжка. Там вкусове всякакви, ама грубо съм си очертал цялото острие от-до ( да спомена, че е "stick tang") и евентуално си драскам/рисувам разни дръжчици . Не смятам да е нещо префърцунено, че даже едва ли ще се справя, по-скоро нещо просто и работещо.
Задната част. Там също не ми е точно ясно как се завършва. Предполагам ще трябва да се нареже резба, на места четох, че се заварява шпилка, ама като гледам има място да се нареже без да дозаваряваме нещо.
Между гарда и дървото се слага кожа, за обиране на луфтове и неравности, както и отзад на капачето. И разбира се, ако има и други материали м/у тях също.
Та давайте напътсвия, кое трябва да се вземе под внимание, оразмеряване и такива ти му неща.
Коментар