Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Група за преминаване на Linux .

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Група за преминаване на Linux .

Срещам проблеми с Уиндоусите. Напоследък - непреодолими.
    Нямам куража сам да премина на Линукс. Сега ми хрумна да предложа да сформираме група за преминаване към Линукс. Така ще се подкрепяме, докато всеки сам се изучи да се справя с Линукса.

За начална дата, може да насрочим например 1 Ноември.
    До тагава всеки трябва да се запише в групата, да се подготви, като архивира файлове, други ще тестваме трограми, ще избрем кой релийз да поставим и.т.н
    Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

От: Група за преминаване на Linux .

Да ти кажа, и аз изпитвах известни страхове в далечната 99-2000г, но от тогава не съжалявам за стореното.
    Все пак, би ли изброил какъв софтуер ползваш, за да можем да дадем съвети и впечатления кое е съвместимо, кое не чак толкова.
    Алтернативи има на почти всичко, но все пак, ако искаш да извършваш чертане или сериозна графична обработка ще ти трябва повече време за адаптация.

И, въпреки това, успех и стискам палци. С каквото мога ще помагам.
    +359 899985804

Коментар

Aз бих издирил някой с опит в Linux - да ми инсталира машината. И без това после ще има време, докато свикнеш със самата работа с ОС. Въпреки, че работя почти година с Ubuntu - не съм инсталирал, все не остава време да се науча. Иначе Ubuntu кефи на макс, дори само заради факта, че още утре може да отвориш фирма и няма да лицензираш софт за стотици евро. Open office също работи много добре. На работа само за един единствен софт нямам компилация на Linux. Всичко друго го има под много приятен графичен интерфейс.
      Какви проблеми имаш с Windows? От любопитство.
      п.с. Задължително си пусни виртуална машина на WinXP. Работи много добре, но около 3 пъти по-бавно (вероятно щото е 32 битова виртуалка, а Linux ползва 64 битовата архитектура). Това за пускане на софт, който няма компилация на Lunux. Не, че не може да си сложиш истински Win, но така си чист пред интелектуалното право (ако не греша). Особено силно важи за фирмени компютри.
      Последно редактирано от Rabin; 14-08-11, 10:13.

Коментар

Идеята е хубава, но ми се струва, че с дистрибуцията/рилийза няма да се разберете, понеже това са строго индивидуални неща за всеки един потребител. Примерно да накараш фен на Нисан да кара Ленд Роувър и обратно .

По-добре и по-леко би било миграцията да се извърши от всеки поотделно на каквато дистрибуция иска той.

Коментар

То не е необходимо цяла група от току-що преминаващи да се събирате. Може да се възползвате то тези, които имат опит с Linux и могат веднага да помагат. Сигурен съм, че има такива тук.

На баща ми, например, така и не му слагах Windows. Човека придоби компютърната си грамотност на Linux направо.
          "The only regret I will have in dying is if it is not for love."
          Gabriel Garcia Mаrquez

Коментар

Сваляш ли убунто лайв сиди и се кефиш докато му свикнеш
            И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Правилния подход е да уточниш като за начало за какво се ползва компютъра и второ, ползваш ли някакъв по-специфичен софтуер...
              Защото са много малко българските програми имащи линукс версии. Примерно, складови - счетоводни програми... Кофтито е когато си платил за нещо за уиндовс което няма аналог на линукс...

Коментар

То това е проблема на линукс, че има няколко десетки дистрибуции, с по няколко графични среди и т.н. и няма "най-добра". Убунту е сред най-популярните за начинаещи, както и Федора. Инсталацията им обикновено е по-лесна и бърза от на уиндоус и е на принципа next, next, next...
                Моят съвет е да пробвате първо Live CD (повечето дистрибуции имат) или инсталация във виртуална машина и тогава да се хвърляте на "чист" линукс. Убунту има и инсталатор Wubi, който го инсталира като приложение под уиндоус (на практика си прави виртуалка). Добре е да се провери дали всичката периферия работи под линукс (принтери, скенери, уеб камери и т.н.). Освен това трябва малко време за свикване с липсата на C:, D:, My Documents и т.н. Трябва да свикне и с правата на файловете. Другото голямо различие е инсталирането на софтуер (при линукс всяка диструбуция си има "склад" от където се теглят приложенията, като за целта си има "апликейшън мениджър". Тук също има разделение, основно на .rpm и .deb. Ако използвате специализиран софтуер е добре да се провери дали има версия или аналог за линукс, че това понякога е сериозен проблем. Някои уиндоуски програми може да се подкарат с Wine (примерно МапСорс, иначе няма версия за линукс). За съжаление "Уиндоус на виртуалка" не решава проблема с лицензите, де да беше така... Ако компютъра се използва само за тривиални офис и домашни задачи като документо-обработка, чат, гледане на филми и слушане на музика, линукса си е перфектен. За съжаление все още е назад с игрите. Счетоводния и друг подобен специализиран софтуер също е основно за уиндоус.
                Възможно е да се направи и друго - инсталира се едновременно дуъл буут уиндоус и линукс, а всички документи, филми, музика и т.н. се преместват на отделен дял, който е видим и за двете ос.
                Лично за мен използването на виртуален уиндоус в линукса обезсмисля самия линукс, аз и за това съм си с уиндоус десктоп (освен ако не е за някакви тестове).

Коментар

Първоначално публикуван от nigell Преглед на мнение
                  ..."Уиндоус на виртуалка" не решава проблема с лицензите, де да беше така... Ако компютъра се използва само за тривиални офис и домашни задачи като документо-обработка, чат, гледане на филми и слушане на музика, линукса си е перфектен. За съжаление все още е назад с игрите. Счетоводния и друг подобен специализиран софтуер също е основно за уиндоус.
                  ...
                  Лично за мен използването на виртуален уиндоус в линукса обезсмисля самия линукс, аз и за това съм си с уиндоус десктоп (освен ако не е за някакви тестове).
                  Вместо виртуалка може да се ползва WinE за софта, който няма Линукска версия (ти спомена). Как е с лицензите за WinE?

Коментар

Много одавна не съм се занимавал с KDE-тата на линуксите и то само защото немога да подкарам няколко важни Уиндоулски програми : Оffice access , 3D Studio MAX и още няколко . Затова ползвам и двете операционни системи
                    Лудак

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
                      Вместо виртуалка може да се ползва WinE за софта, който няма Линукска версия (ти спомена). Как е с лицензите за WinE?
                      До колкото се използват само библиотеките на Wine, няма проблем. Те са под GPL. Ако се наложи използване на някоя уиндоуска библиотека вече не знам. Wine все пак е само Windows API емулатор, и то базиран на reverse engineering, така че много от специализирания софтуер не върви. В интерес на истината отдавна се отказах да се занимавам с него, може да има добро развитие. Тук може да се види кои програми са подкарани под Wine http://appdb.winehq.org/

DOS приложения може да се пускат през DOSBOX. http://www.dosbox.com/

demo_1, под линукс има за 3D анимация има Maya и Blender, който до колкото знам се справя доста добре. Освен това е безплатен, под GPL. http://www.blender.org/

Коментар

Аз съм мигрирал няколко пъти с инсталация от специалисти.
                        След време отново се връщах към Уиндоус поради неразбиране, как мога да добавя някаква инсталация.
                        Например, нещо подобно на фотошоп. Или мапсорс. Или някакъв плеър за видео.

Ако не започнеш сам от начало, обикновено регресираш или се раздвояваш на две платформи.
                        Разбира се с изчерпателни, точни и детайлни съвети от напреднали колеги - има шанс да се получи.
                        Винаги досега съм удрял на камък поради невъзможността на напредналия да обясни това, което за него е елементарно на начинаещия. Мисля че в група, това по-лесно ще се получи.
                        Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Първоначално публикуван от nigell Преглед на мнение
                          demo_1, под линукс има за 3D анимация има Maya и Blender, който до колкото знам се справя доста добре. Освен това е безплатен, под GPL. http://www.blender.org/
                          Интерестно , тия дни ще ги разгледам и ако ми вършат работа може и да си превключа на Линукса , само незнам тъпия Офис Акцес какво да го правя но ще поровя и за него .
                          Последно 2002 година се опитвах да подкарам Мс офиса на Линукс и точно Акцеса неможах..... сега ще видя какво е излезло , отдавна съм решил ,че Линукса не му отива графичен режим но ще пробвам

Между другото какво не му харесвате на Уиндоуса ?Преди много години много често ми се налагаше да го преинсталирам но това е защото и много си играех с него .От 2007-ма не ми се е налагало да преинсталирам Уин на моя машина поради забозяване и крашване .
                          Лудак

Коментар

MS Access си има аналог в Open Office - Base. Могат да се отварят .mdb файлове, по-нататък вече не знам как стои въпроса със съвместимостта.
                            Аналог на фотошоп в линукс е gimp. Тъй като не се занимавам с такава обработка не мога да кажа до колко гимп е равностоен на фотошоп, но знам че има доста широки възможности.

Инсталирането на програми в линукс е лесно (много по-лесно от уиндоус), тъй като е много опростено с т.нар. пакетни менъджъри. Само се пише в сърч полето името на софтуера и се дава инстал. Пакетния мениджър го даунлоудва, проверява зависимости и инсталира. Проблемите възникват когато се бърка в настройките на пакетния мениджър и се добавят, разрешават или забраняват "складове", омесват се различни версии или "рилийзи" на дистрибуцията или пък се инсталира ръчно. (това за "потребителските" дистрибуции като убунту, федора и т.н. Има и такива, където всичко трябва да се компилира и инсталира ръчно)

Имайте предвид, че линукс през последните години доста напредна, особено в сравнение с 2002ра. Предлага много повече, в някой отношения е много близо, в други далеч напред от уиндоус. Всъщност основният въпрос е защо преминаваме към линукс - какво очакваме, какво печелим, какво губим и дали си струва. Линукс е чудесна операционна система, но разликите с уиндоус са сериозни. За потребител свикнал с уиндоус ще е сравнително трудно, особено ако е наистина само потребител. Почти всички програми са различни, с различен интерфейс и възможности. Тези, които са достъпни и за уиндоус и за линукс са по-скоро изключения. Съвместимостта със старите ви файлове също може да не е на 100%, особено за тези от МС Офис. Повечето CAD програми за уиндоус не вървят под линукс, някои може би имат аналози, други - не. С това не целя да откажа някого, просто разликата наистина е сериозна. От друга страна линукс предлага безкрайни възможности за къстъмизация, така че компютърът ви да стане като никой друг

Убунту (както и повечето дистрибуции) си има доста добра документация, даже мисля и на български, както и самата ОС си е преведена изцяло на български, така че всеки притежаващ поне средна компютърна грамотност би трябвало да се справи.

Уиндоус също не е толкова зле и ако не се инсталира на поразия и особено разни мениждмънт програми, оптимизатори, клийнъри, кирилизатори и т.н. шит си работи безпроблемно. Също и да не остава без ресурси (памет, диск) и да не му спира тока често

Коментар

Сега точно инсталвам едно KDE и ще пиша за отзивите
                              Лудак

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X