Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Обиколка на Черно море (по суша)...

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #16
    От: Обиколка на Черно море (по суша)...

    Илпо, обаче не можа да мине на моста на р. Ингури: http://onroad.juvander.fi/Community/...ur-day-27.aspx Това потвърди най-големите ми опасения- има някакви проблеми там и не се знае какви. Явно се минава с колело или пеша, но не и с някакво МПС. В петък се опитах да говоря с абхазкото министерство, но не можах. Ще продължа да ги търся, поне да видим имат ли нещо официално като отговор... На 26-ти август има президентски избори в Абхазия. Цялата им работа е много странна - пишеш им заявка за виза, пишеш, че ще минаваш с мотор на тоя пост и те ти издават разрешение, но на границата не те пускат!

    Откак Илпо ми писа, че не е минал проверявам всякакви планове В - имаше информация, че границата между Ю. Осетия и Русия е отворена и наистина е така, но от Грузия в Южна Осетия май не може да се влезе лесно. Изобщо минаването на Кавказ е почти невъзможно... Няма и почти никакъв опит от хора които пътуват там.

    В крайна сметка това пътуване може да придобие съвсем друг вид. Ако на Ингури ни върнат сме почти в задънена улица - трябва да се върнем през скъпия бензин на Турция или да се качим на фериботът до Сочи, който е 300 - 370 долара на мотор в зависимост от пазарлъците. Заради някакви си 500 км трябва да дадем 600-700 долара общо, което е бензин за 5000 км за двата мотора по руски цени. Вариантите са София - Сочи и евентуално ще се върнем през цяла Украйна - Киев и ще излезем към Словения - Високите Татри. Няма да обиколим Черно море, но това не е чак толкова важно само по себе си... Друг вариант е Грузия - Армения и връщане през вътрешността на Турция. Би било интересно пътуване, ако бензинът беше по-евтин. Разбира се трябва да се чуя първо с абхазците и да преценим какъв е шанса за минаване. Със сигурност има някакъв начин да се мине там (дали с преговори, подкупи, натоварване на местен камион и т.н.). Ако шансовете, обаче са малки трябва да решим дали искаме да караме северно или южно от Черно море...
    LZ2NKM

    Коментар


    • #17
      От: Обиколка на Черно море (по суша)...

      Човеко, не се доверявай стопроцентово на инфото в нет-а.
      От Абхазия в Грузия минават само местни.
      За Грузия тази граница не съществува, каквото и да ти говорят.
      Минеш ли - излизането ще е мъка - "назаконно влязъл"!
      Т.е. през Ингури - нельзя, през Верхний Ларс - тоже / за чужденци не става /.
      Обиколка по суша е възможна само през Дагестан и Азърбейджан.

      П.П. Сега видях, че се готвите да въртите "на обратно"
      За съжаление това не променя нещата.
      Ингури е "тупик" и в двете посоки.
      Последно редактирано от rumbata; 24-07-11, 22:58.

      Коментар


      • #18
        От: Обиколка на Черно море (по суша)...

        Румба, аз не се доверявам по принцип на нищо 100%, както не съм вярвал и на 100%, че тоя маршрут е възможен. За Абхазия - Грузия не говоря - това е невъзможно!

        От Грузия в Абхазия грузинците не те спират. С тях проблеми няма - само те записват в една тетрадка. За тях там граница не съществува. Същото е било и с Илпо - те не са го спрели, минал е съвсем спокойно. Спрели са го Абхазците, за които това се води държавна граница. Странно след като самите те са му дали разрешение да влезе там. Ето потвърждението, че от там се минава без проблеми, ама с колело: http://graydonstravels.blogspot.com/...-in-sochi.html

        Другата заблуда е че ако се опиташ да се върнеш в Грузия ще те арестуват. Всъщност не - можеш да отидеш в Абхазия и да се върнеш в Грузия, ако си влязъл преди това от Грузия (http://joestrippin.blogspot.com/2009...reaucracy.html). Ще те арестуват ако си влязъл през Псоу (Абхазия) или Нижний Зарамаг (Ю. Осетия) и после се нацепиш в Грузия. За тях ти вече си влязъл в Грузия, но нелегално. През Верхний Ларс за нас не става, не знам защо си мислиш, че през Дагестан става. И там не става, виж това: http://antiviza.livejournal.com/80091.html. Пък и честно казано, източно от Владикавказ не съм сигурен че искам да се развявам, дори и да можеше...
        Нижний Зарамаг и тунелът Роки по последна информация е отворен за всякакви паспорти, но дори и да се влезе в Ю. Осетия от Гори също не съм сигурен, че искам да мина оттам. Районът най-вероятно все още е тежко милитаризиран от руски военни. И никой не е ходил там, освен един англичанин, който е изръчкал Кавказ с джип и е влязъл и излязъл през Русия, което би трябвало да е безпроблемно, макар, че него са го разпитвали руснаците във Владикавказ няколко часа.

        Просто Кавказ няма лесно минаване, това е. Доста време прекарах да проучвам разни варианти, но със сигурност най-доброто е р. Ингури и Абхазия и разбира се в посока Грузия - Абхазия. Всичко друго е много тъмна Индия...
        LZ2NKM

        Коментар


        • #19
          От: Обиколка на Черно море (по суша)...

          Всичко, което си написал е така. И к'во правим?

          Аз бих направил следното:
          - Ще тръгна по красивото черноморско крайбрежие на Турция.
          - Ще пробвам през Ингури. На следващият ден - пак ще пробвам През Цхинвали няма да пробвам. Ще покарам из Грузия и ще пробвам Врхний Ларс (и да не стане, си е красив проход и си струва карането в двете посоки) Ще покарам още в Грузия. Ако много, ама много искам да завъртя морето:
          - Ще си платя ферито и ще сляза в Сочи. Нататък - знаеш.

          П.П.
          1. И няма да говоря с никой в абхазкото министерство. По телефона пък-съвсем. Освен ако не ми се слушат вицове на развален руски
          2. Да, знам какво те тегли да тръгнеш на север - вече имаш руска виза и ти се ще да я ползваш Но тогава гарантирано обиколката отпада.
          Последно редактирано от Димо; 25-07-11, 16:56.
          ______2
          Е = MZ

          Коментар


          • #20
            От: Обиколка на Черно море (по суша)...

            В моя случай вица е на развален английски. Руския го разбирам долу горе, но го говоря точно никак. Първо прекарах известно време да звъня докато дадат слушалката на човека с английския - явно консула. Разговорът протича по следния начин:

            - Имам въпрос за КПП Ингури. Вече ми е издадено радрешение да вляза от там, но ще съм с мотор. Има ли някакви проблеми за това, понеже миналата седмица един финландки турист не са го пуснали.
            - Кой не го е пуснал - грузинците ли, как така не са го пуснали? Къде е той сега? Тонът му е такъв, че едва ли не ще звъни на КПП-то да го пускат.
            - Не са го пуснали абхазките граничари, казали са му че може, но само пеша.
            - Къде е той сега?
            - Върнал се е вече у дома, обратно през Турция.
            - Ааа значи е в Турция. Да не би да не е имал вписан мотора в разрешението?
            - Не. Пишело и мотора, и номера на мотора.
            Вика на колежката си, нещо такова:
            - Наташа, ты знаеш о-том что мы не пропускали мотоциклей на Ингур? - И тя почва да му обяснява нещо. Оня вдига телефона и се обажда на някакъв Алексей и почва да го пита нещо карайки му се. Едва ли не - как не те е срам да не пускаш чуждите туристи, оня обаче му обясни защо явно. После се обажда на някакъв друг, който му обяснява пак нещо, но вече го няма високия тон. И накрая с най-тъжния възможен руски акцент на английски:
            - Sorry but It is not possible to enter with motorcycle on Ingur. Only you can enter.
            - You mean by foot, but without the motorcycle?
            - Yes, yes, yes. By foot only. Sorry.
            И аз продължавам:
            - Но защо е така, някаква причина има ли за това?
            - Нали знаете политическата обстановка е сложна, сигурно ще се промени в бъдеще.
            - Кога? След един месец?
            - Не знам, но няма да е толкова скоро може би.

            Просто тоя човек изобщо не знаеше какво точно се случва на тая граница. Явно никой нито го беше питал, нито му съобщаваше за промените. А той издава и подписва визите на туристите. Тъжна история. Явно наистина в момента има някаква причина руснаците да не пускат МПС-та. Ако изобщо някой може да обясни логично руските причини за порядките на кавказките граници... Може да е заради изборите в края на Август, явно преди са пускали. И ако преди е имало проблеми с грузинците, то сега проблема са абхазците. Разбира се не е невъзможно да се мине някак си там, но шансовете не ми се струват да са много големи.

            Димо, твоето предложение съм го мислил. Верхний Ларс - 90% ще е разходка до Казбеги и обратно. Даже 90% е твърде голям шанс. Виж по-горе това което пуснах с извадки от руския закон за границите. Просто руснаците няма да те пуснат там, това е.

            И се връщаме на нелюбимата ми тема с ферибота. Нелюбима ми е понеже точно до него не исках да стигам. Цена от преди 2 седмици (Сочи - Трабзон) за 1 мотор, двама човека и двойна кабина - 670 долара! Да, фериботаджиите знаят, че тия 500 км могат да се минат само с ферибота и са си надули цената колкото може. Просто не можем да си позволим тия пари. Предпочитам да ги дадем за бензин и да караме. Да, в Русия и Украйна не е чак интересно за каране, но пък така се откриват други възможности.
            А обиколката? Просто няма да има обиколка, но пък и това не е чак толкова важно... Целта рядко оправдава средствата. Ще помислим още малко, пък ще видим точно как и къде ще завъртим.
            LZ2NKM

            Коментар


            • #21
              От: Обиколка на Черно море (по суша)...

              Тия руснаци, бездруго май са луди. Мислят да правят Олимпиада в Сочи 2014, че и писта за Формула 1.
              За сега виждам че оправията им е като за провинциална губерния от 17 век.
              Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

              Коментар


              • #22
                От: Обиколка на Черно море (по суша)...

                Първоначално публикуван от damon Преглед на мнение

                Просто тоя човек изобщо не знаеше какво точно се случва на тая граница. Явно никой нито го беше питал, нито му съобщаваше за промените. А той издава и подписва визите на туристите. Тъжна история.
                Никой човек не знае какво става на тази граница...особено от Сухуми.
                Моето мнение е, че тези неща се решават на място в бърз (или не толкова бърз) разговор и са характерни с липсата на регламент.

                Първоначално публикуван от damon Преглед на мнение
                Явно наистина в момента има някаква причина руснаците да не пускат МПС-та.
                Ако наистина руснаците не пускат МПС-та и ако там има руснаци, значи - не минавате.

                Но аз бих проверил ...

                Първоначално публикуван от damon Преглед на мнение
                Димо, твоето предложение съм го мислил. Верхний Ларс - 90% ще е разходка до Казбеги и обратно. Даже 90% е твърде голям шанс. Виж по-горе това което пуснах с извадки от руския закон за границите. Просто руснаците няма да те пуснат там, това е.
                Аз точно за разходка говоря. От там няма да минете. Това е проверено. Но пък разходката си струва според мен.

                Първоначално публикуван от damon Преглед на мнение
                Да, в Русия и Украйна не е чак интересно за каране, но пък така се откриват други възможности.
                Е кой каза, че не е интересно в Русия и Украйна ?
                Може да си направите супер маршрут и в Русия и в Украйна. И даже има и малко време за това
                ______2
                Е = MZ

                Коментар


                • #23
                  От: Обиколка на Черно море (по суша)...

                  След известно мислене се отказахме от несигурния вариант с Абхазия и изобщо обиколката. Щом е така - нека се разходим във вътрешността на Кавказ. Обадих се на колегата pegasoto, който ми даде карта на Грузия. Той е ходил на Елбрус и ми каза - няма проблеми. В Терскол (нац. парк Приелбрусие) има много хотели, има лифтове, които се качват доста нависоко. Lonely Planet също говорят за там, всичко е ок. Перфектно. До преди два часа, когато случайно открих това: http://www.prielbrusie-hotels.ru/guest.php

                  Приелбрусието е затворено за туристи понеже районът е в КТО, което май ще рече "контра терористична операция". Където и да решим да отидем се оказва затворено... Кавказ става все по-недостъпен, но до колкото може ще се докоснем до него. Засега ще караме по следния маршрут: София - Крим - Сочи (Красная поляна) - Майкоп - Домбай (друг по-известен курорт в региона, койта засега не изглежда да е затворен). Ще се разходим из тоя район на Кавказ (Адигея и Карчаево Черкесск) и ще се върнем или от горната страна на Азовско море, или ще пресечем цяла Украйна в по-северната част в зависимост от времето, което остане. Може би ще се разходим и из Кабардино - Балкария до където не е затворено...
                  LZ2NKM

                  Коментар


                  • #24
                    От: Обиколка на Черно море (по суша)...

                    Първоначално публикуван от damon Преглед на мнение
                    Засега ще караме по следния маршрут: София - Крим - Сочи (Красная поляна) - Майкоп - Домбай (друг по-известен курорт в региона, койта засега не изглежда да е затворен). Ще се разходим из тоя район на Кавказ (Адигея и Карчаево Черкесск) и ще се върнем или от горната страна на Азовско море, или ще пресечем цяла Украйна в по-северната част в зависимост от времето, което остане. Може би ще се разходим и из Кабардино - Балкария до където не е затворено...
                    Предполагам си чел тази тема?
                    http://www.offroad-bulgaria.com/show...7+%EA%F0%E8%EC
                    Маршрута е почти същия но в обратно направление!!
                    יעבור
                    «И това ще мине»

                    Коментар


                    • #25
                      От: Обиколка на Черно море (по суша)...

                      Да, разбира се знам за това пътуване, чел съм го няколко пъти.
                      LZ2NKM

                      Коментар


                      • #26
                        От: Обиколка на Черно море (по суша)...

                        Привет!
                        Тези, които са се ровили по-обстойно ще потвърдят ли, че за момента моторизираното пресичане на Голям Кавказ за хора не-граждани на ОНД си остава невъзможно - без значение дали става дума за Абхазия, Грузия, Осетия или Азербайджан? Някой разглеждал ли е опцията за товарния фербот Баку-Актау (Казахстан) - звучи, като единствената възможност човек да не се връща по същия път откъдето е дошъл?

                        Коментар


                        • #27
                          От: Обиколка на Черно море (по суша)...

                          Привет,
                          Сега видях какво си писал и разбрах каква е ситуацията в Приелбрусието.
                          Това е сайта на фирмата, чиито услуги преди две години ползвахме за покана за визите и овир-а в Русия. Основната им дейност е организиране на трекове в района на Елбрус. Давам ти сайта, им защото обновяват редовно информацията за района. За момента наистина е затворено. Моят съвет е да им се обадиш и да ги разпиташ подробно - къде и какво може и не може в района на Елбрус. Говорят отличен англйиски - мисля че ще се разберете. Въпросната фирма държи и хотел "Шехерезада" в Аазау, на 50м от долната лифтова станция на Елбрус. Ако все пак успеете да се доберете до района, ви препоръчвам да отседнете в този хотел - добра панорама, чист и не скъп.
                          Поздрави,
                          Иво

                          Коментар


                          • #28
                            От: Обиколка на Черно море (по суша)...

                            Благодаря ти Иво. Информацията от другия сайт на подобна фирма, е че хотелите на Азау не работят. Има военни пунктове, които пропускат само живеещите в Терскол, Елбрус и и никакви други хора. Все пак ще им звънна да ги питам каква е възможността да се обикаля на други места из Кабардино - Балкария. Изглежда затворен само южния подстъп към Елбрус. Северният път към Елбрус май е достъпен, но там не знам докъде може да стигнем и дали има асфалт...
                            LZ2NKM

                            Коментар


                            • #29
                              От: Обиколка на Черно море (по суша)...

                              Първоначално публикуван от del-misti Преглед на мнение
                              Привет!
                              Тези, които са се ровили по-обстойно ще потвърдят ли, че за момента моторизираното пресичане на Голям Кавказ за хора не-граждани на ОНД си остава невъзможно - без значение дали става дума за Абхазия, Грузия, Осетия или Азербайджан? Някой разглеждал ли е опцията за товарния фербот Баку-Актау (Казахстан) - звучи, като единствената възможност човек да не се връща по същия път откъдето е дошъл?
                              Ако броиш ползването на кораб за моторизирано пресичане - има начин. Ето ги и опциите от моето проучване.

                              Фериботи/корабчета
                              • Ферибот Сочи - Трабзон: това е най-сигурния транспорт с който можеш да пресечеш Кавказ. Цената е много висока (в момента над 400 долара за човек с мотор).
                              • Комета Батуми - Сочи: има информация, че капитанът взема мотори на борда нелегално, но май е потвърдено само за руснаци. Не се знае дали изобщо става.
                              • Пътнически кораб Поти - Новоросийск - същата работа. Мисля, че не става за не граждани на ОНД държавите.
                              • от Азърбейджан има някакви варианти, но не съм проучвал подробно. За Баку - Актау съм чел, че е супер несигурен и нередовен, може да се чака много и т.н. От Баку май има някакви варианти за корабчета Баку - Махачкала, но честно казано нямам добра информация за този регион. Има сигурен вариант за ферибот Баку - Туркменбаши - Дъг мина оттам преди месец, няма проблеми. Ама ако отидеш до Туркменистан за да заобиколиш Кавказ...

                              Сухопътни проходи:
                              Тук темата е много интересна. Всъщност има интересни проходи през Кавказ и е много жалко, че не могат да се минат.
                              • ГКПП Вверхниы Ларс, Владивосток - Тбилиси (Грузинския военен път): отворен само за местни, арменци и иранци (иранците карат ТИР-ове между Русия и Армения).
                              • ГКПП Нижний Зарамаг (С. Осетия - Ю. Осетия): отворен за всички, но от Грузия не можеш да влезеш в Ю. Осетия и обратното.
                              • ГКПП Псоу (Русия - Абхазия): отворен за всички, влизането и излизането в Русия е свободно. От Абхазия не можеш да влезеш от Грузия, затова единствения шанс остава някак си да влезеш от Грузия в Абхазия (пеша и с велосипед е позволено).
                              • между Дагестан и Азърбайджан има пунк, но той също е затворен за чужденци. Между Чечня и Азърбайджан не знам да има главни пътища.

                              Със сигурност през Кавказ минават и много други черни пътчета, но на тях няма КПП-та. Примерно Военно-сухумската дорога, която свързва Домбай със Сухуми. Пътят не е проходим дори и със джип в момента, но предполагам е по-проходим мотор може да се мине. Но няма КПП.

                              И в крайна сметка най-добрият начин за минаване си остава Грузия - Абхазия. Както Димо каза по-горе, там все пак не е невъзможно да минеш. Трябва просто да бъдеш търпелив и евентуално да приемеш риска, че можеш да се върнеш. Никой друг път не изглежда толкова възможен, както пункта на Ингури. Ако имахме по-голям бюджет може би нямаше да се откажем да пробваме...
                              LZ2NKM

                              Коментар


                              • #30
                                От: Обиколка на Черно море (по суша)...

                                Обмених няколко интересни мейла с фирмата, която ми даде Иво (pegasoto). Наистина ми обърнаха веднага внимание, макар, че основния им бизнес е турове в Приелбрусието. В момента затворена за КТО е само Баксанската долина по която се стига до Терскол и поляна Азау. Там са хотелите и лифтовете на Елблус. В момента експлоатират северния подход към върха, той е свободен от няколко дни от военните. Навсякъде другаде е свободно за пътуване в Кабардино - Балкария, дадоха ми и интересни съвети за региона - къкво интересно има и къде да се отседне. Също и приблизително време за пътуване между някои от точките. Човека с който си кореспондирах каза, че няма никакъв проблем да се отиде в Чечения, дори до Махачкала в Дагестан. Според него няма някаква особена опасност, каза че няколко пъти е ходил с кола из региона като турист.

                                Ето и отговор на въпроса ми "Все пак казват, че региона е опасен?". (пише ми руснак)
                                Nikolay I had no intention to persuade you. I estimate this is interesting and safe. If you have another estimation there is no sense of discussing. Even working here I still can not and have no desire to compete with the opinion of your mass media
                                Засега пътят ни на отиване е такъв. Оттам нататък ще решим в зависимост от времето и желанието - накъде и откъде на обратно. На мен ми се иска да се разходим още малко из Северен Кавказ поне някъде до Беслан, но това ще го решим, когато сме там.

                                LZ2NKM

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X