Резултати 1 до 10 от 10

Тема: Трифазен да работи на монофазен ток?

  1. #1
    Регистрация
    Feb 2008
    Място
    София
    Публикации
    264
    Точки (при гласуване)
    7

    По подразбиране Трифазен да работи на монофазен ток?

    Колеги, помагайте!
    Трябва ми устройство с което да подкарам 3 - фазен ел.двигател на монофазен ток.
    Знам, че може...знам, че към устройството трябва и стартер...знам, че трябва ел.двигателя да се свърже на звезда...но съм до тук.
    Ел.двигателя е мощен - може би над 3 кВ(за по-сигурно ще видя на табелката и ще пиша отново).

    Ако някой има такова или е готов да ми направи съм склонен да приемам оферти
    Помагайте и с предложения и съвети, но малко съм скаран с направата на такива "джаджи" и предпочитам да се намери готово.

  2. #2
    Регистрация
    May 2006
    Място
    Плевен
    Публикации
    1,968
    Точки (при гласуване)
    11

    По подразбиране От: Монофазен на 3-фазен?

    Казва се честотен инвертор ,с него регулираш оборотите и дори може да ги повишиш.Но струва едни пари .За 3кв. предполагам е поне едни 3-400лв. нов.
    Иначе такива пресфързвания ,в най-добрия случай мошноста пада до 50% ,което не е добре.

  3. #3
    Аватара на sparkybg
    sparkybg е офлайн
    Спартак Тимчев
    Старши участник | ОС || СзО || +ПЛ || ТП || ДВиП |* МСС *
    | Модератор |
    Регистрация
    Aug 2007
    Място
    София
    Публикации
    24,810
    Точки (при гласуване)
    48

    По подразбиране От: Монофазен на 3-фазен?

    Класическата схема е с кондензатори, но както вече ти казаха, пада мощността, и при всяко стартиране трябва или да натискаш копче, или да монтираш реле за време, което да прави това.

    Истината е в инвертора, ама ако той е на цена колкото да си прекараш трифазен ток, малко се губи смисъла, ако иде реч за стационарно оборудване. А трифазния ток си е хубавинка по принцип.
    Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.

  4. #4
    Регистрация
    Jul 2007
    Място
    София
    Публикации
    9,295
    Точки (при гласуване)
    22

    По подразбиране От: Трифазен да работи на монофазен ток?

    Освен че пада мощноста двигателя почва и да грее и ако го натовариш повече обикновенно хвърля облак пушек .
    Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

  5. #5
    Регистрация
    Feb 2008
    Място
    София
    Публикации
    264
    Точки (при гласуване)
    7

    По подразбиране От: Трифазен да работи на монофазен ток?

    Лошо...явно ще се продава компресора на 3-фазен и ще се купува на моно-фазен...

  6. #6
    Регистрация
    Feb 2008
    Място
    София
    Публикации
    264
    Точки (при гласуване)
    7

    По подразбиране От: Трифазен да работи на монофазен ток?

    Колеги, остана ми време да снимам машините, които искам да работят на монофазен:


    Може ли да ми разкодирате какъв е мотора и мога ли да го подкарам на монофазен:

  7. #7
    Регистрация
    Jan 2010
    Място
    Троян
    Публикации
    558
    Точки (при гласуване)
    5

    По подразбиране От: Трифазен да работи на монофазен ток?

    Мотора е от серия, която се е произвеждала през хиляда и балканската война, т.е преди повече от 30г.. то си го пише и на табелата 1977г. и вече не се произвежда. За компресора ти е необходим голям пусков момент, който не може да се постигне при свързване на трифазен като монофазен с работни кондензатори, като се прибави и че мощността ще падне с 50%, значи няма смисъл.
    Разкодиране - трифазен електродвигател производство на "Елпром",Троян, серия АО, четириполюсен, 1.5 kW на 1410 оборота, 380V, производство 1977г. Всичко това го пише на табелката.
    Варианта е да си купиш монофазен електродвигател тип ESR90L-4 - това значи монофазен, с пусков и работен кондензтот, 1,5 на 1410 и да го поставиш на мястото на този.
    Подобно е и за шмиргела, само че не можеш да си смениш двигателя.

  8. #8
    Регистрация
    Feb 2008
    Място
    София
    Публикации
    264
    Точки (при гласуване)
    7

    По подразбиране От: Трифазен да работи на монофазен ток?

    Мерси колега!
    Темата отива в моя случай към продажба: http://www.offroad-bulgaria.com/show...99&pagenumber=
    Ще си купя направо монофазни...

  9. #9
    Регистрация
    Feb 2008
    Място
    София
    Публикации
    264
    Точки (при гласуване)
    7

    По подразбиране От: Трифазен да работи на монофазен ток?

    Понеже не ме свърта и искам да си го пусна на монофазен ток, така беше свързан за 3 фазен ток:




    това са ми схемите на свързване:



    така го преправих по схемата за триъгълник:



    търся кой га изпълни тази схема:


  10. #10
    Регистрация
    Dec 2011
    Публикации
    1
    Точки (при гласуване)
    0

    По подразбиране От: Монофазен на 3-фазен?

    ЗдравеЙте.
    Какъв кондензатор трябва да ползВам за трифазен двигател-1.5 кв.за да работи на 220в.Става вЪпрос за турбина за аспирация.
    Ползвал сЪм го преди в помещение в което имах трифазен ток.
    Благодаря ви предварително!!!

Сходни теми

  1. Трифазен UPS 15 kW
    От Volk във форум Ремонт, майстори и материали
    Отговори: 7
    Последно мнение: 29-09-10, 00:43
  2. Отговори: 9
    Последно мнение: 20-03-10, 06:35
  3. продавам компресор трифазен
    От Вещер във форум Архив
    Отговори: 19
    Последно мнение: 03-09-08, 21:18
  4. Въпрос: Как да зареждам през "USB", "Garmin"-а а той да си работи?
    От tuningmania във форум Въпроси и проблеми по марки и модели GPS
    Отговори: 8
    Последно мнение: 26-08-08, 11:41

Правила за публикация

  • Вие не можете да публикувате нови теми
  • Вие не мжоете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да добавяте прикачени файлове
  • Вие не можете да редактирате собствените публикации
  •