Страница 1 от 10 12345 ... ПоследенПоследен
Резултати 1 до 20 от 195

Тема: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

  1. #1
    Регистрация
    Mar 2009
    Място
    Града на стоте войводи
    Публикации
    1,920
    Точки (при гласуване)
    8

    По подразбиране Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    След всичко избълвано за хляба или по точно за това което ни продават за хляб, в къщи взехме решение да си закупим такава машинка.
    Дайте съвет за нещо що годе добро и не много скъпо.
    Ще съм благодарен да туряте ей тук на и рецептички за хлебчета.
    Станимир Дочев - тел.0888 939 434; 0897 800 790; 0879 267 655
    Jeep Grand Cherokee * WJ * 4.7 V8 * Quadra Drive * LPG LR

    На глупака не можеш да му дадеш, можеш само да му вземеш!

  2. #2
    Регистрация
    Aug 2010
    Място
    Варна
    Публикации
    1,269
    Точки (при гласуване)
    7

    По подразбиране От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Колега виж тази тема:
    http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=71414
    Техниката в ръцете на дивака е парче желязо.
    Dacia Duster 4WD
    Suzuki Vitara 1.6 Cabrio

  3. #3
    Регистрация
    Jul 2007
    Място
    Русе
    Публикации
    9,262
    Точки (при гласуване)
    0

    По подразбиране От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    брашно - 0,520 кг
    захар - 2 мерителни малки лъжички на машината/брой ги 2 чаени/
    сол - 2 мерителни лъжички
    олио - 1 супена лъжица
    мая/свежа/ - 10 грама/четвърт кубче, то е 40/42 грама/
    вода/хладка/ - 300 мл/л

    Разтеглям брашното, слагам сол, захар и замразената четвъртинка мая вътре, но да не се опират.
    След около час слагам в контейнера олиото и водата, отгоре брашното и завъртам машината.
    Това го пека на програма за нормален хляб, 750 грама.

    Брашното е на "Топаз Мел", води се "За закуски", машината е "Мулинекс" с една бъркалка.
    Идеален хляб става, хавалят и "София мел", не съм го пробвал, четири/пет месеца се борих с разни сурогати, "На баба", "На дядо", "На вуйна" - пълен крах, мая сменях, рецепти и съотношения, не.
    Няма начин при теб да няма "Топаз Мел", шапката е софийска, но мелничния комплекс е в Карнобат.

  4. #4
    Регистрация
    Nov 2005
    Място
    София
    Публикации
    18,152
    Точки (при гласуване)
    70

    По подразбиране От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Правилно сте решили. Установихме, че хлябът собствено производство ни допада много повече от този, който може да се купи по магазините. Особено, ако става въпрос за по-специалните видове хляб (ръжен, пълнозърнест и т.п.), които по магазините най-често са менте, при това скъпо.

    По принцип "Мулинекс" минават уж за по-читави, но е въпрос и на късмет. И при тях не са малко случаите след неколкократна употреба да се стига до гаранционен ремонт.
    Иначе с уреда си върви CD с рецепти, някои от които са добри, поне според нашия вкус. Стават и за ръчно приготвяне на хляба. Ей ги в прикачения PDF файл.
    Прикачени файлове Прикачени файлове

  5. #5
    Регистрация
    Feb 2010
    Място
    Червен бряг
    Публикации
    1,235
    Точки (при гласуване)
    7

    По подразбиране От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    1. Брашно 605 гр
    2. Олио две супени лъжици или 15гр
    3. 1 яйце домашно не знам колко ми излиза
    4. Четвърт кубче мая
    5. 7.5гр сол
    6. 7 гр захар
    7. Две супени лъжици кисело мляко домашно
    8. 230 мл вода

    Това е пробвано не еднократно рецептата работи перфектно машинката е мулинекс.
    По желоние може да добавиш чубрица или сминдух.
    За всеки ден прекаран в риболов господ дава по два
    0878 79 20 61 Борис

  6. #6
    Регистрация
    Mar 2009
    Място
    Града на стоте войводи
    Публикации
    1,920
    Точки (при гласуване)
    8

    По подразбиране От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Благодаря на всички които се отзоваха.
    Ще следя темата с интерес.
    Станимир Дочев - тел.0888 939 434; 0897 800 790; 0879 267 655
    Jeep Grand Cherokee * WJ * 4.7 V8 * Quadra Drive * LPG LR

    На глупака не можеш да му дадеш, можеш само да му вземеш!

  7. #7
    Регистрация
    Jul 2007
    Място
    Русе
    Публикации
    9,262
    Точки (при гласуване)
    0

    По подразбиране От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Цитат Мнение на Чавдар (V93) Преглед на публикациите
    Правилно сте решили. Установихме, че хлябът собствено производство ни допада много повече от този, който може да се купи по магазините. Особено, ако става въпрос за по-специалните видове хляб (ръжен, пълнозърнест и т.п.), които по магазините най-често са менте, при това скъпо.

    По принцип "Мулинекс" минават уж за по-читави, но е въпрос и на късмет. И при тях не са малко случаите след неколкократна употреба да се стига до гаранционен ремонт.
    Иначе с уреда си върви CD с рецепти, някои от които са добри, поне според нашия вкус. Стават и за ръчно приготвяне на хляба. Ей ги в прикачения PDF файл.
    Не посягайте към "Аляска", купена от "Метро", видях я под сто лева, купих я и първата вечер направих хляб, т.е. пробвах, на края на режим "печене" дисплея умря и дотам.
    В сервиза ми казаха, че не подлежи на ремонт, щели да ми върнат парите в "Метро" след седмица, обадиха се да отида да си взема парите и ми връчиха талон, с който да изхарча същата сума в "Метро" за нещо друго.Ако съм я надвишал, няма проблем, ще си доплатя на касата.
    Мулинекса за три години и нещо се държи, скапа му се оста и семеринга на бъркалката, блокира/трябва да раздвижваш на ръка оста с перката, преди да заложиш хляба/ и така, докато не стана ТНТМ преди два месеца, има канал за външна зегер шайба на оста и един О пръстен се смести.Иначе за ново контейнерче ми обявиха едни цени на доставка, които не ме устройват чисто психически - ненормални са.Реотан, ел.редуктор, програматор - работят без забележка при моя екземляр.

    п.п.хвалят едни евтини машини, продавани в TCM, с една и с две бъркалки, тук затвориха преди две години и не мога сега да кажа марката - гугъл знае, "БГ мамите" и търсачката им май пак.
    Последно редактиран от maxxx ; 24-02-11 в 15:21

  8. #8
    Регистрация
    Dec 2006
    Място
    София
    Публикации
    2,352
    Точки (при гласуване)
    14

    По подразбиране От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    А някой знае ли, дали хлебопекарните могат да правят хляб под 750 гр.? 500 гр. , примерно?
    И. Г. : Чета и гледам - няма смисъл. Пак чета, пак гледам - то нямало и мисъл.

  9. #9
    Регистрация
    Jul 2007
    Място
    Русе
    Публикации
    9,262
    Точки (при гласуване)
    0

    По подразбиране От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Има и такива, 500/750/1000 или 1200 грама, мисля с две бъркалки бяха и правоъгълен контейнер.
    Питай всезнайко/гугъла/.

    п.п. ако въпроса ти е, тези с номинал 750 дали могат да приготвят 500, може и да го размесят, но при печенето може да го прегорят.

  10. #10
    Регистрация
    Jun 2009
    Място
    София
    Публикации
    1,518
    Точки (при гласуване)
    21

    По подразбиране От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    В инструкцията на хлебопекарната са посочени и рецептите и каква е поредността при за слагането на продуктите, към нея вървят чашки и лъжички за дозиране на течностите, солта, захарта и маята. Всичко е много лесно. Продуктите се слагат наведнъж, като можеш да зададеш степен на изпичане, отложен старт и др. с оглед характеристиките на машината.
    Хлябът е перфектен.
    Кейкът и козунакът - много добре разбити, но ръчно направените според мен са по-добри. Има и програма за конфитюр, но не съм я пробвала.
    Освен готов (изпечен) хляб, моите синове много често си правят тесто за пици. Има такава програма. Тестото се получава безупречно.
    Suzuki Jimny 1.3 16V 2009

  11. #11
    Регистрация
    Dec 2006
    Място
    София
    Публикации
    2,352
    Точки (при гласуване)
    14

    По подразбиране От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Цитат Мнение на maxxx Преглед на публикациите
    но при печенето може да го прегорят.
    Точно това ме притеснява
    И. Г. : Чета и гледам - няма смисъл. Пак чета, пак гледам - то нямало и мисъл.

  12. #12
    Регистрация
    Jul 2007
    Място
    Русе
    Публикации
    9,262
    Точки (при гласуване)
    0

    По подразбиране От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Цитат Мнение на NovemberCharlie Преглед на публикациите
    Точно това ме притеснява
    Виж сега, намери някой познат с машина и направете хляб 500 грама/ще спазите количествата/ на програма за 750.
    Имам предвид следното, моята машина има три режима за изпичане на коричката, светла-средна-изпечена.На програма за 1000грама хляб, опекох съставки за 750 и на най-изпечена коричка, нямаше проблеми, само стана по-златист.Разликата между двете програми е 5 минути/3:13 срещу 3:18 часа/.За това си мисля, че може и да не е фатално да печеш 500 на програма за 750гр.
    Но преди да си купиш машина, на твое място бих пробвал с налична такава.

  13. #13
    Регистрация
    Jan 2008
    Място
    София
    Публикации
    1,395
    Точки (при гласуване)
    9

    По подразбиране От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Цитат Мнение на maxxx Преглед на публикациите
    Не посягайте към "Аляска", купена от "Метро"...
    И аз и сестра ми имаме Аляска и проблеми нямаме. Хлябът става екстра. Просто лош късмет си имал явно.

  14. #14
    Регистрация
    Nov 2006
    Място
    Alcaidesa, Spain / Gibraltar
    Публикации
    861
    Точки (при гласуване)
    10

    По подразбиране От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Да кажа и моето мнение по темата.

    1. Ползвам от машините на TCM - стана вече почти на 2 години и никакви проблеми досега. Като за 99лв, не отстъпва нито по качество, нито по функции на скъпите и маркови.
    2. Не би трябвало да ви притеснява дали може да прави и 500 гр. хляб. Поне при нас, един хляб 750 отива почти целия на едно хранене. А същото е невъзможно с купен хляб със същия грамаж.
    Seat Leon 1.9 TDI
    Kawasaki Vulcan EN500

  15. #15
    Регистрация
    Feb 2010
    Място
    Червен бряг
    Публикации
    1,235
    Точки (при гласуване)
    7

    По подразбиране От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Цитат Мнение на maxxx
    Имам предвид следното, моята машина има три режима за изпичане на коричката, светла-средна-изпечена.На програма за 1000грама хляб, опекох съставки за 750 и на най-изпечена коричка, нямаше проблеми, само стана по-златист.Разликата между двете програми е 5 минути/3:13 срещу 3:18 часа/.За това си мисля, че може и да не е фатално да печеш 500 на програма за 750гр.
    maxxx това съм го пробвал и се получава но аз ползвам основно програмата за бърз основен хляб 1000гр хляб с изпечена коричка става з 2:17 часа.
    За всеки ден прекаран в риболов господ дава по два
    0878 79 20 61 Борис

  16. #16
    Регистрация
    May 2009
    Място
    Варна
    Публикации
    385
    Точки (при гласуване)
    0

    По подразбиране От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Ползваме таъв уред от 3 години, някакъв Английски (досущ като Аляска) проблеми никакви! В Пикадили има пакети по 500гр. различни видове готови смеси за хлебопекарна вносни са и брашното е доста качествено, слагаш 300мл вода и лъжица зехтин и си готов. Българското брашно в последно време ми се струва кофти, обикновенно ползваме прясна мая.
    Последно редактиран от Николай Шиваров ; 24-02-11 в 17:00
    --------------------------------------------------
    [FONT=Courier New]понякога седя и си мисля, а понякога само си седя......

    Toyota Yaris 1.0 VVTI :)
    [/FONT]

  17. #17
    Регистрация
    Jul 2007
    Място
    Русе
    Публикации
    9,262
    Точки (при гласуване)
    0

    По подразбиране От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Цитат Мнение на gabocvet Преглед на публикациите
    maxxx това съм го пробвал и се получава но аз ползвам основно програмата за бърз основен хляб 1000гр хляб с изпечена коричка става з 2:17 часа.
    Може и да не съм ти разбрал въпроса, при бърз хляб в моята книжка пише доста повече мая и по-малко вода.Ако те интересува, ще я изровя и ще напиша рецептата.
    Останах с впечатление, че искаш да си правиш хляб 500гр на програма за 750 грама.
    За това писах, че фрапантни разлики за опичане на 750гр заготовка, няма при програма килограм, нататък ти да си прецениш кое/как.

  18. #18
    Регистрация
    Dec 2005
    Място
    Варна
    Публикации
    2,835
    Точки (при гласуване)
    15

    По подразбиране От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Моята машина е английска, Russel Hobbs за 85 лв от магазин за "Стоки от Англия".
    Може да се задава да прави хляб с 350, 500 и 650 гр брашно.
    Аз също установих, че повечето брашна са кофти, да не говорим за тези от промоциите под левче килото. Отидох до варненската мелница, взех си един стек брашно 450 и оттогава нямам забележки към хляба. Мая ползвам суха на др. Йоткер или на кубчета русенска, а хляба го правя с айран, понякога и яйце. Една особеност - ако се ползва суха мая, се слага много захар, ако е прясна - по-малко.

  19. #19
    Регистрация
    Nov 2005
    Място
    София
    Публикации
    18,152
    Точки (при гласуване)
    70

    По подразбиране От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Цитат Мнение на Николай Шиваров Преглед на публикациите
    ... В Пикадили има пакети по 500гр. различни видове готови смеси за хлебопекарна вносни са и брашното е доста качествено, слагаш 300мл вода и лъжица зехтин и си готов. Българското брашно в последно време ми се струва кофти, обикновенно ползваме прясна мая.
    Една от хубавините на домашно приготвения хляб е в това да знаеш какво има вътре. Тия готовите смеси хич и не ги поглеждам, защото нямам доверие. Засега нямаме оплаквания от бяло на София Мел, грахам на Арчар, ръжено на Балван.

    Цитат Мнение на maxxx Преглед на публикациите
    ... Мулинекса за три години и нещо се държи ...
    На втората седмица сменяха мотор и в сервиза не е като да нямаше още няколко за подобни ремонти
    Последно редактиран от Чавдар (V93) ; 24-02-11 в 17:12

  20. #20
    Регистрация
    Mar 2009
    Място
    варна / ракитника
    Публикации
    429
    Точки (при гласуване)
    6

    По подразбиране От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Като гледам никой вече не меси на ръка.Освен удобството,какви са плюсовете спрямо нормалното приготвяне на хляб.

Страница 1 от 10 12345 ... ПоследенПоследен

Сходни теми

  1. Направа на домашна сауна?
    От Спас във форум За дома и семейството
    Отговори: 9
    Последно мнение: 04-11-13, 06:18
  2. Домашна лютеница
    От Стария във форум Гозби, рецепти и ястия
    Отговори: 24
    Последно мнение: 26-09-11, 20:52
  3. домашна македонка
    От bravel във форум Гозби, рецепти и ястия
    Отговори: 0
    Последно мнение: 01-10-10, 00:46
  4. Домашна разпродажба
    От stojan_defender-a във форум Архив
    Отговори: 33
    Последно мнение: 05-08-10, 20:59
  5. Продавам домашна ракия!
    От Доби във форум Архив
    Отговори: 11
    Последно мнение: 13-09-08, 20:46

Правила за публикация

  • Вие не можете да публикувате нови теми
  • Вие не мжоете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да добавяте прикачени файлове
  • Вие не можете да редактирате собствените публикации
  •