Страница 1 от 3 123 ПоследенПоследен
Резултати 1 до 20 от 53

Тема: Подрязване на асма

  1. #1
    Регистрация
    Dec 2009
    Място
    София
    Публикации
    2,747
    Точки (при гласуване)
    9

    По подразбиране Подрязване на асма

    Честити любовен и винарски празници, макар, че редът им е обратно.
    Имам 50 кв.м асми (20х2,5 м), садени на хижата да ми правят сянка на колите, 10 корена отел от различен произход. Някои раждат много, други по-малко. Трябва ли да ги подрязвам, кога и как?
    Където не стига Нива, се стига с хеликоптер.
    ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

  2. #2
    Регистрация
    Jan 2009
    Място
    Раднево
    Публикации
    1,966
    Точки (при гласуване)
    9

    По подразбиране От: Подрязване на асма

    Цитат Мнение на trapper Преглед на публикациите
    Честити любовен и винарски празници, макар, че редът им е обратно.
    Имам 50 кв.м асми (20х2,5 м), садени на хижата да ми правят сянка на колите, 10 корена отел от различен произход. Някои раждат много, други по-малко. Трябва ли да ги подрязвам, кога и как?
    Бързам да ти отговоря ,че това ми е хоби-имам 200 кв.м.асми и едно лозе 500 кв.м.Всеки сорт се подрязва различно.Всеки сорт се подрязва различно при редово и астмовидно отглеждане.Не ми е познат отела(върти ми се в главата нещо че е директен сорт,който не се разрешава от ЕС) ,чувал съм че става хубаво вино .Има правило ,че ако е родовит сорт се реже на пъпки и чепове.Иначе ако искаш сянка и хубаво грозде не става,по добре си засади някой друг гюрлюк.Има няколко вида подрязване-на есен,на пролет,кършене,прищтипване и рязане на зелено,рязане след градушка,...абе цяла наука .Аз ползвам едно ръководство по лозарство на Нинов и много проба/грешка ...вече 15 год.Имам към 10-15 сорта грозде и съм доволен от себе си-памид,димят,червен мискет,мавруд,мерло,италия,хамбургски мискет,унгарка(два вида),червена лисича опашка,чауш,една ранозрейка(дето не я знам какво е),един безсеменен вид бяло от което правя компот и сладко,едно едро десертно което не го ядат осите.Ако темата продължи и понататък ще има снимки и лекции...иначе за рязане е още раничко,идва студ.

  3. #3
    Регистрация
    Apr 2006
    Място
    Копривщица
    Публикации
    9,090
    Точки (при гласуване)
    30

    По подразбиране От: Подрязване на асма

    С извинение за това, че може би не е съвсем по темата: Какво значи "директен сорт" и какви са обструкциите на ЕС по отношение на такива?
    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

  4. #4
    Регистрация
    Dec 2009
    Място
    София
    Публикации
    2,747
    Точки (при гласуване)
    9

    По подразбиране От: Подрязване на асма

    Отел е диво грозде от СЗ България. Не се пръска, аз докато си пия бирата на сянка и замезвам с пържена риба от реката, съседите се потят като луди под пръскачките. На есен моите асми са увиснали от грозде, а по техните тук-там има нещо, че не го и берат. Има големи листа за сърми (смесва диво прасе и сърнешко, че е по-постно).
    Където не стига Нива, се стига с хеликоптер.
    ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

  5. #5
    Регистрация
    Feb 2010
    Място
    Червен бряг
    Публикации
    1,156
    Точки (при гласуване)
    7

    По подразбиране От: Подрязване на асма

    Цитат Мнение на trapper
    Честити любовен и винарски празници, макар, че редът им е обратно.
    Имам 50 кв.м асми (20х2,5 м), садени на хижата да ми правят сянка на колите, 10 корена отел от различен произход. Някои раждат много, други по-малко. Трябва ли да ги подрязвам, кога и как?
    Бащата реже и днес, така, че не е късно.
    Имаме бял отел на лозето на главина оставяме 3- 4 перки с 3- 4 пъпки.
    Дай повече инфо за асмите.
    За всеки ден прекаран в риболов господ дава по два
    0878 79 20 61 Борис

  6. #6
    Регистрация
    Dec 2009
    Място
    София
    Публикации
    2,747
    Точки (при гласуване)
    9

    По подразбиране От: Подрязване на асма

    Цитат Мнение на gabocvet Преглед на публикациите
    Дай повече инфо за асмите.
    Лозите са 10, които се вкорениха от забити в земята пръчки от червен отел, от 10 до 5 г. Почнаха да раждат на 2-3 година. До сега не съм ги подрязвал.
    Където не стига Нива, се стига с хеликоптер.
    ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

  7. #7
    Регистрация
    Mar 2008
    Място
    ДУПНИЦА
    Публикации
    1,470
    Точки (при гласуване)
    8

    По подразбиране От: Подрязване на асма

    На вилата имам хубаво лозенце и хубави асми. За вино. Но за сянка имам една асма червен отел, нарочно посаден някога от баща ми . Идеята му е хубава сянка и никакво пръскане. Моят опит с този сорт /имам го повече от 30 години/ е следният. Кроя го по-малко за да има повече шума за сянка. Ражда като луд, но откакто захванах мерлото него /отела/ го оставям само за ракия. Кроя го последен, когато всичко друго съм окроил и пъпките на отела вече са тръгнали да се развиват. Идеята е че пръчките на този сорт се доста тънки и при студена зима поизмръзват. Та затова се крои по късничко. Моето кроене на отела почти винаги се свежда до премахване на измръзналите клонки и ако има някои по-стари такива. Един вид прочистване, нищо повече. Да, листята са му чудни за сърмички, но само докато са по-млади /абе младото си е младо/, после стават жилави. Та обикновено отела го "режа" април. А иначе тези дни е чудно време за резитба ако изключим калчицата.
    А къде ти е Трапер хижата с отела ?

    Относно що е то директен сорт и какво казват в ЕС за него. Директни са онези сортове, като многото видове отели /бели и червени/. Те са по-близки до дивата лоза и се размножават по лесния начин "бодни пръчица". Много са устойчиви на болести /затова и не е необходимо пръскане/, но специалистите са установили че съдържат канцерогенни вещества. В Европа наистина е забранен за производство на вино, мисля че и в Америка, но никъде не съм срещал официална информация по случая.
    Тази земя, по която тъпча сега,
    тази земя, която пролетен вятър пробужда,
    тази земя – не е моя земя,
    тази земя, простете, е чужда.

  8. #8
    Регистрация
    Jan 2009
    Място
    Раднево
    Публикации
    1,966
    Точки (при гласуване)
    9

    По подразбиране От: Подрязване на асма

    Цитат Мнение на davc Преглед на публикациите
    С извинение за това, че може би не е съвсем по темата: Какво значи "директен сорт" и какви са обструкциите на ЕС по отношение на такива?
    Ами такива които не са ашладисани върху американски подложки във връзка с борбата с филоксерата.Това заболяване е унищожило повечето насаждения в началото на 20 век в цяла Европа.И оттогава са тия мерки доколкото си спомням.

  9. #9
    Регистрация
    Feb 2010
    Място
    Червен бряг
    Публикации
    1,156
    Точки (при гласуване)
    7

    По подразбиране От: Подрязване на асма

    Цитат Мнение на vladstudio
    Кроя го по-малко за да има повече шума за сянка. Ражда като луд, но откакто захванах мерлото него /отела/ го оставям само за ракия. Кроя го последен, когато всичко друго съм окроил и пъпките на отела вече са тръгнали да се развиват. Идеята е че пръчките на този сорт се доста тънки и при студена зима поизмръзват. Та затова се крои по късничко. Моето кроене на отела почти винаги се свежда до премахване на измръзналите клонки и ако има някои по-стари такива. Един вид прочистване, нищо повече.
    Не е ли малко късно откато започне да се развива? Тогава асмата си е в силата и вместо да развива отводите и чеповете тя се развива на всякъде.
    Измръзналите пръчки се познават много лесно като я срежеш и отреза не е изцяло зелен и има кафяви петна или черни значи имаш измръзване и се чисти до здраво.
    Дядо бог да го прости практикуваше друго нещо при главините които зариваме оставяше двойно повече отводи като половината ги режеше и ги заривахме а другата половина не ги правеше нищо и напролет ако незаринатите са презимували добре отсраняваше заринатите отводи.
    За всеки ден прекаран в риболов господ дава по два
    0878 79 20 61 Борис

  10. #10
    Регистрация
    Oct 2008
    Място
    Стара Загора
    Публикации
    1,076
    Точки (при гласуване)
    9

    По подразбиране От: Подрязване на асма

    Абе, момци да ви попитам и аз за саденето от пръчки. Може ли примерно като подрязвам лозето и да си запазя няколко пръчки и като ги подрежа разбиа се до няколко пъпки и да ги бодна в земята, дали ще се хванат. Смисъл, пясък тор - всичко, поливане с вода също, не просто да ги забия като колчета. Че в лозето се поизгубиха вече доста корени (а и смятам да засадя още), а кото влезна по тези бриколажи и като видя, че започват от 5 лева нагоре за пръчка и ми става лошо. да са 3, 5 корена да ги купя, ама ми трябват към 50, 60. И ако се хванат пръчките сега пролетта наесен да ги засадя на желаното място. Ако има значение сортът е Мерло.
    Ако е машина, нека бъде немска!
    По - добре як и прост, отколкото само прост!
    XJR 1200
    ETZ 150

  11. #11
    Регистрация
    Feb 2008
    Място
    Ловеч
    Публикации
    3,660
    Точки (при гласуване)
    15

    По подразбиране От: Подрязване на асма

    Цитат Мнение на ivodianov1992 Преглед на публикациите
    Абе, момци да ви попитам и аз за саденето от пръчки. Може ли примерно като подрязвам лозето и да си запазя няколко пръчки и като ги подрежа разбиа се до няколко пъпки и да ги бодна в земята, дали ще се хванат. Смисъл, пясък тор - всичко, поливане с вода също, не просто да ги забия като колчета. Че в лозето се поизгубиха вече доста корени (а и смятам да засадя още), а кото влезна по тези бриколажи и като видя, че започват от 5 лева нагоре за пръчка и ми става лошо. да са 3, 5 корена да ги купя, ама ми трябват към 50, 60. И ако се хванат пръчките сега пролетта наесен да ги засадя на желаното място. Ако има значение сортът е Мерло.
    Аз,така практикувам,като си режа асмите бодна няколко пръчки,на есен които са се хванли ги засаждам на определените места.
    Само,че първите три години ги увивам с хартия и найлон,това за зимата.Е някои пак дават фира ама напролет пак бодвам пъчки и така!

  12. #12
    Регистрация
    Mar 2008
    Място
    ДУПНИЦА
    Публикации
    1,470
    Точки (при гласуване)
    8

    По подразбиране От: Подрязване на асма

    Има няколко варианта. Единия е садиш на мястото дето то трябват, вместо една , три-четири пръчки. Ако на третата година са живи всички, оставяш си една, другите ги местиш. Предимството е че всеко местене забавя развитиети с около година.
    Аз практикувам и друг начин. Всяка пролет си оставям пръчки от необходимите ми сортове и ги "засаждам" в прерязана 10 литрова туба от минерална вода в пръст, пясък и дървени трици. В една туба слагам по 8-10 пръчки. Поливам ги цяло лято /важно е/ и зимата ги прибирам в мазето на топло. На следващата пролет ги садя където има нужда.
    Добре е долния край на пръчката преди засаждането да се отреже /да е свеж/ и леко да се цепне. Някои препоръчват в цепнатината да се слага по едно пшеничено зърно, но аз не съм го правил. Незнам дали има ефект.
    И както се казва опитвай, опита учи.
    Тази земя, по която тъпча сега,
    тази земя, която пролетен вятър пробужда,
    тази земя – не е моя земя,
    тази земя, простете, е чужда.

  13. #13
    Регистрация
    Aug 2008
    Място
    гр.Варна
    Публикации
    465
    Точки (при гласуване)
    8

    По подразбиране От: Подрязване на асма

    За да има по-добър успех в директното засаждане, независимо какъв сорт е, съответните отрезеци се накисват във вода за 10 - 15 дни. След това се засаждат като от двете им страни има вади за постоянно поливане. До есента са пуснали съответните корени, и на пролет могат да се засаждат. Аз също имам лозе, което не се пръска, от т.н. липа. Става хубаво и ароматно вино, чисто от всякакви химикали.
    Резитбата - липата на три чепа с по 3 - 4 пъпки всека. Сега го вдигам на телове и ще оставям по две пръчки на 4-5 пъпки. Имам и астма с различни видове грозде, резитбата е следната: две стари пръчки с по 6-7 чепа по на 2-3 пъпки, и една млада на 10-12 пъпки. На следващата година една от старите се премахва и се оставя нова млада и така всяка година.

  14. #14
    Регистрация
    Mar 2008
    Място
    ДУПНИЦА
    Публикации
    1,470
    Точки (при гласуване)
    8

    По подразбиране От: Подрязване на асма

    Цитат Мнение на rulin Преглед на публикациите
    За да има по-добър успех в директното засаждане, независимо какъв сорт е, съответните отрезеци се накисват във вода за 10 - 15 дни. След това се засаждат като от двете им страни има вади за постоянно поливане. До есента са пуснали съответните корени, и на пролет могат да се засаждат.
    Да, това също е много правилен метод.
    Тази земя, по която тъпча сега,
    тази земя, която пролетен вятър пробужда,
    тази земя – не е моя земя,
    тази земя, простете, е чужда.

  15. #15
    Регистрация
    Feb 2010
    Място
    Червен бряг
    Публикации
    1,156
    Точки (при гласуване)
    7

    По подразбиране От: Подрязване на асма

    Цитат Мнение на ivodianov1992
    Абе, момци да ви попитам и аз за саденето от пръчки. Може ли примерно като подрязвам лозето и да си запазя няколко пръчки и като ги подрежа разбиа се до няколко пъпки и да ги бодна в земята, дали ще се хванат. Смисъл, пясък тор - всичко, поливане с вода също, не просто да ги забия като колчета. Че в лозето се поизгубиха вече доста корени (а и смятам да засадя още), а кото влезна по тези бриколажи и като видя, че започват от 5 лева нагоре за пръчка и ми става лошо. да са 3, 5 корена да ги купя, ама ми трябват към 50, 60. И ако се хванат пръчките сега пролетта наесен да ги засадя на желаното място. Ако има значение сортът е Мерло.
    Гледах един интересен номер. За по сигурно прихващане(окореняване) отрязаната пръчка се засажда в отрязана пластмасова бутилка да се окорени за една година и след това се пренася в лозето, така се развива кореновата система и има по добър процент на прихващане. Друг сигурен метод е да се отведе пръчка от съществуваща вече лоза и след няколко гадини се отрязва от майката.
    Друг интересен метод гледах в един руски сайт набелязваш си пръчките които ще режеш за за окореняване и ги оставяш да презимуват на следващата години ги скъсяваш до необходимата дължина без да ги отрязваш. Обелваш кората на 2 -3 см и този край се слага в пластмасова бутилка за окореняване есента се отрязва и се засажда.
    Последно редактиран от gabocvet ; 19-03-11 в 09:18
    За всеки ден прекаран в риболов господ дава по два
    0878 79 20 61 Борис

  16. #16
    Регистрация
    Mar 2008
    Място
    ДУПНИЦА
    Публикации
    1,470
    Точки (при гласуване)
    8

    По подразбиране От: Подрязване на асма

    Гледах един интересен номер. За по сигурно прихващане(окореняване) отрязаната пръчка се засажда в отрязана пластмасова бутилка да се окорени за една година и след това се пренася в лозето, така се развива кореновата система и има по добър процент на прихващане.
    Е нали това хортувам и аз.
    Тази земя, по която тъпча сега,
    тази земя, която пролетен вятър пробужда,
    тази земя – не е моя земя,
    тази земя, простете, е чужда.

  17. #17
    Регистрация
    Feb 2010
    Място
    Червен бряг
    Публикации
    1,156
    Точки (при гласуване)
    7

    По подразбиране От: Подрязване на асма

    Цитат Мнение на vladstudio
    Е нали това хортувам и аз.
    Тука всяка е отделно и само азрязваш шишето и слагаш в дупката без да пипаш корените.
    За всеки ден прекаран в риболов господ дава по два
    0878 79 20 61 Борис

  18. #18
    Регистрация
    Dec 2009
    Място
    София
    Публикации
    2,747
    Точки (при гласуване)
    9

    По подразбиране От: Подрязване на асма

    Окълцах няколко метра от асмата, като махнах клечките, които ми се видяха тънки или сухи. После ме налегна блажен бирен мързел и реших да оставя останалата асма за конпрола - наесен ще проверя дали е имало смисъл от бачкането.
    Където не стига Нива, се стига с хеликоптер.
    ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

  19. #19
    Регистрация
    Mar 2008
    Място
    ДУПНИЦА
    Публикации
    1,470
    Точки (при гласуване)
    8

    По подразбиране От: Подрязване на асма

    Цитат Мнение на trapper Преглед на публикациите
    Окълцах няколко метра от асмата, като махнах клечките, които ми се видяха тънки или сухи. После ме налегна блажен бирен мързел и реших да оставя останалата асма за конпрола - наесен ще проверя дали е имало смисъл от бачкането.
    Много добре си направил . Една работа /каквато и да е тя/ никога не трябва да пречи на бирата !
    Тази земя, по която тъпча сега,
    тази земя, която пролетен вятър пробужда,
    тази земя – не е моя земя,
    тази земя, простете, е чужда.

  20. #20
    Регистрация
    Feb 2010
    Място
    Червен бряг
    Публикации
    1,156
    Точки (при гласуване)
    7

    По подразбиране От: Подрязване на асма

    Цитат Мнение на trapper
    Окълцах няколко метра от асмата, като махнах клечките, които ми се видяха тънки или сухи. После ме налегна блажен бирен мързел и реших да оставя останалата асма за конпрола - наесен ще проверя дали е имало смисъл от бачкането.
    Ще има смисъл.
    Как я оряза на перки или на отводи? По колко остави на асма?
    За всеки ден прекаран в риболов господ дава по два
    0878 79 20 61 Борис

Страница 1 от 3 123 ПоследенПоследен

Сходни теми

  1. Уникален 12 часов преход до Рожен
    От kerkelov във форум Пътешествия и разходки с АТВ (завършени)
    Отговори: 12
    Последно мнение: 24-06-09, 14:57

Правила за публикация

  • Вие не можете да публикувате нови теми
  • Вие не мжоете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да добавяте прикачени файлове
  • Вие не можете да редактирате собствените публикации
  •