През миналата и тази седмица направих едно проучване за наличните на нашия пазар АТ(All Terrain) "всесезонни" гуми. Същото няма претенции за голяма представителност и изчерпателност, но все пак вероятно информацията може да бъде полезна.
Въпросът, който задавах на магазините беше: Какви АТ гуми можете да ми предложите в размери 245/70/R16, 255/70/R16 и 265/70/R16?
Бързо се изясни, че размерът 255/70R16 е доста голяма рядкост, като една от причините е и това, че не всички производители имат гуми в този размер.
На първо място се поинтересувах от Toyo Open Country AT

защото бях останал с добри впечатления от тази гума.
За съжаление, се оказа, че "Радиал" я имат само в размер 245/70R16.
Проверка по европейски онлайн магазини за гуми показа, че и там по-големият размер липсва. Последно получената информация беше, че тази гума е спряна от производство и повече няма да се предлага.
От "Боряна" можаха да ми предложат 2 варианта:
Yokohama Geolandar G012

на цена (без отстъпки) 295 лв за размер 265/70R16
и Lassa Competus 4x4 срещу около 240-250 лв

От "Диана" ми анонсираха също 2 варианта:
"Добрата стара" BF Goodrich AT за 310 лв (без отстъпките)

и General Grabber AT за 50-60 лв по-малко

"Мотоексперт" не можаха да ми предложат никакви АТ гуми в размер 255 и 265/70.
Въз основа на прочетените из нет-а положителни отзиви, проверих и за наличност на
Pirelli Scorpion ATR

Такива имаше само при един от вносителите и то само в размер 265/75R16, който не ми върши работа.
С помощта на Митко Лазаров от "Гладиатор" търсенето беше разширено и в посока Германия.
От там има възможност да се доставят
Goodyear Wrangler AT-SA (Silent Armor)

която се предлага в 2 варианта, показани на горната снимка. Левият е за по-малките размери, а над 245/70R16 гумата е във варианта с 5 "ребра" (вдясно).
Въпреки, че шарката ми се струва интересна, не посмях да рискувам с тази гума предвид на това, че за предишните модели АТ гуми на Гудиър съм срещал доста неласкави отзиви, а цената й (очаквано) е съществено по-висока от тази на другите АТ гуми.
Намери се и още един вариант.
Kumho Road venture AT825

Тази гума по принцип се предлага и от "Боряна", но явно нямаха наличност, защото не я споменаха, а и, според сайта им, я предлагат само в 2 размера, които не ми вършат работа.
Според информация в нет-а тази гума май също ще бъде спряна от производство, като за заместител се посочва
Kumho AT KL78

която обаче е с по-груба шарка и, според производителя, е с по-офроуд насоченост, отколкото първата.
Въпросът, който задавах на магазините беше: Какви АТ гуми можете да ми предложите в размери 245/70/R16, 255/70/R16 и 265/70/R16?
Бързо се изясни, че размерът 255/70R16 е доста голяма рядкост, като една от причините е и това, че не всички производители имат гуми в този размер.
На първо място се поинтересувах от Toyo Open Country AT

защото бях останал с добри впечатления от тази гума.
За съжаление, се оказа, че "Радиал" я имат само в размер 245/70R16.
Проверка по европейски онлайн магазини за гуми показа, че и там по-големият размер липсва. Последно получената информация беше, че тази гума е спряна от производство и повече няма да се предлага.
От "Боряна" можаха да ми предложат 2 варианта:
Yokohama Geolandar G012

на цена (без отстъпки) 295 лв за размер 265/70R16
и Lassa Competus 4x4 срещу около 240-250 лв

От "Диана" ми анонсираха също 2 варианта:
"Добрата стара" BF Goodrich AT за 310 лв (без отстъпките)

и General Grabber AT за 50-60 лв по-малко

"Мотоексперт" не можаха да ми предложат никакви АТ гуми в размер 255 и 265/70.
Въз основа на прочетените из нет-а положителни отзиви, проверих и за наличност на
Pirelli Scorpion ATR

Такива имаше само при един от вносителите и то само в размер 265/75R16, който не ми върши работа.
С помощта на Митко Лазаров от "Гладиатор" търсенето беше разширено и в посока Германия.
От там има възможност да се доставят
Goodyear Wrangler AT-SA (Silent Armor)

която се предлага в 2 варианта, показани на горната снимка. Левият е за по-малките размери, а над 245/70R16 гумата е във варианта с 5 "ребра" (вдясно).
Въпреки, че шарката ми се струва интересна, не посмях да рискувам с тази гума предвид на това, че за предишните модели АТ гуми на Гудиър съм срещал доста неласкави отзиви, а цената й (очаквано) е съществено по-висока от тази на другите АТ гуми.
Намери се и още един вариант.
Kumho Road venture AT825

Тази гума по принцип се предлага и от "Боряна", но явно нямаха наличност, защото не я споменаха, а и, според сайта им, я предлагат само в 2 размера, които не ми вършат работа.
Според информация в нет-а тази гума май също ще бъде спряна от производство, като за заместител се посочва
Kumho AT KL78

която обаче е с по-груба шарка и, според производителя, е с по-офроуд насоченост, отколкото първата.
Коментар