Страница 1 от 3 123 ПоследенПоследен
Резултати 1 до 20 от 48

Тема: Кой как и от какво приготвя курбан?

  1. #1
    Регистрация
    Mar 2009
    Място
    Града на стоте войводи
    Публикации
    1,897
    Точки (при гласуване)
    8

    Smile Кой как и от какво приготвя курбан?

    Гледам няма такава тема, а е важна!
    В цяла България се приготвят курбани и би следвало да споделиме рецепти.
    Па може и един курбанджииски събор да си направим с дегустация.

  2. #2
    Регистрация
    Dec 2009
    Място
    Мъглиж
    Публикации
    163
    Точки (при гласуване)
    5

    По подразбиране От: Кой как и от какво приготвя курбан?

    Курбан се прави от овче месо.Овцата се заколва и трупът се нарязва на парченца.Вари се във вода седна-две цели глави лук.Препенва се за да стане бистър курбана.След като се свари хубаво месото се сервира със суха препечена люта чушка.

  3. #3
    Регистрация
    Aug 2010
    Място
    Аксаково - Варна
    Публикации
    23
    Точки (при гласуване)
    0

    По подразбиране От: Кой как и от какво приготвя курбан?

    У наше село курбанът го правим от шиле но и от овца сме правили. От шиле не става толкова мазен като овчия. Рецептата: коли се шилето дере се, изтърбушва се. Карантията се дава на жените да я сварят и се консумира по време на варене с вино, бира, ракия кой каквото му душа сака. Трупното месо се реже на порций горе долу да стане парче-порция и се слага да се вари само със сол и черен пипер, като се пени интензивно особенно в началото като заври месото, както е казал колегата за да стане бистър курбан. Вари се доста време 4-5-6 часа зависи от месото, но на финала трябва да се отделя съвсем лесно от кокала почти само да пада. Сервира се с филия хляб и с вилица . Каквото остане в казана се затваря в буркани. Добре сварения курбан като замръзне в бурканите чорбата му се желира. Не се ли желира значи е искал още варене.

  4. #4
    Регистрация
    Mar 2009
    Място
    Града на стоте войводи
    Публикации
    1,897
    Точки (при гласуване)
    8

    По подразбиране От: Кой как и от какво приготвя курбан?

    Най важното приятели на курбана е мерака и след него идва материала и майсторлъка.
    Събираш вярна дружина и решавате кога да врътнете едно курбанче.
    Взема се една млада и ялова овчица/в краен случай може и шиленце/ и се заколва.
    След отделяне на вътрешностите и измиване месото от трупа се обезкостява, като по костите се оставя част от месото.
    Месото от задните бутове се отделя и се мели на кайма, овкусява се с лук и подправки и се мятат кюфтаците на скарата за да се уплътни времето до сваряване на курбана.
    Другото месо, нарязано на не много големи парчета/5 на 5см./ заедно с пооголените кокали се слага в тенджера и се вари, като се отпенва. Като спре да излиза пяната се слагат около 10глави лук обелени и цели, преди да е готово месото се слага солта.
    Преди да е станал курбана се проверява дали е сварен, като се вадят кокали и се пробва. Това е като мезе един вид преди основното ядене.
    През това време в други две тенджери се варят главата и пинджувишите/дреболиите/.

    След това
    Хващайте по дълбоки купи и лъжиците да са с по една дупка поне.

  5. #5
    Регистрация
    Apr 2006
    Място
    Копривщица
    Публикации
    9,090
    Точки (при гласуване)
    30

    По подразбиране От: Кой как и от какво приготвя курбан?

    Момчета, възможно ли е това, което пишете! Ми то никакви подправки ли няма в този курбан - само кромид лук...
    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

  6. #6
    Аватара на turtey
    turtey е онлайн Старши участник | СзО || +ПЛ || ДВиП |* МСС *
    Регистрация
    Jul 2006
    Място
    София
    Публикации
    11,754
    Точки (при гласуване)
    29

    По подразбиране От: Кой как и от какво приготвя курбан?

    Истинският курбан се прави от мъжко, все пак.

  7. #7
    Регистрация
    Apr 2006
    Място
    Копривщица
    Публикации
    9,090
    Точки (при гласуване)
    30

    По подразбиране От: Кой как и от какво приготвя курбан?

    Цитат Мнение на turtey Преглед на публикациите
    Истинският курбан се прави от мъжко, все пак.
    Зарежи "теологичността" - темата е тривиално чревоугодническа. Всъщност, ако може да споменеш някакви "треволяци" от церемониално-обреден характер ще е полезно!
    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

  8. #8
    Регистрация
    Jan 2010
    Място
    Енина
    Публикации
    212
    Точки (при гласуване)
    5

    По подразбиране От: Кой как и от какво приготвя курбан?

    Точно така.В миналото /още през времемето на "езичеството" от траки прабългари и другите тогавашни не християнски племена/ е имало жертвоприношения.С идването на християнската вяра се забранява жертвоприношението,но народа продължава заедно с християнскитезакони да почита и някои стари езически обичаи.Така на някои християнски празници се нарича здраво животно и един вид се прави жертвоприношение за здраве.Също тово го има и то в много по-силно форма и при мисюлманите.А пък ние си го обръщаме в един хубав разлат моабет!!
    Если запрещено, а тебе очен хочется - тагда можно!

  9. #9
    Аватара на turtey
    turtey е онлайн Старши участник | СзО || +ПЛ || ДВиП |* МСС *
    Регистрация
    Jul 2006
    Място
    София
    Публикации
    11,754
    Точки (при гласуване)
    29

    По подразбиране От: Кой как и от какво приготвя курбан?

    Агнешко месо, дреболии, кромид лук, сладки и люти чушки, моркови, домати, яйца, ориз, магданоз, джоджен, черен пипер, червен пипер, сол
    Яйцата се добавят през сита в горещата чорба, за да се пресекат.

    И малко майсторлък

    Ами точно това дето му викаш "теологичност" отличава курбана от агнешката чорба

  10. #10
    Регистрация
    Nov 2007
    Място
    Централен Балкан
    Публикации
    1,994
    Точки (при гласуване)
    10

    По подразбиране От: Кой как и от какво приготвя курбан?

    По принцип "курбан" не е самата манджа, а както каза стария ИЖок/много разбират от курбани тези ененци/ принасянето в жертва на дадена животинка. Може да не е овца, шиле/ аз лично го правя от агне, щото не се разбирам/ . Има случаи когато се коли кокошка, а и доста по-едри животни. Интересно е друго. Защо ако християнството отрича жертвоприношенията, винаги при офциални поводи попа освещава курбана.....
    Иначе не е зле да се сложи чер пипер на зърна, дафинов лист и ако хайванчето е дръгливо - краве масло/поне 50-60гр/
    Искаш ли да получиш умен отговор-питай умно!
    0894328706

  11. #11
    Регистрация
    Apr 2006
    Място
    Копривщица
    Публикации
    9,090
    Точки (при гласуване)
    30

    По подразбиране От: Кой как и от какво приготвя курбан?

    Малей-йй, каква чобрба правя от агнешки дреболии!
    Но в курбана май дреболии не се слагат. Това и на мен ми е ясно, въпреки, че се учудвам от тази тотална липса на подправки.

    П. П. "Курбан" - в смисъл на приношение в този подраздел е неактуално. Това тълкувание е за "Културата и ..."
    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

  12. #12
    Аватара на turtey
    turtey е онлайн Старши участник | СзО || +ПЛ || ДВиП |* МСС *
    Регистрация
    Jul 2006
    Място
    София
    Публикации
    11,754
    Точки (при гласуване)
    29

    По подразбиране От: Кой как и от какво приготвя курбан?

    В наше село се слагат и дреболиите. После се залива и със леко запържено масло с червен пипер като е готов.

    Иначе курбан е определен тип чорба (поне в българската традиция), приготвена с определена цел. Т.е. не всяка агнешка чорба е курбан. И не всеки курбан е агнешка чорба, също така. Та въпросът е малко неправилно зададен

  13. #13
    Регистрация
    Dec 2009
    Място
    София
    Публикации
    2,713
    Точки (при гласуване)
    9

    По подразбиране От: Кой как и от какво приготвя курбан?

    Цитат Мнение на davc Преглед на публикациите
    Малей-йй, каква чорба правя от агнешки дреболии!...
    Davs, аз съм доверчив човек и не, че не ти вярвам, ама искам да се уверя във вкуса на курбан-чорбата ти, защото и аз съм голям готвач. Ние сме 7 души (2 са бебета). Така че, ако може, кажи кога и как да стане.
    Имаме къща в Копривщица и няма да ти досаждаме след дегустацията.
    Където не стига Нива, се стига с хеликоптер.
    ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

  14. #14
    Регистрация
    Mar 2010
    Място
    Бургас
    Публикации
    254
    Точки (при гласуване)
    5

    По подразбиране От: Кой как и от какво приготвя курбан?

    Аз пък знам,че курбан се прави само с агнешко месоМоже би защото не съм почитателка на тази бистра супа,но понякога хапвам,за да не обидя
    домакините...а агнешка дроб-чорба....няма да се хваля,но хмх
    Не казвай "Хоп" преди да си скочил

  15. #15
    Регистрация
    Nov 2009
    Място
    Пловдив
    Публикации
    693
    Точки (при гласуване)
    8

    По подразбиране От: Кой как и от какво приготвя курбан?

    Различно е, ако се спрем само до приготвянето и не говорим за теология. Тоест...курбанът е доста различен и като направа и като география. Бях църковен настоятел доста години и къде ли не и какво ли не видях, готвих и ядох. Има места, където курбанът не е чорба, а е печени късове месо с дроб-сърма и това се раздава за здраве по махалата с филия хляб, друг път курбанът си е супа, но в нея има и домат и чушка и ориз и какво ли не...Всеистинският курбан си е месо, вода, лук, сол, малко зеления и много надежди за ...кой каквото има зор! По време на пости сме правили рибен курбан и боб на фурна и сме раздавали килограми от двете ястия за здраве на хората и според канона. Курбанът за мен лично е компилация от духовност и желание да дариш храна, без значение точно от какво, но с надеждата да ти се върне стореното добро. Но...навсякъде си е според традициите и хората.
    Последно редактиран от Dan7 ; 22-08-10 в 19:28
    По-добре всички да те мислят за глупак, отколкото да постнеш и да разсееш всякакви съмнения!

  16. #16
    Регистрация
    Apr 2006
    Място
    Копривщица
    Публикации
    9,090
    Точки (при гласуване)
    30

    По подразбиране От: Кой как и от какво приготвя курбан?

    Цитат Мнение на trapper Преглед на публикациите
    Davs, аз съм доверчив човек и не, че не ти вярвам, ама искам да се уверя във вкуса на курбан-чорбата ти, защото и аз съм голям готвач. Ние сме 7 души (2 са бебета). Така че, ако може, кажи кога и как да стане.
    Имаме къща в Копривщица и няма да ти досаждаме след дегустацията.
    Значи, аз откъм курбан-чорба съм много бос. Затова и интереса ми относно рецептите.
    Чорбата от агнешки дреболии, си е агнешка дроб-чорба,та нея много я умея.

    Аз, всъщност, не живея в Копривщица, но ако си от копривщенски род, няма начин да не се сетя кой си, или поне от кои си - Ако искаш на ЛС.

    Цитат Мнение на Dan7 Преглед на публикациите
    Различно е, ако се спрем само до приготвянето и не говорим за теология. Тоест...курбанът е доста различен и като направа и като география. Бях църковен настоятел доста години и къде ли не и какво ли не видях, готвих и ядох. Има места, където курбанът не е чорба, а е печени късове месо с дроб-сърма и това се раздава за здраве по махалата с филия хляб, друг път курбанът си е супа, но в нея има и домат и чушка и ориз и какво ли не...Всеистинският курбан си е месо, вода, лук, сол, малко зеления и много надежди за ...кой каквото има зор! По време на пости сме правили рибен курбан и боб на фурна и сме раздавали килограми от двете ястия за здраве на хората и според канона. Курбанът за мен лично е компилация от духовност и желание да дариш храна, без значение точно от какво, но с надеждата да ти се върне стореното добро. Но...навсякъде си е според традициите и хората.
    Става ясно, че "курбан" си е обред - каквото и да пожертваш за общо добро, все е курбан. В този смисъл и салатка от марулки минава...
    Но, все пак има някаква утвърдена норма за овнешки курбан (в кулинарния смисъл на понятието).
    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

  17. #17
    Регистрация
    Jan 2010
    Място
    Харманли
    Публикации
    582
    Точки (при гласуване)
    5

    По подразбиране От: Кой как и от какво приготвя курбан?

    Ако не сте лубители на много мазните ястия от телешко месе става прекрасен не много мазен курбан.Ние в нашата ловна дружинка на всяко откриване на лова си правим по еднин телешки курбан за слука.
    0885719173-Красимир

  18. #18
    Регистрация
    Feb 2006
    Място
    Стара Загора, Априлци
    Публикации
    2,143
    Точки (при гласуване)
    13

    По подразбиране От: Кой как и от какво приготвя курбан?

    Аз курбан не ям, всъщност ям го, но след като се затвори в буркани и по-нататък се сготви с бял боб на яхния например
    Ял съм няколко пъти, само за да не обидя домакините, обаче не ми е по вкуса, предполагам, защото не съм научен от малък да ям такива работи.
    По нашия край (Априлци, Троянско) май май курбан не се прави, де да знам
    По края на приятелката ми (между Нова Загора и Ямбол) правят курбана само от овче/агнешко месо и сол, нищо друго.
    Имам една позната от Кюстендилския край, тя веднъж искаше да ни прави курбан (ама в тенджерка, не в казан), ми тя като заизрежда нещата, които ще слага, то си стана истинска манджа

    Един леко хумористичен случай - преди време се возя при един таксиджия, и той ми разправя как навремето бил направил добро на един виетнамец (когато бяха малцинство у нас ) - нещо пак с таксито го возил без пари ли, не помня.
    Ама виентамеца бил много много благодарен, и наред с другите "благословии" и благодарности, накрая изръсил "аз тебе прави курбан от куце, само кази кога"

    Живи и здрави!
    Hristo Draganov
    http://htftp.domainbg.com/HD/

    И аз искам България чиста ! ! !

  19. #19
    Регистрация
    Mar 2009
    Място
    Града на стоте войводи
    Публикации
    1,897
    Точки (при гласуване)
    8

    По подразбиране От: Кой как и от какво приготвя курбан?

    Абе хора Вие прочетохте ли заглавието на темата и в кой под форум е пусната??
    Пуснах я тук не да чета философски синтезии, а да обменим опит в готвенето.
    Давайте рецепти!

  20. #20
    Регистрация
    Apr 2008
    Място
    ЕНИНА / КАЗАНЛЪК
    Публикации
    1,473
    Точки (при гласуване)
    10

    По подразбиране От: Кой как и от какво приготвя курбан?

    А ся, тема точно в десятката!!!!Както казва Жоро курбанджии сме и туито!! А лакардиите дет ги раздува ИЖ120 вятър работа ,в казана е истината! Та слушаите и се облизваите!! След заколването и разфасоването на месото се оставя да престои една нощ в течаща вода за да се обезкърви,което ще благоприятства за бистротата на курбана! На сутринта се сменя водата залива се наново вода ,обелват се около 5,6 глави червен лук плюс едно пакетче немлян пипер Да не направите като Кальо и Кичука да го сложите в син).Вари се на бавен огън като постоянно се препенва,от съседния казан с вряла вода се долива .Когато се свари се посолява на вкус,налива се около 200 300 грама хубава ракия която убива еприятната миризма!!! Охааа сега си сипвам една купа и започвам!!! Ще смимам и ще ви покажа. А наздраве!!!
    Най-добре е да имаш богати приятели!!!
    Ако не ти дадат, барем няма да ти искат!!!

Страница 1 от 3 123 ПоследенПоследен

Сходни теми

  1. Кой за какво и как :)
    От bugatti във форум Какъв джип да си купя?
    Отговори: 8
    Последно мнение: 30-04-10, 09:08
  2. Как се приготвя сладководната мида
    От bezpytnik във форум Гозби, рецепти и ястия
    Отговори: 15
    Последно мнение: 16-01-10, 07:54
  3. Колко да приготвя за паджеро 2
    От Roninn във форум Какъв джип да си купя?
    Отговори: 16
    Последно мнение: 31-12-09, 11:30
  4. ГАЗ 69 КОЙ,КАКВО И КАК
    От e100 във форум ГАЗ 69
    Отговори: 170
    Последно мнение: 23-06-08, 13:37
  5. Основаване на клуб...как, какво и кой?
    От Даниел Туйков във форум Организация на клубове, предложения и клубни програми
    Отговори: 20
    Последно мнение: 13-01-06, 11:56

Правила за публикация

  • Вие не можете да публикувате нови теми
  • Вие не мжоете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да добавяте прикачени файлове
  • Вие не можете да редактирате собствените публикации
  •