Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Питане за автоматик Гранд 4.0 1994

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Питане за автоматик Гранд 4.0 1994

На O/D бутонът, не на check engine! Вече и да искам, не мога да отида на самоход до Балкан Стар.

Коментар

Да не отварям нова тема,реших тук да питам.Мой приятел си купи Гранд 4.0,и най вероятно има проблем със скоростната кутия.Става ли кутия от Чероки 4.0.И има ли човек или подходящ сервиз(без б-стар)да покара и да даде мнение по въпроса.При рязко настъпване на газта,се получава нещо като пробуксуване на съединител.Но това става само от старт или при движение с малка скорост.Като набере,колата си има нужната тяга.Сменя добре предавките,без блъскане,но взе да се чува някакво стържене на ниска предавка.Като я пробвахме нямаше такова.Приятеля ми смени маслото на кутията,веднага след покупката(казах му задължително мопар...).Възможно ли е да са му сипали друго...Това е червено,взема около 4 л.

Коментар

Здравейте колеги, отдавна не съм писал какво се получи, защото чаках рипеър кит-а, който пристигна, за което искам да благодаря на Red Air. Сега до края на седмицата ще се сглобят скоростите и дай Боже всичко да е наред, другата седмица ще се монтират на джипа. Обаче възникна един въпрос, свързан с турбината, която е оправена отдавна от мой приятел, занимаващ се със автоматици. Когата оправяше турбината ме попита, дали да изолира lock up-а или не, естествено ако го изолираше беше два пъти по-евтино. Според него дори и при изолиран lock up O/D (т.е. 4-та предавка) ще работи, обаче според други това не е така и джипът ще има само 3 скорости. Та въпросът е кое е вярното? Има ли някои личен опит с изолиран lock up, който да е карал и преди и след изолирането и евентуално какви са били разликите в разход, вървеж и т.н.
        Ще съм благодарен на колегите за техните мнения, защото ми се иска другата седмица вече да монтирам скоростите и да не се наложи пак да ги свалям ако джипът има само 3 скорости или не работи както трябва!
        Благодаря предварително!

Коментар

Моето мнение ти го казах и преди, че изолирането на O/D е осакатяване на автоматика.
          Ако искаш ще ти дам едно кръгче с гранда и ще изключим O/D от копчето на таблото... след това ще покараш с включен... няма нищо да ти говоря ти само ще караш
          Освен моя е добре да се качиш и на 4л. като твоя за да видиш разликата.
          LZ1RED

Коментар

на градско няма да усети разлика, даже в упътването пише да се изключва при натоварен трафик, инак и аз съм за OD да го има

Коментар

Още едно мнение в подкрепа на горенаписаното! Изолирането на lock up-а си е "осакатяване" на кутията. Ненапразно производителите са предвидили да го има. При нормално движение със сравнително постоянна скорост lock up-а си има своето значение. При заключване на торк конвертора няма приплъзване в него, съответно - няма загуби. От това оборотите на мотора допълнително падат и се усеща, все едно е превключена още една предавка нагоре. За случаите, когато е необходимо lock up-а да се изключи си е предвиден бутон /OD off/ и винаги може да се натисне. Но това са сравнително редки ситуации - теглене на тежко ремарке, продължително изкачване на по-стръмен наклон т.е. ситуации, при които е нужно да се щади автомата да не превключва излишно често. Поздрави!
              Jeep Cherokee - Liberty 2.8 CRD
              First impression is not always true. Get inspired.
              Qualis vir, talis et oratio. (Какъвто човекът, такава и речта му.)Seneca
              Reading is sooo boring, unlike writing!

Коментар

Първоначално публикуван от Алекс Маринов Преглед на мнение
                Още едно мнение в подкрепа на горенаписаното! Изолирането на lock up-а си е "осакатяване" на кутията. Ненапразно производителите са предвидили да го има. При нормално движение със сравнително постоянна скорост lock up-а си има своето значение. При заключване на торк конвертора няма приплъзване в него, съответно - няма загуби. От това оборотите на мотора допълнително падат и се усеща, все едно е превключена още една предавка нагоре. За случаите, когато е необходимо lock up-а да се изключи си е предвиден бутон /OD off/ и винаги може да се натисне. Но това са сравнително редки ситуации - теглене на тежко ремарке, продължително изкачване на по-стръмен наклон т.е. ситуации, при които е нужно да се щади автомата да не превключва излишно често. Поздрави!
                Абе тук голяма каша е станала. Водачът не може да управлява работата на lock up-а - това го прави мозъка на кутията.

Заключването на хидротрансформатора (torque converter lock up) се извършва от хидравлично управляван фрикционен съединител ( torque converter lock up clutch) ВЪТРЕ в хидротрансформатора.

И няма нищо общо с овър-драйва, което просто е допълнителна, понижаваща оборотите на двигателя предавка (в случая четвърта, тъй като кутията е тристепенна плюс OD).

С въпросния бутон OD off просто "забранявате" на автомата да превключва по-нагоре от трета предавка - това е.

http://en.wikipedia.org/wiki/Torque_...que_converters

Съвсем друга тема е, че когато забраните овърдрайва, на практика забранявате и активирането на lock up-а, защото при нашите кутии той работи само на най-високата предавка - докато при новите автоматици може да работи на всяка от предавките.

Но двете неща нямат нищо общо - на колегата са му предложили да му изкормят фрикционния съединител от хидротрансформатора, защото им е по-лесно, отколкото да рециклират фрикционите му. И независимо от изкормения хидротрансформатор овър-драйва (четвърта предавка) ще си се включва като пич, стига бутонът OD off да не е натиснат.
                Последно редактирано от Carburettor; 20-10-10, 16:00.
                ​​​Volvo XC90 D5 Inscription '16
                Volvo XC90 D5 Executive '12
                Volvo XC60 D5 Summum '11
                Alfa Romeo Spider 2.0 '90

Коментар

Колеги благодаря за изчерпателните отговори, особено на колегата Carburettor, мисля че той внесе доста ясното по въпроса! Доколкото и моят човек обясни, четвърта ще има, а няма да го има това леко спадане на оборотите при еднотипно каране!
                  Ако може тогава още един въпрос към колегата Carburettor, след като няма lock up, ясно е че колата ще има и четвърта, а какво става с техническите характеристики като разход, вървеж и т.н., че е по-лошо за кутията и мотора е ясно, но знаеш ли колега все пак приемливо ли е?

П.С. По принцип моят човек ми взе смешно ниска цена за опряването на турбината, ако трябваше да има lock up, щеше да е повече и той нямаше да може да я оправи, а щеше да я носи някъде! Честно казано сега ме е малко яд, че не я направих както трябва, но тогава бях много ядосан на джипа!

Коментар

Да, има известно объркване в понятията. За да изясним точно за кое става дума /torque converter lock up clutch/, ето една примерна снимка на torque converter и lock up в него. За тези дискове /като фрикциони/ иде реч, нали?
                    Jeep Cherokee - Liberty 2.8 CRD
                    First impression is not always true. Get inspired.
                    Qualis vir, talis et oratio. (Какъвто човекът, такава и речта му.)Seneca
                    Reading is sooo boring, unlike writing!

Коментар

Точно.
                      Мисленето е труден и бавен процес и не се отдава на всеки.....
                      Grand 3.1TD
                      0898 620 306 Стоян

Коментар

Колеги, след много разправии скоростите на моят ZJ 4.0 са монтирани, но проблемът, който съм описал и в по-горните си постове остана, въпреки че механиката на скоростите е напълно нова - мастър рипеър кит, редуктор, опряване на турбината и т.н. Проблемът беше, че джипът има само 2-ра и 3-та предавка и то в зависимост от това на коя скорост е сложен скоростният лост, ако е на 2-ра тръгва от 2-ра и естествено не я сменя, а ако е на 3-та си тръгва от 3-та и не сменя на 4-та, т.е. O/D. Грешката, която ми исписваше и преди и сега е 21 - "Оборвана или закорочена цепь соленоида давления гидротрансформатора" Доколкото разбрах това значи прекъсната ел. верига на селеноид. Въпросът ми е дали някои е имал подобна грешка и дали е сменял селеноида или нещо друго, което да е оправило проблема. Няма нужда да ви казвам, че сумата дадена до тук е доста голяма, така че всяка помощ за намиране решение на проблема ще е безценна!

Предварително Благодаря

П.С. За Red Air - знам, че ти казах, че скоростите са наред, но чак днес отидох да видя джипът откакто е готов (защото бях в чужбина) и се оказа, че прави същото, а въпросният майстор ми е казал, че е наред, т.е. че вече върви. Не ме питай как се почуствах като разбрах тази подробност!

Коментар

Аз го имах същия проблем на Wranglera и се оказа от бушон захранващ компютъра на скоростите.

Коментар

Сменихме въпросният соленоид и качвам се аз, паля давам на D и като пускам спирачката колата си тръгва съвсем уверено, аз невярващ натискам бутона O/D и чудо той работи. Вече на седмото небе, викам от радост изкарвам го и газ и да колата ми вече тръгва на първа, невероятно щастлив установявам колко много ряз имал моят джип, първият завой се взима с вратите напред и след като се ускопоявам отпускам педала на газта и ново двайсет, не иска да превключи по-нагоре от първа, независимо на коя степен е скоростният лост. Та изводът е следният: преди да сменим соленоида имах само втора и трета предавки, сега имам само първа! Вече компютъра дава нова грешка 11 - "Нет сигнала от SBEC об оборотах двигателя", т.е. че до скоростите не стига сигнал за оборотите на двигателя. Старата грешка вече я няма. Няма да ви обяснявам как се чувствам, просто ще помоля отново за помощ, ако някой е имал подобен проблем. Трябва обаче да кажа, че оборотомера и двигателя си работят нормално, така че се съмнявам проблемът да е в датчика на коляновият вал, по скоро предполагаме, че не стига инфо за оборотите от комп-а на двигателя до комп-а на скоростите.

Който може да помогне със съвети и мнения, моля да го направи!

Коментар

Колеги, днес след дълго преглеждане на жици, компютри и прочие се оказва, че май не превключва по-нагоре от първа поради механичен проблем! Почти се обезверих, че джипът ще тръгне! Колега gogomax, моля те опиши какъв е бил твоят проблем.

Коментар

Как механичен проблем....нали е вложен въпросния мастер рипеър кит. Логично е да се търси другаде причината. А и със стария соленоид има 2-ра и 3-та а с новия само 1-ва. Демек как така новия соленоид ще повлияе на механиката и ще премахне 2-ра и 3-та? Не разбирам много, но търся логиката.
                                Jeep Cherokee Liberty 2.8 CRD

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X