Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Проблем с Ямаха ТДР 125 - почукване

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Проблем с Ямаха ТДР 125 - почукване

Първоначално публикуван от Andy Van Der Drift Преглед на мнение
    Баце, това бутало е за кофата барабар със сегментите. Болта не се вижда, но сигурно и той на същото дередже. Не че "кита" не включва всичко това + игления лагер горе евентуално.
    Биелата с буталния болт не се пробва така за луфт. Видимият от клипа луфт го имат всички такива двигатели и така трябва да бъде.
    А тези стружки... нещо е смляло. Нали се сещаш че тези стърготинки са сега и при лагерите на коляновия вал. Въпрос на време е да блокират и да превъртят в гнездата. Така и така си почнал, доведи нещата докрай - сцепете го с брат ти и прегледайте всичко.
    Най-добре викнете някой в час с тези двигатели, защото си има тънкости. Какви ли не пропуски и калами съм виждал ... просто не е истина. Ако не знаете, не напъвайте нищо с отверки да отвивате. Трябват ви скоби. Иначе ще отрошите и ще видиш чудо тогава...

От чисто любопитство бих искал да задам въпроса, защо мислиш,че буталото е за боклука,барабар със сегментите. Ако не ти е проблем би ли ми разяснил. ? Отностно стружките по-горе написах,че има вероятност да са и малки парченца ръждичка, поради факта,че мотора е бил каран с вода, което си личи по капака на цилиндъра(има образувала се ръжда). Гарнитурата на капака на цилиндура беше здрава, но не така седеше въпроса с гарнитурата от долната страна (тази между цилиндър и самия двигател). Идея нямам има ли връзка и ако да каква. Всичко, което ви се върти в главите по въпроса с моторетката, ще се радвам да го прочета. А колкото до другото , утре ще зачистя буталото и цилиндъра, а понеделник ще се пристъпи към действие...

Между другото карбуратора ми е dellorto phbh 30bs , като този от снимката , ако има някакво значение....
    Последно редактирано от Георги Гущеров - / HannibaL /; 21-01-12, 18:16. Причина: Допълване
    Знаеш името, а не историята ми ! Знаеш какво съм направил, но не и как съм го постигнал !!!

Коментар

Занеси буталото и цилиндъра при човек с микро- и вътрометри и го накарай да ги премери. Преди това намери каква хлабина трябва да има буталото в цилиндъра при този модел. Сравни стойностите и допуска.
      По принцип редът сега е шлайф, ако не си с някакво специално покритие върху алуминия, ново ремонтно бутало (което трябва да купиш преди шлайфа) в комплект с бут. болт и ако биелата ти е здрава, го сглобяваш и си готов. За целта зачисти челото на буталото и виж дали има набити числата с размерите му. Пробвай с четка за боядисване и бензин, ако не става, ситна шкурка да махнеш нагара и пак миеш с четката. Не знам при тази ямаха през колко стотни са буталата. Понякога се налага направо втори ремонт (ако си с нормално бутало), а може и да не си за шлайф. То с нови сегменти ще кара, по-добре ще е от сега, ама няма да е това, което трябва да бъде.
      На снимките не се вижда добре повърхността на цилиндъра и има ли стружки и от какво естество са. Ако има такива, не сглобявай, а отворете двигателя. Измиваш хубаво с бензин, подсушаваш и подреждаш обратно на бял чаршаф .
      Викни някой майстор да види положението.

Коментар

От снимките,които си дал се вижда ,че сегментите са изпускали доста компресия,нагара под тях е признак за това,нормално е буталото да се движи наляво и надясно, но не трябва да има луфтове нагоре/надолу.Ако питаш мен си за бутало и сегменти поне,другото не се вижда от снимки,трябва да се мери.Цилиндърът ти трябва да е с никасилово покритие,ако не му е набивана риза.

Коментар

Мдаа колега за бутало и сегменти си както каза колегата в по горният пост.Проверете задължително биелата на коляновият вал за луфт ,защото ако сложиш новото бутало и сегменти вдигаш компресията и ако вала е разбит от ударите няма да издържи и пак на ново цепене ,а стават и други поражения.

Коментар

Благодаря ви колеги , за бързите и адекватни отговори и всичко , което направихте за да ми помогнете.

Тея 1-2 дни изчетох доста информация за двутактовите двигатели и за за буталата и ризите в частност. От всичко което прочето като информация и от вашите мнения и аз съм убеден,че трябва да се взима ново бутало (комплект). Явно найстина мотора е изпускал компресия.... Утре ще извадя буталото и ще гледам да поръчам друго. Цилиндъра, от отова,което виждам - няма втулка. А дали е с никасил или каквото там трябва да е не знам - не разбирам. Мотора е 1993 година.

Днес като слязох да позачистя малко буталото разгледах сегментите. Имаше доста нагар и след като пипнах малко се оказа ,че единия сегмен - горния се върти. До колкото разбрах трябва да има ''пъпка'' или нещо такова и да не извършва тези движения,за справка долния сегмент не се върти , така да се каже законтрен е . От тук си правя извода,че подчyкването може да е именно от този горния сегмент.

Друго....... ам мотора е на централна стойка и развъртях малко на ръка вала за да проверя дали има нещо като стружки в маслото, но нямаше. Утре като сваля буталото , ще проверя отново и биелата.

За сега е това, утре ще се види какво що е натам положението. Някой има ли идея на каква цена вървят комплектите бутало, сегменти и бутален болт за този мотор???
            Знаеш името, а не историята ми ! Знаеш какво съм направил, но не и как съм го постигнал !!!

Коментар

Първоначално публикуван от faraskape Преглед на мнение
              Благодаря ви колеги , за бързите и адекватни отговори и всичко , което направихте за да ми помогнете.

Тея 1-2 дни изчетох доста информация за двутактовите двигатели и за за буталата и ризите в частност. От всичко което прочето като информация и от вашите мнения и аз съм убеден,че трябва да се взима ново бутало (комплект). Явно найстина мотора е изпускал компресия.... Утре ще извадя буталото и ще гледам да поръчам друго. Цилиндъра, от отова,което виждам - няма втулка. А дали е с никасил или каквото там трябва да е не знам - не разбирам. Мотора е 1993 година.

Днес като слязох да позачистя малко буталото разгледах сегментите. Имаше доста нагар и след като пипнах малко се оказа ,че единия сегмен - горния се върти. До колкото разбрах трябва да има ''пъпка'' или нещо такова и да не извършва тези движения,за справка долния сегмент не се върти , така да се каже законтрен е . От тук си правя извода,че подчyкването може да е именно от този горния сегмент.

Друго....... ам мотора е на централна стойка и развъртях малко на ръка вала за да проверя дали има нещо като стружки в маслото, но нямаше. Утре като сваля буталото , ще проверя отново и биелата.

За сега е това, утре ще се види какво що е натам положението. Някой има ли идея на каква цена вървят комплектите бутало, сегменти и бутален болт за този мотор???
              Не са скъпи. Има различни марки бутала от 60 до 200лв
              А биелите са около 90-100лв, но не мисля, че ще ти е за смяна.
              Yamaha WR 200

Коментар

Първоначално публикуван от speedrifter Преглед на мнение
                Не са скъпи. Има различни марки бутала от 60 до 200лв
                А биелите са около 90-100лв, но не мисля, че ще ти е за смяна.
                Мхмм благодаря. Предполагам,че това от 60 е най-лошия вариант, а това от 200... то си е знае. Е за от 200 лева на този ремонт няма да има средства... та затова ще се търси нещо като компромисен вариант...
                Като марка нещо да ми препоръчате
                Последно редактирано от Георги Гущеров - / HannibaL /; 22-01-12, 19:50. Причина: Допълване...

Коментар

Re: Проблем с Ямаха ТДР 125 - почукване

Да ти кажа на снимките ми прилича да е с фабрична риза, но не съм сигурен.
                  Буталото ти е 104 лева. Включва бутален болт, сегментите и зегерките. Има до ІV ремонт, така че виж пак състоянието на цилиндъра, премери го за износване и ако става с нормално бутало (не ремонтно) си готов.
                  Линк с магазина ще ти дам на лично. Нямам абсолютно никаква връзка с този магазин и с който и да е друг. Проучи си възможностите за бутало. Аз просто ти давам насока и конкретна оферта, а ти си знаеш.

Коментар

От: Re: Проблем с Ямаха ТДР 125 - почукване

Първоначално публикуван от Andy Van Der Drift Преглед на мнение
                    Да ти кажа на снимките ми прилича да е с фабрична риза, но не съм сигурен.
                    Буталото ти е 104 лева. Включва бутален болт, сегментите и зегерките. Има до ІV ремонт, така че виж пак състоянието на цилиндъра, премери го за износване и ако става с нормално бутало (не ремонтно) си готов.
                    Линк с магазина ще ти дам на лично. Нямам абсолютно никаква връзка с този магазин и с който и да е друг. Проучи си възможностите за бутало. Аз просто ти давам насока и конкретна оферта, а ти си знаеш.

Благодаря ти !!!

Коментар

Съжалявам за проблема ти, но донякъде го очаквах! Слабичък е този мотор за тези наклони и зор по Беласица! Моят беше с разбит лагер на коляновият вал - чува се като ручене около 5000 оборота и после изчезва във високите. Имах цял двигател за резервни части, смених вала, но пък не обезвъздуших маслената помпа и задра буталото. Продадох го на приятел който не се плашеше от ремонти, уж го прави при най-добрите майстори в София, но мотора никога не тръгна както преди! Като знам колко си близо до Сяр, дали да не скокнеш да видиш там какво ще ти предложат - гарантирано разбират повече от нас! Чудя се дали не се бъзика нещо клапата и да дере буталото в нея - поне така нещо ми светлее на снимките, но може и да бъркам - за 15 години съм позабравил устройството на този двигател. Успех!
                      Honda XL600LM, 1987
                      Honda HR-V, 1.6, 3 drs, 4WD, 1999
                      Opel Frontera B Sport, Y22DTH, 2003

Коментар

Първоначално публикуван от Edo Преглед на мнение
                        Съжалявам за проблема ти, но донякъде го очаквах! Слабичък е този мотор за тези наклони и зор по Беласица! Моят беше с разбит лагер на коляновият вал - чува се като ручене около 5000 оборота и после изчезва във високите. Имах цял двигател за резервни части, смених вала, но пък не обезвъздуших маслената помпа и задра буталото. Продадох го на приятел който не се плашеше от ремонти, уж го прави при най-добрите майстори в София, но мотора никога не тръгна както преди! Като знам колко си близо до Сяр, дали да не скокнеш да видиш там какво ще ти предложат - гарантирано разбират повече от нас! Чудя се дали не се бъзика нещо клапата и да дере буталото в нея - поне така нещо ми светлее на снимките, но може и да бъркам - за 15 години съм позабравил устройството на този двигател. Успех!
                        Едва ли е от клапата, тя просто отваря и затрваря портовете за газовете, който се отделят(аз така си го обяснявам за мене си,знам ,че определението е друго). Проблем с клапата може да се случи ако се раздели на две (понеже се свързва с винт) и ако не е добре пристегнато може да стане мазало (това си е мое си разсъждение ) дали е така или не -вие кажете..... . Клапата светлее защото преди 2 максимум 3 седмици я бях свалил и изчистил от нагара, който се беше образувал (а той не беше малко). Клапата съм я сглобил по абсолютно същия начин, по който я разглобих. Не мисля че е от нея. Просто май е дошло времето за смяна на буталото и хубавото е,че не е станала по-голяма беля. Щетите са счупена пъпка на горния сегмент на буталото, долния е здрав. При което сегмента явно се е въртял и от там е идвало въпросното почукване, както и загубата на мощност.

Буталото съм го извадил, биелата и лагерите и са здрави- нямат луфтове не е крива и прочие, игления лагер, който е на биелата при буталото също е здрав - проверихме го и него. Стружки няма - това, което помислих за стружки се оказа малки прашинки паднали от гарнитурата при ваденето на цилиндъра (а гарнитурата не беше в най-доброто си здраве) - естествено премахнати са (не съм въртял вала преди да почистя, така, че мисля,че не са влезли надолу) . Ам по буталото не пише размер, което ме навежда на мисълта , че може и да си е оригиналното бутало от мотора . Утре живот и здраве, ще поръчам бутало (комплект) и ще събера мотора, пък каквото сабя покаже. Дано да се оправи !! Към буталото ще си поръчам и свещ, която предписват производителите (мотора не беше с такава, а с друга някаква свещ).

Да се надяваме вдругиден машинката да заработи !!!

п.п Докато машинката е разглобена бих искал да изчистя резонатора и заглушителя, но не знам как !!! Някой ми подшушна да наклада оган и да метна резонатора вътре да изгори цялата гадост и после с боя да си го пръсна (такава дето да издържа на високи температури). Да го правя ли .... или има и друг начин ???
                        А заглушителя ми е едно цяло парче не е бил отварян никога и не знам какво да го правя.... ако го ''разпоря'' със шлайфчето има вероятност после да не е това , което трябва да е .... идеи
                        Последно редактирано от Георги Гущеров - / HannibaL /; 23-01-12, 17:17.

Коментар

Преди да сложите ново бутало се увери, че е точният размер. Промий всичко с бензин, след което намажи всички части с малко двутактово масло. Като го запалиш, трябва малко разработка, леко без много газ. Това знам аз, може да ги знаеш тези неща, но ...
                          А това с огъня не е най-удачния вариант за резонатора. Мисля, че имаше тема за това. А самият заглушител, може би има някаква вата, която ще е станала на пихтия- трябва да е с нитове, които да разпробиеш и да го отвориш
                          Yamaha WR 200

Коментар

Първоначално публикуван от speedrifter Преглед на мнение
                            Преди да сложите ново бутало се увери, че е точният размер. Промий всичко с бензин, след което намажи всички части с малко двутактово масло. Като го запалиш, трябва малко разработка, леко без много газ. Това знам аз, може да ги знаеш тези неща, но ...
                            А това с огъня не е най-удачния вариант за резонатора. Мисля, че имаше тема за това. А самият заглушител, може би има някаква вата, която ще е станала на пихтия- трябва да е с нитове, които да разпробиеш и да го отвориш

Това за разработването ясно да , няма да се мятам в дълбокото, благодаря !!! За резонатора знам,че не е най-удачния , но нещо не мога да намеря темата. Има тема "За резонаторите'' ма общо взето пише само за различните видове резонатори и за това , на какъв мотор - какъв може да се сложи, за почисвтане друго не видях..... ако знаеш къде е темата и не ти е проблем постни ми я тук да я прегледам.

Колкото до заглушителя .... и аз си мислех,че трябва да има нитове ма уви-няма !!! Всичко е едно парче тръба заварено с шевове - заводски от по 1 пръст, личи си ,че не е отварян никога.... и не знам какво да го правя него...

Коментар

Един приятел монтьор веднъж се изнеми с израза: Сичко сака блажну . Мацваш с пръст буталото с маслото, с което миксираш бензина. Може и по цилиндъра да намажеш за всеки случай.
                              Относно ауспуха са ти казали. Разпробиваш нитовете, взимаш заглушителя и махаш "ватата" или това което е останало от нея. С горелка на газ или бензинова лампа обгаряш хубаво, ама хубаво. Няма да му стане нищо. След това с парцал или клещи (щипките с които въргаляш кърначетата по скарата също стават, но гледай вашите да не видят ) го вдигаш и с чукче го цапардосваш. Може и просто да го пуснеш да падне под действие на гравитацията от 50 см. някъде, не повече. Няколко пъти. Целта е да опадат парчетата нагар. Ако има останал нагар, продължаваш с нагревките и пак така.
                              Преди това си намери вата и не е лошо да разгледаш наистина за някоя тема да видиш как става. Само веднъж съм го правил това на един скутер и свърших работа де. Колко е правилно не знам.
                              За сглобяването на заглушителя както си е бил ще ти трябва нитачка.
                              На заглушителя на моя мотор има малки шестограмни винтчета. Добре е измислено.

Коментар

Това, което намерих за 2т ауспусите:
                                http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=40152
                                http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=22975
                                http://www.offroad-bulgaria.com/show...E0%F2%EE%F0%E0
                                http://www.offroad-bulgaria.com/show...E0%F2%EE%F0%E0

Сега се въоръжи с търпение за четене
                                Yamaha WR 200

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X