Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Кое е по-евтино за експлоатация - бензинов или дизелов Гранд.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Кое е по-евтино за експлоатация - бензинов или дизелов Гранд.

Първоначално публикуван от Сашо Пунчев Преглед на мнение
    Къв е тоя заводски чип - Черна перла да не си набарвал?
    Да Black Pearl. Но не беше Overland.
    Бая се изстрелва. Направо се притесних.d Oand

Коментар

За 7000 км(сега е на 172 000) съм сменил втулките на един спирачен апарат(80 лв).Мисля че, гуми,акумулатор,масла,стъкло са обслужване.
      40лв. заверка и профилактика на газовата.
      Напоследък средния ми разход е 23/100 газ- главно градско.
      От 0 до 100 за 10-11сек.
      Дизелов Jeep, не е Jeep.

Коментар

Първоначално публикуван от Джамбазов Преглед на мнение
        Офф: Пламене, ще ме накараш да си купя гранд. Я кажи нещо за 5.2 и 5.9, че ми е интересно.
        Сакън недей.
        Какво да ти кажа. Не са съвсем безсмъртни. Като им изтече водата пукат глави.
        5.2 е предшественика на 4.7. Аналогични са като ресурс и мощност. 4.7 е почти незабелижимо по-икономичен.
        Същата работа е и при 5.9 и 4.7HO(тоя форсирания)

Коментар

Първоначално публикуван от kinex Преглед на мнение
          Да Black Pearl. Но не беше Overland.
          Бая се изстрелва. Направо се притесних.d Oand
          Чия е, много са редки, завиждам - благородно

Иначе
          Обслужване СК
          Смяна масло СК - 93,60 лв труд (2.6 часа), 8 литра атф+4 за 98,64 (остава), филтър 29,50 и гарнитура 16,74. Цени без ДДС.
          Общо: 286.18 с ДДС

Обслужване ДВГ
          Въздушен филтър - 57 лв.
          Маслен филтър бош - 19 лв. Мопара е по евтин.
          7 литра масло 5w30 30 лв литърът - 210 лв.
          Горивен ф-р 85 лв.
          Труд 30 лв
          Общо: 401 лв с ДДС

Без компромис в частите и сервизите - първото е БС, второто D&N, че е по-близо. Икономия може да се направи ако се поръча по нета.

Коментар

Сега се сетих че Стефан_ЕРА може да даде яснота по въпроса колко струва същата процедура при 3.1тд и през какъв интервал се прави.
            .
            Не знам интервалите, ама аз на моя освен маслото преди 10 000 км (тия дни ще го сменям пак) смених и ролките и ремъка.

Ремъка беше около 80 лева, ролките бяха по 100 или общо 100 лева (не помнявече)

Масления филтър беше 12 лева, маслото е Лики Моли 10В40 по ~12 кинта литъра.

Сменях и термостат - около 25 лева беше.

Смених и всички чорби в автомата, раздатка, преден и заден диференциал+семерингите им - общо 680 кинта в БалкОн Стар
            ​​​Volvo XC90 D5 Inscription '16
            Volvo XC90 D5 Executive '12
            Volvo XC60 D5 Summum '11
            Alfa Romeo Spider 2.0 '90

Коментар

Първоначално публикуван от Radosl81 Преглед на мнение
              Мисля че не е правилно да смятаме в пари нито разхода,нито консумативите защото както каза колегата всеки си пазарува от различно място(макар че аз не съм привърженик на това да слагаме ладов филтър на JEEP).Мога да дам и пример-повечето от вас сигурно са чели като сменях един маркуч на хидравликата.Тук ми излезна 260 евро тази процедура,а се оказа че в България щеше да се оправи с няколко лева.
              Ама ние за България говорим. А специално за двигателя алтернативите освен официалния представител не са особено много. Пък и много да са какво неправилно има да търсим начин да си изясним картинката, та било то и в общи линии.
              Сменил си маркуч на хидравликата ,, хубаво. Ма те и на дизеловите маркучите са същите. Това не може да мине за тенденция а по-скоро е изключение. Виж спукана плоча пред скоростите на 3.1 е тенденция. Не е консуматив но се случва регулярно и често. И с няколко лева не се оправя.
              Та за такива неща си говорим.
              Колко струва експлоатацията.

Коментар

Аз моя гранд го взех морга (за съжаление), доста хвърлих по него но го стегнах - относително добре. Има още какво да се желае, но ми върши работа. Междуградско се движа около 16/100 газ. Това, което съм установил за мойта джипка е, че ако няма много колони на пътя (междуградско) дали ще го карам със 90 или 150-170 (и това ми се е случвало) по GPS, с гуми 31" разхода ми се достига до 18-19. Което на газ си е нищо, като пари. Но на градско не мога да се похваля със същото. На моменти се движа между 22 и 30/100 газ, но достигам и разход 40/100 газ, през зимата. Това е защото във Варна дистанциите ми са къси.
                Интересното е и това, че междуградско, каквото показва компютъра на бензин - разхода на газ е максимум 1,5 л в повече. Но градско примерно бордовака ми показва 25-28, а аз отивам на 35-40 газ.
                Аз лично вече не го настъпвам. Галя го като малко дете. Но жена ми си го юрка. Докато мине кръстовището и е била първа кола вече е със 60-70.
                Не е луд, който яде баницата.... Кучето си лае, кервана си върви... ДОКОГА?
                Форд Фокус 1,4 1999 г., Крайслер Гранд Вояджър, Corvette C5
                ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА

Коментар

Първоначално публикуван от Carburettor Преглед на мнение
                  Не знам интервалите, ама аз на моя освен маслото преди 10 000 км (тия дни ще го сменям пак) маслото е Лики Моли 10В40 по ~12 кинта литъра.
                  Аз защо знам че 3.1 се кара със синтетично 5W40 и се сменя между 5 и 7 хиляди.
                  Изобщо минерално масло в турбо дизелов двигател е как да кажа ... несериозно.
                  А колко литра е. Все пак сметка правим.
                  Между другото 3.1 много често чупят скорости. Щото по- топличко им е.
                  Ама айде няма да го слагаме в графа консумативи.

Коментар

Ама ние за България говорим.
                    Ъъъ...тва нали не значи да не се меся в темата,че не си го обслужвам в България?

А пък гледам че всички си казвате и консумативите ама нека и аз да кажа че да знае някой ако му се наложи да сменя масла и филтри в Финландия .Ама примерно Пламен си ги сменя сам масла и разни флуиди и му излиза само цената на течностите от магазина,а пък Сашо в БС му режат главата през кръста,а на мен ми излезна 1600 евро тая процедура,отделно ходенето по мъките докато се разберем къде има блокаж и къде не и какво масло къде да се сложи.Та това имах предвид като казвах да не си пишем консумативи които така или иначе се сменят на всяка кола.
                    Jeep Grand Cherokee 4.7 V8 Quadra Drive...отново
                    0877стоидевет215–Радослав

Коментар

Аз защо знам че 3.1 се кара със синтетично 5W40 и се сменя между 5 и 7 хиляди.
                      Изобщо минерално масло в турбо дизелов двигател е как да кажа ... несериозно.
                      А колко литра е. Все пак сметка правим.
                      Между другото 3.1 много често чупят скорости. Щото по- топличко им е.
                      Ама айде няма да го слагаме в графа консумативи.
                      Ми според спецовете в БалкОн Стар, а и според техническата документация тоя двигател е направен за 15В40 МИНЕРАЛНО клас SG/CD и се сменя на 12 000 км, а при тежки условия на експлоатация на 4800 км.

http://jeep.avtograd.ru/Grand_Cherok.../TO/page_2.htm

а пък аз му наливам полусинтетика 10В40 от доста по-висок клас и го сменям на 10 000 км.

Както и да е, мотора събира около 7,2 литра
                      ​​​Volvo XC90 D5 Inscription '16
                      Volvo XC90 D5 Executive '12
                      Volvo XC60 D5 Summum '11
                      Alfa Romeo Spider 2.0 '90

Коментар

Първоначално публикуван от Сашо Пунчев Преглед на мнение
                        Чия е, много са редки, завиждам - благородно

Иначе
                        Обслужване СК
                        Смяна масло СК - 93,60 лв труд (2.6 часа), 8 литра атф+4 за 98,64 (остава), филтър 29,50 и гарнитура 16,74. Цени без ДДС.
                        Общо: 286.18 с ДДС

Обслужване ДВГ
                        Въздушен филтър - 57 лв.
                        Маслен филтър бош - 19 лв. Мопара е по евтин.
                        7 литра масло 5w30 30 лв литърът - 210 лв.
                        Горивен ф-р 85 лв.
                        Труд 30 лв
                        Общо: 401 лв с ДДС

Без компромис в частите и сервизите - първото е БС, второто D&N, че е по-близо. Икономия може да се направи ако се поръча по нета.
                        Ето и още малко цени:

1. Масло на сервоуправление - 25,04 лв. + 36 лв. труд
                        2. Ремък (119,97 лв.) + две ролки по 63,42 лв. (126,84 лв.) + друга ролка ( 49,49 лв.) + обтяжна ролка ( 151,60 лв.) + 136,80 лв. труд
                        3. Термостат - 85,33 лв. + 57,60 лв. труд
                        4. Дебитомер - 620,03 лв.

Всички цени са без ДДС и са от БС.
                        www.drivingoffence.co.nz

Коментар

Ааа, да, и ремъка смених..

Коментар

Да кажа за моето камионче, Гранд 5.2, 1993....взех го (почти подарък) на 123 хил. и малко мили....сега е на 130 хил. и малко....
                            Разхода на бензин е градско 19/100, извънградско 15/100, на газ градско 26-27/100, извънградско 20/100.
                            Казвам почти подарък, защото го купих със сменени всички течности навсякъде, сменени ролки и некакъв ремък и с нови гуми, т.е. човека ги смени преди да ми го даде да се повозя няколко дни. Не беше каран от 2005г. и някои маркучи май са се поизносили. Фреона беше заминал, за 80 лв. с труда ми го напълниха в ДАРС (местния аналог на БС). Смених и предна стабилизираща щанга-320 лв. с труда, амортисьорите на задната врата бяха изпуснали-160 лв. комплекта, с поставянето. Натягане на ръчна-10 лв., смяна на стоп-машина, за задните стоп светлини, 85 лв. с труд.
                            Дотук съм долял около 2 литра масло и толкова антифриз (некъде се губи по трасето)...маслото е по 14.80 лв. литъра, ама честно казано не помня точно марката и числата му. Смених и гарнитура на двигателя-160 лв. с труда, чистене на дюзите с ултразвук-90лв....ми май това е засега...

Всичко е сменяно в ДАРС (понеже не познавам никой в другите бургаски сервизи) и общо взето съм доволен. От 2001 г. е поддържан само там.

Коментар

Първоначално публикуван от Radosl81 Преглед на мнение
                              Ъъъ...тва нали не значи да не се меся в темата,че не си го обслужвам в България?

А пък гледам че всички си казвате и консумативите ама нека и аз да кажа че да знае някой ако му се наложи да сменя масла и филтри в Финландия .Ама примерно Пламен си ги сменя сам масла и разни флуиди и му излиза само цената на течностите от магазина,а пък Сашо в БС му режат главата през кръста,а на мен ми излезна 1600 евро тая процедура,отделно ходенето по мъките докато се разберем къде има блокаж и къде не и какво масло къде да се сложи.Та това имах предвид като казвах да не си пишем консумативи които така или иначе се сменят на всяка кола.
                              Да не искаш да кажеш че консумативите на всички коли струват еднакво.
                              Не четеш ли темата
                              Дебитомер за 2.7 - 600лв , за бензиновите два кислородни сензора - 400лв , за 3.1тд колко е петата дюза след малко се очаква да чуем.
                              И трите неща са консумативи и се сменят на еднакъв пробег. Ама то тука 200лв там 500лв накрая капка по капка ... като сметнем колко е разхода за 100 000км ще стане ясно какво е киното. И на мен ми е чудно.
                              Сега вече разбра ли за какво е темата. Няма маркучи, няма катастрофи.

Ей тука изнамерих едни данни от производителя за разхода на гориво, които гледах преди да реша кой от четирите двигателя да избера. Не са много реални според мен но мисля че можем да ги приемем като база за среден разход. Макар че и такова животно като смесен разход не съществува но както и да е. Стават.
                              Авто Каталог 2002, 2003
                              главен редактор Иван Тенчев (същия)

2.7CRD
                              извънградско - 8.1
                              градско - 12.5
                              смесен - 9.7

3.1TD
                              извънградско - 9.7
                              градско - 14.9
                              смесен - 11.7

4.0
                              извънградско - 11.8
                              градско - 19.7
                              смесен - 14.7

4.7
                              извънградско - 12.6
                              градско - 20.8
                              смесен - 15.6

4.7НО
                              извънградско - 12.8
                              градско - 22
                              смесен - 16.2
                              Последно редактирано от kinex; 19-10-09, 22:05.

Коментар

Вие май 2.5 TD за нищо го нямате!
                                Да кажа за разхода: Като се юрка и градско, и извън - около 12л. Ако не се вдигат над 2 000 оборота, слиза под 8/100.
                                Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X