Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Гранд(о)мания - преобразяването на един ZJ

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Гранд(о)мания - преобразяването на един ZJ

Първоначално публикуван от Марто (Мартин Христов) Преглед на мнение

По никакъв начин не отговаряш на въпроса с тоя линк. Или предлагаш сам да си отговоря като прочета 30 поста и отгатна кой пост или картинка си разбрал погрешно и считаш че отговаря на въпроса вместо теб? Отговорите обикновено представляват текст, а не линкове

Да повторя въпроса за всеки случай:

Препоръчваш "бюджетно" решение за ZJ с конверсия към независимо окачване отпред ли? Не ми давай линкове. Очаквам просто "да" или "не".
    Последно редактирано от elbgt; 28-11-13, 17:25.
    My Jeep is not a SUV. Your SUV is not a Jeep.

Коментар

Първоначално публикуван от Марто (Мартин Христов) Преглед на мнение
      Аха появил се е и втори линк сочещ към тема озаглавена "Монтирах си лебедката". А са де... Все пак я прегледах и подозирам че нещо пак не си доразбрал гледайки снимките на Форд Експлоръра с монтираната лебедка. Вероятната причина за заблудата ти е насадената отпред цял мост Dana44 вместо заводския му Dana35 TTB. Просто човека е изхвърлил фабричния Дана35 TTB и си сложил цял Dana44. Виждаш ли сега. Дори тия с Експлорърите изхвърлят цялото независимо окачване отпред барабар с горещо препоръчваната от теб Dana35 TTB като велик бюджетен ъпгрейд за ZJ. Ако си искал да покажеш, че на Експлорър може да се насади Dana44 отпред, съгласен съм може. И на ZJ може. Но това какво общо има с въпроса повторен вече два пъти от мен, който няма да потретям за да не се появи трети линк към нещо друго пак нямащо общо с него.
      Последно редактирано от elbgt; 28-11-13, 19:34.

Коментар

Като чета как се ядете ми идва да си сложе на ZJ-я мостове от Ланд Ровър. Темата на колегата е безценна като информация която носи!

Всъщност май решението с наличните мостовете от Сахара е добро, като по-добро e само с мостове от Рубикон. Лошата страна на плана е , че удоволствието ще струва мин 5000 зелени без труда.

Пак тъп въпрос-има ли поне за предният мост на ZJ блокаж?
        Garage 31 Ltd - Classic Land Cruisers restoration

Коментар

Първоначално публикуван от elbgt Преглед на мнение
          По никакъв начин не отговаряш на въпроса с тоя линк. Или предлагаш сам да си отговоря като прочета 30 поста и отгатна кой пост или картинка си разбрал погрешно и считаш че отговаря на въпроса вместо теб? Отговорите обикновено представляват текст, а не линкове

Да повторя въпроса за всеки случай:

Препоръчваш "бюджетно" решение за ZJ с конверсия към независимо окачване отпред ли? Не ми давай линкове. Очаквам просто "да" или "не".
          Извинявам се за забавянето, но с жена, дете и куче на главата е така...

Отговора ми е "Не"! Не препоръчвам това! Не гледам и картинките които си мислиш, че гледам...

Писал съм ти съвсем коректно, че се произвеждат дифове и с HP и ЛП, а ти се хвана за окачването...

Идеята ми е да се махне 30-ката отпред (само дифа) и да се замени с 35 като по-здрав! В линковете по-горе съм посочил дискусия в pirate4x4 в която според мен доста обосновано е обяснено защо, но на кратко - Dana 35 има по голям диаметър на короната (7,56 с/у 7,20). и по-голям диаметър на пиньона (1,41 с/у 1,38 ). Това абсолютно на всякъде се посочва като най-голям и непреодолим проблем, независимо за кой модел мостове и дифове и говорим, когато става дума за монтаж на големи гуми, независимо от тунингованите полуоски и т.н.:

http://www.therangerstation.com/tech_library/Dana30.htm

Подобна операция не би била проблем според мен, защото двата моста са еднакви във всички останали отношения! Не съм звънял да питам по колко вървят D35 тук, но гледайки цени, на карантии и то на нови тунингови такива (ето полуоски за D30 с показателите на D40 и всичко необходимо за тях за под $500 - http://www.ironrockoffroad.com/Merch..._Code=IR-XDAXL) цената би се вързала доста под $1500 колкото струва читав мост от JK втора употреба. За цената на труда - ти ще кажеш. Аз нямам опит в тази посока... Гледайки обяви из Ebay и други места виждам, че има опции и да се събере насипно (ако Verter има намерение да сменя предавателните числа в съответствие с размера на гумите) и това може да спести пари, като се избегне купуването на части, които така или иначе трябва да се сменят. Надявам се, че сега нещата са ясни по отношение на това какво съм имал предвид!

Независимо окачване отпред - като тръгне да го преправя на SCORE бегачка...
          Последно редактирано от Марто (Мартин Христов); 28-11-13, 20:36.

Коментар

Първоначално публикуван от rusev Преглед на мнение
            ....ми идва да си сложе на ZJ-я мостове от Ланд Ровър. ....
            Поне нещо здраво ще има по това комби...

Темата наистина е рядко добра. Отворете си една нова за детските мостове...
            "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

Привет, благодаря за коментарите.

Аз съм се отказал от покупка на мостове от JK, чисто и просто от финансова гледна точка.
              Отзад (със задния мост) ми е ясно какво ще правя. Купувам си Ford 8.8, сменям му износените компоненти ,ако има такива, слагам един C-clips елиминатор кит и накрая ARB блокаж.
              Туниг части за този мост колкото искаш. Подозирам, че ще е много добро решение за 35-ци.
              Преди всичко това имам опция и да покарам с моя мост и да се опитам да го счупя примерно. Всичко зависи от това дали ще намеря бързо фордов заден мост и с какво предавателно число ще е (имат много разновидности)

Отпред ми е проблемът. Нямам идея какво да правя.
              Врътката на "прасетата" от дана 35 върху дана 30 ми е идвала като идея, защото някъде бях чел за смяна на централаната секция на един мост. Дори попаднах на обява в която се продава само централаната част на един диф - dana 44 железният вариант.
              Техничекси как се прави и какво коства нямам ама никаква идея. Ще трябва да поразпитам и почета.
              Иначе задна dana 35 лесно ще намеря, даже много лесно.

Предавателни числа пак казвам, че не искам да сменям. Ако така се случи, че взема такива мостове с други предавателни числа от моите, хубаво.
              Jeep Grand Cherokee 5.9 V8 - "Mountain Rambler" project
              0888/00-55-37

Коментар

Първоначално публикуван от verter Преглед на мнение
                Привет, благодаря за коментарите.

Врътката на "прасетата" от дана 35 върху дана 30 ми е идвала като идея, защото някъде бях чел за смяна на централаната секция на един мост. Дори попаднах на обява в която се продава само централаната част на един диф - dana 44 железният вариант.
                Техничекси как се прави и какво коства нямам ама никаква идея. Ще трябва да поразпитам и почета.

Предавателни числа пак казвам, че не искам да сменям. Ако така се случи, че взема такива мостове с други предавателни числа от моите, хубаво.
                С оглед на кинтите - според мен друг избор нямаш, освен да смениш дифа отпред, само дето ако хвръкнеш на D40 директно, не съм сигурен дали въобще ще можеш да ползваш нещо от D30...?!!!

Коментар

Първоначално публикуван от verter Преглед на мнение
                  Технически не е сложно. Решеж фланците за лагерите в края на задния мост, мериш с полуоските и заваряваш end forging от предния мост. То така се преправят и за завиващ заден. Проблема е в наклона на зъбите предвиден за максимална здравина при въртене в една от посоките. Задния отпред ще трябва да го въртиш обратно на предвидената конструкция посока, което никак не е добре. HP и LP се въртят в противоположни посоки. Точно за това съществува Reverse Rotation специално за използване отпред при HP. Та има голяма вероятност да уцелиш такава комбинация та след цялата конверсия двата моста да тръгнат в противоположни посоки Комбинациите са само 4 - HP Standard Rotation, HP Reverse Rotation, LP Standard Rotation и LP Reverse Rotation. Какво ще уцелиш.... божа работа

Между другото все още се намират из БГ Dana60 full-float и Дана44 мостове от разни стари фордове на дребни пари. И предни и задни. Миналата година gemax-а ми предлагаше такива. Нищо чудно още да си ги има. Май при Ицо в Хасково бяха.
                  Последно редактирано от elbgt; 28-11-13, 21:18.

Коментар

Първоначално публикуван от rusev Преглед на мнение
                    въпрос-има ли поне за предният мост на ZJ блокаж?
                    За предния Dana30 има само един читав блокаж - ECTED Max-Locker. Това е едно интересно решение на LSD + принудително електрическо включване на 100%. Лошата новина е че Dana 30 на ZJ е LP и не си струва да се налива в него. Също толкова не си струва, както и в задния кашкавал.

Провокиран от дискусията от вчера ровя по въпроса с Dana35 отпред. Варианта на Марто с Д35 преден мост от Експлорър вече го коментирах, но ще го спомена и тук. Накратко не става, защото експлорърския преден Д35 е ТТB, т.е. не е цял мост и изисква цялостна преработка на окачването и конверсия към независимо окачване. Операция, която ама никак няма да е бюджетна. И на финала с Д35 отпред, който е съвсем малко по-здрав от аналогичен Д30. Полуоските са същите 27 шлица. Колкото до другия предложен от Марто вариант с използване само на централната секция от преден ТТВ Д35 от Експлорър и насаждането му на ръкавите на стоковия ZJ преден Д30 положението е повече от сложно. TTB централната секция е асиметрична и от страната на дългата външна полуоска (дясно) ще са необходими сериозни познния и заводски условия за да се стигне до tubing конфигурация. Неизвестните не са много, но предполагаемите проблеми са доста. И дори да се стигне до решение на този и следващите етапи резулата не си струва. Третия вариант с използване на централна секция от D35 XJ/YJ заден среща директно гредата. Монтиран като преден ще трябва да се върти в обратна на предвидената посока, което е безумие. Като добавим и факта, че е LP и фактически е по-слаб от XJ/YJ преден Д30 смисъла се губи тотално. Хем по-слаб, хем ще го въртиш наобратно. И всичко това заради 4.5 мм по-голяма корона, която ще въртиш наобратно и при LP. Такова начинание би било не само пари и труд на вятъра, а по-скоро пикане срещу вятъра.

Сега и по моя "проблем" От няколко дни яко ми е влязла мухата за ZJ с JK мостове и леки 35-ци (Mickey Thomson Competition или Goodyear Wrangler Duratrac). Дори съм почти готов със списъка от необходимите части за максималното възможно усилване, както на кострукцията, така и на карантийте. Изгледах де що се сетих обяви, ама то с гледане не става. Ще трябва да обиколя половин България, а такова време в момента нямам. Та искам да се въползвам, че в тази тема се навъртат доста ZJ фенове и би могло да изкочи това което търся, а то е: 1998 ZJ V8 Limited , без АГУ и без следи от монтирано някога такова, без следи от модификации никъде. Цвят - без значение. Цена: умея да ценя добрите неща. Та някой ако е чувал за такава светулка да свирка. Ще почерпя
                    Последно редактирано от elbgt; 29-11-13, 12:50.

Коментар

Еха, сега вече става истински интересно.
                      Бунамент !
                      Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Първоначално публикуван от elbgt Преглед на мнение
                        Сега и по моя "проблем" От няколко дни яко ми е влязла мухата за ZJ с JK мостове и леки 35-ци (Mickey Thomson Competition или Goodyear Wrangler Duratrac). Дори съм почти готов със списъка от необходимите части за максималното възможно усилване, както на кострукцията, така и на карантийте. Изгледах де що се сетих обяви, ама то с гледане не става. Ще трябва да обиколя половин България, а такова време в момента нямам. Та искам да се въползвам, че в тази тема се навъртат доста ZJ фенове и би могло да изкочи това което търся, а то е: 1998 ZJ V8 Limited , без АГУ и без следи от монтирано някога такова, без следи от модификации никъде. Цвят - без значение. Цена: умея да ценя добрите неща. Та някой ако е чувал за такава светулка да свирка. Ще почерпя
                        А такаааа!!! Ти си третия в рамките на един месец, за който научавам, че иска ZJ (само не си уточнил 5,2 или 5,9)... Ще взема да изчакам, да станете един автовоз хора и ще пообиколя Европата! Колко му е..?!! Да вземеш да си пуснеш една тема, да ти видим списъка..?!!!

Коментар

Аз не искам ZJ :-)
                          "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

Интересен е разговора но не е за тази тема. Направете нова и там да точим лиги. Аз мисля че е по-добре да купи Самурай или Витара на JK мостовете и ще има един много лек, здрав и къс джип за подражание на нас по-бюджетните офроудъри

Коментар

JK си остава абсолютния ми фаворит и подобренията в него продължават с пълна сила. Има още много накъде да расте. Всъщност при JK няма таван. От друга страна ZJ винаги е бил в бъдещите ми творчески планове, но не като машина за сериозен и тежък офроуд. Високи резултати в дълбоки кални коловози или преодоляване на тежки препятствия от ZJ не може да се очакват. ZJ като концепция не е за това - дълъг е, няма шаси и т.н. И точно това, че е дълъг го прави подходяща база за комфортна возачка за леки високоскоростни трасета и дълги преходи. Осмака му също е едно добро начало и сравнително лесно може да се превърне в нещо което да те радва. А за тема май е рано, защото в момента имам два моста и 5 броя 35-ци Дуратрак с джанти. ZJ нямам, та за сега ще споделям тук докато картинката се поизбистри. Разбира се ако Verter няма против

Първоначално публикуван от Денислав Димитров Преглед на мнение
                              Интересен е разговора но не е за тази тема. Направете нова и там да точим лиги. Аз мисля че е по-добре да купи Самурай или Витара на JK мостовете и ще има един много лек, здрав и къс джип за подражание на нас по-бюджетните офроудъри
                              По горе съм споменал защо ZJ, а не Самурай, WJ, WK или не дай Боже Ровър Аз машина за тежък офроуд си имам. Липсва ми офроуд бегачка. А хем да е бегачка, хем катерачка просто не става. Ще е по малко и от двете, иначе казано никаква. Ни риба, ни рак.

По въпроса с разводняването:
                              От една страна си прав. Да наистина на пръв поглед темата се разводнява. Тя е само за проекта на Verter. От друга страна това отклоняване от темата е в посока на дискусия за концепцията подходяща за ZJ проект и би могло да отговари на въпроса: Къде му е силата на ZJ като база и в коя посока има смисъл да се развива? Ако едно дете проявява талант и способности в областта на точните науки удачно ли родителите да го напъват да свири на цигулка, само защото са мечтали да си родят виртуоз? Ама на.... родили математик. Колко добър цигулар ще стане от него?
                              Последно редактирано от elbgt; 29-11-13, 15:36.

Коментар

Първоначално публикуван от Денислав Димитров Преглед на мнение
                                Няма как в главата на Елиан да се роди нищо бюджетно! Вярвай ми, че на края ще имаме на среща Витара или Самурай на себестойност $ 50 000+...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X