Обява

Свий
Няма добавени обяви.

80-та серия на Ленд Крузър и нейните алтернативи...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: 80-та серия на Ленд Крузър и нейните алтернативи...

Първоначално публикуван от Аndro 160 Преглед на мнение
    Истината е, че колкото по остаряваме, по надеждни машини ще ни трябват.
    Въпреки, че съм доста по-зелен, не мога да не се съглася

Истината е, че през цялото развитие на темата се чудя защо никой не отваря дума за пикапи, които, поне според мен, са много по-пригодни като замисъл за експедиционни машини, най-вече като товароносимост. Да, вярно е, че вече всички са с независима предница, но пък поне за Хайлъкс от години има конверсионни китове към предница с цял мост и при това цената им е съизмерима с тази на едно "инчово" окачване за кое да е друго возило.
    Стадо оФци води ожесточен спор дали вълците или чакалите го обичат повече...

Коментар

Я дай един такъв конверсионен кит за Хайлукс Виго.
      "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

Първоначално публикуван от Джамбазов Преглед на мнение
        http://www.allprooffroad.com/9504tacomasas

http://www.brian894x4.com/Solidaxleswappt1.html

http://www.allprooffroad.com/pickupsuspension/24

http://www.trail-gear.com/sas.html

http://www.trail-gear.com/pdf/ifs-elim-inst.pdf

Ако под "Виго" разбираш моделите след '05, за тях все още не се намират, но там платформата е като на 120/ FJ и като гледам из нета колко ТНТМ-та за FJ се правят, вероятно скоро ще има кит и за тях.

Коментар

Венци Благодаря! Да имаше по често такива неща за четене... пожелавам го на форума!

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
          78-ма серия ...........
          Висока е и натоварена с всичко което трябва + палатка е притеснително нестабилна... Това и се отразява много сериозно на стоенето на пътя... за съжаление... Идеална е за равни пътища и черно но страничните наклони не са за нея...
          Също като Дифендъра....
          Иначе, предвид, че това е автомобил (7, който все още може да бъде купен НОВ и ИСТИНСКИ! е униклен. Без аналог в това отношение. Ако убедиш после австралийския си приятел Mark да направи едни подходящи редуктурни мостове, с касети ARB за да решиш и проблема с предния диф... Това естествено е решение, ако "the money doesn't matter"...
          Пътувал съм дълго с такова купе - мисля, че е НЕСРАВНИМО като вътрешно пространство с никой автомобил който се води "лек".
          Technical Rescue Direct - life lies in courage
          http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

Коментар

За мен е нулев проблем да насадя моста. Проблема е че на по новите модели рамата е значително по олекотена и по мека и не са със секторна кутия, а са с кормилна рейка. Тази рейка става консуматив при по сериозни гуми и по сериозна експлоатация. Другото е че е желателно отпред да се запазят пружините, Ресорното окачване е значително по некомфортно.
            "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

За мен е нулев проблем да насадя моста. Проблема е че на по новите модели рамата е значително по олекотена и по мека и не са със секторна кутия, а са с кормилна рейка. Тази рейка става консуматив при по сериозни гуми и по сериозна експлоатация. Другото е че е желателно отпред да се запазят пружините, Ресорното окачване е значително по некомфортно.
              Ако разгледаш внимателно, че видиш, че в кита е включена и конверсия на кормилния механизъм:
              http://www.allprooffroad.com/9504tac...omasassteering

За пружините - не го правят. Всички конверсии, които съм гледал из нета са към ресори. Някъде ми се струва, че мернах една Такома '06 с преден мост от 80-ка на койлоувъри, но беше самоделка, а и не съм 100% сигурен.

Коментар

Първоначално публикуван от stargazer Преглед на мнение
                Ако разгледаш внимателно, че видиш, че в кита е включена и конверсия на кормилния механизъм:
                http://www.allprooffroad.com/9504tac...omasassteering

За пружините - не го правят. Всички конверсии, които съм гледал из нета са към ресори. Някъде ми се струва, че мернах една Такома '06 с преден мост от 80-ка на койлоувъри, но беше самоделка, а и не съм 100% сигурен.
                Интересно. Благодаря. Ще изчакаме да излезе и за Виго. Ако не съм се ъпгрейтнал до Тундра до тогава. Да не спамим повече тази чудесна тема.

Коментар

Ако си говорим за експедиционни автомобили, нали се сещата, че колкото повече нестандартни части слагате и колкото повече модификации правите, толкова е по-голяма вероятноста да се наложи да я изоставите някъде... Просто защото в местния сервиз няма части за тези тунингови мостове, а за ТНТМ-то пък няма и от къде да се поръчат...

Подсилените части са друго нещо, стига да могат лесно да се заменят обратно със стандартни. Примено пружините дали са тунингови или стандартни, има значение само за здравината им и количеството товар. При нужда, бързо могат да се сменят във всеки сервиз, като евентуално се наложи да зарежем само малко от не критичния багаж. Обаче цял мост, си е вече нещо съвсем друго...
                  Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение
                    Ако си говорим за експедиционни автомобили, нали се сещата, че колкото повече нестандартни части слагате и колкото повече модификации правите, толкова е по-голяма вероятноста да се наложи да я изоставите някъде... Просто защото в местния сервиз няма части за тези тунингови мостове, а за ТНТМ-то пък няма и от къде да се поръчат...

Подсилените части са друго нещо, стига да могат лесно да се заменят обратно със стандартни. Примено пружините дали са тунингови или стандартни, има значение само за здравината им и количеството товар. При нужда, бързо могат да се сменят във всеки сервиз, като евентуално се наложи да зарежем само малко от не критичния багаж. Обаче цял мост, си е вече нещо съвсем друго...
                    Вече много оспамихме темата с тия конверсии. Всички китове по-горе ползват или стандартен тойтовски мост или някаква ДАНА, достатъчно популярна в САЩ. Останалото е също от стандартни елементи, макар и усилени. Единственото, което е "къстъм" са захватите към рамата, ама те се правят веднъж.

Коментар

Странна и интересна тема. Аз чета, чета и не мога да я разбера.
                      За да се търси алтернатива, мисля, че първо трябва да се изясни за какви експедиции става въпрос и за какви условия на експлоатация. Добре е от там да се тръгне. Че то иначе тази 80-ка хем се прави на джип, ама не е за офроуд; хем се прави на автомобил за път - ама не става за всеки път; хем ще се ползва в голяма мизерия - пък е скъпа и харчи много... То излиза, че има един точно определен случай в който може да свръши работа. Трудно ще се намери каквато и да е алтернатива за него. Все едно да намерите алтернатива на рентгенов апарат за да правите ренгенови снимки. За всички останали случаи - няма нужда да и намират алтернативи - тя самата не е алтернатива, защото не върши работа там.

Поздрави

Коментар

Тъй като и аз имах удоволствието да присъствам на разговорите с човека от APS, благодарение на Венци и Пламен, моят прочит от неговите думите относно дизелите е малко по-различен от този на Венци. Но може би става дума за нюанси в превода.

Впечатлението с което аз останах от разговора е (цитирам почти дословно):
                        Ако търсите дизел с уникален low-end torgue, да TD42 (4.2 на Нисан) е абсолютно вашето решение. Но като цяло и за всичко останало the best all-rounder е 1HD-T на Тойота, когато говорим за комплектация от завода, която няма да се променя в последствие (бел: 1HD-T е 4.2тд на Тойота). Като цяло проблема при Нисан е, че поради финансови проблеми през 90-те години, те не успяха да разработят по-съвременен дизел от TD42. Нпрактика тази разработка е на повече от 20г. Както и 1HZ при Тойота междувпрочем и тук Венци е абсолютно прав (по-назад в темата), че това е единствения двигател на Тойота, който и в момента е на въоръжение за heavy duty комплектация за третия свят, независимо дали говорим за 7-ма серия или 105. Решението при Нисан да внедрят "малкия" 4-цилиндров 3.0тд (ZD30) се счита за грешка. Да и 1KD при 120-ката е с много сходни параметри, но 120-ката е с половин тон по-лека от Патрула. А в тежки режими това оказва влияние и то сериозно.

Да, обобщя, аз не съм съгласен, че при дизелите Нисана пред Тойота. Да, TD42 е изключителен двигател, здрав, непретенциозен (и евтин) макар и предкамерен, но при Тойота избора е по-голям и по-добър - 1HZ, 1HD-T, 1HD-FT... Но и аз не споря и не убеждавам никого в това.

Яро, макар въпросът да е много частен така да се каже, мисля си че все пак е интересен. Та защо поддържам това си мнение относно класацията на двигателите. Първо да уточня че наистина Тойота е много по-напред като гама но аз за нашите си цели разглеждам основно двата двигателя 1HZ и TD42... Защото 1HD-T никога не е позициониран като heavy duty, той и не може да работи с толкова лоша нафта и т.н. В тази връзка 1HD-FT въобще не обсъждам... Там освен другите неща имаме много "по-надупчена" глава... заради повечето клапани с всичко произтичащо от този факт...

Никой не спори че двигателят на Нисан е стар като концепция. Да, но е точната и правилна реализация... Просто всичко след него вече няма онези качества за които говорим. Възможността да се кара с подобие на нафта с някакво цетаново число, неособено взискателен към масла, охладителни течности и т.н. Двигателят на Нисан е и единствения който съм виждал фабрично с два маслени филтъра... Освен това, най-важната отлика между него и 1HZ е това, че макар 1HZ прекрасно да издържа "турбиниране" все пак ресурса му пада с едни 15-на процента (данни на APS) Докато за ТД42 имаме възможност само с подмяната на бутала, мотовилки и колянов вал да имаме 100% ресурс при същите други условия...

Но, държа да отбележа, че всички тези разлики са си чиста раздумка... Не са особено големи, просто си говорим. И двата двигателя и на Тойота и на Нисан са последното правено по въпросът за който иде реч... Било е много отдавна и скоро друго не се и очаква..., поне докато не се измисли нещо принципно различно... Като подкрепа на това точно този остарял двигател на Нисан в момента преживява "ренесанс", де що има с марката Нисан, било то 4х4, пикапи, камиончета, рейсчета и прочие неща предназначени за експлоатация в Африка са само с него... Познайте защо
                        VPetrov.photography

Коментар

Лично според мен тази джипка нестава за зададената задача ! Твърде много тоци има по нея !
                          Човек първо е изобретил колелото а после премазаните животни !

Коментар

Първоначално публикуван от rdo Преглед на мнение
                            За да се търси алтернатива, мисля, че първо трябва да се изясни за какви експедиции става въпрос и за какви условия на експлоатация. Добре е от там да се тръгне. Че то иначе тази 80-ка хем се прави на джип, ама не е за офроуд; хем се прави на автомобил за път - ама не става за всеки път; хем ще се ползва в голяма мизерия - пък е скъпа и харчи много... То излиза, че има един точно определен случай в който може да свръши работа. Трудно ще се намери каквато и да е алтернатива за него. Все едно да намерите алтернатива на рентгенов апарат за да правите ренгенови снимки. За всички останали случаи - няма нужда да и намират алтернативи - тя самата не е алтернатива, защото не върши работа там.

Поздрави
                            може би ще ни осветлите по въпроса къде да си караме нескопосаните 80-ки или ще е най-добре ,да ги държим на топло и сухо в гаражите и да ги полираме с меко парцалче.......
                            не е зле да подкрепите с доказателства крайното си и категорично становище поставящо ландкруизер 80 извън класациите за експедиционен автомобил!
                            TЛК 80-4.2ТД
                            ТЛК 73-2.4ТД
                            ...................

Коментар

Хъм,хъм...чета темата,чета и вдянах,че 80-та става за лек офроуд(щото предния диф бил лабав),и не става за магистрала,или шосе,щото турбото си заминавало,и двигателя пукал глава от прегряване,и други...Така,и не разбрах за какво е най-подходящ въпросния модел?
                              Нямам никакви претенции на разбирач,та ще се радвам по някое време всички плюсове и минуси да се синтезират кратко,и ясно.
                              Също така съм на мнение,че няма смисъл да се коментират тунинги-мунинги,а само заводското изпълнение.
                              Хубава вечер!
                              много автомати-слаби резултати!

Коментар

Първоначално публикуван от rdo Преглед на мнение

Поздрави
                                Аз се чудя моята за какво мога да я използвам, че като ти гледам поста явно наистина не става. Ще ти бъда много благодарен ако ме светнеш ,а до тогава ще я държа в гаража да не би да и се счупи нещо

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:12.jpg
Прегледи:2
Размер:609.2 КБ
ID:5134228
                                В А Р Н А О Ф Р О У Д 4-6 май 2018 - ТO THE LAST BREATH...
                                TLC-80 1HD-FT

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X