Колеги, както споменах в друга тема, търсих да си купя джип и се спрях на тази машина. Вече притежавам такава машина и искам да информирам колегите, които се интересуват относно обслужването на диференциалите с ограничено приплъзване и раздатката на джипа. За двигателя е ясно, масло SAE 5W30 ACEA C3, MB-Approval 229.51, мотора събира около 9.5 литра, реално 10 литра. Относно диференциалите, маслото за тях трябва да е API GL-5, 75W-140 синтетично. Има възможност маслото да е специално за диференциали с ограничено приплъзване (Limited Slip Differential), което би трябвало да значи, че има добавка за този тип диференциали добавена към маслото. Въпреки това, винаги използвайте Mopar limited slip differential additive (friction modifier). Има я и под друго име в един от известните магазини за щатски авточасти, цената и е около 33 лева, ако се поръча онлайн. Ако 4х4 системата на джипа ви е Quadradrive II това означава, че и предния и задния диференциал са ELSD с ограничено приплъзване и имат нужда от по-горе упоменатото масло и съотвентата добавка към него, която купувате отделно и я добавяте ръчно при смяната на маслото на диференциалите. Предният диференциал събира около 1.7 литра или малко под 2 литра масло. Задният диференциал събира около 2 литра масло. При смяна на маслото, след като напълните диференциалите с масло, можете със спринцовка или помпа да изтеглите около 120 мл. масло, ако искате да сте сигурни, че няма да прелее. След което добавяте задължително добавката за диференциали с ограничено приплъзване. Аз сложих по една добавка във всеки диференциал, тоест са ви нужни 2бр. добавка, по една във всеки диференциал. Направих опит само да сменя маслото с Castrol Syntrax 75W-140 LSD без да слагам добавка, на вторият ден при спиране на джипа се чуваше едно почукване под купето, доста притеснителен шум поне за мен. Добавих добавката към маслото и нещата утихнаха, също така сякаш машината тръгна по-мазно. Раздатката, която е NV247 изисква специално масло на MOPAR, не е въобще препоръчително използването на друго масло за раздатката. Раздатката събира около 1.8 литра масло, тоест ви трябват две бутилки. Всяка бутилка е 946 мл ако не се лъжа, щатска мярка. Напишете в google масло mopar и ще ви излезне в БГ къде го има онлайн. Маслото е скъпо, около 48 лв. за една бутилка. Препоръчвам раздатката да се напълни с масло, докато не проокапе от пробката и след това, да се остави да се изтече. Ами това е от мен колеги, ако имате въпроси и мога да съм полезен с нещо съм на разположение.

Коментар